"Mamici de zmeurici de iulie - august 2009" (38)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

MIKAELA CU TOT RESPECTIUL EU SUNT DEJA IN CONCEDIU INAINTE DE CIC SI MI SE VA CALCULA 85% DIN VENITURILE NETE PE ULTIMELE 12 LUNI CARE INCLUD SI CONCEDIUL MEDICAL.oDATA CE TI-AI LUAT ZILELE DE CONCEDIU SUNT OBLIGATORIU DE INCLUS IN BAZA,ASTA DACA NU VRETI SA VA TRIMITA PRIMARIA INAINTE SI INAPOI PANA VI SE FACE RAU.CA LE IEI INAINTE SAU DUPA E ALTCEVA.sE POT SI SARI DAR TREBUEI DOCUMENTE ANUME E MULT MAI COMPLICAT.
Si oricum toata lumea vrea bani multi dar trebuie sa te gandesti si la anumite aspecte.De exempolu nu toata lumea stie sa interpreteze corect legea,asta o spun sigur.De multe ori doi juristi interpreteaza altfel o singura lege,si vine si al treilea.Solutia este ca cineva din sistem sa spuna exact ce se cere.Eum-am dus ca simplu om si au inceput cu fazele.Abia dupa ce am intrat in ei si-au revenit si au scos exact ce trebuie.
Drepturile prev#259;zute de prezenta ordonan#355;#259; de urgen#355;#259;, reprezentând indemniza#355;ie, stimulent sau aloca#355;ie de stat pentru copii, se acord#259;, la cerere, în baza urm#259;toarelor documente, dup#259; caz:
a) actul de identitate al solicitantului;
b) certificatul de na#351;tere al copilului #351;i, dup#259; caz, livretul de familie;
c) certificatul de persoan#259; cu handicap al copilului, dup#259; caz;
d) adeverin#355;#259; eliberat#259; de autorit#259;#355;ile competente sau de c#259;tre angajator, dup#259; caz, din care s#259; rezulte îndeplinirea condi#355;iilor prev#259;zute la art. 1;
e) adeverin#355;#259; eliberat#259; de pl#259;titorul indemniza#355;iei de maternitate sau, dup#259; caz, alte dovezi, din care s#259; reias#259; ultima zi de concediu de maternitate, în situa#355;ia prev#259;zut#259; la art. 10 alin. (1) lit. a);
h) declara#355;ie pe propria r#259;spundere din care s#259; rezulte c#259; solicitantul se ocup#259; de cre#351;terea #351;i îngrijirea copilului #351;i c#259; acesta nu este încredin#355;at sau dat în plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
i) dovada eliberat#259; de autorit#259;#355;ile competente, de angajatori sau, dup#259; caz, declara#355;ie pe propria r#259;spundere, din care s#259; rezulte c#259; solicitantul se afl#259; în concediu pentru cre#351;terea copilului - pentru acordarea drepturilor prev#259;zute la art. 1, respectiv art. 2;
j) dovada eliberat#259; de autorit#259;#355;ile competente sau, dup#259; caz, declara#355;ie pe propria r#259;spundere, din care s#259; rezulte c#259; solicitantul realizeaz#259; venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modific#259;rile #351;i complet#259;rile ulterioare.

In caz ca mai sunt cele care iau un ip si vor sa vfaca schimbul am si formularele tip pentru trecerea de la o indemnizatie la alta

Madalina 21+Eva-Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chance2008 spune:

Buna, fetele...
Si eu stiam ca plata in prenatal este de 85 la suta din salariul brut, adica fara sa mai scada impozit, CAS si alte ala... Am avut prietene care in prenatal au luat mai multi bani decat daca se duceau zi de zi la munca!!! Eu cred ca nu se merita sa ne chinuim sa prestam pana in ultima clipa!! Rugati contabila sa va faca un calcul si veti vedea ca asa este!! Uitati-va si pe aici, la probleme legislative...http://forum.desprecopii.com/forum/forum.asp?FORUM_ID=4
Cat despre prenatal, legea spune clar, dar medicul meu de familie nu vrea cu nici un chip sa imi dea mai mult de 60 de zile inainte, ca cica tre sa am 7 luni.... Am nevoie de ea ca imi mai da medicale, dar de altfel tare ma mananca limba sa fac un pic de scandal/.... La un DPN 8 august ea vrea sa ma bage in prenatal pe 1 iunie... ma "fura" cam cu doua saptamani din drepturile mele!!!

http://bd.lilypie.com/iKSZp2.png
ne apropiem de 5 luni jumate!! (avem 23 saptamani!!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blanca000 spune:

Eu sunt inc ain dilema cu concediile..dar o sa mai studiem..

Am fost ieri sa mai caut mobila pentru bebita la Home Design Mall si Sphera center si nimic interesant...doar Romina dar exagerat de scumpe toate.
Acum am gasit pe net acest patut : http://www.babycomfort.ro/produse/231-camera-copilului/248-camere-copii/1228-camera-copii-babyitalia--fred-patcomoda-multifunctionala.html dar doar patutul si mi se pare super....
Eu vreau camera pe lemn deschis + verdele asta crud. Poate gasesc o comoda la Ikea pe care sa pun masusa de schimbat si patutl asta +accesorii....

25+ Eva

Bubi mic poze...din burtica

Nunta noastra 2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mickaella spune:

Cred ca m-ai inteles gresit, concediul medical intra in calculul veniturilor celor 12 luni inainte de nasterea copilului(venituri nete), dar concediul de maternitate nu intra in acest calcul tocmai pentru ca se plateste mai mult, adica 85% din veniturile brute pe ultimele 6 luni, nu nete.

http://www.mmuncii.ro/ro/articole/2009-01-07/-926-articol.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielle02 spune:

Citat:
citat din mesajul lui micaalsa

eumada, mersi pentru raspuns. Sa speram ca n-o sa avem probleme. Eu n-am intrat in contact direct cu copilul ci cu o alta graviduta care zice ca nepotelul ei a facut si era si ea speriata sa nu faca pentru ca mai are 2-3 saptamani pana la nastere. Eu stiam ca-i ff periculos sa faci in ultimele saptamani de sarcina ...

Anamaria lui Iulia (23.03.2006) si 25+ cu
Nasterea printesei

micaalsa,eu am intrat in contact direct cu baietelul care a avut varsat de vant,plus printzesa mea la fel,insa mi-au facut rapid 2 injectii dureroase rau in... si vad ca deocamdata nu am nimic.printesa a avut febra mare luni toata ziua si noaptea,ieri s-a simtit mai bine si vad ca si azi.sunt sigura ca o sa faca.
si eu am auzit ca e periculos daca faci la inceputul sarcinii sau la sfarsit.la sfarsit se poate naste bebelushul cu varsat de vant,si tot ce mi-au zis despre asta,cica e greu cu bebelush mic si varsat de vant pe el :((( insa e greu si bebelush mai mare ca bubitele alea tot o sa il manance :(( si o sa se simta rau.nu cred ca e asa grav daca se naste bebeul cu varsat de vant,doar sa fie supravegheat atent de medici mereu.asta ce mi-au zis mie de aici din spital.
sper ca prietena ta sa fie bine

pozici
vine BEBE 2
Ebonee (02.10.2007)
Melissa (09.08.2009 DPN)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andra_80 spune:

Buna ziua mamici de zmeurici
Ieri am fost la echo morfologica de trim. II si ne-am vazut bubulina jucausa. Suntem bine ... un pic cam dolofanele (650 g) dar suntem ok amandoua.

Vally - ce mai faci, ce-ti face buburuza?? (cu mine te-ai intalnit la T)

Referitor la concediu pre si post natal. Eu am inteles ca indiferent de cum iti iei aceste 126 zile (42 obligatoriu dupa nastere) vor fi platite cu 85% din salariu brut. Nu?
Eu mai am vreo 15 zile de concediu de odihna si as vrea sa mi-l iau de pe la jumatatea lui iunie si de la 1 iulie sa intru in prenatal, urmand ca intre 9-11 august sa nasc.
Si atunci ma astept ca in iulie, august, septembrie sa iau 85% din salariu brut, ca dupa aceea sa iau indemnizatia de 85% din sal net (pe ultimele 12 luni) pt concediu de maternitate. Am inteles oare bine??? Care stiti mai multe, poate ma puteti lamuri si pe mine.
Va pe burtici
Andra_80 +24 cu Daria Antonia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ylla2009 spune:

Buna si de la noi....inca mai savurez cafeau, mi-am facut curaj si am venit la ai mei in moldova cu trenul..asa ca dupa 6 ore incomode di nedormite pe tren , m-am bagat in pat si am dormit mai ceva ca valiza in gara. Strumfi nu cred ca a agreeat calatoria cu trenul deoarece nici macar o jumatate de ora nu a stat potolit din cele 6 ore.Greul a trecut,dupa cateva ore de somnic ma simt ca noua.Am avut foarte mult de recuperat in a va citi .
Bun venit noilor mamici,ADRIANA ne bucuram sa auzim vesti bune.Va pupic si o sa mai intru pe seara sa va citesc si sa vad ce ati mai facut.

Ylla 26+ si mami de Carmen,8.10.2003
pozicile mele si ale ingerasilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dariaioanaxx spune:

Cornelia-mersi pt rasp.; ar fi bine sa se ia in calcul ambele venituri, dar n am inteles se ia netul sau brutul? adica la concediul de 126 zile se ia netul si la cel de 2 ani se ia brutul ca baza de calcul ?!

Asteptand a doua binecuvantare de la Tine ! si binecuvantarea, a venit... sapt.22 cu Daria, INIMA, A INIMII MELE!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cornelia spune:

Nu lucrez la personal, dar din experianta , stiu ca intr-adevar in concediul de sarcina si lauzie (maternitate) exista posibilitatea sa ai venituri mai mari decat daca ai lua salariu normal, tocmai pentru ca nu se impoziteaza si nu se retine CAS (decat o cota mica, nu stiu pt. ce ) In cazul meu este mult mai mare pentru ca in calcul intra vreo doua luni cu venituri aproape duble decat normal. Asa ca ideal ar fi sa rugati la personal sa vi se faca o simulare cu plata concediului de maternitate, pentru ca puteti avea surprize placute.

Iar in cazul indemnizatiei de ingrijire copil intra in calcul, asa cum s-a mai spus, veniturile pe ultimele 12 luni inainte de nastere, inclusiv venitul aferent concediului prenatal. Formularea exacta este " persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pâna la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara în cuantum de 600 lei sau, optional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni."

Blanca, da, teoretic, poti merge la serviciu pana nasti (stiu cazuri), dupa care ti se vor acorda cele 126 de zile de concediu de maternitate. Cel putin deocamdata, nu cred sa fie o restrictie, doar ca medicul de familie, iti recomanda concediul "regulamentar", cu 63 de zile inainte de DPN.

Edit: in ceea ce priveste compensarea intre concediul pre si postnatal, exista prevederea legala: "Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice"

Va pup,
Cornelia, mami de Maria (2 iulie 2003) si Stefan (4 mai 2005)
www.flickr.com/photos/cornelianis/" target="_blank">poze; poze2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns meleea spune:

OFFFF ...fetelor, se pare ca o sa ne oprim putin cu casuta noastra si nu o sa fie gata pana vine bebe.
SI zincer eu as renunta la banii aia de cic numai sa nu mai stau cu soacra,ca altfel o sa-i dau la doctor ca ma ia capul cat de curand.

Meleea 25

Mergi la inceput