Sambata elevii ar putea fi chemati la scoala
Raspunsuri - Pagina 2
lara_c spune:
Si voi parintii, nu aveti nici un cuvant de spus???
E inuman.
In occident copiii invata prin joc si de drag, fara materii incarcate, iar in RO, vor in plus??
Nu e si asa supra incarcata curicula cu materii unele absolut inutile????Nu sunt satui bietii copii de meditatii, profesori exigenti, teze peste teze si examene?
Astia nu numai ca le distrug copilaria, le distrug si familia.Timp de calitate cu parintii, cand???Weekenduri, excursii cu familia???
Luati atitudine!!!
gabitaco spune:
acum, cu orele de sport..sa ne fie iertat...degeaba sariti in sus...majoritatea mai nu se fac...multi copii sunt scutiti sau nu participa la aceste ore pt ca le e greu sa isi care echipamentul, mai ales la liceu....si in timpul orei de sport umbla de capul lor prin oras sau stai si fumeaza in toalete sau la baruri, sau la coltul strazii...parintii fiind buni bazati ca odrasla face miscare.
Mai rau mi se pare obligativitatea frecventarii cursurilor sambata ...desi si noi faceam cursuri sambata si uite ca n-am murit.
Mai simplu ar fi ca cei care fac sport la club sa aduca adeverinte prin care sa certifice acest lucru...iar cei care nu fac deloc miscare sa participe la aceste ore de sport la scoala.
Gabriela si
Mateea Ioana
Povestea unui inceput de viata...
AB spune:
Lara in primul rand esti prost informata legat de vestul european. Nu e doar .ro cu idei. In Franta ani de zile s-a dat liber miercuri la pranz copiilor si sambata se venea la scoala dimineata. S-a scos din 2008 pana la echivalentul gimnaziului. Restul nu.
Asta a facilitat sportul de masa miercurea in mijlocul saptamanii oferind o pauza de invatat. Iar sambata dimineata parintii rezolvau administratia casei: cumparaturi fara copii si plecau apoi in wkd.
De asemenea in invatamantul superior intotdeauna au fost ore si sambata. De test sau de laboratoare in facultatile cerute.
E foarte fain ca unii isi permit sa faca sport, dar marea masa a copiilor nu. Lalaie fara un scop. Daca in loc sa-i tina la scoala iar duce la un club sportiv ar fi grozav. Aici modelul francez imi place teribil. "Centrele aerate" cum le zic ei erau o minune pentru copii. Daca se face in bloc e mai ieftin si ajungeau sa faca de la fotbal, la tenis, inot, echitatie. Rotind sporturile in mod placut pana prin clasa a cincea. Sa zicem ca asta ar fi ceva fain cand si-o permite Roamania. Bun acum nu-si permite si baza materiala e jale.
Dar de asemenea plecatul de weekend cu parintii nu-i cea mai fericita idee pentru un copil mic. E fain pentru parinti, dar copiilor le perturbi ritmul de trezire/ culcare, adesea lunea se scoala greu se-ntorc obositi.
Deci ce-i acum nu-i bun. Si nici plecarile nu-s solutia ideala. Si nici nu-i o solutie decat a unei clase mai rasarite. Dar invatamantul public e pentru toti si solutia dezastrului existent nu e sa faci totul in paralel cu scoala de la meditatii academice, la sport etc.
E o solutie sa faci scoli private pentru cei care vor ca scoala sa se adapteze lor si nu invers. Si pentru marea majopritate solutia e sa reformezi scoala.
Si asta se poate si fara bani. Sambata ar fi bine, pentru ca mai multa lume e libera cu randul. Foarte multe scoli publice si chiar private din districte scolare bune au idee de contributie a parintilor. Nu financiara. Ci douzeci/cinzeci de ore parentale per copil pentru sport, arta. Exista si posibilitatea sa platesti daca esti foarte ocupat. Dar restul se implica. Concursuri de stafete, de zmeie, de vaporase, mers pe munte cu o mana de parinti, meciuri de sporturi diferite functie de ce stiu si parintii. O vizita la un muzeu, la o gradina botanica, la o expozitie moderna, la cutreierat orasele din zona. Pentru cei mici e o adevarata atractie o ferma/un apicultor/o stana.
lara_c spune:
AB...cunosc situatia Frantei.Este si motivul pt care nu locuiesc acolo.As fi putut si eu sa imi iau o casa mult mai ieftina langa Calais si sa fac naveta in UK in fiecare zi cum fac multi, mai ales ca viata e mult mai ieftina acolo.Asta e motivul pt. care nici nu ma gandesc.
Nu stiu de ce spui tu ca perturba viata copiilor vacantele si we-urile.In fine....
Fiecare cu ritmul lui si parerea sa.Eu merg cu fiica mea in vacante de la 8 saptamani, inclusiv internationale,si trebuie sa se acomodeze, pt ca asta e stilul nostru de viata (nu numai pt. vacante/recreere dar si cariera e de asa natura).
Ce ar tb sa faca copii in we..sa stea nesupravegeati dupa blocuri??
Mie nu mi-ar conveni sa mai platesc pe cineva si mircurea sa o supravegheze toata ziua plus ca in in nici un we nu am putea pleca cu familia.Pt noi we sunt sfinte, timp de calitate petrecut ca familie.Nici o scoala nu imi poate rapi mie chestia asta.Si nici nimeni altcineva..
Eu cred f tare in 'zicala' : 'the family that plays together ...stays together'
Ma refeream la restul tarilor si mai ales la UK.
In rest despre scoala romaneasca n-are sens sa mai adaug nimic..
AB spune:
da cunosc situatia de diplomat. Acus vacante si apoi boarding school
, Da ce are asta a face cu marea masa de oameni carora le e dedicata scoala publica
? Banuiesc ca ai tai copii vor merge la scoala privata, nu? Ca scoala privata si-n Franta are sambata libera.
Zisei, nu? Sistemul si in .ro trebuie sa evolueze spre scoala privata pentru cei care au nevoie ca scoala sa li se adapteze si trebuie reformata cea publica pentru nevoile po****tiei largi.
Care-i necazul cu ritmul scolar? Pai unii dedica wkd-ul copiilor, dar multi si-l dedica lor si prietenilor cu copii in remorca. Cu un program de culcare/sculare diferit in wkd au adesea copii care se intorc obositi la scoala si nu se trezesc lunea dimineata sau vin cu temele facute-n graba ca au avut wkd-ul plin. Miercurea ideea nu era sa-l lasi cu bona ci sa-i faci o dupa amiaza sportiva in cadru organizat care sa-i rupa ciclul de oboseala intelectuala.
Pentru copii carora parintii le pot oferi in particular ceva net superior alegerea firesca este scoala privata care-i si ea de doua feluri: boarding unde-l plasezi pe copil cand nevoile lui devin incompatibile cu cariera parintilor sau pilula concentrand totul in timp putin ca sa-i lase la activitati recreative cu parintii sau parintele intr-un cadru mai bun si adaptat pasiunilor fiecaruia.
Cat despre jucatul in spatele blocului nu inteleg ce spui. E limita de jos a dispretului sau cum? Pai lasati de capul lor probabil ca asta vor face cata vreme parintii fac cumparaturi, calca gatesc pentru wkd. Tocmai m-am chinuit sa zic ca mai mult timp la scoala si implicarea parintilor in actul scolar pot duce la activitati placute si atractive chiar daca parintii nu au posibilitati materiale. Si exact daca nu le ai trebuie sa fii creativ. Si dimpotriva pe cei multi statul la scoala ii mai tine in afara gastilor si a batutului strazii.
Scoala dureaza mai mult in vest tinandu-i si o buna bucata de amiaza. Din acelasi motiv de nelasat de capul lor copii cata vreme parintii nu-i supravegheaza.
Nu stiu ce relevanta are chestia cu familiile care se joaca impreuna stau impreuna, atunci cand discutam ca-n wkd iti trimiti copilul sa faca un sport in conditii mai bune decat poate oferi statul ( o fac tot cu altii, doar mai buni). De la un moment incolo oricum nu mai poti face tu totul cu copilul. Ai in wkd timp cu si fara copil. Asa ca intri in sistemul public au privat functie de posibilitati. Deci parerea mea e ca sistemul public ar trebui sa ofere ceva extra sport si extra arta si extra implicare a parintilor in educatia odraslelor. Chiar si cu pretul unei jumatati de sambata sau unei sambete intregi.
Eu am intervenit doar ca sa zic ca eu cred ca pe aici sunt mlte mamici care ar vrea sa fie scoala publica una buna, scurta si concentrata si disciplinata. 
N-ar fi rau, dar nu cred ca se poate
Adica statul nu poate plati scoala privata de calitate exemplara pentru toti. Cine poate trebuie sa si-o faca singur 
Sabina spune:
Aburila, la poluarea din Bucuresti, musai sa pleci in we la munte.Nici nu concep cand mai creste Gh sa nu plecam we de we.Un mers pe ,munte sabata si duminica face mai mult decat toate sporturile organizate. La ski asemenea.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina,
Sofia Galagia si
bb Gheo
A_Iulia spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui AB Adica statul nu poate plati scoala privata de calitate exemplara pentru toti. Cine poate trebuie sa si-o faca singur ![]() |
Ai perfecta dreptate.

Si daca pentru gradinite exista deja alternativa prin oferta gradinitelor private, pentru invatamantul primar si gimnazial oferta institutiilor private este nesemnificativa.
Exista cateva, insa din pacate nu sunt o solutie perfecta, multi prefera invatamantul de stat (chiar daca pentru gradinita au optat pentru cele private).
lara_c spune:
Aburel, nu e cazul sa fii flippant ...Nu despre copiii mei e vorba aici, ca pe noi nu ne afecteaza din moment ce nu traim in Ro.Ci chiar despre masele de oameni de care vb tu.Vad ca cei mai multi parinti si-au exprimat dezaprobarea fata de scoala de sambata.Sa stii ca si 'masele' astea.....au dreptul la timp cu familia, nu cred ca toti au impresia ca un 'amarat' de we la munte, la mare sau la bunicii din alta localitate o se destabilizeze si bulverseze copiii......Nu trebuie neaparat plimbati la Monte Carlo si inapoi pana duminica seara. Pana la urma fiecare isi creste copilul cum vrea si face in we ce vrea.Tocmai asta e ideea, sa nu li se bage pe gat ce sa faca sambata.
Cat despre scoala privata pe care la fel de flippant o recomandai intr-un mesaj anterior.......tocmai asta nu prea se poate aplica 'maselor', pt ca nu toti isi permit.Asa ca nu mai recomanda
'calduros' persoanelor care nu au posibilitatea asta.Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa aiba un cuvant de spus.
Ce spuneai tu de activiatati sportive de dupa-amiaza nu bona....Pai eu daca lucrez cine il duce/aduce pe copil de la activitati???Asa cum se intampla si in restul zilelor copilul tb dus /adus de la scoala si supravegheat pana vin parintii acasa.Nu toti isi lasa copiii de capul lor.
chiccutza spune:
eu cred ca ar trebui oferita posibilitatea de a alege daca vrei sa mearga sau nu copilul sambata la scoala.noi aici am avut 2 alternative:4 zile pe sapt. pana la 12.30+ 2 zile cu program pana la 16.30(deci 6 zile pe sapt la scoala) sau 5 zile pe sapt. pana la 16.30.noi am ales 5 zile pe sapt.
din pacate sistemul de invatamant in romania nu reuseste sa se descurce nici cu formula clasica.
MAMA DE FEDE SI DANI
AB spune:
Sabina mama draga io-s de acord cu tine, dar nu crez ca ai ce-i cere scolii publice sa se adapteze la tine. Stii cum e, tu ai dreptate dar esti sus pe piramida necesitatilor cu ele. 
Lara eu am trecut prin fazele de parinte sarac, apoi mediu si apoi cu pretentii legat de scoli. Realmente aveam alte probleme.
Problema omului sarac e sa stea undeva copilul (nu pe strada) cata vreme el e la serviciu si cate vreme isi face administratia:curatenie, cumparaturi, gatit etc. Ca sa nu vorbesc de job-urile necalificalificate din servicii va deservesc si sambata sau chiar si duminica.
Omul sarac n-are bani de sport suplimentar sau iesit la aer curat undeva. Acela isi numara orice banut. El in wkd iese in parc cu copilul daca-i responsabil si distractia maxima e sa iasa la un gratar pe langa orasele mari de-i de acolo, daca nu, nu.
De ce problemele omului sarac trebuiesc reglate de scoala publica? Pentru ca un copil nesupravegheat este candidat la gasca de cartier, un copil care nu pleaca cu un maxim invatat de la scoala este in abandon scolar repede pentru ca n-au parintii vointa si dorinta sa faca mai mult. Si deveni un candidat la intrat in conflict cu legea si cu societatea. Scoala publica trebuie sa le ofere copiilor un minim de gust fata de sport, arta si sa cointereseze parintii in succesul scolar.
Si cam atat. Cand vreti un sport mai bun, un orar care sa va permita extra-scolarul intrati in dorintele paturii medii. E normal ca scoala publica sa nu mai satisfaca. E absurda comparatia cu ce poate oferi vestul European cand acolo se vorbeste de tari dezvoltate economic care prin taxe suporta alta infrastructura. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca-n .ro si ce este fuge de impozitele statului prin nu-i infractionalitatea financiara.
Taxele scolii private in vest nu sunt prohibitive si-n general o mare parte a clasei medii se regasete printre clienti.
Si cine scrie pe DC din .ro nu-i chiar clientul tipic al scolii publice.
Exista si un alt fenomen al scolii publice ca cel din US in care guvernul federal da ceva cat sa nu cada peretii pe elevi si-n rest dau comunitatile prin impozitele locale. Si atunci iti iei casa intr-o zona daca-ti permiti sa platesti districtul scolar. In statul meu districtul scolar poate costa de la cateva sute la cateva zeci de mii. Si daca vrei sa influentezi participi la alegeri pentru board-ul scolii.