Educarea copiilor in spiritul iubirii de Romānia

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

beren, eu nu mi-am propus sa masor acest "efort", de altfel nici nu il consider un efort, pentru mine e dorinta, care se poate implini sau nu. o dorinta pe care voi incerca sa o vad implinita, fara eforturi. pur si simplu eu voi vorbi cu copiii mei numai romaneste si voi asculta de ei numai daca vor vorbi la fel. asta mi-am propus, pe asta merg acum, ce va fi in viitorul pe care nimeni nu-l stie, voi vedea. dar asta e dorinta mea!

conchita, expresii de genul " ma deranjeaza, nu sunt de acord" eu le consider ca tin de dreptul la opinie, daca asta e opinia mea, vrei sa mint sau sa tac? ca alta cale nu vad. expresii de genul "indolenti " sunt de acord ca deja fac parte din alta titulatura, dar pana la urma eu cred ca unii dintre noi o luam prea personal atunci cand se fac aprecieri.
sincera sa fiu ar fi chiar culmea sa te deranjeze ca alti parinti fac sau nu fac ceea ce faci cu copila ta. fiecare face ceea ce crede ca e mai bine si ceea ce poate .

fara suparare, dar nu va mai simtiti atacati atunci cand cineva are o parere diferita de a voastra si pe care o transmite nu cu cuvintele tocmai potrivite . incercati sa intelegeti dincolo de cuvinte si atunci sper ca nu veti mai fi deranjati de alte pareri.

( sincera sa fiu , eu am simtit in tine supararea ca sonia nu vrea sa vorbeasca , ai luat-o ca un esec, iar acum crezi ca noi te punem la zid. dar nu e vorba de asta. )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Pe mine ma deranjeaza cei din Romania, care isi dau cu parerile si cu judecatile despre nesimtirea altora, cand nu's in aceeasi papuci si dc. ar fi, ar avea sigur aceleasi probleme ca noi. Adica isi dau cu parerea acolo unde nu se pricep, sau mai bine zis, n-au habar ce implica. Tu Mindy, dc. "vrei sa faci" si "vrei sa dregi", succes, raporteaza aci peste X ani, ca nu stiu dc ai copii si cati ani au. Ca si eu "am vrut sa fac si sa dreg" si am facut perfect pana la 4 ani, dupa care am reusit atat cat am reusit.

Iar, Happi, asta cu "fi-mea rupe in engleza" nu e convingator. Si fi-miu "rupe in romana". Invat-o tu pe fata ta sa vorbeasca engleza FLUENT prin convorbiri cu ea dupa ora 5pm, nu prin meditatii.

Pareri, da, dar pareri complet neavizate si gata sa judece eforturile altora despre a caror viata nu aveti vreo idee.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

E indolenta copiilor care nu vor sa faca minim efort.
Mie mi se pare ca analizam si intoarcem fiecare lucru in paispe inutil. Obisnuia sa fie simplu. Erau parintii iranienii stia copilul farsi, italia-italiana...si tot asa.
Acu ne punem doua milioane de intrebari despre identitate si impunere si fortare si spirit.
Nu eseuri semnate de academia romana, dar seara poate cere piinea in romaneste.

Mergi la inceput

Al meu stie sa vb cat sa ceara paine, apa, mama tata pipi kk, dar la nivel de vocabular, e la o varsta mai mica decat o are si e limitat la cuvinte si activitati "casnice" sau in orice caz, mai comune. Nu e asa simplu, alba sau neagra. Iranienii aia or fi mai fanatici, iar chinezii isi pun copiii in Chinese school, altfel nu stiu cati ar vb chinezeste. Eu n-am nici o datorie fata de Romania sa il invat romaneste pe fi-miu, ci dc il invat, il invat pentru el si in masura posibilitatilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Citat:
citat din mesajul lui ruxij

Pe mine ma deranjeaza cei din Romania, care isi dau cu parerile si cu judecatile despre nesimtirea altora, cand nu's in aceeasi papuci si dc. ar fi, ar avea sigur aceleasi probleme ca noi. Adica isi dau cu parerea acolo unde nu se pricep, sau mai bine zis, n-au habar ce implica. Tu Mindy, dc. "vrei sa faci" si "vrei sa dregi", succes, raporteaza aci peste X ani, ca nu stiu dc ai copii si cati ani au. Ca si eu "am vrut sa fac si sa dreg" si am facut perfect pana la 4 ani, dupa care am reusit atat cat am reusit.

Iar, Happi, asta cu "fi-mea rupe in engleza" nu e convingator. Si fi-miu "rupe in romana". Invat-o tu pe fata ta sa vorbeasca engleza FLUENT prin convorbiri cu ea dupa ora 5pm, nu prin meditatii.

Pareri, da, dar pareri complet neavizate si gata sa judece eforturile altora despre a caror viata nu aveti vreo idee.

Nu stiu la cine te referi cand spui "isi dau cu parerile si cu judecatile despre nesimtirea altora",eu cu siguranta nu am calificat ca "nesimtire"vreun gest al cuiva.Daca atat de tare supara o parere,eu renunt la acest topic,al lui nemo,desi mi se parea interesant,pentru ca nu vreau sa intru in conflict cu nimeni si prefer sa o las balta.Nici macar nu era o lupta de idei,a fost doar o exprimare care a lasat loc la interpretari si nimic mai mult.
"Pareri, da, dar pareri complet neavizate si gata sa judece eforturile altora despre a caror viata nu aveti vreo idee".Acesta este un forum in care oricine isi poate exprima punctul de vedere,eu asa stiam.Nu e o judecata,e o opinie.Cat despre engleza fiica-mii...Fiica mea nu are parinti englezi,deci nici datoria morala sa stie engleza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Copilul meu are fix 4 ani. De doua luni a inceput gradinita si acasa vine deja cu cateva cuvinte in germana. Eu vorbesc romaneste cu el, sotul greaca. Cand comunica cu noi, vb pe limba fiecaruia, pana si " tata " spune cand vb cu mine iar cand este cu sotul spune " babas " Nu stiu ce va fi in viitor, contacte nu am cu romani, copilul aude romana doar cand este cu mine si fratele lui ( si la tv ceea ce este foarte important ) Pe dvd vede filme pt copii in limba romana in 95% din cazuri. Psihologul a spus ca limba materna pt copil este considerata greaca pt ca asta vorbim intre noi parintii. Cu bunicii paterni vb greaca, sper sa se mentina ca si pana acum si sa fie vorbitor de limba “romana.

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui happiness
...Fiica mea nu are parinti englezi,deci nici datoria morala sa stie engleza.

Nici fi-miu n-are datoria morala sa stie romana. Daca stie, stie pentru el, nu din datorie. Asta ca sa imi stii si tu parerea. Asta cu datoria fata de tara si popor sunt prostii nationaliste, din punctul meu de vedere. Deasemenea, zici ca nu judeci pe nimeni, dar prin a-mi spune mie ca eu am datoria morala sa imi invat copilul romaneste si nu te intereseaza cum fac, iar judeci fara sa fii in papucii altcuiva. Asa cum fiica ta nu aude engleza in jurul ei, tot asa nici fiul meu nu aude romana. Si uite ca am alte prioritati pentru viitorul lui decat satisfacerea orgoliilor de pitic megaloman ale romanilor nationalisti. Capisci?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Eu vreau sa stie romaneste pt ca are bunicii si sora in Romania. Ar fi culmea sa mergem in concedii si sa nu poata comunica cu familia.

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Pe mine ma penetreaza patriotismul de cand ma stiu - iubesc Romania, sincer si da, tin ca copiii mei sa stie romaneste. Daca ma intrebati "de ce" nu stiu ce sa raspund, nu cred ca o sa le foloseasca prea mult in tara asta ... nu stiu de ce dar stiu ca "vreau s-o stie de la mine" si probabil ca "o sa o uite de la ei".

Sa va spun care e situatia acum ... Alex are 5 ani, Flavia 4 ani. Pana au pasin in gradinita stiau exclusiv numai romana - sot roman, bunici romani, in case se vorbeste numai romaneste ...a fost usor.

Cum au inceput scoala - in numai 4 luni au inceput sa se joace intre ei in engleza. Acum suntem la urmatoarea faza - ii vad ca le vine mai usor engleza in cap, ii opresc si le spun "romaneste" ... se opresc si incearca, mai spun cateva fraze chinuite in romana si se muta la loc pe engleza. Nu ma las, dar e greu pentru toata lumea ...e greu pentru ca copilul vrea sa povesteasca ceva si ca sa pastram limba romana pura ar trebui sa il opresc la fiecare fraza - se duce naibii toata povestea, si asa ei nu au rabdare prea multa la varsta asta si povestesc putin - daca ii tot intrerup risc sa nu imi mai spuna nimic ca nu se pot exprima ... si iaca iese o rom-engleza.

Apoi mai este problema lectiilor - e greu sa faci lectii cu ei in romaneste din acelasi motiv - trebuie intrerupti mereu si pusi sa gandeasca romaneste si se duce naibii toata lectia, in loc sa se concentreze pe problema se concentreaza pe romana ...

In concluzie, desi iubesc Romania, cred ca limba lor "materna" este engleza. Eu nu cred ca poti vorbi bine doua limbi straine daca nu traiesti ani buni in tarile respective. Noi vorbim bine romana si stalcim engleza, la copiii nostri o sa fie invers - o sa vorbeasca bine engleza si o sa spuna "un cocos - doua cocoase"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

eu am citit ca limba comunitatii e limba nr 1 la copiii expusi la 2 limbi.

italienii si iranienii nu dau chics cu bilingvismul pentru ca in general mamele stau/stateau acasa si nu stiau limba comunitatii, deci copilul era fortat sa vorbeasca limba mamei acasa. + ca nu cred ca acesti copii au fost expusi de mici la limba comunitatii, nefiind dati de mici la crese sau gradinite.

si noi avem meciuri cu fata de 4 ani sa vorbeasca romana, inclusiv surzenie temporara cand cere ceva, insa in momentul asta ea vorbeste olandeza exclusiv si noi intre noi si ei romana exclusiv. am facut ca la carte insa a iesit un pic pe langa
tot asa, pana sa inceapa gradinita vorbea RO, cum a inceput a inceput prin a mixa, eliminand treptat toate cuvintele pe care le stia de la gradinita, acum foloseste foarte putine in romana.
si da, efortul este intr-adevar foarte mare si pentru noi si pentru ea.

eu insa nu consider batalia pierduta

Mergi la inceput