Cum gatesc fenicul???

Cum gatesc fenicul??? | Autor: rory76

Link direct la acest mesaj

M-a lovit asa o idee cand eram la supermarket, hai sa iau si io fenicul...acuma, na, ce fac cu el? Cum il gatesc?? Stie careva? Pot sa fac salata cruda sau se papa doar pregatit cumva?

"sky is the limit!"

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lexi spune:

ai luat si praz?
eu il fac asa: calesc in ulei de masline partea alba de la praz, apoi tai feniculul julien si-l pun peste prazul calit/aurit; dupa vreo 2-3 minute, adaug masline (conservate in ulei, nu in apa), sare, piper... si gata! e o garnitura racoroasa si mentolata pentru orice: carne, peste, ciuperci etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rory76 spune:

Ok, mersi mult de tot, Lexi! Ce gust are feniculul asta? E amar, e dulce, cum ii? Merge reteta ta si cu ceapa verde sau usturoi?

"sky is the limit!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lexi spune:

e dulceag-mentolat si se rontaie, seamana un pic cu tulpina de telina; mie imi place sa-l simt in mancare, de aceea nu-l las prea mult pe foc, ca se inmoaie si devine banal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

Eu fac peste cu fenicul la cuptor.
De obicei ,un filet de peste ,storc o lamaie,tai fenicul julien ,sare piper,ulei masline si bagat la cuptor 20minute.
Foarte aromat si foarte bun pentru digestie dar si pentru fetele care alapteazacreste lactatia si scapa bebe de colici.



Sophia 2ani 06.09.06
26.03.09 Sarah
http://community.webshots.com/photo/2379816330104564034uhnTsy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

curatat de partea externa care e mai lemnoasa, deci ca la ceapa, partea externa se arunca de preferat
taiate tulpinile cu frunzulite si spalat foarte bine ca sa nu gasesti ceva nisip in el

1. salata : crud taiat felii subtiri de tot, condimentat cu sare si ulei . Se potriveste foarte bine cu morcov ras si el subtire sau taiat rondele subtiri, cu felii de portocala, cu sfecla rosie, cu putina ceapa de preferat rosie si dulceaga ( dar putina sa nu ii acoperi gustul delicat cu mirosul cepii )

2. taiat in sferturi sau jumatati, il oparesti in apa cu sare, clocotita, citeva minute ( nu tb s ail fierbi de tot). Asezate feliile (bucatile) strecurate, intr-o tava sau vas pentru cuptor ai 2 variante :
a) torni peste el suc de rosii (sau bulion diluat cu apa sau supa), sare, piper, busuioc si citeva picaturi de ulei si coci la cuptor citeva minute (15-20 depinde de cantitate) pina se inmoaie feniculul. poti ingrosa soul cu amodon de cartofi sau de porumb daca va place un sos mai gros , eu il las sa scada mai mult insa, nu il ingros cu nimic si servesc de obicei cu piure de cartofi .
b) torni peste el sos beshamel mai lichid ( nu foarte gros caci oricum se mai ingroase la cuptor) peste care razi cascaval ( parmezan) si coci pina cind feniculul se inmoaie si sosul cu brinza se gratineaza ( daca tinde sa se ara brinza acoperi cu folie)
aici poti schimba cascavalul cu brinza topita sau cu brinza cu mucegai si deja rezulta 3 retete diferite :-)

3. umplut cu carne ca si dovleceii umpluti .. cu deosebirea ca de data asta desfaci "foile" fenicului taiat in jumatate si le asezi in tava ca pe niste cuiburi, pui in ele umplutura , pe linga ele adica in tava sos de care iti place, acoperi cu folie sau cu capacul de la vasul pentru cuptor si coci cit e nevoie
3. bis poti face si un fel de musaca : felii de fenicul, felii de cartof ( de preferat s ale oparesti separat ca sa aiba nevoie de un timp egal de coacere pina la sfirsit ) si carne tocata ca la musaca .. brinza rasadc iti place , sau so beshamel sau deasupra numai smintina amestecata cu ou .. dupa gustul vostru

4. budinca sau sufleu de fenicul
la 1.5 kg de fenicul, 3 oua, unt cit o nuca, 1 pahar de lapte, 1 ceasca ( cea mica de expresso) cu sos deshamel, 50 gr brinza/cascaval ras(a) . Se curata feniculul, se taie sferturi se caleste putin in tigaie cu untul si sare care il inmoaie ( scoate apa) se adauga laptele si se fierbe la foc mic , acoperit pina scade laptele si feniculul s-a inmuiat. Dca mai tb mai adaugi lapte .
Mixezi totul bine , adaugi ouale batute ( mai bine bati albusele spuma separat ) brinza rasa, beshamelul . Ungi cu unt si presari faina pe forme ca de muffins / cupe care merg la cuptor, torni compozitia si coci la 180°C cca 45 minute.

5. supe creme de fenicul simplu sau in combinatie cu : morcovi sau dovleac sau cartofi

6. paste cu fenicul :curatat, spalat si taiat felii il oparesti sau il inabusi in tigaie sau o craticioara pina se inmoaie, il rastorni intr-o tigaie in care ai calit sunculota/bacon cubulete, adaugi sminta ( cea dulce ) putina peste si la sfirsit pastele fierte in apa cu sare si scurse

7. orez/ risotto cu fenicul ... faci un risotto clasic in care pui de la inceput fenicul taiat cuburi sau felii, sferturi ( in cazul asta mai bine il oparesti) , unt, sare .. torni mereu supa de legume fierbinte pina cind oresul e fiert al dente .. la sfirsit stingi aragazul si adaugi putin (1/2 lingurita) unt si brinza rasa ( casval, parmezan) amesteci si il mai lasi 1-2 minute sa se racoreasca... sau poti face un pilaf ca cel de post in care sa pui fenicul de la inceput cum ai pune si alte legume sau chiar in combinatie cu altele...

vezi ca are un gust care anuleaza oarecum celalte gusturi mai delicate pentru acest motiv era folosit in trecut de catre hangii care vindeau vin prost, de calitate mai indielnica: ii serveau pe clienti cu piine cu fenicul si acestia nu isi mai dadeau seama de calitate vinului baut :-) cam pt acelsi motiv era adaugat si in cirnati sau salam :-)

cam astea mi-au venit mie acum in minte dc imi mai amintesc mai revin ... la noi fenicul se maninca des... e bun nu doar pt mamele care alapteaza dar s pentru femeile carora li se umfla picioarele :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rory76 spune:

Multumesc mult pentru retete! l-am facut la repezeala, cu ceapa si calit, si am aruncat si niste bulion...mama, mama, ce bun fuse!Imi place la nebunie gustul! Cred ca voi face si cu carne tocata, si cu peste...o sa iau mereu leguma asta de-acum incolo!
Ca tot veni vorba de ciudatenii, eu sunt in faza salatelor, ati mancat salata din aia rosie, la pungute, nu mai stiu cum ii zice,ceva cu R...e amara? dar andivele? Mie mi-e pofta de toate, dar mi-e frica sa nu fie amare...

"sky is the limit!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

RADICHIO?
si noua ne place,eu o amestec cu salata verde iar la sos pun ulei de nuci si bucatele de nuci ,o delicatete.
Andivele sunt nemaipomenit de bune, eu fac sos cu mustar de dijon si ierburi de provincie .

Andive cu jambon la cuptor:
Andivele se spala si se scot primele foi ,se oparesc cu apa si se racesc,rulezi jambon si pui sos bechamel bagat la cuptor 25 minute.



Sophia 2ani 06.09.06
26.03.09 Sarah
http://community.webshots.com/photo/2379816330104564034uhnTsy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

radicchio
mai merge si in
- orez ( risotto) pui la inabusit ceapa cu orezul, adaugi partile mai groase ( cotoarele frunzelor de radicchio) tocate,stropesti cu putin vin ( retetele de risotto modern sar peste vin care de multe ori acopera gusturile si deci nu imbunatateste mereu reteta , plus dc mai sunt si copii la masa nu e prea indicat , torni incetul cu incetul supa de legume fierbinte, amestecind mereu , cind scade zeama mai adaugi si tot asa pina cin orezul e copt al dente ( nici crud, nici prea fiert si inflorit). Separat frunzele mai tinere de radicchio se inabuse in tigaie cu putin ulei, sare, un catel de usturoi ( de preferat intreg pe care sa il arunci la final) si niste sunca/ bacon. Cind orezul e gata si ai stins focul adaugi parmezan ras ( sau brinza de capra sau Gorgonzola sau Brie) amesteci bine, lasi sa se racoreasca 1-2 minute si servesti adaugind deasupra radicchio din tigaie
- cu paste, radicchio inabusit in tigaie cu sau fara bacon/sunca si 1-2 linguri din apa in care fierb pastele si putina smintina dulce iar la sfirsit scurgi pastele si le amesteci cu radicchio din tigaie

poti sa adaugis i putina ceapa tocata marunt ( 1 lingurita pt 2 portii) sau mai multa daca va place ceapa mult insa o sa cama copere gustul

- umplutura la quiche

- doar inabusit cu sare, putina apa sau putin vin, ceapa ... e bun ca si garnitura la carne

- poti sa tai marunt radicchio si sa il amesteci cu sunca/bacon/speck cuburi si sa adaugi in aluatul de chifle, se coc normal ca orice chifle

- umplutura pt ravioli

andivele
dc va deranjeaza gustul amar le oparesti putin inainte dc insa va plac amarelile cum imi plac mie se poate gati direct, dupa parerea mea sunt mai bune pregatite numai pe jumatate, fara sa le inmoi/coci prea tare, mai ales ca ele se maninca si crude in salate la fel de bine sau ca aperitiv cu putina brinza cu mucegai sau unse cu maioneza scoici( midii ) + usturoi putin si patrunjel tocat marunt

- oparite si umplute cu sunca, cum zice Ionica mai sus cu diferenta ca mie imi plac cu sos Mornay ( este un beshamel imbunatatit la final cu putina smintina, unt si brinza rasa - Groviera dar si alt cascaval merge Emmenthal etc),in rest reteta este identica :-)

- in tigaie (clasic) cu un fir de ulei, 1-2 linguri de apa in care fierb pastele, ton din conserva ( scurs de apa sau ulei) sau ton crud, proaspat, taiat cuburi mici.. la sfirsit adaugi si pastele scurse

- supa crema de andive si cartofi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

crista
am notat si eu retetele tale sunt pe gustul meumai ales cele cu radichio,stiu ca italienii folosesc mult aceasta salata.
Poate ai si niste retete cu Rucola,eu o folosesc doar in salata dar stiu ca in italia se foloseste si in paste

Sophia 2ani 06.09.06
26.03.09 Sarah
http://community.webshots.com/photo/2379816330104564034uhnTsy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rory76 spune:

Da' radicchio si rucola se mananca si crude, nu? Eu vreau sa fac salata, nu as vrea sa le gatesc...multam frumos de retete!

"sky is the limit!"

Mergi la inceput