din nou despre salariul bonelor

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eunice78 spune:

Citat:
citat din mesajul lui m_ella2005
[
eunice78 - o educatoare primeste 17 - 18 mil, dar catedra ei e de 18 -20 ore/ saptamana; un politist pe langa bani mai primeste si 7 mil norma de hrana, medicamente gratuite, bani de uniforma; bonele muncesc la negru, dar voi nu le angajati tot la negru? este, in primul, rand vina celui care angajeaza ca recurge la munca la negru.

Nu sunt bona, dar consider ca fiecare meserie trebuie respectata si remunerata. Tot respectul pentru fetele care nu considera si nu trateaza bona ca pe o sluga ce trebuie sa munceasca pentru cat mai putini bani.

Total eronat. Politistul ia acei bani cu norma de hrana cu tot. Si sta in intersectie, in soare, in uniforma, in nebunia de trafic din Bucuresti, si se prezinta la serviciu si la 3 noaptea, daca e chemat. Nu toti fac asta e clar, dar sunt destui care o fac.
Iar sa spui ca educatoarea are norma de 18 - 20 de ore pe saptamana..numai cine nu a lucrat in invatamant poate sa spuna asta. Eu am lucrat in invatamant si pe langa acele 5 ore pe care le petreceam cu 40 de copii (!!! nu unul, inceacrca tu sa multiplici galagia cauzata de un copil cu 40) mai munceam si acasa cca 5 ore ca sa fac fise, planse, materiale didactie, planuri zilnice, saptamanale, trimestriale pentru activitati, ca la gradinita nu aveam nimic.
Iar legat de modalitatea de angajare: eu am vrut sa angajez bona legal, la ora actuala NU EXISTA in legislatie modalitatea pentru asa ceva. Daca o descoperi tu, te rog sa imi spui si mie care e aia.
Iar legat de definitia pe care ai dat-o tu luand-o din DEX, as vrea eu sa stiu cate din bonele existente la noi invata copii limbi straine, maniere etc. Sa nu incurcam totusi borcanele, ca nu e cazul.
Si nu in ultimul rand, aspectul cel mai important: nu cred ca vreuna din mamele care si-a expus opinia aici a considerat ca prin angajarea unei bone isi lasa copilul pe mana unei slugi! Din contra, in multe dintre cazuri, noi am fost cele care am avut de tras si ele au domnit-o. Asta apropo si de subiectul acesta http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=135875
Asa ca acest subiect nu e legat de respectul purtat unei profesii sau alteia, este vorba strict de pretul corect. Iar 17 milioane, in opinia mea, este mult.
Lidsta, imi pare rau, nu stiu nimic de gradinita Bell.

Baietzii mei

Mergi la inceput

Si Ella 2005 citeste si aici sa vezi cat castiga un cadru didactic
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=131369&whichpage=1
vreo 8 milioane ca debutant. Si sigur nu il intreaba nimeni daca are mancare la servciu, sau daca e obosit sau are nevoie de liber si nici nu isi permite nici unul sa te anunte duminica seara ca maine dimineata nu mai vine ca a gasit o familie care ii da cu 50 Ron mai mult.
Si nici nu cere carne de porc si asternuturi in care sa doarma in situatia in care e obosit.

Baietzii mei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Puppa spune:

Nu stiu cum e in invatamant, dar tata a fost politist, acum pensionat. Si salariul lui ...Hmmm! Pai stii de cate ori a venit acasa taiat ca s-a batut cu hoti? Stii de cate ori nu l-am vazut de sarbatori ca era de serviciu? stii de cate ori era sunat in miez de noapte? Bona sta la caldura, are mancarea la discretie, sta pe o canapea... Nu, nu o vad ca pe o sluga! Departe de mine gandul asta! Pentru mine face parte din familie, o vad ca pe o matusa sau ceva de genul. Altfel nu as mai avea curajul sa o las pe fi-mea cu ea. Dar 1700 mi se pare enorm, in conditiile in care o persoana cu studii superioare poate nu castiga atat, merge pe teren, sta 10-12 ore la birou, nemancat, in stress. Eu una nu i-as da atat si nici nu as angaja o bona care sa faca si menaj. No way!

http://picasaweb.google.com/cristina.catana
http://puppa.wordpress.com/

Teledon pt Mihaita
0 900 900 320 - pt 10 euro
0 900 900 325 - pt 5 euro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns linasobolina spune:

Poate ema manca pielea intrand in aceasta discutie
Am prezentat mamicilor si bone scolite, care aveau cursuri de babysitting si raspunsul a fost NU! pentru ca nu le-a placut mamicilor faptul ca acea bona calificata isi exprima parerea vis a vis de modul in care se creste copilul

O doamna profesoara pensionara, vorbitoare de 2 limbi straine, asa cum a solicitat mamica in profil, a fost pusa, prima oara cand a intrat in aceea casa sa spele vasele ramase de la masa de seara a familiei, " ca doar nu ii cad mainile" si este si asa in timpul programului!!!!

Asa ca.. atitudinea de servanta este cea preferata din pacate

Cu banii este alta poveste, unele bone este adevarat ca sar calul, isi iau in considerare doar nevoile lor financiare, nu se uita in jur, care este pretul pietei si mai ales care este situatia actuala, adica cea de criza financiara, in care bone, daca chiar vrei, gasesti

Si mai e ceva, niciodata o persoana care are studii, educatie, invatatoare sau profesoara sau chiar secretara, care are pana in 50 de ani nu se duce bona in familie, chiar daca i se ofera dublu sau triplu salariu, e o chestie de mandrie, orgoliu, "mai bine mor de foame decat sa lucrez intr-o familie, sa fiu la cheremul cuiva"

Ca sa revenim la subiect, toata viata e o negociere, care depinde de program, de ceea ce face bona (ea ar trebui sa se ocupe doar de copil si menaj copil) de orasul in care se gasesc parintii, de cati copii sunt in grija bonei, de varsta copilului, adk daca e mai mic, responsabilitatea e mai mare, deci si pretul e altul de cat de presata e bona, poate sa acccepte un salariu mai mic daca e inghesuita de situatie, de noroc...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui linasobolina

Poate ema manca pielea intrand in aceasta discutie
Am prezentat mamicilor si bone scolite, care aveau cursuri de babysitting si raspunsul a fost NU! pentru ca nu le-a placut mamicilor faptul ca acea bona calificata isi exprima parerea vis a vis de modul in care se creste copilul

O doamna profesoara pensionara, vorbitoare de 2 limbi straine, asa cum a solicitat mamica in profil, a fost pusa, prima oara cand a intrat in aceea casa sa spele vasele ramase de la masa de seara a familiei, " ca doar nu ii cad mainile" si este si asa in timpul programului!!!!

Asa ca.. atitudinea de servanta este cea preferata din pacate

Si mai e ceva, niciodata o persoana care are studii, educatie, invatatoare sau profesoara sau chiar secretara, care are pana in 50 de ani nu se duce bona in familie, chiar daca i se ofera dublu sau triplu salariu, e o chestie de mandrie, orgoliu, "mai bine mor de foame decat sa lucrez intr-o familie, sa fiu la cheremul cuiva"

Intreaba si vei primi un raspuns!

Lina, eu inteleg ff bine ce spui tu, doar ca nu sunt de acord cu chestia cu servanta. Intr-adevar, nu pot sa spun, din cele cunoscute de mine, ca bonele din ziua de azi sunt percepute in sensul guvernantei de odinioara. Poate ca acest lucru s-a schimbat si datorita faptului ca parintii au bone doar pentru perioadele cat copii sunt ff mici si apoi ii trimit la gradinita, ori guvernanta, cel putin in maniera in care o percep eu, are un rol preponderent la o varsta mai mare a copilului, in educatia acestuia mai ales, nu in sipravegherea si alimentarea acestuia. De asta si inainte erau doici plus guvernante. Adica piata muncii s-a schimbat ff mult si implicit si natura profesiei. Practic, cred ca bona din Ro este mai mult ceva de genul doica, e prea mult spus bona in sensul de guvernanta. Ca in unele familii li se cere menaj asta e alta poveste, cu care eu nu sunt de acord.Dar nici cu ideea de "servanta", este mult prea putin raportat la faptul ca bona are grija de copil si nu de vasele sau podelele familiei.As spune ca bona e o persoana cu "statut special", la ora actuala in Romania. Nu e membru de familie, in mod clar, nu e servanta, in mod clar, dar nici guvernanta, asa cum o stiu eu cel putin (cum era de ex. guvernanta din Heidi, fetita muntilor, daca stiti despre ce vorbesc).
Legat de ce prefera unele mame..no comment. Dar daca bona respectiva e scolita, vorbeste 2 limbi straine etc. se schimba total datele problemei, parerea mea. Insa sunt ff putine aceste bone care sunt "doamne adevarate", care trebuie platite pe masura.

Baietzii mei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns m_ella2005 spune:

eunice78
Esti in necunostinta de cauza. Salariul de baza al unui politist pleaca de la valoarea de referinta de 197 lei inmultit cu coeficienti de ierarhizare pentru functia indeplinita, gradul detinut, gradatie (vechime), spor de misiune permanenta, indemnizatie de conducere (daca e cazul), salariul de merit (tot daca e cazul). La aceasta baza se adauga sporul de fidelitate, confidentialitate, praf, antena, noapte, etc. Oricum, faptul ca pe langa salariul de baza mai primesc si aceste sporuri, dupa retinerile care se fac, venitul net il cam reprezinta salariul de baza; pe langa acest venit net primesc norma de hrana de 700 lei si celelalte beneficii. Si faptul ca stau in intersectie, lucreaza noaptea si tot ce implica, acestea sunt riscurile pe care si le-au asumat atunci cand si-au ales meseria.

Spui ca ai lucrat in invatamant: din experienta mea din invatamant iti spun ca:
- dupa ce iti dai definitivatul nu mai esti obligata sa iti face planurile de lectii decat atunci cand tii ora deschisa sau ai programata vreo inspectie;
- la gradinitele cu program prelungit sunt cate doua educatoare la grupa - educatoarea de dimineata face lectii, cea de dupa masa supravegeaza somnul copiilor si isi pregateste materialele pentru saptamana viitoare cand va schimba tura;
- spui ca te deranja galagia celor 40 de copii - conteaza foarte mult felul in care reusesti sa te impui la clasa si asta demonstreaza ca nu toti cei care ajung in invatamant sunt facuti pentru aceasta meserie; ce ai fi facut daca ai fi fost profesor si ai fi avut cate 2 ore pe saptamana la 9 clase diferite a cate 30 de copii - probabil dadeai bir cu fugitii;
- programul este lejer si ai timp berechet sa te ocupi de familie sau sa-ti mai gasesti un job; raportat la numarul de ore efectiv lucrate, salariile nu sunt mici, vacantele sunt platite; o educatoare cu vechime ia cele 17 milioane - daca programul ei ar fi de la 8 la 4 ar lua dublu;
- singurul dezavantaj este ca nu iti poti lua concediu cand vrei, esti conditionat de vacante;

Daca ai lucrat in invatamant, cu atat mai mult ar trebui te intrebi cate din mamele ce si-au maifestat nemultumirea la adresa bonelor si-au maifestat-o referitor la faptul ca nu este copilul ingrijit cum trebuie, ca bona nu stie o limba straina, etc. Raspunsul - nici una. Nemultumirile vin din faptul ca bona nu face curatenie, mancare, se odihneste cat doarme copilul, ia prea multi bani, sunt "nevoite" sa accepte de dragul copilului... Asta arata sistemul de valori pe care si-l stabileste fiecare...De curiozitate - te-ai uitat vreodata la "super nanny"? Ai vazut-o cumva facand curatenie prin casa, mancare pentru familie, calcand rufe, stergand geamurile?

Referitor la angajarea cu forme legale - nu te opreste nimeni sa faci un contract civil de prestari servicii cu bona. In codul ocupatiilor din romania exista meseria de "baby sitter", deci angajarea legala se poate.

Ca o concluzie, fiecare meserie trebuie respectata, fie ea de bona, sofer, miner, director, administrator.

PS: Eu as propune un topic pentru toate cele care considera ca, "de nevoie" (a se interpreta "santaj emotional cu propriul copil" practicat de bona), dau prea multi bani bonelor: "salariul meu si ce fac eu pentru el - il merit sau nu". Pun pariu ca veti incerca sa demonstrati cat de mult va meritati banii si cat de indreptatite sunteti sa ii primiti....si de-or fi si mai multi, cu atat mai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AYSHA 2 spune:

eu chiar nu sunt conflictuala, dar de data asta s-au strecurat unele mici dezinformari.... nu stiu daca voite sau nu...

1. eu vreau sa stiu care este piata bonelor *( va convine sau nu, exista o astfel de piata)acesta a fost scopul subiectului, nu altul, ramane la aprecierea angajatorului daca merita bona sau nu banii pretinsi

2. bonele care au pensie de boala nu pot presta, cu forme legale, alte activitati remunerate, in functie de gradul de invaliditate au dreptul la cel mult 4 ore pe zi. Cum in cazul meu sta peste 4 ore, evident ca nu pot incheia un astfel de contract. Daca as trece in contract 4 ore in loc de 10, ar fi un fals.

3. Bonele nu vor forme legale pentru ca trebuie sa pletesca din salariu impozitul de 16 %. In plus, eu ca angajator, trebuie sa ii platesc contributia de asigurari sociale si de sanatate. Calculati, daca va tin nervii, cat ar trebui sa scot din buzunar astfel incat ei sa ii ramana un salariu net de 11 - 17 milioane de lei vechi.Un astfel de contract este avantajos doar pt cei care au firme, pentru ca astfel de cheltuieli li se deduc din impozit. Eu, ca persoana fizica as intra in colaps financiar.

4. A compara o bona cu un politist = a compara mere cu pere. Au atributii diferite, deci si salarii diferite. Cel mult o poti compara cu o ingrijitoare de cresa sau cu o educatoare de gradinita. O educatoare la stat cu 10 ani vechime castiga 10 milioane. La privat, part time, 8. Si daca e sa divagam, un judecator debutant cu un an vechime ( adica facultate de drept + INM ) castiga 18 milioane. Cam asta e situatia in Romania actuala, daca vor mai multi bani, sa se angajeze la miliardari care nu au ce face cu banii. Eu muncesc pentru salariu.

5. Cea mai mare confuzie este bona = menajera. Repet, eu nu o vreau menajera,pentru ca fizic nu are cum, ar insemna sa neglijeze copilul. Linasobolina spunea ceva de menajul copilului, care implica spalat, calcal haine copil + mancare. Eu vreau doar mancare. Inteleg din unele postari ca si asta ar fi abuz din partea mea. Va respect parerea, dar mi-o mentin pe a mea.

6.mama mea, personal calificat cu scoala postliceala, dupa 35 ani vechime continua in aceeasi profesie, are un salariu de 13 milioane, 8 ore pe zi, 5 zile. Aratati-mi o bona cu scoala postliceala de bone cu 35 de ani vechime ca BONA. Iar profesoara care sa vrea sa fie si bona, eu nu am intalnit.
Daca bona vrea sa il invete limbi starine, nu ma supar, dimpotriva, DAR NU STIE.

7 Si apropo de respect, DE MULTE ORI MA PORT CU EA CU MAI MULTA ATENTIE DECAT CU MAMA MEA ! In schimb,daca are chef sa ma minta, o face fara nicio ezitare.In marea majoritate a situatiilor ma prind si punctez cu diplomatie acolo unde consider. In niciun caz nu ii pot reprosa direct pt ca nu recunoaste, dar EU STIU care este adevarul.personal, eu sunt multumita 90 %, ceea ce mi se pare un procent covarsitor, avand in vedere oferta de bone care este pe piata.

8. Nu poti schimba bona ca pe sosete, e ca si cum ai schimba mama copilului sau bunica. nu te poti juca cu sufletelul copilului. Da, imi mentin punctul de vedere, este santaj, dar nu voi deschide un astfel de subiect. O astfel de speculatie este gratuita si excede subiectului deschis de mine.

9. Ella, parerea mea personala este ca ori esti bona, ori vorbesti in numele unei agentii, ori nu ai fost nevoit/a sa lasi copilul f. mic cu o bona. Daca gresc, retractez pct. 9

Mergi la inceput

Aysha, si eu cred ca ai dreptate intrutotul. Inclusiv la punctul 9.

Baietzii mei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns m_ella2005 spune:

Din fericire, amandoua v-ati inselat la punctul nr.9.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui filofteia

Citat:
Iar sa spui ca educatoarea are norma de 18 - 20 de ore pe saptamana..numai cine nu a lucrat in invatamant poate sa spuna asta. Eu am lucrat in invatamant si pe langa acele 5 ore pe care le petreceam cu 40 de copii (!!! nu unul, inceacrca tu sa multiplici galagia cauzata de un copil cu 40) mai munceam si acasa cca 5 ore ca sa fac fise, planse, materiale didactie, planuri zilnice, saptamanale, trimestriale pentru activitati, ca la gradinita nu aveam nimic.

Nu m-am putut abtine!
Un prieten...foarte bun profesor (foarte talentat) s-a mutat la firma...tot asa se plangea ca ce munceste el in invatamant...si la firma (este editor acum) munceste 9 ore si mai munceste si acasa si uneori chiar cate o noapte ca s termine in timp ce are de facut...concluzia lui... ca in invatamant n-a avut serviciu...ca acum are, ca nu si-a imaginat ca nu ai timp nici sa platesti o factura...

Asa, si ce legatura are cat munceste prietenul tau cu salariul bonelor si activitatea depusa de bone? Ca eu nu o vad..Presupun ca nu compari activitatea lui,ca editor, inclusiv noaptea cu activitatea unei bone.Oricum comparatia intre educatoare si un editor nu isi gaseste rostul. Si nu gasesc nimic de ras in postul citat.Ca nimeni nu a spus ca educatoarele au activitatea cea mai grea si intensa de pe pamant. Poate puteai sa faci comparatie si cu un miner..tot acolo era. Chiar, oare cat castiga un miner raportat la cat castiga o bona? Daca tot vorbim of topic si aiurea.

Sau sugerezi cumva ca e normal ca o educatoarea sa aiba salariu mai mic decat o bona? Si vezi ca si invatatoarele au salariile tot ca educatoarele, au aceeasi pregatire.

Baietzii mei

Mergi la inceput