Educarea copiilor in spiritul iubirii de România
Raspunsuri - Pagina 17
robotzica cucului spune:
Ana, esti bestiala . !
Legat de ce spunea Corinadana, ca nu e de inteles cand un copil a doi parinti romani nu vorbeste romaneste: eu inteleg! Daca vreti, eu am o musca mare pe caciula din aceasta cauza, dar dupa cativa ani de convietuire cu ea (musca!), m-am obisnuit si n-o prea mai simt...
Poftim de analizati asa situatie: parinti romani, copil nascut in Canada. Parintii lucreaza full-time ambii, nici un bunic/bunica/unchi/matusa implicat in cresterea copilului. Copilul merge la babysittera canadeza de la 11 luni si sta acolo cel putin 9 ore pe zi. E de mirare ca first language pentru acest copil, in sensul de limba in care i se "indemana" sa se exprime, nu e romana? Daca la asta mai adaugi ceva incetineala din partea copilului in a asimila limbaj de orice fel, rezulta copil care vorbeste practic doar engleza.
Am foarte putini prieteni romani aici si nu mi-as permite sa generalizez, dar dintre copiii lor, numai cei crescuti cu bunici sau cu mame care au stat acasa pana la 2-3 ani vorbesc romaneste relativ bine. Si comuta pe englezeste aproape fara sa isi dea seama.
Eu am avut o perioada cand m-am simtit o mama incapabila, pentru ca la intrebarea "cine e iubirea mea cea mare", primeam raspunsul "me, me, me" si la "Cat de mare?", "Thaaat biiig" - cat niste brate larg deschise, fara ca vreodata eu sa fi "modelat" acest biiig. Mi-a trecut frustrarea intre timp. Eu, in conditiile date, nu puteam face mai mult de atat. Copila e fericita, noi suntem fericiti de fericirea ei, avem o identitate pe care ne-am calit-o in lupta si inca mai lucram la ea natural si cu placere... Suntem romani? suntem canadieni? Nu stiu, suntem un mix reusit , zic eu.
Atat timp cat esti impacat cu tine insuti, e bine. Nu ma refer desigur la criminali si violatori ai drepturilor omului, sa nu fiu inteleasa gresit
columbiana spune:
eu povesti despre familia parintilor i-am servit destule copilului, da' de la 5 la 7 ani i s-a cam rupt si a dat-o mereu pe franceza in orice raspuns sau dialog; minunea a venit de la o fatuca intilnita in Romania in vacanta cu ta-su de acum doi ani, pe care n-a reusit s-o vrajeasca nici cu Molière nici cu Shakespeare, de unde interesul brusc a plodului pentru romana; acum a ajuns la nivel de stilceala, dar am incredere ca va progresa, fara sa-l fortez nici pro nici contra; atunci cind va deveni el interesat si deschis, dincolo de morala fara efect a lui ma-sa.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
conchita spune:
happiness, nu te cearta nimeni pe zona, se discuta civilizat. ai afirmat ca esti deranjata ce se intampla in ograda altora, cu copiii altora. ti-am explicat din ograda mea. pe langa ca nu inteleg cum de te afecteaza pe tine personal, m-as fi asteptat la niste solutii si argumente. ca asa si pe mine ma deranjeaza cei pe care ii deranjeaza capra vecinului, intelegi? de ce te "deranjeaza" pe tine, asta era intrebarea. m-a pus pe ganduri afirmatia...m-am gandit, oare ar trebui sa ma "deranjeze" si pe mine ca fetita vecinei nu picteaza ca sonia, de exemplu? pe altcineva ca sonia nu numara pana la 100? intelegi? adica de ce resimti tu drept afront personal chestiuni atat de private, care nici macar nu-s responsabilitatea ta.
Guestus, se pare ca eu aici si tu acolo, tot eu stiu mai bine limba romana. dexul e o carte voluminoasa, incearca totusi sa cauti la "a" pentru "anturaj" inainte sa abuzezi tastatura.
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Andrada Daca baiatul meu n-ar fi interesat de Romania, romanesc, ar fi ca si cum n-ar fi interesat de 2/3 din viata mea. Si-ar fi indolentza sa nu invete limba romana, sa fie atit de restrins la americanitatea lui. Va fi considerat mereu american de origine romana, e un efort minim. Nu-l pun sa invete trecatorile din Carpati si Lupta de la Posada, dar nici sa-mi incurce acordul in cruce al obiectului cu posesorul si exceptiile Academiei Romane la acordul prin inteles. No, cit de greu sa fie?:) |
oh, te rog, america e un continent, cum poate fi cineva "atat de restrans la americanitate"? romania e o picatura de apa in ocean comparat cu planeta. daca tot nu va intereseaza Posada, unde-i castigul cultural? in loc de romana poate sa invete foarte bine spaniola, "extinderea" e aceeasi.
in cazul tau, ambii parinti sunt romani, deci discutia se poarta altfel.
happiness spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana Stroe happiness, de apreciat grija pentru limba romana vorbita de copiii nascuti si crescuti in alte zari; uite tu de exemplu ce user romanesc melodios ti-ai ales pentru a activa pe un forum romanesc http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
Ana,chiar daca mi-a placut acest nume,Happiness,nu inseamna ca nu pot vorbi si despre limba romana.Nu am in "grija"ce limba vorbesc copiii altora,doar imi exprimam parerea ceruta de nemo.
happiness spune:
Conchita,eu raspundeam la un topic si imi exprimam o parere,fara sa ma refer la cineva anume.Nu ma bag in ograda nimanui si nu ma afecteaza direct acest fapt.Nu e direct responsabilitatea mea,asa este,dar nici a voastra cand vorbiti despre educatie,sa spunem,dar totusi va dati cu parerea despre sistem.Erau pareri,doar...Nu condamn si nu judec pe nimeni,vad insa ca sunt eu judecata.
Andrada spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita oh, te rog, america e un continent, cum poate fi cineva "atat de restrans la americanitate"? romania e o picatura de apa in ocean comparat cu planeta. daca tot nu va intereseaza Posada, unde-i castigul cultural? in loc de romana poate sa invete foarte bine spaniola, "extinderea" e aceeasi. in cazul tau, ambii parinti sunt romani, deci discutia se poarta altfel. nimic |
Daca invata spaniola de placere se raporteaza Miguel, nenea care ne-a vopsit casa. Daca insa invata romaneste inseamna ca pretuieste si e interesat in tot ce sint eu.
Iar faptul ca sint casatorita cu un cetatean al altei tari nu ma face jumate romanca.
"Posada" e interesant de aflat dar nu neaparat relevant ptr raportare.
Nu renuntam la patrunjel numai ptr ca nu stim daca mai avem loc de tort.
Citat: |
citat din mesajul lui conchita in loc de romana poate sa invete foarte bine spaniola, "extinderea" e aceeasi. |
Numai ca
Citat: |
citat din mesajul lui conchita nimic |
get it?
conchita spune:
happiness, ai inteles gresit, dar e ok. ma interesau argumentele tale referitor la "deranj". bineinteles ca-ti poti da cu parerea, la fel ca diaspora despre alegeri si educatia din Ro - noi suntem romani, copiii nostri doar pe jumatate, plus ca ei nu intra pe dc.
Andrada, nu era vorba ca suntem noi, parintii, mai putin romani, am si specificat de la inceput ca nu asta e discutia. ci cum FORTEZI un copil sa iubeasca sau sa vorbeasca in alta limba? si de ce, daca refuza (sper, temporar), asta "deranjeaza" personal pe un strain sau, mai nou, e vorba despre indolenta (cuvinte cam tari). asta era dilema mea.
Andrada spune:
Nu-l fortez sa aiba sentimente ci sa faca efort intelectual, fizic...etc. Mai departe (respectiv Posada) e alegerea lui.
corinadana spune:
Ciubotzica si restul de ore? weekend uri sau vacante?
Tot respectul ptr cei ce si duc copiii la scolile lor sa si invete limba natala s o scrie si citeasca (chinezi, rusi, japonezi etc etc).
In scoala Ralucai se vorbesc 39 de limbi plus engleza.
Este un mare plus si ptr creier sa stie atat de micut comunica in doua limbi diferite.
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca