Educarea copiilor in spiritul iubirii de Romānia
Raspunsuri - Pagina 18
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Andrada Nu-l fortez sa aiba sentimente ci sa faca efort intelectual, fizic...etc. Mai departe (respectiv Posada) e alegerea lui. |
cum anume il fortezi sa faca efortul? ma intereseaza sincer. bine, mai putin partea cu fortarea, dar poate prind idei...multumesc.
columbiana spune:
pai aici oricum comunica in doua limbi: franceza+engleza, altfel in Qc nu au cum (nici noi nu prea), romana e a treia; nu-i filolog (nici nu cred ca va fi) asa ca e normal sa pun accentul pe cele doua necesare sa reuseasca unde traieste; restul e la latitudinea lui (imi ajung reprosurile pentru ca-l car de vrea de nu prin Romania in fiecare an si-si pierde pe acolo vacantele de dragul familiei mele, fara sa fi reusit sa-l cointeresez prea mult pina acum)
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
Andrada spune:
E adevarat ca am noroc de un baiat interesat de orice, nu alearga dupa comfortul fizic (doarme si pe jos), nu-l intereseaza cu ce e imbracat, maninca ce prinde si-n general daca ne-am gasi la 12 noaptea pe cimp mincind buruieni si broaste prajite ar fi mai fericit decit in Sony store.
Dar ca efort, a trebuit sa faca abecedarul si manualul de matematica clasa 1 in romaneste (si atunci cind a intors nasul), ii mai dau cite o poveste pe ici pe colo, il mai pun sa traduca vreo expresie dificila...etc. Deja acum stie.
Romania ii place ca se suie pe casa, are piscina, merge la slanic, la tara, are jdemii de animale in curte si-n casa si toata lumea il scarpina exact unde si cind vrea el, ca e e puiu transatlantic, deh.
Observa si noroiul si ca oamenii i-au vorbit urit dar nu-l mai scot din muzeul satului cind ajungem in bucuresti, si a facut poza la fiecare animal din muzeul antipa.
E clar ca Romania lui nu e si a mea, dar la fel e si America.
XIO spune:
citat din mesajul lui Andrada E adevarat ca am noroc de un baiat interesat de orice, nu alearga dupa comfortul fizic (doarme si pe jos), nu-l intereseaza cu ce e imbracat, maninca ce prinde si-n general daca ne-am gasi la 12 noaptea pe cimp mincind buruieni si broaste prajite ar fi mai fericit decit in Sony store. Dar ca efort, a trebuit sa faca abecedarul si manualul de matematica clasa 1 in romaneste (si atunci cind a intors nasul), ii mai dau cite o poveste pe ici pe colo, il mai pun sa traduca vreo expresie dificila...etc. Deja acum stie. Romania ii place ca se suie pe casa, are piscina, merge la slanic, la tara, are jdemii de animale in curte si-n casa si toata lumea il scarpina exact unde si cind vrea el, ca e e puiu transatlantic, deh. Observa si noroiul si ca oamenii i-au vorbit urit dar nu-l mai scot din muzeul satului cind ajungem in bucuresti, si a facut poza la fiecare animal din muzeul antipa. E clar ca Romania lui nu e si a mea, dar la fel e si America. |
***Fur is for petting**
http://www.xfactor.ro/#tp (produse eco)
http://www.adoptiicaini.ro/adoptii-virtuale/
http://www.adoptiipisici.ro/adoptii-virtuale/
http://freecycletm.ecosapiens.ro/
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.4animals.ro/ajuta.html
conchita spune:
citat din mesajul lui Andrada Romania ii place ca se suie pe casa, are piscina, merge la slanic, la tara, are jdemii de animale in curte si-n casa si toata lumea il scarpina exact unde si cind vrea el, ca e e puiu transatlantic, deh. |
exact ce spuneam. voi doi sunteti romani, presupun ca vorbiti romaneste in casa, nu engleza. mergeti in vacante in romania. probabil ca aveti si anturaj romanesc in viata reala, nu aia virtuala (specific pentru cei cu dexul). chestii care la mine nu-s pe lista. nu am spus altceva decat ca fiecare situatie e diferita si "deranjul" sau calificativele de "indolenta" n-ar trebui sa-si gaseasca locul la discutia asta.
a_alinta spune:
in primul rand La multi ani tuturor!, e primul mesaj pe anul asta.
Conchita , inteleg ca sotul tau nu este roman si nici nu exista romani aproape de tine ( nu iti cunosc povestea), dar totusi nu poti vorbi romaneste cu fata ta? ( asa ca intre fete)
robotzica cucului spune:
Corinadana, ai dreptate, sunt si alte ore - daca n-ar fi, copilu' nici n-ar pricepe romaneste - dar nu sunt intensive.
Weekendurile sunt amestecate cu treaba, care se desfasoara printre anglofoni. Cei mai apropiati prieteni romani sunt la 50 km distanta, ne vedem din an in Paste.
Vacantele - doua sau trei saptamani pe an in cel mai bun caz pentru canadianul nou care nu are seniority si nu lucreaza la gov. Si, mea culpa, nepetrecute in Romania, pentru ca nu am simtit nevoia deocamdata. Cu familia din tara am preferat sa ne intalnim pe teren european neutru, in Austria, Germania, macar sa fie vacanta pentru toti!
Raluca e nascuta in Romania si crescuta acolo nitel? Sau ai avut ajutor romanesc la inceput? Sau nu ai lucrat away from home pana a inceput sa se "dezmeticeasca" la vorbit? Pentru ca in oricare dintre aceste situatii, conditiile initiale sunt diferite de ale Mariei mele. Dar e remarcabil ca citeste si scrie romaneste. Cati ani are?
Ma intereseaza cum poti face un copil sa raspunda romaneste fara sa-l fortezi si fara sa-l frustrezi (ultimul lucru pe care l-as face in mod constient). Un copil de patru ani in cazul nostru. As merge chiar mai departe si as vrea sa stiu cum poti motiva un copil vorbitor de limba engleza sa invete vreo alta limba care nu ii "trebuie" - dar ar fi total off topic si nu de interes imediat, oricum.
conchita spune:
citat din mesajul lui a_alinta in primul rand La multi ani tuturor!, e primul mesaj pe anul asta. Conchita , inteleg ca sotul tau nu este roman si nici nu exista romani aproape de tine ( nu iti cunosc povestea), dar totusi nu poti vorbi romaneste cu fata ta? ( asa ca intre fete) alina |
am povestit mai sus ce si cum cu romaneasca si copila mea, ce reactii a avut de-a lungul timpului. greseala mea capitala s-a intamplat cand a fost la day care anul trecut si la evaluare i-a iesit ca e in urma cu limba engleza, asa ca o perioada numai in engleza i-am vorbit. dupa care, cand am revenit la romana, a inceput cu plansete, rasete, iar acum ma ignora total. eu continui sa-i vorbesc in romaneste, iar ea continua sa ma ignore. am incercat altceva cam de vreo luna - desenele animate, cand mi le cere, le trec pe spaniola. uite-asa, de "suparare".
romani or exista si presupun ca suficienti in San Diego, dar eu nu-mi fac prietenii in functie de nationalitate si nici pe la biserica nu dau - in general locul de capetenie al adunarilor de romani. deci, sunt singura persoana din viata soniei care vorbeste romaneste. reactia ei e fireasca, efortul meu continua sa fie real, interesul meu asiderea, dar nu am ce sa fortez si nici n-o consider pe fie-mea indolenta din cauza asta. asta e tot ce-am nuantat.
o chestie pe care nu o realizeaza cei care comenteaza depreciativ la adresa situatiilor astora si mai ales a copiiilor e ca durerea parintelui e reala. ei scriu aici patriotard, dupa aia inchid compul, se intorc in lumea lor 100% romaneasca unde totul e usor chiar si pentru altii, teoretic, si asta este. dar efectul cuvintelor lor nu e chiar asa usor la destinatar. limba romana e dragostea vietii mele, normal ca as vrea s-o daruiesc si ei...
beren spune:
citat din mesajul lui conchita nu am spus altceva decat ca fiecare situatie e diferita si "deranjul" sau calificativele de "indolenta" n-ar trebui sa-si gaseasca locul la discutia asta. |
Absolut adevarat.
_
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
lara_c spune:
citat din mesajul lui corinadana Ciubotzica si restul de ore? weekend uri sau vacante? Don't throw with stones if you live in a glass house. corina mama Ralucai http://community.webshots.com/user/corinaraluca |
Pai Corina, depinde de varsta copilului.A mea se culca la 19.30.Deci daca exista parinti care vin acasa de la munca la ora 20.00, nu mai exista 'restul de ore'.
Nu este cazul nostru, noi terminam la 15.15, dar sunt sigura ca nu toata lumea e acasa la 15.20....
In we noi petrecem o zi plina cu ea pt ca vinerea (aici we e vineri si sambata) avem f multe treburi 'administrative'.Asta nu e tara in care sa iei copilul cu tine la banca/supermarket/dentist/cumparaturi diverse, nici macar nu sunt trotuare ca sa poti sa folosesti caruciorul....In UK o luam peste tot.
In ziua aia libera care ramane de petrecut 100% cu ea vrea si tacsu' sa vb cu ea in engleza, mai ales ca bona ne-a comunicat de curand ca o invata bengaleza si limba tribului Garro....
Vazand ca nu suntem impresionati a dat-o pe engleza.Engleza cu accent.
Asa ca e mult mai dificil, situatii sunt 'n' si e usor pt cineva sa vb daca nu e in situatia asta.
Nu intelege gresit eu chiar o invat pe fiica mea romaneste...Chiar sunt mandra ca de vreo trei zile zice 'ratzzza'.
Doar ca timpul este limitat.Si daca unii nu reusesc nu e neaparat pt ca nu vor, sau vor sa para englezi/americani/canadieni/indieni.
Errie's mummy
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali