Citim impreuna Jonathan Safran Foer
Raspunsuri - Pagina 11
conchita spune:
am terminat-o si eu ieri. si vreau sa spun ca nu se incadreaza deloc la "proza fantastica".
liadorian spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita am terminat-o si eu ieri. si vreau sa spun ca nu se incadreaza deloc la "proza fantastica". |
Aaaa... poftim?!
carminabulina spune:
Pai la proza fantastica a fost Cortazar. Foer a fost prima propunere si nu s-a incadrat in nici o tema.
Mihnea 15 mai 2006; Irina 10 august 2008 si acum 16+ cu bb3
www.dropshots.com/carminabulina#albums/2008" target="_blank">Poze cu noi
copiloi spune:
Am terminat si eu azi cartea, cu toate ca nu doream sa se termine asa repede.....
Cand s-a propus cartea si a fost descrisa ca avand legatura cu 11 septembrie, recunosc ca m-am inarmat cu un oaresce dram de prudenta.....Ma gandeam ca este una din acele carti, publicata "peste noapte", despre un eveniment care nici nu a apucat sa se stinga ca a si aparut cartea.....
Deci cu gandul asta am inceput sa citesc cartea . Si bine am facut, surpriza a fost cu atat mai mare
Cartea nu are nicio legatura cu 11 septembrie....11 septembrie este doar o data in destinul unui familii, a carui drama a inceput inainte de 11 sept. si care va dainui si in viata celui mai mic membru al familiei, a lui Oskar. Demersul lui Oskar de a gasi incuietoarea e doar o incercare de a schimba cursul destinului, dar atat pentru el, cat si pentru toti membrii familiei, soarta e mai puternica.
Cum as interpreta titlul? Cred ca descrie trairea lui Oskar, in special pe cea din momentul cand merge la William Black si afla adevarul. Si-a dorit exterm de tare sa gaseasca adevarul, unul care sa-l scuze in fata memoriei tatalui, caruia nu i-a raspuns la ultimul apel telefonic, si a fost incredibil de aproape de a-si indeplini aceasta dorinta, care i-ar fi adus iertarea tatalui, dupa care atat de mult tanjea.
Un personaj aparte, pe cat de discret, pe atat de puternic, e mama lui Oskar! O femeie foarte puternica, o mama extraordinara!
In fine.....mi-a placut cartea, mi-a placut constructia ei si cred ca ofera oricarui cititor loc de a se regasi, mai mult sau mai putin, in paginile ei.
Alina
conchita spune:
sunt absolut si iremediabil indragostita. cati ani are, dom'le, foer asta? :-)) treij' si ceva, pfiuu. imi place de mor coperta la everything is illuminated, cica e facuta de gray318, suna a nick pe net. :-)) poza autorului e cu fundul in sus, scrisul e valurit, tare jucaus jonathan al nostru, hm. carte de debut, huh? asa arata cartile de debut, cu premiul nobel gafaind in asteptare? dar scrie ca foer lucreaza la a doua carte, a carei actiune se petrece intr-un muzeu. sunt confuza: a doua carte a fost extremely loud...
as mai avea de vorbit despre extremely loud, notez aici sa nu uit: pagina 250 si cifrele lui thomas. insa vreau sa termin everything is...am trecut de jumate, inceputa noaptea trecuta.
foer este genial, cald, omenos, ludic, inocent. il iubesc iubesc iubesc.
copiloi spune:
Ups, acum am vazut care e titlul in engleza ....Extremely Loud.....deci traducerea in romana e ambigua....de aia iubesc eu germana, caci pentru orice stare/situatie exista cate un termen...noi spunem "tare" la multe lucruri ....
Alina
lilanda spune:
Hehe...io ca dus rece dupa Foer o recomand pe doamna Foer, adica pe Nicole Krauss, cu "Istoria iubirii", bucatica rupta din "Extrem de tare...". Aiurea senzatie am avut cind am citit-o!! Desi cei doi neaga faptul ca s-ar fi inspirat unul de altul, io cred ca au avut multe brainstormings impreuna
Ahhh, si mai sint curioasa cum e traducerea in romaneste a lui "Everything is Illuminated"; mai precis cum suna in romaneste engleza lui Alex? .
carminabulina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lilanda Ahhh, si mai sint curioasa cum e traducerea in romaneste a lui "Everything is Illuminated"; mai precis cum suna in romaneste engleza lui Alex? . |
Foarte haios, crede-ma
Doamna Foaer e chiar Foer sau e intre ghilimele.
A, si Totul este iluminat sau Everything is illuminated nu cumva este tot engleza lui Alex? Eu am citit aproape jumatate din carte si asa ma bate gandul ca Acest "iluminat" ar fi putut sa insemne "elucidat", "rezolvat"dora ca fiind Alex cel care a pus titlul a iesit ce a iesit , totusi trebuie sa fiu de acord cu el, pana la urma da, totul este iluminat.
Imi place cartea dar cred ca trebuia sa fie prima citita sau macar cateva carti intre ele. Extrem de tare..., e mai tare.
P.S - vreau mai multe detalii, plizzzz Lilanda, despre despre Nicol Krauss asta.
Mihnea 15 mai 2006; Irina 10 august 2008 si acum 16+ cu bb3
www.dropshots.com/carminabulina#albums/2008" target="_blank">Poze cu noi