Educarea copiilor in spiritul iubirii de Romānia

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alra spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea
la copiii nostri o sa fie invers - o sa vorbeasca bine engleza si o sa spuna "un cocos - doua cocoase"


doamne ajuta sa ajunga si fetele mele acolo! ma multumesc si cu "doi cocoase"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui a_alinta
( sincera sa fiu , eu am simtit in tine supararea ca sonia nu vrea sa vorbeasca , ai luat-o ca un esec, iar acum crezi ca noi te punem la zid. dar nu e vorba de asta. )
alina


corect, ai inteles perfect, multumesc. este vorba despre asta. poate nu la tine, dar la happiness si Andrada despre asta este vorba. inaintea ta iar se declara happiness deranjata, iar dupa tine Andrada subliniaza ca indolenta e a copilului. dar promit sa fiu zen si sa las lucrurile cum au picat. forumul e pentru schimb de opinii si informatii, nu judecati si insulte. iar argumente nu am auzit pana acum, doar sentimente personale - care nu ma intereseaza, sincera sa fiu, la adresa mea sau a copilului meu. am ceva de invatat de la cineva? super, accept cu toata inima. dar sa oblojesc sentimentele ranite ale strainilor care nu-s implicati in viata mea, nu-mi cunosc copilul sau pe mine, sorry, zic pas. eniuei, multumesc pentru ca ai fost draguta si intelegatoare si ai facut un efort sa-mi intelegi punctul de vedere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arminad spune:

Citat:
italienii si iranienii nu dau chics cu bilingvismul pentru ca in general mamele stau/stateau acasa si nu stiau limba comunitatii, deci copilul era fortat sa vorbeasca limba mamei acasa. + ca nu cred ca acesti copii au fost expusi de mici la limba comunitatii, nefiind dati de mici la crese sau gradinite.


Cam asa e si aici cu familiile de hispanici. Copiii lor vorbesc toti spaniola nu pentru ca ar fii ei mai patrioti decit romanii ci pentru ca majoritatea mamelor de copii mexicani pe care ii stiu eu nu vorbesc o boaba de engleza desi sunt venite de mult timp aici.
Dar pentru ca nu vorbesc engleza nu sunt in stare nici sa isi ajute copiii la lectii, nu inteleg nimic din ce se intimpla cu copiii lor la scoala.
Daca si mamele de copii romani ar fii la fel eu cred ca si copiii romani n-ar avea incotro decit sa vorbeasca romaneste.

Intre indolenta de a invata limba tarii in care traiesti macar atit cit sa fii un parinte bun si indolenta de a nu insista sa vorbeasca romaneste ca ii greu/lene copilului sa tot schimbe, eu o prefer pe a doua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Citat:
citat din mesajul lui Marox

Scuze pentru off topic: din cite am remarcat, se pare ca ultima moda la Paris, in materie de cersit, este sa stai cu un catelus in brate. Cit mai mic si mai neajutorat. De unde-or fi gasit, dom'le, pui, ca p'aici nu sint ciini vagabonzi si de cumparat nu cred ca i-au cumparat! Te pomenesti ca i-au importat din Bucuresti!

Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05)


e in-cre-di-bil dar se exporta ciini si chiar in FR
vb serios

www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Eu vin din Brasov si acolo am avut mereu un exemplu extraordinar de bun si de demn de urmat:cel al femeilor maghiare care,desi maritate cu romani si facind scoala in romana,inclusiv universitati, si lucrind in mediu romanesc,totusi vorbeau cu copiii lor exclusiv maghiara.(Chiar si aici am intilnit o asemenea persoamna,din Ungaria de data aceasta,maritata cu un cubanez.Au 2 copii si in familie copiii vb cu tatal spaniola,cu mama maghiara iar la scoala/gradi franceza si engleza .Si ma uit la ea ca nu se lasa deloc,insista pe limba ei si copiii o inteleg si-i raspund asijderea).Si in jurul meu vad ca arabii vb cu copiii lor araba,hispanicii spaniola etc.Mi se pare deci normal ca si noi,ca romani,sa vb romaneste cu copiii,chit ca poate le va fi greu mai tirziu(deocamdata nu chiar f greu,ca-s inca mici si abia sint in primii ani de gradi/scoala-prescolara)dar in niciun caz nu vom renunta.Drept e ca sint maritata cu roman,deci nu stiu cit de greu poate fi sa-mi conserv limba avind sotul de alta natie,dar stiu ca tot as insista,ba chiar ar fi o provocare si-o mindrie si o bucurie pt mine sa impartasesc ceva numai eu si copilul meu:sa vorbim aceeasi limba noi doi,ar fi complicitatea noastra,lucrul nostru de pret.Si la urma urmei,o limba in plus ramine un atu.

Deci,draga Conchita,mai insista cu fetita ta,vorbeste-i doar romana,ea va sti ca e limba mamei,ca mama nu-i vb decit asa,deci va ajunge pe nesimtite sa-ti raspunda si ea,scrie si la carti(cred ca-n dr Spock)ca-n familiile in care se vb 2 limbi,parintii tb sa-i vb copilului fiecare in limba lui,tocmai ca sa nu-l confuzeze pe copil.Nu te gindi c-o obligi,ca n-o obligi,doar te exprimi intr-o limba pe care ea oricum o intelege si pe care sigur o va iubi,din moment ce pe tine te iubeste.

Si sa nu te superi pe Hapiness,eu inteleg ce vrea sa spuna.Pe mine ma doare cind vad copii romani ca nu-si vb limba,ca vb intre ei franceza.De ex fetita mea cea mare(de 4 ani jumate)merge la scoala de duminica din cadrul bisericii al carei scop e,printre altele,promovarea limbii materne.Si parintii le vorbesc in franceza,ba chiar si dascalilor le scapa expresii in franceza...Pai daca e greu pt copil,ca invata in fr,parintele de ce nu-l ajuta un pic,mai ales ca e vorba de parinti care vb fff bine romaneste,deci nu de romani veniti aici de generatii?

Eu cred ca,daca vrei,se poate.Cunosc si romani care le spun copiilor:cind ai trecut de usa casei tale,vb doar romaneste,dar si romani care nu vb deloc cu copiii decit in franceza..desi parintii n-o prea stiu bine...Eu prefer ca ale mele sa vb romana chiar si stilcit,dar romaneasca sa fie,sa se inteleaga cu bunicii si cind merg in Ro sa stie ce se vb in jurul lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Mey, eu n-am nici o datorie fata de nimeni sa-mi invat copiii romaneste. Afirmatia asta cu datoria morala ma jigneste de-a dreptul. Cu ce drept stabileste cineva din Romania ce datorii morale au copiii mei? Datorie morala fata de cine? Fata de Romania? de poporul roman? Eu nu am datorii fata de nimeni de acolo, am invatat, am muncit cinstit, am respectat legile si am fost considerata proasta. Eu consider ca am fost alungata de acolo, alungata de balamuc si mizerie, de coruptie, de lipsa profesionalismului, etc. A trebuit sa-mi las familia in urma si sa plec sa imi salvez copiii de viata de acolo. Si acum tot noi avem datorii fata de Romania? Ridicol. Eu sunt norocoasa ca am reusit sa-mi aduc familia aici si nu mai am pe nimeni acolo dar inteleg durerea celor care stau departe de parinti si frati.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

e cum a spus bird mai sus, pina una alta Romania e corigenta rau la datoriile morale pe care le-a avut fatza de mine (sa-mi asigure o viata decenta-in schimb la munca mea decenta, si asistenta sanitara corespunzatoare secolului in care traim copilului meu si noua- ce n-a facut deloc), asa ca nu vad nicaieri vreo datorie morala; ca-l incurajez subtil pe fiu'meu sa invete romana prin faptul ca dintotdeauna la toate intrebarile lui in franceza i-am raspuns romaneste, asta e altceva, o fac de dragul limbii mele materne, fara sa fi simtit obligatii si datorii; de aceea nici nu fortez.
Katya, presupun ca esti de putin timp (mai putin de cinci ani) in Canada.
apropo de unguri, eu am prieteni buni, fata avea cinci ani cind a ajuns aici, vorbea doar ungureste-acum are 11; e des in comunitate, scoala de duminica, prieteni, festivitati, spectacole, etc; cind s-a intilnit cu alt copil tot din familie de unguri a dat-o imediat pe engleza- si parintii chiar fac eforturi sa-si pastreze identitatea. altceva in cazul fratelui ajuns aici la 14 ani- el isi va pastra limba bine conservata, si o va vorbi intotdeauna.


http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:
citat din mesajul lui arminad



Intre indolenta de a invata limba tarii in care traiesti macar atit cit sa fii un parinte bun si indolenta de a nu insista sa vorbeasca romaneste ca ii greu/lene copilului sa tot schimbe, eu o prefer pe a doua.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

ati ajuns la datoriile pe care le avea romania fata de voi

fiecare face cum simte , fiecare e liber sa considere daca ceilalti fac bine sau nu, din perspectiva lui, dar sa ajungi sa spui in gura mare ca tara ta e de neiertat, pe un forum in care mai mult de jumatate din participanti traiesc chiar in aceea tara, eu zic ca e un pic cam mult.
ce aveti de va aprindeti asa tare?!


conchita, am fost doar sincera, nimic mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

allinta, nu se aprinde nimeni; nu inteleg legatura cu faptul ca e forum romanesc, sunt si din Romania destui care se pling si critica mai rau decit mine, sau ai si tu opinii ca ne-am pierdut din dreptul de a ne plinge, odata cu schimbatul domiciliului? si da, consider Romania corigenta in fatza copilului meu fara sa fiu nevoita sa dau explicatii pe aici-in locul meu probabil ca si tu ai fi considerat la fel- n-as fi scris daca nu se dadea inainte cu datoria sa invatam copii romaneste, si alte vorbe mari.
edit: nu rastalmaci, n-a spus nimeni ca-i de neiertat , am spus ca-i corijenta; tu n-ai vazut destui corigenti care in final s-au corectat?
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput