Educarea copiilor in spiritul iubirii de Romānia
Raspunsuri - Pagina 7
Lali spune:
Eu nu cred ca noi romanii trebuie sa ne simtim responsabili asa, in bloc, de ceea ce fac cersetorii sau infractorii romani pe alte meleaguri. Si nici nu cred ca acordeonistul din colt trebuie sa monopolizeze o discutie referitoare la educatia copiilor in spiritul iubirii de Romania. Poti sa alegi sa o faci sau nu. Cred ca originea, tara, locul din care vii te defineste intr-un fel ca om, iti imprima anumite trasaturi si nu are legatura cu tiganul care cerseste decat daca chiar esti de etnie roma.
Iar despre asumarea si rusinarea nostra colectiva imaginati-va ce ar trebui sa simta/spuna nemtii care au provocat doua razboaie mondiale si uciderea a milioane de oameni. Sau italienii care au exportat mafia in lume si exemple sunt o multime. Sau mai aproape, americanii se simt toti responsabili de criminalii americani de aiurea pe care printr-o politica de stat ii aduc si ii fac scapati in America ? Sau olandezii care erau dupa revolutie cunoscuti in Romania ca violatori de copii ? Etc.... fiecare natie are uscaturile ei si ar trebui sa invatam de la altii sa nu mai plecam capul in pamant si sa ne facem mea culpa colectiva la nivel de cetatean...
Am fost mult in strainatate si cu afaceri si in vacante dar eu cred ca atitudinea potrivita este una moderata, eu sunt roman, asa cum tu esti englez, maghiar, american sau neamt. Si atat.
Si acum on topic: mi-ar place sa imi cresc copilul in acest sens moderat, fara a ii imprima nici o iubire exagerata de tip comunist dar categoric fara a il face sa se simta rusinat in nici un moment ca este roman. Nu vreau sa ii fie rusine de nimic din ceea ce il caracterizeaza. Si asa, ca o dorint secundara: mi-as dori ca ei, copii nostri sa reuseasca sa faca o societate muuuult mai corecta si mai toleranta decat cea de azi din Romania si sa nu aiba aceste "probleme" in cresterea copiilor lor.
ilse spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lali Eu nu cred ca noi romanii trebuie sa ne simtim responsabili asa, in bloc, de ceea ce fac cersetorii sau infractorii romani pe alte meleaguri. Si nici nu cred ca acordeonistul din colt trebuie sa monopolizeze o discutie referitoare la educatia copiilor in spiritul iubirii de Romania. Poti sa alegi sa o faci sau nu. Cred ca originea, tara, locul din care vii te defineste intr-un fel ca om, iti imprima anumite trasaturi si nu are legatura cu tiganul care cerseste decat daca chiar esti de etnie roma. Iar despre asumarea si rusinarea nostra colectiva imaginati-va ce ar trebui sa simta/spuna nemtii care au provocat doua razboaie mondiale si uciderea a milioane de oameni. Sau italienii care au exportat mafia in lume si exemple sunt o multime. Sau mai aproape, americanii se simt toti responsabili de criminalii americani de aiurea pe care printr-o politica de stat ii aduc si ii fac scapati in America ? Sau olandezii care erau dupa revolutie cunoscuti in Romania ca violatori de copii ? Etc.... fiecare natie are uscaturile ei si ar trebui sa invatam de la altii sa nu mai plecam capul in pamant si sa ne facem mea culpa colectiva la nivel de cetatean... Am fost mult in strainatate si cu afaceri si in vacante dar eu cred ca atitudinea potrivita este una moderata, eu sunt roman, asa cum tu esti englez, maghiar, american sau neamt. Si atat. Si acum on topic: mi-ar place sa imi cresc copilul in acest sens moderat, fara a ii imprima nici o iubire exagerata de tip comunist dar categoric fara a il face sa se simta rusinat in nici un moment ca este roman. Nu vreau sa ii fie rusine de nimic din ceea ce il caracterizeaza. Si asa, ca o dorint secundara: mi-as dori ca ei, copii nostri sa reuseasca sa faca o societate muuuult mai corecta si mai toleranta decat cea de azi din Romania si sa nu aiba aceste "probleme" in cresterea copiilor lor. |
Lali
Ai spus-o de o mie de ori, ce zic, de 1 milion de ori mai bine decat mine.
Moderatie e cuvantul,nici cazut in extaz ca vezi Doamne sunt roman, dar nici sa-mi ard "certificatul de nastere" si sa ma fac ca nu mai inteleg brusc romaneste.
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor
anca_a spune:
citat din mesajul lui desprecopii ilse - din pacate, e asa de usor sa iti dai cu parerea ... daca acordeonistul respectiv ar canta frumos, zau ca nu as avea nimic decat simpatie pentru el. insa...of ... nici macar nu canta ci scartie ...da din acordeon asa cum as face si eu - el mizeaza pe faptul ca trecatorii nu stau sa asculte ci cotizeaza pur si simplu - uneori are si un copil mucos langa el care tine mana intinsa... alteori acordeonul e manuit de nevasta lui (sau partenera de viata) --- si asta tot asa trage o scrataiala penibila si se uita cu jiind la posete ... Stii, copiii sunt sinceri si puri. Au propriul lor fel de clasificare al oamenilor. Iti spun sincer ca pe copilul meu nu il deranjeaza ca domnul acordeonist e bronzat (natural sa spunem) ci pentru ca a inteles ca sta acolo ca sa fraiereasca ... sau ca ar putea sa faca ceva mai util pentru a strange bani - de exemplu sa munceasca. Pentru ca munca nu e o rusine. A scartai din acordeon fara a sti sa canti la el ... este ceva care nu confera simpatie. Nu am sa port conversatii cu dl acordeonist doar pentru ca e roman. Scuze. Nu am ce vorbi cu el. nu pot sa incurajez felul asta de prostitutie sentimentala ... Acelasi sentiment ma incearca si cand vad cersetoarele cu fuste in vant de sub turnul Eiffel. Zau ca nu as sta la cafeluta sau conversationes cu ele. chiar daca aud dupa ele in frumoasa limba romana: hai fa proasto -da si mie un banut. Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire. iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/ |
Tocmai pentru ca sunt sinceri vor deconspira pe loc orice falsa toleranta afisata de parinti doar pentru ca da bine sau pentru ca (tot) e la moda.
In timp ce peria de zor reverul Mirelei, Roxana zicea ca topicul asta este despre valori...ar fi interesant de stiut ce valori pot insufla copiilor parintii care se rusineaza uneori de originea lor.
In rest, Ilse sunt de acord cu fiecare cuvintel pe care l-ai scris.
Somnul ratiunii naste monstri.
ruxij spune:
Mie mi se pare o reactie naturala sa eviti sa vb romaneste pe langa un cersetor pt ca vrei sa eviti contactul cu el. Ori s-a mai auzit ca dc te aud vb romaneste te interpeleaza si dc nu le dai bani te injura sau te scuipa. Eu n-as avea chef sa risc o scena neplacuta doar asa ca sa arat ca eu vb romaneste si in prezenta cersetorilor si vezi Doamne ca nu fac discriminari. Imi pare rau pt voi dc. in Olanda toti romanii cinstiti sunt vazuti exact si la fel ca cersetorii sau infractorii. Nasol de tot.
Ca sa raspund la intrebarea din titlu, nu am un plan concret sau un scop bine stabilit cu privire la educarea copilului in spiritul iubirii de Romania. Incercam sa vb romaneste cat putem, sa mergem in Romania, sa povestim despre Romania, a prezentat copilul un proiect despre Ro la scoala. Totul natural, fara insistente, nu's asa "pusa pe treaba" cu iubitul de Romania sau de America sau de orice alta tara.
desprecopii spune:
anca - draga mea, dar cine a spus ca i-ar fi rusine de originea romaneasca???
Tot ce s-a discutat a fost despre reactia copilului de a nu dori sa vorbeasca romaneste in prezenta cersetorilor. In rest, daca iti inveti copilul sa vorbeasca romaneste, e clar ca nu ti-e rusine cu originea romaneasca.
Cat despre motivul de a pastra tacerea in preajma cersetorilor ... iti spun sincer ca este unul serios. Eram cu multi ani in urma la Paris si chiar sub turnul Eiffel, vorbeam cu mama mea despre peisaj - cand ne-au auzit niste tiganci cu fuste ... si au inceput sa ne ceara bani si sa ne injure pentru ca le-am refuzat ... a fost oribil...
Si apoi, ce legatura are educarea copiilor in spiritul iubirii de Romania cu conversatiile cu tiganii cersetori? Este o conditie eliminatorie? Mai sa fie! De cand decide Ilse care sunt criteriile pentru o educatie corecta si patrioata?
Glumesc desigur. este optiunea fiecarui parinte cum isi creste copilasii...
va doresc numai bine si multa sanatate.
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
anca_a spune:
citat din mesajul lui desprecopii anca - draga mea, dar cine a spus ca i-ar fi rusine de originea romaneasca??? |
Daca raspund Lisaelisa si Lara_c, cea din urma se va simti din nou persecutata si va crede ca am ceva cu ea.
Tot ce s-a discutat a fost despre reactia copilului de a nu dori sa vorbeasca romaneste in prezenta cersetorilor. In rest, daca iti inveti copilul sa vorbeasca romaneste, e clar ca nu ti-e rusine cu originea romaneasca. |
Da, pentru ca parintele la randul sau este tolerant doar in aparenta.
Si apoi, ce legatura are educarea copiilor in spiritul iubirii de Romania cu conversatiile cu tiganii cersetori? Este o conditie eliminatorie? Mai sa fie! De cand decide Ilse care sunt criteriile pentru o educatie corecta si patrioata? Glumesc desigur. este optiunea fiecarui parinte cum isi creste copilasii... |
Stii si tu ca nu asta sustinea Ilse. Ideea era sa-i cresti in spiritul iubirii si-al tolerantei fara sa-ti ascunzi rusinat originea ori de cate ori un romanas mai face cate-o boacana.
anca_a spune:
Lisaelisa,
Citat: | ||
citat din mesajul lui lisaelisa
Exact asta simt si eu fata de toti raufacatorii care ne fac tara de ras, peste tot in lume. lisaelisa mami de Ancuta ingeras iubit si dragalas |
Roxana, imi cer scuze ca te-am deranjat de la munca.
O seara buna tuturor.