Sambata elevii ar putea fi chemati la scoala
Ziua de sambata risca sa ajunga cea de a sasea zi de scoala daca directorii adopta initiativa ministrului educatiei de a pune orele de sport sau arte in aceasta zi. Ca sa fie obligatorie prezenta, se pot pune in orar sambata si ore de la alte discipline.
Mai multe cadre didactice considera ca initiativa ministrului educatiei, Ecaterina Andronescu, de a pune orele de sambata va permite conducerilor unitatilor de invatamant sa mai degreveze din orarul incarcat al elevilor. Aceasta masura poate avea mari probleme cu implicatii juridice insurmontabile. In primul rand, potrivit legii, pentru zilele de sambata si duminica profesorii trebuie platiti dublu. In al doilea rand, care dintre elevi vor veni in aceste zile la scoala, sub forma de obligativitate, in conditiile in care au meditatii, participa la alte activitati organizate, olimpiade, concursuri.
Eu cred ca directorii nu vor marsa la punerea in practica a unui asemenea orar, deoarece presiunea cadrelor didactice va fi foarte mare si cum va fi posibil ca intreaga norma de 18 ore pe saptamana sa fie concentrata in doua zile?
Alte organizatii nonguvernamentale de specialitate considera propunerea ministrului ca fiind o "manevra strategica”. "Este o diversiune, tocmai pentru a distrage atentia de la principalele probleme cu care se confrunta invatamantul: reducerea catedrelor, salarizarea, legea descentralizarii, reforma. In alta ordine de idei, in haosul din sistem, ne putem astepta, si este foarte posibil, sa se instituie sase din sapte zile de scoala.
Parintii nu au nici un cuvand de spus? Dupa toate aberatiile din invatamantul romanesc, mai asta lipsea.
Raspunsuri
Yaia spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui StMihaela in conditiile in care au meditatii, participa la alte activitati organizate, olimpiade, concursuri. Parintii nu au nici un cuvand de spus? Dupa toate aberatiile din invatamantul romanesc, mai asta lipsea. |
In viziunea ministului, cum meditatiile vor fi scoase in afara legii, de rezolva si asta. Si aici trebuie sa fiu de acord cu ea. Ce e aiureala asta cu meditatiile. Eu am facut scoala fara meditatii, numai intr-a 12-a am facut meditatii pt. adimitere la facultate. Acum din clasa a 2-a, pac: meditatii. Profesorii au ajuns sa nu-si mai faca meseria la clasa ca de, 'eu mai dau si meditatii, daca nu ai inteles'....WHAT?
Cat priveste olimpiadele si concursurile, alea nu sunt obligatorii, deci daca vrei sa participi la asa ceva, trebuie sa-ti sacrifici sambata, asa cum au facut-o atatea generatii inaintea ta.
Nu ma intelege gresit, nu consider ca trebuie chemati copii la scoala sambata, dar chestiile mentionate de tine mai sus su EXTRA, deci nu sunt un argument valabil.
Problema trebuie rezolvata printr-o reforma corecta si adevarata a sistemului, vazut ce trebuie si ce nu trebuie copiilor. Sincera sa fiu, traiesc bine mersi si fara orele de latina sau altele de genul. Iar sportul trebuie sa fie musai in programa, vorba aia 'mens sana in corpore sano'. Dar orarul trebuie facut in asa fel incat sa nu epuizeze copii. Pui ora de sport intre mate si romana, de ex. Si asiguri copiilor sali de sport adecvate, cu dusuri si toate cele.
De 20 de ani incoace, sistemul de invatamant nu se reformeaza, se carpeste si ajunge dezastruos. Nivelul copiilor ce ajung la facultate e din ce in ce mai scazut, iar absolventii de liceu nu stiu nici sa completeze un formular banal, aici e buba. La ce iti foloseste sa stii sa rezolvi probleme complicate de mate cand tu nici nu stii sa aplici pentru a-ti deschide un cont la banca? Aici e buba!
Parintii au un cuvant de spus numai daca vor sa o faca, daca se organizeaza si daca vin cu argumente valide si cu o 'contraoferta'. Parerea mea!
==================================
Irina, mami de Tudor Cristian (08.10.2007)
Poze
StMihaela spune:
La punctul cu meditatiile ai dreptate. Nu sunt de acord cu ele, dar sunt multi parinti care nu gasesc alta solutie pentru copii lor.
Eu acum ii invat pe copii engleza si spaniola. Nefiind de meserie, la un moment dat nu voi mai face fata si as vrea sa mearga la un club unde sa poata exersa. Limbile straine in gradinita si scoala - imi pare rau sa spun ca sunt dezamagita. Dar hai sa vina copilul sambata ca sa faca ... nimic.
Iar cand copilul meu face sport la un club sportiv, si nu e o exceptie in clasa lui, de ce sa mi-l cheme sambata sa faca o ora pentru care insusi profesorul nu-si da interesul?
Pe langa materiile din scolare exista atatea alte activitati pe care copii isi doresc, si subliniez ca ei isi doresc, sa le faca. Cand?
Duminica e zi de odihna, ziua care ar trebui dedicata lui Dumnezeu.
Invatamantul romanesc e varza. Ma repet cred, mai chestia cu mersul sambata la scoala mai lipsea.
ralualexandrei spune:
Vorbind strict din punctul meu de vedere ,mi se pare o porcarie,in primul rand la noi nu se justifica faza cu sportul pt ca fiul meu taman sambata si duminica are antrenamentele la rugby ,si clar ca nu l-as lasa sa renunte la munca lui de 3 ani pt a se duce la scoala unde profesoara de sport ii lasa pe baieti in curte de capul lor (cica fac sport) si se ocupa doar de fete.
Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3
dodo spune:
Daca simbata este prin lege zi nelucrativa, nu au dreptul sa cheme elevii si profesorii la scoala in scopul predarii lectiilor. Alte activitati in afara de predare se considera extrascolare si, daca vin profesori, trebuie sti****t in contractul lor de munca si nr de ore si salariul aferent. Eu asa vad legal treaba...
april spune:
Daca reusesc sa-i aduca pe dascali sambata la munca e clar ca urmeaza toata lumea. De fapt asta a si ideea: saptamana de lucru sa fie de 6 zile 
ipearina spune:
"unde profesoara de sport ii lasa pe baieti in curte de capul lor (cica fac sport) si se ocupa doar de fete."
De obicei, baietii fac miscare chiar daca "sint lasati de capul lor"; joaca baschet, fotbal. Fetele sint mai comode
, multe dintre ele trebuie impinse de la spate. Asta nu inseamna ca atentia trebuie centrata doar pe fete.
grati.ela spune:
la noi la scoala exista ideea ca daca orele de sport se desf sambata atunci sa inchiriem culoar la bazin si sa se introduca inot obligatoriu. Mi se pare excelent!
o alta idee este aceea de a desfasura cerc de matematica, creatie literara, arte sau dans tot sambata.
mami de Ozi (22.05.99) si Tudorash (29.01.08)
http://www.flickr.com/photos/23738993@N08/
ralualexandrei spune:
Ipearina in felul tau ai dreptate insa problema este ca au avut loc si incidente neplacute din cauza acestei lipse de supraveghere.
Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3
anemona spune:
Mi se pare cea mai absurda idee sa se revina la scoala si sambata. Eu voi refuza sa duc copilul, emigrez, ma fac adventista, nu stiu ! Sper ca politicienii sa-si revina din elugubratiile astea. Copilul meu face foarte mult sport, si in weekend si in cursul saptamanii, chiar nu ma intereseaza ce ar putea ei face sambata la scoala. Mai bine ar scoate toate orele alea de stupizenii, educatii tehnologice si alte ineptii.
anamaria spune:
pentru multi copii orele de sport sunt poate singura miscare pe care o fac... si chiar daca nu este asa, eu NU sunt de acord sa se renunte la aceste ore din programa scolara!
DAR NU-s de acord nici sa fie mutate sambata, pt ca eu nu lucrez sambata si nu-mi convine ca in loc sa avem timp liber sa fim toti impreuna (mami + tati + copil de gradi + copil de scoala).
sa-i duc sambata la scoala inseamna ca nu mai poti pleca nicaieri in week-end...
daca profii vor fi platiti dublu pt aceste ore efectuate OBLIGATORIU sambata, ma tem ca e un factor care sa incline balanta...
si dupa aia il vor chema si pe 'al mic la gradi sambata... sa ia si doamnele de acolo plata orelor suplimentare 
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)
poze cu frumosii mei (si nu numai
)
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!