Educarea copiilor in spiritul iubirii de Romānia

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Conchita,Blackpanterro,la voi situatia e intr-adevar dificila,dar imp. e faptul ca nu negati importanta limbii,ci faceti eforturi.Totul e sa nu va descurajati,toate metodele sint bune,de la vorbit in paralel ambele limbi(si se cunoaste celebra comparatie cu creierul unui copil=un burete care absoarbe),pina la a risca sa pareti fara cei 7 ani de-acasa(poti explica,Conchita,familiei si anturajului ca vrei ca fata sa comunice si limba ta si sa te scuze daca nu vb doar engleza,si, cind sint si ei de fata,fii bilingva de ex,ca sa inteleaga ce-i spui fetitei.E exact ca si cu maghiarii de care scriam,ei nici macar nu cereau voie si nu neg ca nu ma simteam confortabil cind o luau pe limba lor,dar ii si respectam f tare ca luptau sa-si conserve ceva al lor si cu timpul nici nu ma mai deranjau.Si oricum,daca zici ca se si practica metoda,mai ales la hispanici,care oricum sint multi,tu esti singura si esti cu atit mai de inteles.)Si la urma urmei,mergeti si la biserica,oi avea tu motivele tale sa ocolesti comunitatea romana,dar e oricum o imersiune,pe linga ca fetita se alege si cu o impartasanie,iar tu cu o intilnire cu Dumnezeu,oricum ai lua-o,tot merita sa te duci.Macar ca pe o "activitate"de-a fetitei...Mai vezi tu.

Oricum,stiu ca-i ff grea aceasta lupta,dar merita,caci nu-i putin lucru sa citesti Morometii in original,nu?Eu va doresc succes si sa nu va descurajati chiar daca in primii ani copilul pare a avea un blocaj,chiar daca la adolescenta va refuza poate cu obstinatie sa vb,desi intelege(stiu si eu cazuri)dar,odata adult,va fi mindru ca stie o limba in plus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

e cum a spus bird mai sus, pina una alta Romania e corigenta rau la datoriile morale pe care le-a avut fatza de mine (sa-mi asigure o viata decenta-in schimb la munca mea decenta, si asistenta sanitara corespunzatoare secolului in care traim copilului meu si noua- ce n-a facut deloc),

De ce are Romania datorie morala fata de tine si tu nu fata de ea?
De ex mai jos de 2500$ GDP pe an, tarile n-au voie la patriotism?
De ex Switzerland cu GDP-ul mai mare decit Canada e mai lovable?

PS nici eu nu m-as intoarce tot din cauza sistemului sanitar, dar asta nu inseamna ca mi-a ramas mie personal Romania datoare cu ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita
in ultima vreme tot testez terenul cu o metoda nush cat de reusita, dar extrem de obositoare. vorbesc in doua limbi in paralel, macar sa invete cuvintele si sa ajunga sa le inteleaga, daca tot refuza sa vorbeasca. dar este extenuant. e munca de translator care-mi da migrene. in mod sigur o oboseste si pe ea, in fond e un copil, iar eu sunt mama, nu zbirul sau tutorele de romana. admit, s-a intamplat sa mai si renunt. dinner is ready/ masa e gata, sonia/don't forget to wash your hands, sonia/ hai sa ne spalam pe manute, sonia. adica, sa avem pardon, dar deranjul major e la mine.

Ce funny, tu faci asa s-o inveti romana, eu fac asa s-o invat engleza. In afara de faptul ca e obositor, nici nu vad progrese prea mari. De fapt cred ca intelege cea mai mare parte, dar nu vorbeste sau vorbeste prost.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui Katya
Si la urma urmei,mergeti si la biserica,oi avea tu motivele tale sa ocolesti comunitatea romana,dar e oricum o imersiune,pe linga ca fetita se alege si cu o impartasanie,iar tu cu o intilnire cu Dumnezeu,oricum ai lua-o,tot merita sa te duci.Macar ca pe o "activitate"de-a fetitei...Mai vezi tu.

treaba nu e ca nu vreau, dar duminica ea e cu tatal ei, noi suntem divortati. nu prea vad cum sa vorbesc romaneste cu ea cand suntem in anturaj american si ceilalti copii si adulti nu ar pricepe nimic. cu spaniolii e diferit, iar cauza principala e cea mentionata aici deja - multi nu vorbesc engleza...

Adina, nu ma descuraja, te rog. :-)) am recurs la metoda asta din disperare, ca nu mai stiu ce sa fac.

chiar m-ar interesa sa aud si niste solutii de la parintii care reusesc, in situatii similare cu a mea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

conchita, la cat de hotarata te-am vazut eu ca esti in general, e imposibil sa nu reusesti cu sonia!
incearca sa te maimutaresti si tu cu ea , dar invers. poate fi un inceput, cine stie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andrada

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

e cum a spus bird mai sus, pina una alta Romania e corigenta rau la datoriile morale pe care le-a avut fatza de mine (sa-mi asigure o viata decenta-in schimb la munca mea decenta, si asistenta sanitara corespunzatoare secolului in care traim copilului meu si noua- ce n-a facut deloc),

De ce are Romania datorie morala fata de tine si tu nu fata de ea?
De ex mai jos de 2500$ GDP pe an, tarile n-au voie la patriotism?
De ex Switzerland cu GDP-ul mai mare decit Canada e mai lovable?

PS nici eu nu m-as intoarce tot din cauza sistemului sanitar, dar asta nu inseamna ca mi-a ramas mie personal Romania datoare cu ceva.

pai asta spuneam: consider ca suntem chit- n-am nici o datorie morala sau alt gen, ea (tzara mea) si-a cam batut joc cind am avut nevoie, pe seama ei imi pierdeam copilul, eu am intors spatele si-am plecat, nu am nici o datorie sa-mi invat copiii limba si cultura ei; sentiment de jemonfichisim reciproc, desi pare ca mie totusi imi pasa ceva, cel putin cit am parintii acolo, eu ii respect imaginea aici vorbind localnicilor frumos de ea, reciproc n-a fost valabil.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Politicienii vin si se duc, sistemele se schimba, nu condamnati Romania si nu va renegati radacinile si originea!

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Eu am alte considerente pt care imi invat copilul limba Romana. Noi ne aflam in situatia in care baiatul meu trebuie sa invete 3 limbi. Eu vorbesc cu el Romaneste, sotul Olandeza iar in societate Germana. L-am dat la gradinita aici in Germania de la 2 ani pt ca sant constienta ca asta e limba cea mai importanta pe care trebuie sa o invete iar noi nu o vorbim/stapanim. Eu ma descurc cu Olandeza aici iar sotul vorbeste Germana pt care primea nota 6 la scoala Olandeza o vorbesc la perfectie, fiind limba care o stapanesc de 18 ani. Niciodata nu mi-am pus problema daca da sau nu sa-mi invat copilul Romaneste. Stiam demult, citisem si chiar vorbisem cu alte persoane ca multilingvismul are influenta benefica asupra creierului. Si anume, mareste capacitatea de folosire a creierului. S-au facut experimente si cercetari stiintifice in aceasta directie. Se pare ca copiii care sunt crescuti multilingual sunt mai "multitask", mai rapizi in aptitudini de concentrare,limba si matematica. Chiar mai rapizi decat cei care au invatat o a doua limba la scoala. In jocurile pe computer cei care au crescut cu doua sau mai multe limbi de acasa si se pricep la jocuri sunt de nebatut. Sursa este un articol scris in limba Olandeza, daca va intereseaza.
Conchita, eu vorbesc in orice imprejurare limba Romana cu el, in magazin, pe strada, de fata cu vecinii, cu copiii care vin la noi in vizita. Mie mi se pare foarte normal, iar oamenii iau situatia ca atare pt ca eu nu ma simt stanjenita. Daca intreaba ce-i spun, le raspund in limba lor ce am vorbit cu fii-miu. Cred ca conteaza mult sa fii consecventa in a vorbi numai limba Romana cu copilul. Verisoara mea din Franta se plangea ca, copiii ei nu vor sa-i raspunda inapoi in limba Romana. Pana cand am descoperit buba....cand tatal Francez era acasa, ea o dadea pe Franceza cu copiii. Motivul ei este ca i se pare jenant ca tatal sa nu inteleaga ce vorbeste ea cu copiii. Eu am considerat altfel, daca tatal vrea sa stie ce vorbesc cu copilul, sa fie atent si sa invete limba Romana paralel cu copilul. Sotul meu intelege tot ce vorbesc cu baiatul meu. Se mai prosteste cateodata si ii vorbeste in Romaneste cand il ia la misto sau vrea sa accentueze o situatie.
Deci pt mine e foarte important sa imi expun copilul la cat mai multe limbi. Chiar ma gandeam cum sa fac sa-l invat limba Chineza. Va avea sigur nevoie de ea. Bineinteles, nu de la mine
Ideea e, intorcandu-ma la topic, indiferent de patriotism sau nepatriotism, expunerea la mai multe limbi e benefica. Acum, intamplarea se face ca eu nu-i pot oferi baiatului meu numai lb Romana...Olandeza o primeste de la taica-sau. Eu merg pe principiu parintele si limba materna a parintelui, fara amestecuri.

Chiar imi aduc aminte de o buna amica de-a mea Cehoaica. Tot mama singura, ea si-a invatat singura copila de cand era bebe, 2 limbi, Ceha si Olandeza. Cum facea? A creat un cadru foarte clar si structurat datorita caruia fiica ei stia cand se vorbeste Ceha si cand se vorbeste Olandeza. In casa NUMAI Ceha, cand vin musafiri, Olandeza, iar cand erau ele singure NUMAI Ceha. Si avea un sistem de "pregatire"a copilei. Ii spunea: Angi, acum avem musafiri, acum vorbim Olandeza. La fel proceda cu situatile in care vorbea Ceha. Ii "construia" cadrul pt fiecare limba in parte. Ea este jurnalista, deci banuiesc ca se pricepe la materia "comunicatie".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilse spune:

Amonar eu vreau linkul in olandeza, multumesc.

Eu procedez la fel, eu-romana, sotu-olandeza.
Asta eu o vad ca pe un castig, daca stie o limba, doua in plus, nu vad cu ce i-ar dauna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Imaginea Romaniei poate fi pastrata si pentru ca se reflecta bine asupra noastra.
Mi-aduc aminte de o valedictoriana de aici, romanca, la discursul de sfirsit de an a multumit americii ptr oportunitate bla bla bla si a inceput sa vorbeasca urit despre romania ca nu i-a dat oportunitati, ca n-a avut grija de ea...etc Toata sala a buuuuuu, a plecat cu coada intre picioare, tot discursul a parut o birfa jalnica si ea se astepta sa primeasca aplauze.
Patriotismul n-are a face cu ce primesti inapoi.
Nu iubesti o tara ca ti-a dat aur si argint, sau ca are grine si peisaje tulburatoare.
I-ai vazut pe afgani cum isi iubesc tara? Si pe bune daca exista o gaura mai neagra in tot universul decit tara aia. Si e si uritica foc. Si mai au si GDP-ul 12 dolari pe an de cap de afgan cu media de virsta de 35 de ani.
Huh?

Mergi la inceput