din nou despre salariul bonelor
Raspunsuri - Pagina 2
tora97 spune:
bonutza noastra avea programul 8,30-15,30 (ora de plecare variaza in functie de cidn o aduce pe bebelana acasa si o culca) pentru uncopil de 4 ani si primea 7,5 mil. Iese cu ana afara, si toate activitatile ce o implica pe ana, inclusiv, uneori, sa i pregateasca pt masa de prinz.In plus, imi calca rufele. 99% din cazuri dupa ce o culk pe ana poate sa plece... dar daca noi nu sintem acasa, ne asteapta (nu am avut niciodata probleme).
acum, ana e la gradi.. o platim la fel. programul difera, in sensul ca o ia de la gradi, (cit o mai permite vremea) se duc o ora, 2 in parc, o aduce acasa, o culca.Cind are de calcat vine dimineata.cind e bolnavioara ana reia programul initial. o mai kem simbata (vinerea ii dau liber in acest caz) sa mi gateasca. de fiecare data cind am avut nevoie de ea, a venit, sau am dus o pe ana la ea, cite un wke, ori cite o saptamina. nu am vrut sa i reducem salariul, preferind sa nu ne complikm cu calculul la ora... in plus, prefer sa ne fie ea datoare
cind plekam in concediu ana ramine la ea. cind merge si ana cu noi, are si ea liber. am platit o intotdeauna fuultime, indiferent de cite zile a avut liber. am platit aceeasi suma si cind a luat o pe ana la ea (am adaugat vreo 50 roni pt cheltuieli suplimentare cind a stat mmulte zile)
este o persoana de incredere, pe care m am putut baza intotdeauna, am stabilit relatii de intelegere reciproca, astfel incit si ea cind a avut nevoie de zi libera, ne a anuntat din timp si am ajutat o! in plus, o iubeste enorm pe anutza.. ana o considera "bunik" ei
cind am angajat o intelegerea era cam asa 8,30-16,30, 7,5 mil; ingrijit copilul (dat sa manince mic dejun, prinz, scos afara, gatit okzional pt ana) plus calcat rufe
TORA,RUFUS si cele 3 minuni ale lor
"da aripi unui copil, dar lasa l sa invete singur sa zboare" Marquez
ymca spune:
ce mica-i lumea

ceva din modul cum ai povestit despre Anutza mi-a sarit in ochi...si desi activez pe-aici - ca privitor de multa vreme, ca scriitor de mai putin timp - nu m-am prins decat acum tora: 
bona voastra sta in blocul de vis-a-vis de noi, si Anutza, cand sunteti voi in vacante, se joaca cateodata cu fetitele mele
.. how cool! si o stiu pe dna dvs, mai sta la discutii cu mamaia sotului meu (asa ca-ntre ele doamnele)...si o iubeste mult pe Ana, si iese la parc cu ea, si ne da si noua din grisinele ei

mda, sunt off topic dar nu-mi pasa
AYSHA 2 spune:
ymca, si eu dupa tine la fel...ca scaiul..
bona mea sta cu puiul in varsta de 3 ani si nu are absolut nicio responsabilitatea in plus, dar absolut niciuna, in conditiile in care copilul doarme cam 2 ore zilnic.
Mie mi se pare de bun simt sa faca macar un fel de mancare, ca nu crapa, oricat de obosita ar fi. In orice caz, mie la serv nu imi cauta nimeni in coarne si nu ma intreba daca plec odihnita acasa ca sa imi rezolv problemele personale.
Nici eu nu sunt de acord cu bona menajera, pt ca asta inseamna sa neglijeze copilul, dar nici macar o supita.
ca sa nu mai spun ca eu nu am pe nimeni care sa ma ajute si trebuie sa le fac eu pe toate iar uneori vin varza de la job ! sau sunt situatii cand prestez peste program !!!
Cred ca tine si de bun simt !
Deborah77 spune:
Eu platesc 11 mil pentru 10 ore jumate. Concediu are cat avem si noi, platit integral. Dar nu o platesc in plus pentru zilele (o data 1 saptamana chiar) cand Edi mai ramane la ea si peste noapte. Se intampla rar oricum. Cadou de Craciun (dar mi-a facut si ea mie). Face curatenie la initiativa ei, cand am angajat-o a observat ca eram in "interviuri" cu menajere si s-a oferti singura. Ii platesc cate 1 mil in plus pt curatenia de Paste si de Craciun. Face cat doarme copilul, dimineata ordine - facut paturile, strans jucarii cu ajutorul lui - nu-i strica sa invete si asta, de la ea, ca de la parinti clar nu poate
. Mai face cate una-alta si prin gradina, mai planteaza o floare, mai taie un pom, mai smulge buruieni din placere si nu pt ca i-as fi cerut-o eu. Nu calca, nu face de mancare decat chestii usoare pt copil - ciorbe, mancaruri gatite nu. Intinde rufele puse de mine in masina, uneori mai spala si ea, dar nu am incurajat-o, ca mi-e ca nu citeste ca lumea etichetele si iese vreo belea. Daca are probleme personale, si le rezolva cu copilul dupa ea - uneori, il mai cheama pe sotul ei sa stea cu el pana isi rezolva ea una-alta. Amandoi il iubesc de nu mai pot si sunt mai mult decat multumita.
AYSHA 2 spune:
folifteia, m-am gandit mult pana sa iti raspund ca sa analizez ce ai spus
eu am tratat-o ca pe un membru al familiei, in sensul Ca:
- aprimit cadouri si prime de serbatori, de onomastica sau ziua de nastere
- a primit liber ori de cate ori a avut nevoie, indiferent de perioada ( a lipsit chiar si 2 saptamani la rand) cu plata integral
de pasti, Craciun Revelion cate o saptamana liber
- program scurt cand a avut de rezolvat treburi persoanel
- ii platesc abonamentul la metrou
- i-am marit salariul din proprie initiativa de trei ori pana acum, in doi ani
- are concediu pe o perioada mai mare decat ne-am inteles pt ca noi avem CO mai mult timp si daca suntem plecati, evident ca nu vine
Drpet multumire, ce primesc:
- ma intreba de ce i-am marit salariul, ca ea nu mi-a cerut niciun ban si ca nu asta o motiveaza si ca pleaca ea oricum cand considera ea de cuviinta
- nu o intereseaza ce fac alte bone, ea nu face treburi supliemntare si basta !
- eu nu i-am redus salariul cat a lipsit din omenie, si ea imi spune ca am procedat astfel pentru a o avea la mana, in conditiile in care mi-a cerut sa ii iau din bani
- ma minte ori de cate ori are ocazia, fara sa clipeasca, e drept in chestiuni fara prea mare relevanta in ceea ce priveste ingrijirea copilului ( care e OK)
Si in astfel de conditii, cate daruirea sufleteasca sa am ca sa o consider memebru al familiei ?
Pana unde poate merge un parinte cu concesiile ca sa fidelizeze bona si sa nu sufere copilul ???pt ce ea pe asta mizeaza, ca nu vreau sa imi bat joc de sufletelul copilului
AYSHA 2 spune:
exact asta imi doresc, folofteia, sa ma trateze ca pe egalul ei
iar despre problemele ei personale, asta primeaza in discutiile noastre...poate ca nu ai inteles exact ce am scris mai sus
anyway, nu prea conteaza asta
eunice78 spune:
Aysha, nu degeaba am pus linkul acela..si bona mea tot cam ca a ta era. Doar ca la un alt nivel, la care nu iti doresc sa ajungi. Eu una nu o sa mai permit niciunei bone sa ma faca mincinoasa sau sa imi spuna ca ii dau atatia bani ca sa o am la mana. Asta pe banii mei.Si ma irita la maxim chestiile astea gen " membru de familie" cand ea iti scoate ochii pe chestie financiare: ca o platesti prea mult, nu e bine, ca o faci sa o ai la mana, ii dai prea putin, dupa parerea ei, zice ca iti face o favoare ca are grija de copilul tau..eu una, personal, consider ca oricat de bune ar fi relatiile cu bona, bona nu trebuie tratata ca memrbu de familie. In fond nimeni nu isi plateste membrii de familie. Sau cel putin in familia mea.
Baietzii mei
AYSHA 2 spune:
exact, eunice, bunicii copilului meu nu au program si nici salariu !
si tot ma ajuta atunci cand pot !
mai mult,ipocrizia merge pana acolo incat a spus ca nu o intereseaza banii si ca daca eu consider ca are prea putine atributii, sa-i reduc salariul ! iar ea stie ca nu voi face acest lucru, pt ca asta ar insemna sa plece !
practic negociaza cinic profitand de faptul ca eu vreau sa imi protejez copilul de disconfortul adaptarii la o alta bona