Cum gatesc fenicul???

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rory76 spune:

A, fetele din Italy, cum se face minestrone? Stiu ca e o supa, da' aveti vreo reteta? Ce mai mananca italienii in mod curent? Adica nu la restaurant, pizza si paste, ei ,in mod normal acasa...

"sky is the limit!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Rory chiar si gatite nu tb sa le prepari prea mult, asa mai pe jumatate sa ramina usor crocante si crantanitoare intre dinti. Da, se maninca si ctrude si gatite cum vrei, aici se maninca des gatite caci apare ( radicchio)toamna-iarna deci nu e sezon de mincat salata in mintisoara 'talienilor


Minestrone este o supa de "buruienute" cam in stilul in care se fac pe la noi ciorbele de zarzavat ( dar fara sa le acreasca ca noi si in care ei mai pun uneori cite o bucata de coaja de parmezan sa fiarba de la inceput, asta in acelasi timp sareaza supa, ii laa putina grasime si un gust deosebit... apoi el se inmoaie si se poate minca). Minestrone este supa care cuprinde in general multe daca nu aproape toate legumele / zarzavaturile de sezon, in vreme ce minestra are doar 1-2 ingrediente, sunt supe vegetariene cu o exceptie "minestra maritata" care isi ia si numele de la faptul ca in ea se "marita/ pun imopreuna" carnea si legumele dar asta e o supa specifica, se face la Craciun. Minestrone este in general o supa fara paste fainoase in timp ce minestra care are mai putine ingrediente de cele mai multe ori are si paste( din cele mici speciale pt supe).

Poti sa faci minestrone cu zarzavaturi si legume proaspete sau din cele congelate, dar si cu adaus de cereale ( griu, orz, orez etc ), de linte, fasole boabe, naut, mazare sau de varza, conopida.. si lista poate continua...depinde de sezon.

edit: in general nu e foarte liochid ca supele romanesti, ci mai scazut, mai gro ... de multe ori sunt numai legumel fierte in putina apa si servite cu putin ulei crud pus peste direct in farfurie... Daca dai o cautare pe google dupa cuvintul minestrone si cu optiunea "in imagini" ai sa iti faci uspr o idee de cum araa in farfurie in rest e simplu de preparat si nu are o regula asa stricta de urmat.

italienii maninca la restaurant ( de fapt in general la trattoria caci restaurantele nu respecta prea mult traditia sau nu toate ) ce maninca si acasa sau ce nu stiu sa isi gateasca ei acasa, dar asa e cam greu, poate mai mult tinerii care nu au timp sa intre la aceasta categorie, restul sunt destul de pasionati de bucatareala indiferet de sex:-) . Deci se macinca in toata It paste ( la prinz ) in nord se mai maninca si risotto si mamaliga ( polenta), cei mai in virsta si copii maninca si minestre sau minestrone in general in sezonul rece, tot in acest sezon se maninca de o bicei si mamaliga care atunci cind e combinata cu unt, brinza sau sos ragu' ( carne tocata .. cel cunoscut in lume drept bolognese) devine un fel de mincare unic si recomandat mai mult celor care merg la schi :-)) . Pastele in general sunt mai vegetariene doar lasagna sau late paste la cupotor care de felul lor sunt mai deosebite si se gatesc in special duminica sau la sarbatori au carne mai multa. Se maninca si pizza si focaccia .. la felul doi ca si noi carne, peste, oua sau brinzeturi. De obicei se maninca felul 1 la prinz cind lumea ori vine acasa in pauza de prinz ori maninca la servici sau prin oras, tinerii sau mai exact cine tine la silueta ins amaninca salate mixte ( salata iti da energie, cred ca are carbohidrati dar fara sa aiba calorii multe ) . Si seara se maninca felul 2 in general. Depinde si de orarul de lucru ... Dimineata in general cafea cu sau fara lapte si un corn sau o bucata de prajitura, piine cu unt si dulceata, sau biscuiti. Sunt ceva diferente intre nord si sud si din cauza temperaturilor ( in sud la prinz te cam lesina caldura vara ) si din cauza influentelor ( in nord mai austro ungarice)

Ionica din rucola poti face :
- pesto la fel ca cel de busuioc, frunzele de rucola+seminte de pin+parmezan ras+ulei de masline le pisezi in mojar pina obtii o crema ( facultativ si putin usturoi )
- in orez doar ca o pui in ultimele minute, tocata marunt de tot
- cu paste
a) tocata marunt si inabusita cu putina sunca si unt, adaug la sfirsit pastele fierbinti, scurse, si niste cuburi de cascaval ( afumat ar fii cel mai bine ca ii accentueaza gustul )
b) cruda, tocata, amestecata cu rosii ctude taiate si ele in bucatele mici in care am adaugat putina paprika iute si le-am "tras" putin in tigaie dar fara sa le coacem de tot si peste care la final varsam pastele fierbinti si scurse
c)cu creveti : pui crevetii aia curatati in tiaie cu puin ulei sau unt si uasturoi, ii calesti vreo 2-3 minute, apoi stingi flacara, adaugi rucola tocata si pastele scurse
d)cu vinete ( taiate cubulete ) calite in putin ulei sau numai pe teflon cu putin usturoi, adaugi sos de rosii sau cuburi de rosii proaspete, paprika dc vrei, rucola tocata si pastele scurse

in general in pastele mai reci, retete de vara in care ingredientele sunt in general crude( in limita posibilitatilor)

si o reteta care nu are legatura cu italia ci este o variatiune pe tema unei retete a unei prietene din Maramures: cartofii fierti in coaja, curatati si taiati felii sau cuburi; incalzim putin ulei in tigaie cu usturoi si ardei iute, cu atentie sas nu ardem usturoiul ca devine amar, putem chiar la final sa trecem pin sita si sa varsam peste cartofi in care am amestecat deja rucola tocata marunt numai uleiul fara usturoi si ardei iute.

daca mai imi vin idei mai adaug din pacate eu maninc rar rucola caci jumatatea mea e alergica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rory76 spune:

Oaaa, Crista-s, cate detalii! Multumesc frumos! E foarte interesant ce spui tu acolo, eu vreau sa adopt acest stil de a manca in familia mea, mi se pare si sanatos si satios, fara sa aiba grasimi ca stilul romanesc...mi se pare ideal! Abia astept sa fac o minestrone cu toate leguminoasele! Si uite ca nu stiam ca mananca si ei mamaliga!


"sky is the limit!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

e si un mod de a gati foarte rapid multe feluri de paste se fac in maxim 15 minute ( socotind in astea 15 min si alea 5 minute in care fierbe apa :-) )

ps
ai un pm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionescu.cris spune:

Am sa va dau si eu o reteta simpla pentru prepararea fenicului :
Se taie felii subtiri si se rumeneste in unt ; cand se inmoaie se adauga ananas din compot taiat in bucati mici .
Constitue o garnitura delicioasa pentru fripturi ,brosete ... dupa fantezia fiecaruia .

Andivele in afara de modul de preparare anterior pot fi servite ca salata . Se pregateste foarte usor - taiate in rondele ,amestecate cu putina ceapa taiata foarte, foarte marunt , sare , piper , maioneza !!

- Cand andivele sunt fierte , in apa se pune o lamaie taiata felii si o lingurita de zahar !



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

ce interesant suna fenicul cu ananas .. trebuie sa o incerc si eu .

Mergi la inceput