Casatorii mixte, copii bilingvi/ limba vb. in casa

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Liutzica invata copila in paralel cu romana si "comezile", cum le zic eu, in germana. De genul :vino, stai, sus, jos, pipi, deschide, inchide etc. Ca sa fii singura ca nu se va simti pierduta vreodata. Cu acest bagaj copii mici in patru-sase luni sunt fluenti si-ti dau lectii de pronuntie atat de fraier ajungi Am doua minuni care ma educa si fetita a inceput engleza tarziu pe la patru ani si jumatate. Baietul a inceput-o pe la trei si jumatate si a progresat mult mai rapid.

Fii naturala si spontana in relatia cu un copil si nu-ti limita capacitatea de a comunica cu ea prin nimic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

AB niciunul dintre ei nu vorbeste germana,asa cum a spus liutzica in mesaj!

Chiar daca ea face acum niste cursuri,asta nu inseamna ca vorbi apoi fluent germana!Exista riscul efectiv pronuntzieie gresite,ei pronuntza sunetele altfel decit noi!

Cu sigurantza ca in momentul in care va intra in colectivitate va fi indrumata de cei din gradinitza cum sa procedeze!regula insa este ca voi sa vorbitzi cu ea in limba materna!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Liutzica, am scris si la celalalt subiect dar nu chiar ce voi scrie aici...noi am venit acum un an jumate in Suedia si fetele nu stiau absolut nici un cuvant in suedeza, nici eu. Singur sotul care vb cat de cat. Insa acasa nu vorbim nici acum numai romana. Fetele aveau cand am ajuns aici 4 ani respectiv 11 ani. Cea mare, surprinzator-pentru ca toti ne spusesera contrariul, adica ccc ca cea mica va invata mai repede-a invatat suedeza(cat sa poata comunica)in 3 luni jumate(a uimit pe toate profele)...apoi a intrat la clasa normala. Cea mica timp de 5 luni n-a vb nimic(mergea la camin zilnic). Incepuse sa inteleaga, a fost putin izolata, se juca mai mult singura. Insa incet-incet, au ajutat-o si educatoarele, a ajutat-o mult profa de romana care mergea deja la ea si care a ajutat-o mult sa comunice cu copiii, a inceput sa si vb. Acum turuie si incepe sa uite romana...Cam asta ar fi.

ML imi cer scuze ca nu prea stiu ce sfaturi sa-ti dau in plus fata de cele pe care le-ai primit, dar te admir si eu din umbra .

vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitilache spune:

ML Long time, no news!

La sfaturi nu ma bag. Sunt doar de parere ca la tine nu-i problema de limba ci de implicarea sotului in activitatile copiilor... M-ai facut sa mai uit la un clip cu Dumbrava minunata, oh, ce frumos, uitasem

"Less is more" - Mies van der Rohe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

Off topic:ML,nu-mi raspunzi la privat,plizz??Ti-am scris acum citeva zile...
Cit priveste subiectul in sine:
ML-ule sau Lala-Popou cum iti placea tie sa spui ca te cheama cind erai mica,un singur lucru adaug la cele spuse de fetele mai luminate care ti-au scris inaintea mea:nu iti face nici o secunda ginduri negre ca nu ai fi o mamica buna,sau ca nu procedezi corect.Eu stiu cel mai bine acest lucru,de cind imi puneai in par clame colorate americanesti,imi faceai inghetata cu frisca si cacao,imi citeai din "Habarnam si prietenii lui",imi faceai cele mai frumoase cadouri de ziua mea,ma lasai sa ma joc cu fardurile tale,imi povesteai vrute si nevrute cind mai ramaneam peste noapte la voi.
Mi s-a facut dor sa fiu iar mica si tu mare si frumoasa cu parul lung,stiu ca ma uitam la tine asa...te sorbeam din ochi si-mi spuneam ca vreau si io sa fiu ca tine cind o sa cresc:)
P.S.-cum oare ai avut atita rabdare cu o plingagioasa si smiorcaita ca mine??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

AB niciunul dintre ei nu vorbeste germana,asa cum a spus liutzica in mesaj!

Dana

Sunt constienta. Dar nu trebuie sa fie expert in germana ca sa stie cele 15-20 de cuvinte care fac adaptarea mai usoara. Si efectiv ma rezum la acest minim de comenzi. Noi ne-am invatat copii acestea inainte de a intra in colectivitate. Acest minim. In rest au prins acolo si au pronuntat corect.
Eu sunt pro limba materna, dar nici nu-i poti arunca fara sa stie sa ceara la pipi ca-i frustrant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

ML, situatia mea e asemanatoare, in sensul ca sotul meu e francez, inte noi vorbim franceza, el intelege romāna in jur de 70%(mai mult sau mai putin), iar eu vorbesc copiilor in romāneste.
Dar, desi n-am schimbat niciodata limba in fata lui, nu s-a simtit prost ca nu intelege tot si nu mi-a cerut niciodata sa vorbesc franceza atunci cind e de fata. Daca nu ma intelegea, intreba ce-am zis.

Nu stiu, poate din cauza ca am fost categorica de la inceput, am spus tuturor ca voi vorbi romāneste copiilor oriunde am fi, si de aceea n-a cirtit nimeni. Ma refer la soacra-mea, cumnate si restul familionului francez. Am prezentat cu atita mindrie ca vor fi copii bilingvi incit ne-au lasat in plata noastra.

Insa ceea ce ma roade pe mine este urmatoarea chestie: cum ai reusit tu, ML, sa-i faci pe copiii tai sa-ti raspunda in romāneste? Ca la mine nu merge si pace!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nora spune:

Citat:
Insa ceea ce ma roade pe mine este urmatoarea chestie: cum ai reusit tu, ML, sa-i faci pe copiii tai sa-ti raspunda in romāneste? Ca la mine nu merge si pace!

Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05)

Marox, ML spunea pe undeva, aici in subiect, ca piticii ei nu au fost la cresa, poate asta e explicatia: in primii ani de viata si-au petrecut aproape tot timpul cu mami', deci in "dulce grai romanesc".

Poate ML ma va contrazice, dar la noi cam asa a fost. Suntem de aproape 9 ani in Belgia, amandoi romani, Andrei avea 1 an cand am venit, iar Victor s-a nascut aici. Desi sunt de mult timp integrati in societate (scoala franceza, nu flamanda, precizarea e necesara avand in vedere ca Belgia e asa de complicata din punctul asta de vedere) romana lor e aproape perfecta si sunt chiar mandrii de asta.

Acasa vorbim romana dar si franceza, mai ales cand vine vorba de lectii, scoala, colegi, prieteni. Dar la o intrebare pusa in romana imi raspund in romana. Cum sunt destul de marisori acum si tot nu au renuntat la romana, ma gandesc ca o fi datorita bazei din primii ani.

ML, mult succes!

Minunate pozele tale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Ml,nu stiu ce sfaturi sa-ti dau privitoare la subiect,vroiam doar sa-ti spun ca tu oricum esti o poezie!
Of topic,rayu,mi-au dat lacrimile citind postarea ta

"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

pentru toate (asa, mai tarziu...).

Da, Marox, Nora o zise bine, au stat cu mine acasa pana la gradinita.

Repet si in engleza pt. sot, vorbim mai mult decat inainte in engleza la masa, le raspund in romana, daca ma intreaba ceva direct, cam aici suntem...

Take joy! (poze)

Mergi la inceput