Licurici de ianuarie-februarie 2009 (18)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristi_2003 spune:

Citat:
citat din mesajul lui alinuk
pe de alta parte, sunt de parere ca oricum copiii nostri traiesc intr-o perioada de 'evolutie', in care omul de rand a ajuns sa se hraneasca numai cu chimicale (produsele bio/organice nu sunt la indemana oricui si cel putin in comertul din ro..poti avea incredere ca ce scrie pe eticheta e cf cu realitatera?). Si cum studiile demonstreaza clar ca organismul uman este capabil de performanta in adaptare in primii ani de viata, consider ca e ok sa ii obisnuiesc organismul cu ceea ce, oricum fie ca vreau eu sau nu, se va hrani in viitor. Copiii care sunt tinuti deoparte de aceste E-uri se vor adapta mai greu ulterior, cand fie ca vor sau nu parintii lor, ei tot vor manca asa ceva...Si apoi sincer, cine crede ca daca da doar fructe copilului pe post de dulciuri, il hraneste sanatos greseste teribil. Si astea sunt pline de pesticide care sunt la fel de rele pentru organismul uman ca si e-urile...Normal, cat pot incerc si eu sa imi tin copiii departe de sucuri, dulciuri, junkfoods si incerc sa aleg principiul ..cel mai putin daunator!

total de acord cu tine- pana si aerul e poluat. nu-i putem feri de toate. nu exista acuma viata 100% bio. da si noi cam asa am crescut - cei care au crescut la oras. cu lapte din magazin, mere de la aprozar. etc. si asta e lumea in care traim, buna sau rea. alta nu este.

materialul pro e o porcarie - cum zicea si miere, important e ca mama sa nu bea-fumeze-drogheze-medicamenteze. in rest... ca din mancare prin lapte i se transmit chimicale la bebe... in sarcina ce am mancat? si... formula e tot chimical. unul special pt bebei. da chimical. (asta o zic cu inima rupta ca bebele meu cu asta traieste)

incercam sa alegem ce e mai bun, dar alegem din ce este.

Cristina, mama fericita de Stefan Carol (29.12.2008)

http://b1.lilypie.com/hQRfp2.png

http://s288.photobucket.com/albums/ll162/cristi_2003/CAROL/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

dau un citat dintr-un material de pe mail ..ca sa va fac 'pofta'

ce ar fi bine sa nu uite parintii:
- alimentele se introduc treptat;
- orice aliment nou se introduce inaintea administrarii laptelui;
- nu se administreaza simultan doua alimente noi; se asteapta ca fiecare sa fie introdus cu rabdare;
- copilul sa fie sanatos cand i se da un aliment nou;
- spalarea legumelor si fructelor se va face in mai multe ape. Acestea nu se vor pastra mult timp in apa pentru a nu-si pierde vitaminele;
- alimentele sa fie proaspete. Se pastreaza cel mult 24 ore la frigider dupa preparare sau, in cazul alimentelor gata preparate pentru sugari, conform indicatiilor de pe etichete;
- fierberea indelungata distruge mineralele si vitaminele;
- se prefera fierberea inabusita in vapori de apa (in oala cu presiune);
- se prefera introducerea alimentelor numai cu lingurita;
- numarul de mese pentru sugarul de peste 4 luni va fi in numar de cinci;
- respectarea personalitatii copilului, rabdarea si ingaduirea cunoasterii reciproce sunt de mare insemnatate. Sa nu intelegem prin aceasta acceptarea compromisului, de exemplu, crezand ca numai asa "ii place copilului", sa permitem excesul de lapte sau de fainoase in detrimentul legumelor, al oului, al fructelor.
O data cu introducerea alimentelor solide, educatia copilului capata valente noi:
- participarea copilului la masa incepe cu jocul cu lingurita, in incercarea de a insoti si a imita manuirea celei cu care parintele il hraneste;
- masa trebuie sa fie un prilej de bucurie prin evenimentul pe care il reprezinta, prin faptul ca este un moment de relatie personala privilegiata, de colaborare intre copii si parinti. Este evident ca zdranganirea jucariilor sau alte chipuri de distragere a atentiei nu au nimic de-a face cu adevarata placere, cu trairea autentica a clipei.
Copiii vor trece prin mai multe etape de alimentatie pe durata vietii, si la fel ca schimbarile de comportament din timpul pubertatii, la fel de neprevazute vor fi si cele prin care copiii vor trece cu obiceiurile alimentare.
Iar primele schimbari de acest gen vor apare inca din primul an de viata. Acestea ii pun la incercare pe parinti deoarece uneori par sa fie dramatice. Intr-o zi bebelusul mananca tot, incat ajungi sa te intrebi daca i-ai oferit suficient, iar in ziua urmatoare refuza orice aliment. Aveti insa incredere in copii (chiar daca sunt mici inca), ei stiu cat au nevoie sa manance, nu se vor infometa singuri. Daca indeparteaza biberonul sau lingurita inseamna ca au mancat suficient. Daca insa nu s-au saturat vor cere singuri supliment de hrana. Atata timp cat parintii ofera hrana sanatoasa, copiilor li se poate permite sa manance oricat de mult isi doresc. Se vor opri singuri cand s-au saturat (sau cand mincarea se va termina, depinde in ce ordine).
Fiecare copil este unic, creste in propriul stil, diferit de ceilalti, de aceea e posibil ca el sa nu se potriveasca nici unui grafic de alimentatie pe care l-ati citit. Schimbarile in obiceiurile alimentare nu includ doar cantitatea pe care copilul doreste sa o manance, dar si timpul in care face acest lucru. Asa ca sa nu va surprinda daca la un moment dat bebelusul refuza sa manance, iar 30 de minute mai tarziu plange de foame.
Diversificarea alimentatiei se poate incepe intre 4 si 6 luni si in functie de recomandarile medicului daca:
Greutatea de la nastere s-a dublat.
Daca bebelusul a incetat sa mai ia in greutate.
Daca bebelusul ia prea mult in greutate. Formula este bogata in calorii si aceasta poate duce uneori la greutate in exces.
Daca bebelusul cere mai des de mancare (mai mult de 1 L de lapte/zi) si nu pare satul.
Daca bebelusul este interesat de mancarea din farfuria adultilor.
Medicul poate recomanda amanarea diversificarii daca bebelusul ia normal in greutate sau exista alergii in familie. !!! Diversificarea inceputa prea devreme poate duce la alergii alimentare mai tarziu.
Cand bebelusul da semne ca este pregatit pentru solide, incepeti treptat si incercati sa urmati aceste etape:
Alegeti timpul potrivit cand incepeti diversificarea. Nu optati pentru momentul in care copilul este foarte infometat. Oferiti-i putin san sau biberon - astfel incat bebelusul sa stie ca nu aveti de gand sa-l infometati - si incercati cu cateva lingurite din noul aliment.
Alegeti un loc bun in care copilul poate sta comod. Aceasta include fie un scaunel inclinat ca cel de masina, fie in brate, fie pe canapea sau fotoliu, rezemat la spate cu o perna. Nu-l lasati culcat la orizontala cand il hraniti, doar va scuipa si se va ineca. Cind poate sta bine in fundulet il puteti muta in scaunelul de masa.
Incepeti cu alimente usoare. Acestea pot fi cerealele de orez, imbogatite in fier, care sunt cel mai usor de digerat si care pot fi oferite de doua ori pe zi: dimineata si seara. Cerealele vor avea consistenta cat mai lichida la inceput, pentru ca bebelusul sa se obisnuiasca cum sa miste mancarea in gura si cum sa o inghita. Cand inghitirea se face din ce in ce mai usor si bebelusul accepta mai des lingurita inseamna ca cerealele pot fi ingrosate. !!! Nu puneti cerealele in biberon. Copilul stie deja cum sa bea, acum invata sa manance cereale.
Incepeti diversificarea incet. Bebelusul va crede probabil ca v-ati "pierdut mintile" cand veti incepe diversificarea, dar va trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca nu toata mancarea vine in stare lichida. Luati o cantitate mica in lingurita, introduceti-o in gura bebelusului si apoi uitati-va cum se stramba si eventual scuipa tot afara. Stergeti-i gurita si incercati din nou. Nu renuntati cand vedeti ca bebelusul scuipa noul aliment sau il refuza intorcand capul. Daca scuipa nu inseamana neaparat ca nu-i place, este mai mult o reactie la ceva nou in gura. Daca insa continuati sa-i dati si el nu inceteaza sa se strambe si sa scuipe, probabil ca noul aliment nu-i place. !!! Incercati cu un aliment nou de cel putin 8 ori inainte de a-l elimina sau amana din alimentatia bebeluslui (cele la care apare reactie alergica trebuiesc eliminate).
Introducerea altor alimente se poate face dupa ce bebelusul intelege ce inseamna a manca (ceea ce presupune ca aceeasi cantitate mica din lingurita o puteti introduce in gura fara probleme din maxim doua incercari) si nu are nici un fel de reactie alergica la cereale. Se pot introduce treptat legume si fructe, incepand cu legumele pentru prima luna. Daca se incepe cu fructele mai intai, copilul poate sa refuze legumele, care nu sunt la fel de dulci si gustoase si atunci diversificarea poate fi ingreunata.

va pot da un ex despre cum ..nu am tinut eu cont de 'scripte' in diversificarea la Teo (care a fost si este un copil mancacios fara sa fie gras acum..cand era bb ca si Andu era peste medie la greutate): dupa ce am introdus cam toate alimentele (pe la 8-9 luni) ii faceam mancare o data la 7-10 zile: piureul de legume in recipiente Avent de 200ml iar carnitza separat pe portii in pungute alimentare...le puneam la congelator si in fiecare zi decongelam cate o portie de mancare (legume/pilaf+carnitza).

Nu sunt capabila sa bucataresc zilnic, va spun sincer ca am luat aceasta decizie in favoarea 'diversificarii relaxate'..si a bunei noastre dispozitii: un copil se dezvolta bine daca are o mamica relaxata (deh..tb sa-mi gasesc si eu o scuza!

Alinuk
mamik de Andu mik si Teo voinik

nasterea - ca un cadou
www.youtube.com/watch?v=k0TSNlh-ZpE" target="_blank">botez bb Andu
www.flickr.com/photos/13087113@N06/" target="_blank"> franturi de viata
....................................................
Nimic nu-i intamplator!
...................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

alinuk, am citit si m-am enervat. Ma simt... chiar proasta. In loc sa-mi clarific o anumita schema, mai mult m-am tampit. Unii zic asa, altii zic asa... Pai ce puii mei???

Intr-un document zice "ziua 1: suc de mar, ziua 2: suc de morcov". Pai nu era un aliment nou pe saptamana? Sau am inteles eu gresit?

In altul zice ca sucul de mere se da intre mese, ca gustare, cantitate maxima 30 de ml (inceputa de la cateva picaturi). Apoi ca se ajunge la 30 de ml in 3 - 4 zile. Pai daca incepi cu o lingurita (5 ml) pe zi, cum sa ajungi in 3 - 4 zile la 30 de ml???

Of...

Daria Nandini

http://b1.lilypie.com/KfqTp2.png

Am adus pe lume o minune!

Lucrusoare de daruit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns StelaPopescu spune:

Selene sunt perfect deacord cu tine, de doua saptamani tot caut material pe net si gasesc tot felul de chestii care se bat cap in cap, uni spun ca se incepe cu sucul de fructe alti cu piureul samd...
ma doare capul
rog fetele care au mai trecut prin asta sa ne dea un sfat sau cele care au un pediatru mai capabil (pediatra mea este un pic ramolita)

Mergi la inceput

Uite si faza asta: "orice aliment nou se da inaintea laptelui" si "nu se da lapte imediat dupa sucul de fructe".

Daria Nandini

Lucrusoare de daruit

Mergi la inceput

uitati schema pe care am primit-o eu

e ok in mare? (zic in mare ca scrie la un mom dat de un varf de sare pe care nu o sa il pun, etc)

Inlocuirea primului supt(la ora 10-11 dimineata)
Ziua1. 2lingurite suc de morcovi;se creste zilnic cu cate 2 lingrite pana la 10.
Ziua 5. 2 lingurite suc de mar;se crste cu 2 pana la 10
Ziua 10. 2 lingurite mar ras,se creste zilnic pana la 1 mar
Ziua 14. 1-2 rondele banana(sau piersica ,pepene galben),in ziua a 2-a 2 felii banana
Ziua 16. ½ biscuit,cu mar ras
Ziua17. 2 lingurite branza de vaca ;se creste pana la 20-30 gr.(se prepara din 1 litru lapte cu 3% zahar se fierbe,se raceste pana la caldut+8 tabletede calciu lactic)
Inlocuirea celui deal doilea supt (ora 14-15)cu supa de zarzavat sau faina de orez cu laptela varsta de 5 luni.
Supa de zarzavat: 1 litru apa+2 morcovi+1 patrunjel+1 telina+1 gulie+1 ceapa+1 cartof+1 rosie+ 3,5faina de orez se fierb 2 ore si se completeaza cu apa fiarta pt a mntine cantitatea de apa initiala;se pasireaza fara ceapa si se adauga 5%unt sau ulei de porumb.
Ziua 20.se administreaza 20-30 gr si se creste cu 20-30 gr pana la 150ml.
Ziua 25.se adauga in supa de zarzavat 1/8 piept de pasare;se fierbe si se pasireaza impreuna cu legumele.
Ziua 28.se adauga ¼ galbenus de ou fiert tare in supa de zarzavatsi se creste pana la 1 galbenus la 2 zile.
Deci,la varsta de 51/2 luni,copilul are 4 supturi,1 masa supa.1 masa din primul preparat(se pot introduce si alte sucuri:portocala,lamaie etc).
Inlocuirea celui de al 3-lea supt se face la ora 18 cu iaurtcu piscot sau biscuit sau mar ras cu biscuiti.
La varsta de 6-7 luni se da:ficat de pasare in pireu de cartofi;la 7 luni:peste pastrav fiert;la 5-6 luni spanac sau dovlecel cu carne,ficat sau orez sau peste.
In pireul de cartof,o zi va fi carne,o zi ficat,o zi galbenus de ou.
Mentionez ca diversificarea se incepe de la varsta de 31/2-41/2 luni.

POFTA BUNA!!

Mergi la inceput

Stela, cand o sa-mi treaca nervii, cred ca o sa-mi fac singura o schema, pe luni. O scriu intr-un caiet, plus trec si reactiile aparute.

Vad ca in documentele trimise de alinuk scrie si ca sucul de fructe e pe post de gustare, nu inlocuieste o masa de lapte.

Daria Nandini

Lucrusoare de daruit

Mergi la inceput

cristi, supa aia cu toate legumele in ea se bate cap in cap cu supa din documentele lui alinuk, unde zicea ca pui progresiv legumele, nu le trantesti pe toate odata la fiert...

In plus, Daria mea doarme la "al doilea supt" (14 - 15). Astia cred ca un bebe de 4 - 5 luni, cum e si a mea, mananca la 10 - 11 si apoi doarme??? Din parti, se joaca pana la 13, cand adoarme si doarme pana la 17...

Daria Nandini

Lucrusoare de daruit

Mergi la inceput

cu supa sunt de acord - eu le voi introduce in ea treptat

ideea e acuma sa iti notezi la ce ore si cat mananca daria - si in vreo 2 sapt sa ii cam stii orarul propriu - clar nu e acelasi la fiecare copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns StelaPopescu spune:

mersi mult cristi, acum alta intrebare si te rog nu da, inainte de lapte, dupa lapte sau intre mese?

Mergi la inceput