detasare personal
Am si eu o intrebare. Un functionar public poate fi detasat la o institutie publica unde personalul este angajat pe baza de contract individual de munca?
Va multumesc
Raspunsuri
marius spune:
Nu am inteles intrebarea, poate reformulezi?
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
eunice78 spune:
Te gandesti cumva la situatia politistilor (functionari publici, fara contract individual de munca) de la evidenta pop ulatiei, rutier etc despre care se spune ca vor fi trecuti in subordinea adminsitratiilor locale?
Zic si eu ca Marius..e neclara intrebarea.
Baietzii mei
Mironna spune:
Ma refer la un functionar public care lucreaza intr-un minister. Acesta poate fi detasat la o institutie publica din coordonarea acestiu minister? Precizez ca angajatii din institutia publica unde ar vrea sa fie detasat, nu sunt functionari publici, ei sunt angajati pe baza de contract individual de munca.
Multumesc
eunice78 spune:
Tot nu e ff clara intrebarea din urmatoarele considerente: daca vorbim de un functionar public dintr-un minister (dar nu are relevanta ca e in minister sau intr-o structura teritoriala) care nu e angajat pe baza de contract individual de munca (fapt care rezulta din partea a doua a spetei tale- in care intrebi daca functioanrul poate fi mutat intr-o institutie cu angajati cu contract) rezulta ca tu vrei sa afli daca poti detasa un functionar public cu statut special. Ori in situatia functionarilor publici cu statut special, legislatia care reglementeaza raporturile de serviciu este prevazuta in legi speciale si se compleaza (in masura in care legile speciale nu prevad) cu Legea nr. 188/1999 cu statutul functionarilor publici si cu Codul Muncii.
Ca fapt divers totusi, uite
ART. 89
(1) Detasarea se dispune in interesul autoritatii sau institutiei publice in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea functionarul public, pentru o perioada de cel mult 6 luni. In cursul unui an calendaristic un functionar public poate fi detasat mai mult de 6 luni numai cu acordul sau scris.
(2) Detasarea se poate dispune daca pregatirea profesionala a functionarului public corespunde atributiilor si responsabilitatilor functiei publice, cu respectarea categoriei, clasei si gradului profesional al functionarului public. Detasarea se poate dispune si pe o functie publica de conducere, cu aplicarea dispozitiilor art. 92 alin. (2), daca functionarul public indeplineste conditiile de studii si vechime in specialitatea studiilor si daca nu exista in cadrul autoritatii sau institutiei publice functionari publici care sa exercite cu caracter temporar functia publica. Functionarul public poate fi detasat pe o functie publica inferioara, numai cu acordul sau scris.
(3) Functionarul public poate refuza detasarea daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) graviditate;
b) isi creste singur copilul minor;
c) starea sanatatii, dovedita cu certificat medical, face contraindicata detasarea;
d) detasarea se face intr-o localitate in care nu i se asigura conditii corespunzatoare de cazare;
e) este singurul intretinator de familie;
f) motive familiale temeinice justifica refuzul de a da curs detasarii.
(4) Pe perioada detasarii functionarul public isi pastreaza functia publica si salariul. Daca salariul corespunzator functiei publice pe care este detasat este mai mare, el are dreptul la acest salariu. Pe timpul detasarii in alta localitate autoritatea sau institutia publica beneficiara este obligata sa-i suporte costul integral al transportului, dus si intors, cel putin o data pe luna, al cazarii si al indemnizatiei de detasare
Editez ca am o pb cu calc si nu am putut termina raspunsul.
Cu alte cuvinte, din analiza prevederilor de mai sus, reiese ca modul de incadrare pe functia pe care se detaseaza persoana nu are relevanta. Relevante sunt conditiile de studii, atributii, responsabilitati, vechime, categoria, clasa, gradul profesional, nu modul de incadrare pe acel post.
Dar subliniez ca daca e vorba de functionari cu statut special pot exista si alte reglementari in materie.
Baietzii mei