Educarea copiilor in spiritul iubirii de Romānia
Raspunsuri - Pagina 16
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui happiness Ce ma deranjeaza e sa vad copii de romani care nu vorbesc limba romana.Una e sa pleci pentru o viata mai buna si alta sa iti renegi intr-atat radacinile incat copilul tau sa nu stie decat limba tarii de adoptie. |
ups, zboara o musca pe caciula mea la faza asta. eu invit orice doritor patriot sa vina s-o invete pe fie-mea "chinezeste". daca la inceput plangea, acum rade si ma imita in toate felurile si silabele. intelege oaresce, vorbeste o romengleza cand are chef de poante, dar in general nu e interesata. pleaca de langa mine cand ii vorbesc "chinezeste" sau ma stalceste la vorba.
acu', cine s-o simti deranjat de fie-mea sau de mine, asta este, ii transmit respectuos sa-si mind his/her own business. scuze nu-mi cer, ca n-am de ce. asta nu ma face pe mine mai putin romanca (faza cu renegatul radacinilor), ci pe fie-mea americanca, voluntara si independenta. si mai mult decat sa incerc n-am ce sa fac. am explicat mai sus printr-o analogie ce inseamna romania pentru copiii de emigranti - cam tot atat cat patagonia, mai ales in cazurile ca al meu, fara parinti in ro, fara vacante in ro, fara anturaj romanesc. doar ea si muma-sa care e funny cand vorbeste pe alta limba.
corinadana spune:
Sunt copilasi cu doar un parinte roman asa ca n casa se vorbeste engleza. Este destul de greu sa i vorbesti copilului in romaneste sa l lasi pe sotul pe afara si tot asa...
Ce nu pot intelege eu cum mama si tata romani vorbesc engleza in casa si copilul habar nu are romaneste. Oricum e frumos sa vorbesti fluent doua limbi si niciodata nu stii cand le foloseste.
Noi am invatat o pe Ralu sa scrie/citeasca romaneste. La Ralu la scoala sunt niste Ionescu mama care numa in engleza te acosteaza, ha ha ha desi stie f bine ca esti roman. Sa fi uitat limba in 5 ani?! venita pe la 35 de ani.
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
Alexia27 spune:
Corina, bineinteles ca nu au uitat limba, am si spus ca un adult nu are cum sa uite limba materna (mai ales in 5 ani!) Asta e caz de snobism pur, la fel si cazul cand ambii parinti romani vorbesc in casa engleza, ori nu despre asta vorbim aici.
Matusa mea e plecata in USA de vreo 30 de ani. Verii mei au plecat din Ro cand aveau 2 respectiv 3 ani. Limba lor "materna" e engleza, romana lor e cumplit de stricata si stalcita si nu stiu sa scrie romaneste. Asta in conditiile in care tot neamul unchiului meu e acolo si in casa si in familie se vorbeste NUMAI romaneste, se tin sarbatorile, se gateste romaneste etc. Matusa mea si unchiul meu (ca si alte neamuri) au fost in vizita in Ro, baietii au refuzat categoric. Pentru ei USA e acasa, limba materna e engleza, deci de unde atata iubire de Romania sau de vorbit romaneste fluent?
I am alive and I am here forever
Michael Jackson
I won't be a rock star. I will be a legend
Freddie Mercury
lara_c spune:
In UK am avut o colega de serviciu nascuta in Franta din mama englezoaica si tata tunisian.Ea se considera 100% frantuzoaica.A crescut acolo, a fost la uni acolo, nu putea sa se considere nici englezoaiaca nici tunisianca nici 50% 50%.
Avea accent 100% britanic cand vorbea in engleza si cu toate astea daca vb la telefon si legatura era mai proasta (si nu auzea tot) se scuza cu ' Can you repeat, please,I'm not English'.
Este o fata deosebita, nici urma de dat 'aere' asa se simtea ea.Nici macar pasaport britanic nu avea, era tratata ca o emigranta (din punct de vedere al actelor de munca , de exemplu)
Nu le puteti dicta copiilor vostri nici macar sa se simta romani , d-apoi sa iubeasca Romania.Eu cred ca, cu cat ii bateti mai mult la cap cu ce limba de miere si ce pajisti verzi...cu atat vor refuza mai tare...
Puteti insa sa ii invatati romana, eu cred ca e realizabil.Si fosta mea colega vb emgleza/franceza/araba perfect.Si stiu f multe persoane in situatii asemanatoare.
E un avantaj a stii o limba in puls si e si mai mare avantajul sa o inveti de la o persoana atat de apropiata care vorbeste nativ.
Pe asta trebuie pus accent, nu pe 'trebuie sa inveti romana pt ca esti roman/romanca'.Ca s-ar putea sa va raspunda 'Ba, pardon, nu sunt' si sa se incapataneze si mai tare.
In rest...depinde de circumstantele personale, nici macar de locul unde te nasti.Urmatorul meu copil are 100% sanse sa se nasca la Bangkok, loc de care nu il va lega nimic.Daca insa ar trai acolo toata viata,ar merge la scoala , ar forma o familie, indiferent de ce natie suntem noi parintii, probabil ca s-ar simtii thailandez(oh mi-l si imaginez un bebe mic si blond cu ochii albastri...).
Aici avem noroc caci traim intr-o comunitate britanica 100% inclusiv scala in limba Engleza -americana sau britanica (la alegere ),altfel as avea toate sansele sa plec cu fata vorbind bengoli si identificandu-se cu tara in care 'deschide ochii' cum se spune (cee ce tb sa recunosc ca nu ma incanta...).
Asa se explica ca unii copii nascuti in Italia de exemplu se simt 100% romani.Daca ai in anturaj toti prietenii romani, vb numai romana, eventul mai mergi la o scola romaneasca(e doar un exemplu, nici nu stiu daca exista asa ceva), e normal sa te simti 'mai roman' ca un copil care nu este deloc expus la asa ceva.
De ziua Romaniei,consulul onorific al Romaniei(care este bengalez, nu roman) a organizat o receptie unde am fost SINGUR ROMANCA invitata.Asta ca sa va dati seama cati romani sunt pe aici...si cate sanse sunt ca fiica mea sa fie expusa la lb romana.
De criticat insa e usor , mai ales cand ai un copil roman cu tata si mama romani nascut si crescut in Romania..........
Errie's mummy
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
Guestus spune:
citat din mesajul lui bird70 [Aici pot sa plang la televizor dupa fiecare pisicuta pierduta salvata de RSPCA, nu avem copii pe strazi si nici animale. Lucrez in spital, cu bolnavi din toate mediile si sunt fericita si impacata ca pot trata pe toata lumea egal si frumos. Pur si simplu mediul in care traiesc si lucrez, sistemul, imi permite (si imi impune legal) sa pun in practica ceea ce simt eu ca e corect si frumos. Pot sa merg acasa dupa o zi de lucru linistita ca am facut tot ce am putut pentru toti pacientii si fiecare primeste ingrijire omeneasca. |
cum bird...
deci in in ro unde ai ocazia sa salvezi milioane de pisici/ciini si oameni nu iti pasa ..si zici bine ca am plecat din iad...dar in australia unde nu gasesti o pisica bagaboanda pe o raza de 30 km iti dau lacrimile cind o vezi salvata la TV de o BBardot a australiei.
deci daca mediul este ok...atunci si pisicile si oamenii sint mai buni...si mai ca-ti vine sa-i salvezi
Guestus spune:
citat din mesajul lui conchita am explicat mai sus printr-o analogie ce inseamna romania pentru copiii de emigranti - cam tot atat cat patagonia, mai ales in cazurile ca al meu, fara parinti in ro, fara vacante in ro, fara anturaj romanesc. doar ea si muma-sa care e funny cand vorbeste pe alta limba. |
sigur ca fara anturaj romanesc ...ca o alta concita sta 14 h/zi aici.
happiness spune:
Alexia27,stiu ca unui copil cu un parinte roman si unul de alta nationalitate ii este foarte greu sa vorbeasca fluent romana,dar nu asta era ideea.Nu se asteapta nimeni sa vorbeasca fara greseala sau sa vorbeasca mereu.Eu vorbeam despre a sti macar un pic.
Bird70,imi imaginez ca nu doar bani castiga cei care pleaca dincolo.Prietenii de care vorbeam pentru asta au plecat,insa,si ma refeream in general.Nu cred ca pleaca cineva in strainatate ca sa salveze pisicute si catelusi(ca si aici sunt cu duiumul).E foarte frumos ce spui tu ca ai obtinut acolo,daca esti fericita mi se pare minunat.
Si nu in ultimul rand,...Conchita!Mie nu imi place sa intru in polemica absolut deloc,cu nimeni,asa incat spun doar atat.Chiar daca tu consideri un lucru ok,alta persoana are dreptul sa creada altceva.Si atata vreme cat isi expune parerea civilizat,fara sa jigneasca,zic eu ca nu face nicio crima,nu?Am dreptul sa fiu deranjata de orice aspect,nu inseamna ca te condamn sau te judec.Iti respect punctul de vedere si sunt sigura ca si tu pe al meu.
columbiana spune:
happiness, de apreciat grija pentru limba romana vorbita de copiii nascuti si crescuti in alte zari; uite tu de exemplu ce user romanesc melodios ti-ai ales pentru a activa pe un forum romanesc
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
Ramona J spune:
citat din mesajul lui Ana Stroe happiness, de apreciat grija pentru limba romana vorbita de copiii nascuti si crescuti in alte zari; uite tu de exemplu ce user romanesc melodios ti-ai ales pentru a activa pe un forum romanesc http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
Andrada spune:
Daca baiatul meu n-ar fi interesat de Romania, romanesc, ar fi ca si cum n-ar fi interesat de 2/3 din viata mea. Si-ar fi indolentza sa nu invete limba romana, sa fie atit de restrins la americanitatea lui. Va fi considerat mereu american de origine romana, e un efort minim. Nu-l pun sa invete trecatorile din Carpati si Lupta de la Posada, dar nici sa-mi incurce acordul in cruce al obiectului cu posesorul si exceptiile Academiei Romane la acordul prin inteles. No, cit de greu sa fie?:)