Mi-a reusit cozonacul!
Salutare gospodinelor din lumea intreaga.
Vreau sa impartasesc cu voi bucuria victoriei asupra drojdiei si altor conditii neprielnice din exil. Dupa ani intregi de dureri de muschi soldate cu esecuri, anul acesta s-a intimplat o minune si mi-a reusit un cozonac perfect, ca la carte (plus pasca perfecta facuta din acelasi aluat).
Reteta am luat-o de pe forum, dintr-un thread din 2006, in urma unei cautari pe google.
Multumesc monica-elizabet
O transcriu mai jos, poate isi pastreaza cineva la dosar, impreuna cu citeva sugestii. Pentru ca aici nu se gaseste drojdie proaspata, am folosit pliculete. Dupa cum sugerau recomandarile monicai, am folosit 2 pliculete de drojdie praf la 1 kg de faina.
O alta sugestie, omisa din instructiunile de mai jos, este ca aluatul trebuie framintat pina se desprinde de miini. Eu am constatat ca aici greseam in ceilalti ani. Acum, cautind pe google "troubleshoot yeast bread", am aflat ce faceam gresit. Am luat aluatul din covata si l-am framintat pe o suprafata cu faina. Am tot adugat faina, pina cind intr-adevar, minune! - aluatul a inceput sa se ia dupa miini.
Pofta buna!
Reteta Cozonac
Ingrediente:
1 kg faina
7 galbenusuri
4 albusuri
300 g zahar
250 g unt,
2 linguri ulei
, lapte cât se cere (circa 1/2 litru),
1 lingura rom, vanilie.
50 g drojdie,(eu pun la 1 kg de faina 2 pliculete de drojdie uscata de la dr oetker)
1 lingurta rasa de sare.
Mod de preparare:
Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (nu trebuie sa fie fierbinte deoarece drojdia se opareste si nu mai creste aluatul) si o bucatica de zahar. Se oparesc într-o oala mica 3—4 Iinguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecând bine sa nu se faca cocolosi. Când s-a racorit maiaua atât cât sufera degetul introdus în ea, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine pâna se fac baici mari. Se presara putina faina se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca. în acest timp, se freacan galbenusurile, întâi cu sare, ca sa se închida la culoare, apoi cu zaharul pisat sau daca este tos, cernut printr-o sita fina si turnat câte putin peste galbenusuri. Se freaca bine pana ce se fac ca o crema spumoasa
Când plamadeala a crescut destul, se toarna peste restul de faina cernuta într-o covata si tinuta la cald, se amesteca adaugând galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framanta cel putin o jumatate de ora(eu ilo framant si mai putin) aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, putin câte putin, untul topit, cald, iar daca; aluatul pare prea tare, se mai adauga putinin lapte caldut
La faza asta mie inca mi se lipea aluatul de miini, asa ca am continuat cu sugestiile de mai sus, adica am pus aluatul pe o suprafata cu faina si am tot framintat incorporind faina pina cind aluatul a inceput sa se ia de pe miini.
Se aduna aluatul în covata, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de usa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa doua- trei, ore.
Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucati din el se intinde pe masa presarata cu faina si se pune
Umplutura:
500 g nuci macinate
200gr stafide,
350 g zahar pisat,
un praf de sare,
1/2 ceasca lapte
si albushurile de la ouale ramase de la aluat.
se amesteca nucile trecute prin masina cu zaharul pisat si cu un vârf de lingurita de sare.albushurile bautute spuma, stafidele Se opareste cu 1/2 ceasca de lapte clocotit si se freaca pâna se face pasta potrivit de consistenta (daca este necesar, se mai adauga lapte, dar cu grija deoarece pasta devine usor prea moale Se ruleaza aluatul cu umplutura si se pune in forma unsa cu unt(sau se pun pe hartie de copt) se ung cu ou, se pune deasupra zahar grunjos, se pun 1/2 de nuci din loc in loc si se mai lasa la crescut in forme inca 30 de min apoi se pun la cuptorul preincalzit pentru 45-60 min.
cand sunt gata se scot imediat din forme si se pun pe o parte, cand se racoresc se acopera cu servete din hartie.
Smaranda Ioana, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii
www.askdrsears.com/html/2/T020100.asp" target="_blank"> Alaptati,
www.lalecheleague.org/bfinfo.html" target="_blank"> alaptati,
alaptati!
Cum se poarta un bebelus in wrap si discutia de pe DC
Raspunsuri
adi69 spune:
Asa fac si eu,cu diferente mici la ingrediente,adica nu pun deloc albusuri si pun 8 galbenusuri,mai mult ulei si pun stafide in aluat.
Insa nu stiam chestia cu framantatul in faina la sfarsit.
Poze nu pui sa vedem ce ti-a iesit?
uta_ciun spune:
draga bic, am deschis si eu subiet, tot aici, cozonac la masina de paine....eu nu am avut curaj sa-l framant, dar pina la urma a iesit si la masina
am ramas insa cu o nedumerire si cred ca ma poti ajuta: ce faina ai folosit? de paine, all purpose, self rising ?
multumesc si felicitari
www.fertilityfriend.com/ticker/uta79/ttc.png" target="_blank">" Making the decision to have a child...is to decide forever to have your heart go walking around outside your body." – Elizabeth Stone
Bic spune:
uta_ciun Absolut din intimplare, pentru ca eram la un magazin de la care nu cumpar de obicei, am cumparat Bob Red Mill Organic Unbromated Unbleached White Flour. De obicei, foloseam all-purpose. Nu sint sigura cum ar iesi cu self-rising si nu voiam sa risc.
Drojdie am folost Fleischman Active Dry, NU rapid rise.
O sa pun si po poza cind am timp.
Smaranda Ioana, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii
www.askdrsears.com/html/2/T020100.asp" target="_blank"> Alaptati,
www.lalecheleague.org/bfinfo.html" target="_blank"> alaptati,
alaptati!
Cum se poarta un bebelus in wrap si discutia de pe DC