Pasaport sau Pasaport cu domiciliu in strainatate?
Buna seara,am si eu o nelamurire si v-as ruga sa ma ajutati cu ceva sfaturi,in special fetele care sunt afara, cum e mai bine sa faci pasaportul daca esti casatorit afara si dupa schimbarea numelui trebuie sa schimbi pasaportul?
Problema mea sta cam asa.Eu m-am casatorit afara,pasaportul inca mai este valabil pana la anul,buletinul mi-a expirat de anul trecut.Timp sa ajung in tara sa le schimb nu prea am avut.Ma gandesc sa merg la amabasada si sa le schimb aici.Nu sunt hotarata,am auzit ca dureaza vreo 3 luni.Intrebarea mea este,daca buletinul mi-a expirat,care sunt pasii pe care ar trebui sa-i fac in mod normal ca sa am actele in regula.Sa mai fac si buletin sau renunt si cer pasaport cu domiciliu in strainatate? E o idee buna sau imi pierd din drepturile pe care le-as avea cu buletin? Sunt in ceata un pic,ajutati-ma sa ies!!!Mersi mult anticipat.
Raspunsuri
alra spune:
eu nu stiu cum e cu domiciliu in strainatate insa eu am facut procura pentru parinti sa imi faca buletinul in RO, iar pasaportul l-am cerut prin ambasada. s-a schimbat legea si e posibil sa ceri de la ambasada si pasaport pentru cetateni cu domiciliul in RO, cazul meu.
ALRA mami de Laura(06/02/2006) si Nicole(08/12/2008)
Vacanta cu Laura in Romania
LauraNicole spune:
Sybille,dureaza si mult si costa extrem de scump !Stai si te gandeste bine ce avantaje ai sa renunti sau nu.
Off topic,m-ai inebunit cu minunile tale!Poarta exact numele mele!
Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!
ioanadara spune:
Eu cred ca daca mai ai o legatura cat de mica cu Romania, nu este buna ideea renuntarii la buletin.Cu birocratia de aici si cu super puterea functionarilor publici cred ca iti bati cuie in talpa.Si in fond nu prea cred ca ai ceva de castigat daca ramai cetatean roman(adica pentru orice act ai totusi nevoie de Ro) dar ai domiciliul in strainatate.Poate doar ca nu mai umbli acum sa refaci buletinul dar nu as vrea sa fiu in locul tau daca ajungi vreodata iar la mana functionarimii romane si apari la toate ghiseele cu "domiciliul in strainatate". In momentul in care vei avea si o a doua cetatenie da, abia atunci lucrurile se pot schimba cu adevarat.
pana atunci insa, eu as face o procura cuiva si mi-as face buletin nou.
lara_c spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ioanadara Eu cred ca daca mai ai o legatura cat de mica cu Romania, nu este buna ideea renuntarii la buletin.Cu birocratia de aici si cu super puterea functionarilor publici cred ca iti bati cuie in talpa.Si in fond nu prea cred ca ai ceva de castigat daca ramai cetatean roman(adica pentru orice act ai totusi nevoie de Ro) dar ai domiciliul in strainatate.Poate doar ca nu mai umbli acum sa refaci buletinul dar nu as vrea sa fiu in locul tau daca ajungi vreodata iar la mana functionarimii romane si apari la toate ghiseele cu "domiciliul in strainatate". In momentul in care vei avea si o a doua cetatenie da, abia atunci lucrurile se pot schimba cu adevarat. pana atunci insa, eu as face o procura cuiva si mi-as face buletin nou. |
Da ,Ioana...da' practic asta inseamna sa...minti.Pt ca sa iti faci un nou buletin cineva trebuie sa te 'ia in spatiu'.Cu alte cuvinte sa spuna ca locuiesti permanent undeva unde tu nu locuiesti.
Nu ca as fi eu 'usa de biserica' dar mie nu mi s-a parut ok.Adica eu nu stau cu sotul si cu fiica noastra ci cu mami si cu tati sau mai stiu eu ce bunica/matusa?Da, stiu ca e doar pe hartie...dar mie personal nu mi s-a parut ok.
Teoretic nu prea e in regula din punct de vedere legal...practic ...fiecare alge cum crede ca e mai bine.
Sybille da...dureaza tare mult.Ai nevoie in primul rand de permis de rezidenta valabil cel putin 1 an eliberat de autoritatile din tara unde locuiesti.Si apoi se poate face prin ambasada.Atentie la certificatul de nastere!Daca il ai tot pe cel primit la nastere trebuie sa il schimbi (cica e...comunist).Daca te-ai nascut inainte de 1989.La mine asta a mai durat vreo 3 luni.Dar se poate scurta timpul asta dand procura la cineva.
Cat despre functionarii din Ro, daca v-ati stabilit permanent in strainatate (altdel nici nu puteti obtine pasapord CRDS)nu vad ce treaba mai aveti la ghisee in RO.Mie una nu mi s-a intamplat sa mai am nici un fel de nevoie de a apela la functionarii din RO.
Sigur situatiile difera si fiecare stie cum e mai bine pt. el.
Succes Sybille.
Editez sa iti spun ca buletinul se schimba numai in RO.si pasaportul la fel daca nu te incadrezi in criteriile pt cetatenii romani cu domiciliul in strainatate.Deci asta ar fi un avantaj ca nu trebuie sa mergi in Ro cand iti expira pasaportul.
olive spune:
Atentie la certificatul de nastere!Daca il ai tot pe cel primit la nastere trebuie sa il schimbi (cica e...comunist).Daca te-ai nascut inainte de 1989.La mine asta a mai durat vreo 3 luni.Dar se poate scurta timpul asta dand procura la cineva.
Cum adica trebuie schimbat certificatul de nastere???
maraki spune:
Pasaportul se poate schimba la consulat chiar daca il faci cu domiciliul in Ro. Daca vrei sa il faci cu domiciliul in strainatate, iti trebuie drept de sedere pt cel putin 1 an, ei spun ca in decurs de 3 luni, pasaportul este gata dar pot fi si 2.Daca il faci cu domiciliul in strainatate, la eliberare se va opri buletinul, vei ramane fara el.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
guzelnico spune:
Sybille, daca nu ai renuntat la cetatenia romana, este bine sa ai si documentele de identitate romanesti (C.I.,Pasaport, eventual si Permisul de Conducere). Procedura de obtinere a acestora s-a simplificat mult, nu mai stai la cozi, le poti obtine cam in 3-4 zile pe toate. Daca ai rude inca in RO, trage o fuga totusi si rezolva-ti problema. Prin consulat/ ambasada dureaza si costa fff mult.
Daca te-ai casatorit afara, nu uita sa traduci in lb rom si sa legalizezi certificatul de casatorie.
Voi incerca sa revin cu detalii (documente necesare,costuri,termene).
cait spune:
eu mia-m pastrat pasaportul normal pentru ca nu vroiam sa-mi ia buletinul daca alegeam cealalta varianta cu domiciliu in strainatate pentru ca nu se stie niciodata cand am nevoie de buletin si stiti cum este la noi.eu mi-am facut pasaportul prin ambasada si consulul nici macar nu m-a intrebat daca vreau sa aleg optiunea de cetateam roman cu domiciliu in strainatate cu taote ca am o carte de rezidenta de 10 ani.
Cait
Home is where heart is...
Sybille spune:
Va multumesc tare mult ca mi-ati raspuns.Parca incep sa ies un pic din ceata care ma invaluise.
Ideea este ca eu am cetatenia romana inca.Locuiesc aici de 2 ani si am drept de sedere pe termen nelimitat.
Am adresa si in tara, am un apartament acolo pe care intentionez sa il inchiriez, imi construiesc si aici o casa care este pe numele meu, deci practic am doua adrese.
Cu autoritatile din tara nu se stie niciodata cand ai de a face,asa ca poate nu ar fi rau sa ma duc in tara,sa fac buletinul si totodata si pasaport normal ca urmare a schimbarii numelui dupa casatorie.
Certificatul de nastere am avut grija sa il schimb inainte de a pleca din tara.
Carnetul de conducere am incercat sa il schimb aici pentru ca expira in septembrie si am fost la autoritatile de aici,am depus actele, a durat 10 minute,numai ca,ei trimit o copie dupa carnetul meu cred la ambasada romana pentru confirmare ca nu este fals sau mai eu stiu eu ce.Cand au raspuns ma vor suna.Am depus actele in februarie si suntem in mai.Am fost ieri sa intreb ce se intampla si nu aveau nici un raspuns.Deci teama mea este acum daca eu plec in tara cu bilet dus intors pt o saptamana si ma plimba pe acolo ce ma fac,pierd si biletul de avion?
Deci sa inteleg ca ar fi mai bine dupa voi sa pastrez si buletinul si sa fac un pasaport normal.Hai ca parca mai dispare ceata un pic din ochii mei.
Va multumesc inca o data si daca mai aveti pareri cu cea mai mare placere le citesc.
PS:Laura nu am inteles despre ce minuni ziceai.Mai explica-mi odata ca sa ma linistesc.
Va pupacesc pe toate.
jenn spune:
Te duci la ambasada si rezolvi tot-depuni actele pt pasaport,inscrii certificatul de casatorie si vei avea pasaportul nou pe numele cel nou.La primirea pasaportului nou ti se cere sa predai obligatoriu buletinul,pt ca legea spune ca nu poti avea 2 domicilii in acelasi timp.Oricum ti se va pune un stiker cu domiciliul in strainatate asa ca nu are rost sa minti,poti avea probleme mari!