Citim impreuna Jonathan Safran Foer

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Oskar are o cartulie, un fel de scrapbook cu poze, texte, scrisori sub coperta "Stuff that happened to me". frumusetea sublima a cartii lui foer este exact asta: "extremely loud & incredibly close", cu poze si desene si pagini albe si taieturi si ganduri imprastiate si vanatai si taceri este nimic altceva decat "stuff that happened to me (the reader)". mie mi se intampla cartea lui foer...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carminabulina spune:

Pana acum 2 luni nici nu stiam de existenta acestui autor si-l descopar acum atat de tare siincredibil de aproape...cartea este fascinanta. De-abia astept sa citesc si Totul este iluminat si, evident urmatoarele lui carti pe care le va scrie cu siguranta, pentru ca este foarte tanar (chiar si eu sunt mai batrana decat el ) asta daca nu se va sinucide cum a facut-o John Kennedy Toole
Sunt la pagina 233, roman inceput aseara, si ma chinui sa nu devorez cartea cum mi se intampla de obicei cu cartile bune. Mai am noroc cu copiii care ma solicita, casa care inca este vraiste si raceala asta care ma adoarme.

Conchita voiam sa spun in parte cam aceleasi cuvinte despre incredibil de aproape si extrem de tare. Faptul ca am senzatia ca ma uit la poze in acelasi timp cu Oskar, ca privesc aceleasi pagini albe pe care le-a privit si Thomas, si Oskar cu totul imi e atat de aproape si incredibil cat doare durerea lui. E un copil dragut...si Foer un autor excelent.
Cineva spunea despre continut ca este unul atat de trist, eu as mai adauga si "sfasietor de" inainte.
Este clar ca atunci vand citesti ceva conteaza foarte mult cat din tine regasesti acolo. Eu vreau sa fiu Oskar, doar ca la o asa pierdere, si nu ma refer persona pierduta ci la legatura cu acea persoana, eu nu as avea iocenta lui, nici nu cred ca se mai poate, cred ca as deveni un Thomas batranul.Poate ca daca am fi cu totii Oskar si nu Thomas am trai intr-o lume mai buna, cred ca personajele sunt inainte de toate niste simboluri nu doar simple persoanje si tragediile lor.
Si sunt multe de spus insa astept sa termin cartea ca sa nu bat campii si sa vad exact exact ce i-a fost dat sa traiasca lui Thomas de nu mai poate si cred ca nici nu a mai vrut sa fie fericit .

Vreo jumatate de ora sunt singura asa ca voi profita sa citesc.

Mihnea 15 mai 2006; Irina 10 august 2008 si acum 15+ cu bb3
www.dropshots.com/carminabulina#albums/2008" target="_blank">Poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

N-am citit nimic ce s-a scris aici....voi citi, dupa ce termin cartea. Sunt la pagina 280. In we asta o termin .

Alina

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui speed

Citat:
citat din mesajul lui buflea
Apoi nu imi place maturitatea asta a lui Oskar ...este nefireasca.

hmmm...la moment dat Oskar spune ca majoritatea colegilor lui de clasa au ADD...deci mai mult ca probabil ca e intr-o clasa/scoala de copii cu "special needs" si asa se explica multe

mie faza cu add mi s-a parut o ironie la adresa noilor maladii americane...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui buflea
Asa este si in original ...chair vroiam sa va intreb daca in traducere au mentinut asta. Mie desigur ca mi se pare risipa de hartie , unele fraze sau poze mi se par absolut inutile ...de ex cand ajunge la Black No 2 la mine in carte este o duduie cu coada, pozata din spate ...

in poza aia, nu duduia e clue, ci cerceii. iti amintesti ca despre ea, primul lucru remarcat este frumusetea, mai ales data de felul in care cerceii ii ating gatul.

nu e singura poza "de la spate", si cred ca e simbolica. iti amintesti ca thomas face dragoste cu bunica lui oskar doar de la spate? citez aproximativ, ca si cand ar vrea sa ajunga in alta parte, prin ea. adica ea e doar un mediu...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui liadorian
Iar paginile acelea, albe sau izoland cate-un singur cuvant, cate-o singura propozitie... mie mi-au parut de o sfasietoare tristete. Is asa de singure cuvintele alea, asa de tragic fara raspuns intr-o conversatie schiloada, incompleta...

eu interpretez foile alea si pozele si restul ca pe un scrapbook, "o carte intr-o carte intr-o carte", ca sa folosesc alt lait-motiv al cartii. noi, cititorii, ne uitam prin fragmentele de memorie adunate intr-o scrapbook, care e diferita de un album de poze, dar si de o carte-carte, caci are si scrisori, obiecte, suvite de par, petice, pagini albe, mazgaleli, ezitari...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui liadorian

Citat:
citat din mesajul lui musetto
Lia, tu la ce fel de vina te gandesti? Si cine, in opinia ta, ar fi trebuit sa si-o asume?

Ma gandesc la responsabilitatea acelora care au facut posibile tragediile personajelor. Ma gandesc ca, poate, un reflex firesc (sau nu?...) al personajelor ar fi acela de a se intreba de ce li se intampla toate astea si apoi din cauza cui? Din cauza unui Dumnezeu care nu-si protejeaza suficient creaturile? Din cauza unor nebuni care iau soarta celorlalti in mainile lor? etc.

Despre asumarea acestei vinovatii... cred ca asta chiar n-o poate face nimeni, nu poti sili pe nimeni sa se simta vinovat. Dar cred ca poti stabili vinovatii, e indispensabil pentru sanatatea unei comunitati sa gaseasca vinovatii si sa se delimiteze de ei, intr-un fel sau altul: denuntandu-i, judecandu-i, condamnandu-i.

Ma intreb daca Foer se leaga de toate lucrurile astea sau ele raman doar undeva, intr-o paranteza...

eu nu vad paranteza, ci vinovatii sunt explicit afisati. tu singura remarci mai inainte ca victimele isi asuma vinovatia. in primul rand, nu exista victima perfecta. thomas este vinovat, bunica lui oskar este vinovata, toata lumea este vinovata. in ce sens? pai, in al doilea rand, Dumnezeu nu are ce cauta in poveste, tatal si oskar sunt atei. dar lumea e vinovata ca in exemplul dat de tata: daca te transport in sahara si te las acolo si tu muti un fir de nisip, ce se intampla? exista Dumnezeu? exista sens? si concluzia, socratica, e ca omul e singurul responsabil de schimbarea universului si a istoriei. cat de ne-semnificativ (fara semnificatie) se simtea oskar, a ajuns totusi la adevarul ca pana si un fapt inocent ca acela de a muta un fir de nisip din loc poarta cu sine consecinte incalculabile la nivel macrocosmic.

cautarea sensului in lucruri mi se pare expeditia de capatai a lui oskar. are cheia, dar nu gaseste poarta...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka
m-am gandit ca Foer vrea cu tot dinadinsul sa evite problema 'vinovatilor', pentru ca acestia nu exista. Exista doar razboi - cea mai absurda experienta umana.
Mai am 'a piece of evidence' pentru teoria asta. Va amintiti prima vizita a lui Oskar la moshuletzul Black, vecinul, cel care nu mai iesise din apartament de la moartea sotiei, cel cu patul magnetic etc. Acest Black are nenumarate 'fise biografice' despre toti oamenii pe care i-a intalnit, fie si virtual, fise care reduc esenta persoanei respective la un singur cuvant. Acest cuvant e, in majoritatea cazurilor, 'razboi' (sau 'bani'). Cand Oskar da peste fisa lui Mohammad Atta, pe ea scrie 'razboi'. Adica Atta ca persoana nu conteaza, convingerile lui nu conteaza; conteaza doar mecanismul monstruos in care a fost angrenat.

You cannot both dance and not pay the piper.

eu tot de la scena respectiva aduc un argument ca foer arata vinovatii cu degetul. stii cand spune mosuletul black ca lumea nu e un loc chiar asa oribil, dar e po****t cu fiinte care pot comite cele mai oribile fapte? oamenii sunt de vina, la foer. toti suntem de vina. pentru ca nu mai vorbim (thomas), nu mai auzim (mr. black, reporterul de razboi), nu mai vrem sa vedem (bunica lui oskar, cand ii acopera thomas ochii, "ca un val al casniciei")...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carminabulina spune:

Exact faza cu ADHD este o ironie, si intr-adevar cerceii care "ii atingeau din cand in cand gatul" sunt importanti in poza aceea. Si cred ca doar atat a vrut sa spuna cu asta. Fara semnificatii ascunse.

Apropos de inteligenta/genialitatea lui Oskar...eu nu-l vad atat de genial. Imi pare un baiat normal dar destept si cu multe hobbyuri si cam asa as vrea sa fie si baiatul meu cu toate ca nu mai e la moda

Mihnea 15 mai 2006; Irina 10 august 2008 si acum 15+ cu bb3
www.dropshots.com/carminabulina#albums/2008" target="_blank">Poze cu noi

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Dar titlul? What do you make of it? Cum il interpretati?

Scuzati intrebarea abrupta. Poate reusesc sa scriu si eu aciulea mai pe la drum de seara ca acu' am alta suta de lucrari de corectat.

You cannot both dance and not pay the piper.

viata vs. moarte? oskar atat de aproape de tatal sau mort, mama lui oskar atat de zgomotoasa cu muzica data la maxim, cu rasetele si fericirea ei, cu dorinta sa "move on", sa traiasca...

Mergi la inceput