din nou despre salariul bonelor
Raspunsuri - Pagina 3
ymca spune:
nici eu nu consider bona membru al familiei.
o tratez cu mult respect, exact asa cum sunt tratata si eu la locul de munca (sau cum mi-ar placea sa fiu tratata). nu ne povestim vietile, intreb rar de sanatatea membrilor familiei ei, transmit urari cu ocazia sarbatorilor, dar atat.
aysha, poate totusi te orientezi catre alta bona. daca mai vrei detalii despre cele tinere te rog sa ma intrebi.
si acum tot din experienta noastra...ai mei copii au crescut inconjurati de tot felul de adulti, eu, sotul, soacra, mamaie, tataie...stam la cateva scari distanta...prin urmare s-au adaptat extrem de usor cu orice adult cu care i-am mai lasat. tu iti cunosti foate bine copilul, dar totusi bona ta sa nu creada ca este buricul pamantului. (fostul meu sef avea pe perete un afis mare cu nobody is irreplaceable! asa ca bona poate fi oricand schimbata). sugerez sa ai o discutie serioasa cu ea, in care sa-i prezinti parerile tale si sa-i spui la fel de serios ca daca lucrurile nu se indreapta in directia sugerata de tine, vei renunta la serviciile ei. va suferi si ea, pentru ca in vreme de criza nu toata lumea isi mai permite bona, si oricum se apropie perioada vacantelor, deci mult mai multa lume sta acasa cu copiii...asa ca-i va fi greu sa gaseasca alt loc de munca.
n-am fost in situatia ta sau a lui eunice, dar nu cred ca as fi acceptat astfel de comentarii. sunt foarte deschisa si corecta si apreciez comportamentele similare.
AYSHA 2 spune:
ymca, am avut astfel de discutii si nu cedeaza sub nicio forma
daca nu era vorba de copil , caruia ii merge f. bine cu ea ( sper sa nu am alte surprize..)pleca demult
se bate cu pumnul in pieptu-i de arama ca nu mai exista bona ca ea ( realitatea este ca exista, dar sunt f greu de gasit)ca pe ea nu o intereseaza banii, ca astea sunt conditiile ei si cu asta basta
iar discutiile se desfasoara intr-un registru tragi-coimic, in sensul ca acum ne apostrofeaza, acum incepe sa planga si se autovoctimizeaza ca nu apreciem noi bla bla bla si ca copilul este atat de bine dezvoltat EXCLUSIV datorita ei, etc...
metaforuc vorbind, un maestru croitor nu poate face rochie de gala din panza de sac ci dinmatese, deci si copilul meu are un potential deosebit, vorbeste de la 7 luni, etc
oricum, eu nu am dschis subiectul ca sama plang de ea, o sa gestionez eu cumva situatia, eu vroiam sa stiu tarifele si obligatiile, pentru ca eu in contionuare consder ca au si obligatii colaterale banilor primiti
ymca, multumsc, o sa te consult in caz ca...
felicic76 spune:
program de 9 ore, 9-18, o sambata da, una ba : 11oo ron.
(la inceput a avut program de 8 ore, 1o mil, dar nu reuseam sa ajung la 17, asa ca am rugat-o sa mai stea o ora in plus si i-am mai adaugat 1 mil)
Daca doarme copilul dupa masa de pranz, face curatenie, intinde rufe etc si pentru noi, daca nu doarme se ocupa doar de el si nu mai are timp. Vlad are 7 luni, iar ea este la noi de 5 luni. Cand Vlad era mic si dormea mai mult, gaseam casa bec si rufele calcate.
Se ocupa foarte bine de copil, asculta indicatiile, eu ii gatesc masa de pranz, pentru ca ei pleaca dimineata in parc pe la 10, revin pentru masa de pranz si somn pe la 14, iar la 16,30-17 ies iarasi, il preiau pe pitic din parc, pe la 18.
In plus, dimineatza scoate cainele si ii face curatenie, iar la plimbarea de seara il ia si pe el, il agata de carucior ![]()
ea pune masina de spalat pentru Vlad, ea ma atentioneaza ca mai trebuie cumparat ceva, de imbracat la copil sau prin casa, dimineatza o mai rog sa-mi ia cate ceva, gen fructe, cafea, hartie igienica si nu protesteaza, mai nou, mi-a cerut voie sa ia hainele lui Vlad acasa, sa le calce, vede ca nu am timp deloc, normal ca am zis sarumana.
ii fac mici cadouri: papuci, pijama, bluze, ciorapi nu scumpe, dar ea este foarte bucuroasa ca ma gandesc si la ea.
zilele trecute imi spunea ca nu mai sunt bone asa multe in parc, s-a spart un "cuib", ca vede din ce in ce mai multi copii cu mamici sau bunici. Se cunoaste indemnizatia de 85%![]()
In sambata in care vine ea, eu merg la cumparaturi, coafor, fac o curatenie mai temeinica, a inteles femeia de la inceput si nu a protestat.
Sambata viitoare lipsim de acasa de vineri pana duminica, va veni ea sa stea la noi, nu vreau sa il duc pe Vlad la ea ca nu cunoaste casa, ar trebui sa ma car cu carucior si pat pliant, complicat, atunci va dormi ea si vineri seara si sambata seara, am incredere
Nu o privesc ca pe un simplu angajat, nu pot, are grija de copilul meu, am grija sa fie multumita, iar de la ea astept intelegere, totusi ii explic o situatie intai si apoi "dau ordine"![]()
Helenutza23 spune:
hai ca pe mine ma apuca niste draci cand cietsc asemenea subiecte...
uf!
AYSHA 2 sa raspund scurt si al obiect asa cum ai cerut. (aoleuu ce enervanta e bona ta, hai ca nu am putut sa ma abtin, trebuia sa spun macar atat
)
deci noi dam 1000 lei (+30 abonamentul). am stabilit cu ea de la bun inceput ca se ocupa numai de ce tine de copil si anume curatenia si ordinea in camera lui si mancarea pt el. eu nu ii calc, deci nu e cazul, de spalat spal eu la masina. rar ii mai clateste la mana o shoseta, un chilotzel.
in rest evident ca ca strange masa dupa el, ii spala vesela, asta nici nu se pune problema, ar fi chiar culemea sa mi le lase in chiuveta! la fel de evident, il scoate afara...
e ok femeia numai ca eu o las destul de putin sa faca ceea ce am stabilit (max de 2 ori pe sapt gateste)...pt ca mie imi place cum fac eu mancarea...
si la curatenie, tot intru o data pe sapt sa ii fac eu asa cum stiu...
eu intarzii f rar si de la servici (max cate juma de ora) deci nu face ore suplimentare, am platit-o mereu integral si cand a lipsit din cauza ca am fost toti bolnavi, cand avem libere, clar are si ea, platite integral, mai vorbim si chestiuni personale, nu vad nicio problema, nu vreau si nici nu pot sa tratez pe cineva cu superioritate... dar am o singura pretentie: sa ma pot baza pe ea, sa nu strambe din nas daca am nevoie vreodata de o ora sa imi rezolv niste probleme... cam asta ar fi.
Jadesy spune:
Ymca, imi place relatia ta cu bona, din iarna trebuie sa-mi las si eu fetita cu o bona ( atunci face 1 an ) sper sa gasesc una la fel....
Ce ziceti mamici, e prea devreme la 1 an sa stea cu bona ? Ca acum sta cu mama soacra dar e tare departe de noi.... 600 km ...:(
Jasmin012 spune:
Cautam si eu informatii despre bone, caci pustiul meu are 18 luni si va trebui sa ma intorc la servici peste cateva luni... Dar ce citesc pe-aici ma sperie. Chiar ma intreb daca bona e o varianta, cea mai potrivita... Incep sa am mari dubii.
Aysha, e clar ca esti nemultumita de bona ta si ea de tine. Poate nu ati clarificat situatia de la inceput, cand ati vorbit despre obligatiile fiecareia. Daca ea ti-a spus de la inceput ca nu face alte lucruri in afara de a avea grija de copil, adica nu vrea sa faca menaj sau bucatareala, atunci cred ca greseala iti apartine si sigur ca ea protesteaza acum, chiar daca tu i-ai marit salariul... Cred ca simte ca vrei s-o manipulezi, iar daca ea are pretentia de a fi numai bona si nu si menajera sigur ca nu veti ajunge la nici un rezultat. Poate ca stie ca e buna in meseria ei, aceea de a educa copii (chiar tu ai zis ca esti multumita de cum se poarta cu copilul si asta e lucru mare) si nu vrea sa faca concesii. Poate cu acele mariri de salariu nu o faci decat sa simta ca vrei s-o pui in fata lucrului implinit si poate o faci sa se simta ca o servitoare cerandu-i sa faca pe femeia de servici. Mai ales daca e tanara poate considera asta ca pe o jignire. Cred ca asa se explica reactia ei.. Pur si simplu nu ii place cum o tratezi. Iar in cazul asta nu ai decat 2 variante: sa cauti pe altcineva sau sa continui cu ea si sa-ti schimbi atitudinea. Poate aceste frecusuri vor inceta daca vei accepta situatia ca ea vrea sa se ocupe numai de cresterea copilului si nu si de altceva.
Eu as fi tare multumita sa gasesc pe cineva care sa se ocupe numai de copil, sa stiu ca-l iubeste, ca are grija de el la fel ca si mine si sa vad ca lui ii merge bine si progreseaza. ca ma pot baza pe ea sa-i las comoara mea si sa nu am griji ca i se poate intampla ceva rau cat lipsesc eu de acasa. As pune menajul pe ultimul plan. Eu vad cat este de greu sa te ocupi si de copil si sa faci si treaba in casa... simt ca il neglijez cand imi rup din timpul de sta cu el ca sa gatesc si sa fac curatenie.
A nu se intelege de aici ca iau apararea cuiva, pur si simplu observ ca e ffff greu sa gasesti pe cineva care sa faca de toate si sa ai mare incredere in acea persoana. Persoanele care sunt intr-adevar capabile si de incredere valoreaza aur. Prefer ca toata atentia unei astfel de persoane sa fie indreptata spre copilul meu si nu asupra menajului, caci tot pe-aici am auzit de cazuri de bone care ajungeau sa faca treaba in casa si nu mai aveau timp si energie pt copil. Atunci nu ar mai fi bone, ci menajere...
Ah, mai e ceva: poate aveti noroc de mame si soacre in care aveti deplina incredere ca pot avea grija de copii si sa respecte intocmai recomandarile voastre... eu sincer nu am... Mama mea lucreaza si nu pot apela la ea, mai ales ca vad ce greseli face cu nepotii mei si nu vreau sa le faca si cu copilul meu, iar soacra nu stie sa schimbe nici un pampers... iar cand iese pe-afara cu ea mi se intoarce vanat si plin de cucuie... ii scapa din mana chiar si in prezenta mea...ma rog, sunt doar cateva exemple, dar sunt multe alte lucruri care ma deranjeaza, asa ca e exclus sa-l las cu vreuna zi de zi... asa ca singurele variante sunt cresa, bona (in ultima instanta si doar daca gasesc pe cineva de mare incredre, lucru putin probabil) sau sa mai raman inca un an cu el acasa, pana il ducem direct la gradinita.
Asa ca succes tuturor la bone cat mai bune... cu copiii
Jasmin si micutzul
Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas la 1 an
AYSHA 2 spune:
Jasmine, bona mea e de doi ani la noi, deci e clar ca sunt multumita de ea. Acum 2 ani asa ne-am inteles, doar copilul, pentru ca atunci avea 11 luni si nici nu vroiam sa aud sa faca si altceva. Lucru care a fost respectat timp de 2 ani.
Acum copilul are aproape trei ani, doarme cel putin 2 ore pe zi.
Cred cca s-a creat o confuzie sau nu ai citit cu atentie ce am scris mai sus: nici eu nu sunt de acord cu bona menajera, este clar ca astfel de atributii conduc la neglijarea copilului.
Dar nu sunt de acord sa nu faca NIMIC sa se odihneasca ca la sanatoriu cat doarme copilul. Am discutat cu mai multe agentii, in salariul pe care i-l dau eu, bonele fac multe alte chestii, nu sunt de acord cu toate, dar chiar nimic mi se pare strigator la cer.
Salariul nu i l-am marit ca sa ii dau atributii suplimentare, ci am avut in vedere inflatia, cresterea preturilor, etc. Nu cred ca ar fi fost de acord sa stea atat de mult timp cu salariul pe care i l-am fixat acum 2 ani, nu crezi ?
Iar daca o sa iti iei bona, o sa vezi ca ele se marketeaza foarte bine si atunci cand "piata" lor creste, dau semne de oboseala, incep sa aiba probleme personale, de sanatate, etc. De fapt sunt pretexte pentru o marire de salariu. Ai sa vezi in concret ca au prostul obicei de anu spune deschis daca le nemultumeste ceva si te trezesti ca iti pleaca. Si atunci tu si copilul sunteti singurii care o sa suferiti ca trebuie sa il lasi cu o alta persoan, starina, pe care nu o cunosti aproape deloc. Sigur, sunt si exceptii...
Poate iti par cinica, dar in final e vorba de bani, oricat de mult s-ar atasa de copil, interesul personal primeaza !
De aceea am deschis subiectl, pentru a afla in concret CE SALARIU PRIMESC SI CE TREBUIE SA FACA CAT SUNT CU COPILUL !
Si ca se te demoralizez total, o sa iti spun ca nu s-a inventat bona perfecta, ca eu sunt in exact aceeasi situatie ca si tine cu bunicile *pe care nu le am nici macar in Bucuresti)si ca nimeni nu e ca MAMA ! Asa ca nu te iluziona ca vei gasi o bona care sa iti iubesca copilul ca si tine, eu nu cred ca exista.
Exista bone f. bune si atat, care se ataseaza de copil, au tact, simt pedagogic, dar nu il iubesc ca si tine, aste e viata... Nici la gradi nu e mai bine, asa ca...
succes oricum !
Jasmin012 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui AYSHA 2 Jasmine, bona mea e de doi ani la noi, deci e clar ca sunt multumita de ea. Acum 2 ani asa ne-am inteles, doar copilul, pentru ca atunci avea 11 luni si nici nu vroiam sa aud sa faca si altceva. Lucru care a fost respectat timp de 2 ani. Acum copilul are aproape trei ani, doarme cel putin 2 ore pe zi. Cred cca s-a creat o confuzie sau nu ai citit cu atentie ce am scris mai sus: nici eu nu sunt de acord cu bona menajera, este clar ca astfel de atributii conduc la neglijarea copilului. Dar nu sunt de acord sa nu faca NIMIC sa se odihneasca ca la sanatoriu cat doarme copilul. Am discutat cu mai multe agentii, in salariul pe care i-l dau eu, bonele fac multe alte chestii, nu sunt de acord cu toate, dar chiar nimic mi se pare strigator la cer. Salariul nu i l-am marit ca sa ii dau atributii suplimentare, ci am avut in vedere inflatia, cresterea preturilor, etc. Nu cred ca ar fi fost de acord sa stea atat de mult timp cu salariul pe care i l-am fixat acum 2 ani, nu crezi ? Iar daca o sa iti iei bona, o sa vezi ca ele se marketeaza foarte bine si atunci cand "piata" lor creste, dau semne de oboseala, incep sa aiba probleme personale, de sanatate, etc. De fapt sunt pretexte pentru o marire de salariu. Ai sa vezi in concret ca au prostul obicei de anu spune deschis daca le nemultumeste ceva si te trezesti ca iti pleaca. Si atunci tu si copilul sunteti singurii care o sa suferiti ca trebuie sa il lasi cu o alta persoan, starina, pe care nu o cunosti aproape deloc. Sigur, sunt si exceptii... Poate iti par cinica, dar in final e vorba de bani, oricat de mult s-ar atasa de copil, interesul personal primeaza ! De aceea am deschis subiectl, pentru a afla in concret CE SALARIU PRIMESC SI CE TREBUIE SA FACA CAT SUNT CU COPILUL ! Si ca se te demoralizez total, o sa iti spun ca nu s-a inventat bona perfecta, ca eu sunt in exact aceeasi situatie ca si tine cu bunicile *pe care nu le am nici macar in Bucuresti)si ca nimeni nu e ca MAMA ! Asa ca nu te iluziona ca vei gasi o bona care sa iti iubesca copilul ca si tine, eu nu cred ca exista. Exista bone f. bune si atat, care se ataseaza de copil, au tact, simt pedagogic, dar nu il iubesc ca si tine, aste e viata... Nici la gradi nu e mai bine, asa ca... succes oricum ! |
Aysha, ce pot sa spun, daca nu cadeti de acord schimb-o... dar pana gasesti persoana potrivita sa te astepti sa gasesti si vreo bona care sa se poarte urat cu copilul, cum am citit pe-aici pe la alte subiecte si m-am ingrozit... Tocmai de asta spun si eu ca o persoana care sa-ti iubeasca copilul si sa se poarte frumos cu el valoreaza aur... sau poate vei avea noroc, ce pot sa zic... daca nu-ti asumi riscul de a te multumi cu ce ai si s-ao lasi sa se odihneasca atat cat doarme copilul... in fond, dupa cate vad si alte mame le lasa pe bone sa se odighneaca in timp ce copilul doarme... Din punctul meu de vedere nu cred ca d-na respectiva va ceda; tocmai de asta iti spun.
Sotul deja imi spune sa stau cu pustiul meu acasa pana face 3 ani cand il vom putea da la gradi, dar eu nu sunt prea hotarata, dar oricum e mai bine decat sa ma risc sa gasesc pe cine stie cine, care sa-i faca mai mult rau decat bine.
Citisem la alt suciect ca intrebi de bone tinere: cred ca acelea chiar ca nu-ti fac treaba in casa... doar ca cer mai putini bani, poate...
Ai putea sa-i sugerezi doamnei pe care o ai ca in timp ce doarme copilul sa-i calce rufele sau sa-i pregateasca ceva de mancare...sau sa aranjeze jucariile lui... Nu stiu, e doar o idee, poate accepta.
Oricum si eu iti doresc mult succes in gasirea unei solutii...
Jasmin si micutzul
Lucas Daniel (28.11.2007) www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas la 1 an