Calendarul gradinarului vesel :- } (7)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns huacin spune:

Ramona, e clar: sunt "infectata" rau; oricum eram cu plantele de apartament, dar, vorba sotului, am loc sa ma desfasor, "sa-mi fac de cap" zice el in gluma Nu prea are el de ales, intuiesti tu bine, dar ar putea face "atmosfera" asa cum fac multi. La un moent dat la noi in casa se mergea pe carari, in pat lipseau ghivecele, in rest erau cam peste tot. Le puneam eu in pat, dar mi-era ca se intoarce peste ele in somn Am avantajul ca am geamurile spre sud si stau la etajul 10, deci am lumina din belsug. Am avut multe flori, dar am mai tot dat din ele, baiatul cel mare a inceput scoala, eu am un program tare incarcat si imi era mila sa le chinui. Vara jardinierele trebuie udate si dimineata si seara, la fel si unele flori din casa; restul macar o data pe zi. Nu-mi place sa chinui florile, sunt teribil de trista daca sufera vreuna. super faza cu succesurile, zau!
speed daca pot sa-ti dau idei cu privire la plante de apartament, nu ezita sa ma intrebi; la mine au mers chiar si multe plante considerate foarte pretentioase... Am avut si unele cu care nu am reusit sa ma inteleg, culmea, plante usor de ingrijit, dar am renuntat la ele inainte sa le omor. Cred cu tarie ca te poti ocupa de orice planta daca-i acorzi suficient de multa atentie si putin timp; intelegi "din mers" ce-i merge si ce nu, putine plante mor fara sa-ti dea ocazia sa te indrepti. De obicei mortile subite sunt cauzate de viroze sau ceva de genul asta pentru care nu prea e leac, cel putin printre noi cei obisnuiti, nu de specialitate. Dar sunt destul de rare virozele, nu ataca serios foarte multe plante. Sincer? eu nu as renunta la plantele din casa, ma sufoc fara verde in jurul meu. As putea sa merg la manichiurista si sa dau banii acolo, nu sa stau toata ziua cu mana in ghivece si pamant, dar nu merita; manichira se strica la taratura, nu?

Mergi la inceput

Doamne, zaluda sunt! Ma iau cu vorba si uit! speed din experienta mea cu smochinii, nu rezista la frig; bunicii mei aveau in gradina la tara; iarna ii inveleau in "coceni" de porumb; in zilele mai calde ii dezveleau foarte putin cat sa se aeriseasca si sa-i verifice sa nu aiba soricei; o prietena care are acum smochini mi-a spus zilele trecute ca nu-i rontaie soriceii pe smochini, nu stiu ce sa-ti spun. Ideea este ca acum se gasesc destule modele de materiale de protectie pentru iarna, nu trebuie sa te apuci sa cultivi si porumb Prietena mea se plangea ca ei i-au rontait magnoliile tinere protejate pe timp de iarna.

Mergi la inceput

si acum sa ma si laud, daca laudatorii mi-au murit: am luat, repet,m tot pentru gradina aia pe care n-am cumparat-o inca, bulbi de gladiole, de tuberoze, de fritilarria, din cate am reusit sa pricep de la vanzator si, tot pe ghicite, de muscari; omul zicea ca sunt niste zambile care fac un mot, infloresc mai toata vara si nu miros, eu am presupus ca sunt muscari. Ar fi fost bine sa fiu sigura, muscari si fritilaria rezista teoretic la ger, dar ma dumiresc eu. Asta e partea "mica" a achizitiilor.
M-am mai agatat de un alun, nu-mi amintesc cine mi-a facut pofta... Am luat un par pentru o prietena, deci nu se pune. Am mai platit un nuc, dar nu l-am luat; parea mai mic cand am decis sa-l iau, dar e ditamai pomu', nu un biet pomisor... oare cum il transport? presupun ca sun un prieten
Nenea cu bulbii mi-a dat un bradut pentru sot (i-am spus ca eu nu as vrea brazi ca mi-e teama ca mor, dar ca sotul vrea sa luam si voi veni cu el intr-o zi, ca eu nu ma bag) si mie mi-a dat o iasomie parfumata, zice el, voi vedea daca e "surprize, surprize" sau nu. Tot de la el am luat si bujori, rosii si roz... sau erau albi?!? neh, parca roz...
Aveti perfecta dreptate... iau din piata cam tot, doar ce nu gasesc iau de prin marile magazine... Pe tipa cu pomii o stiu din vedere, de acum ceva ani cand imi tot luam rasaduri si alte minuni si mergeam la cumparaturi de plante pentru toti cunoscutii... De la ea cred ca voi lua majoritatea pomilor...Nu-i venea sa creada ca-i platesc nucul si ca am incredere sa i-l las... Nu stiu, eu cred in oameni, i-am spus ca mi-e greu sa cred ca renunta la vanzari sau vrea sa-i fac "atmosfera" pentru un nuc... Oricum, ea ar pierde, i-am cam spus ce vreau sa iau, macar de dragul banilor, daca nu din bun-simt si tot nu cred ca mi-ar crea probleme cu nucul...

Mergi la inceput

Ufff! De alun vanzatorul mi-a spus sa-l tin in apa pana-l plantez, i-a scurtat el si radacina si ramurile. Dar de bradut nu am intrebat... L-am pus tot in apa, dar e bine? Voi ce ziceti? Teoretic marti sau miercuri il plantez, dar pana atunci cum sa-l tin?
In alta ordine de idei, baiatului cel mare i-am luat o picea conica in ghiveci oarecum pe post de brad de Craciun, doar sa-l miroasa, nu sa-l chinuie. I-a mers bine pana sa vina caldura, acum nu mai pare la fel de fericit. Acum vreo saptamana i-am luat un ghiveci mai mare si pamant de conifere sa-l transplantez si apoi sa-l duc la socrii in gradina blocului, la umbra. Acum, daca tot ma apuc de pomi, sa-l duc si pe el la gradina/livada? I-o merge bine in pamant, rezista peste iarna? Stie cineva? Are cam 40-50 cm inaltime, nu e chiar minuscul, dar nu stiu daca rezista la iarna... sau peste vara, ca umbra nu prea am cum sa-i fac anul asta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

huacin,daca te prinzi de bakker te-ai ars!
Nu vreau sa le fac reclama ca mi-au trimis niste plante vejtejite pe care nu stiu daca am sa le reanimez!
Dar,au astia niste cataloage ca nu te poti abtine;eu nu rezist cand vad minunatiile si daca nu-mi ies plantele am sa pun poze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

Huacin, daca tot te-ai oferit sa dai sfaturi in legatura cu plantele de apartament, spune-mi te rog despre Gardenia - eu am avut 3 si toate au murit - ma innebuneste mirosul lor si as lua iar doar daca as fi sigura ca nu moare iar.
aaa, de ce sa cumperi un nuc? mie mi-a spus un om batran ca ma place si din cauza asta mi-a smuls toti puii de nuc de pe langa casa din cauza ca: produc mult iod care, ca orice exces este daunator; tot din cauza iodului, in cazul unei furtuni nucul e primul care atrage trasnetul; sub nuc nu-ti creste nimic (nici iarba) din cauza umbrei; si ar mai fi o superstitie dar nu vreau sa radeti de mine (nici eu nu cred in ele, dar totusi nu mi-am plantat nuci in curte); daca totusi vrei nuc de ce nu te duci pe langa unul mare sa iei pui, in mod sigur gasesti.

Bucurie!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

huacin,daca te prinzi de bakker te-ai ars!
Nu vreau sa le fac reclama ca mi-au trimis niste plante vejtejite pe care nu stiu daca am sa le reanimez!
Dar,au astia niste cataloage ca nu te poti abtine;eu nu rezist cand vad minunatiile si daca nu-mi ies plantele am sa pun poze.

b.nicastiu de la voi de plante in stare de vegetatie/semi-vegetatie, cum s-o spune; dar prietena mea mi-a trimis niste lalele de m-am imbolnavit rau de tot, sunt incredibile!!! eu nu consider ca le faci reclama rea sau buna, mi se pare foooarte corect sa spui ce ai patit de bine sau de rau ca sa nu patim toate la fel (cand e de rau); doar de aceea suntem aici, nu?!? sa nu repetam aceleasi greseli si sa ne ajutam macar cu sfaturi, daca altfel nu putem!!! Din cauza la ceea ce ati scris voi pe aici, inclusiv tu, nu am indraznit sa iau si niste plantute, am reusit sa rezist ispitei dar azi dupa-amiaza am facut comandfa de bulbi de vara, tot uitindu-ma la vaza cu lalele... s-au cascat ele ca in casa e cald, dar sunt minunate... nu am putut rezista... am comandat glamini, gladiole, un crin minerva pe care l-a vrut o prietena, tigridia si stanjeneii de pe ultima coperta; nu mai aveau pe stoc iris gladwin. Vin in prima parte din mai, asa ca va spun repede daca mi-am luat si eu o teapa sau nu

An editat: pe ultima coperta sun stanjenei, am comandat din ei, nu din ce am visat eu cand am scris prima data

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Tala

Huacin, daca tot te-ai oferit sa dai sfaturi in legatura cu plantele de apartament, spune-mi te rog despre Gardenia - eu am avut 3 si toate au murit - ma innebuneste mirosul lor si as lua iar doar daca as fi sigura ca nu moare iar.
aaa, de ce sa cumperi un nuc? mie mi-a spus un om batran ca ma place si din cauza asta mi-a smuls toti puii de nuc de pe langa casa din cauza ca: produc mult iod care, ca orice exces este daunator; tot din cauza iodului, in cazul unei furtuni nucul e primul care atrage trasnetul; sub nuc nu-ti creste nimic (nici iarba) din cauza umbrei; si ar mai fi o superstitie dar nu vreau sa radeti de mine (nici eu nu cred in ele, dar totusi nu mi-am plantat nuci in curte); daca totusi vrei nuc de ce nu te duci pe langa unul mare sa iei pui, in mod sigur gasesti.

Bucurie!

Tala in ceea ce priveste gardenia, te inteleg perfect; eu o ador; din pacate, e cam mironosita; la mine s-a acomodat cu mult soare, desi se spune ca-i place lumina, dar fara soare direct. Problemele apar la apa; trebuie sa vezi exact cata ii place; nu vrea nici prea multa, dar nici prea putina; in mod cert nu-i place sa aiba "picioare ude", adica sa aiba apa in farfurioara; eu arunc ce ramane cam la jumatate de ora dupa ce le ud cam la toate, mai putin la papirus. Le ud cu apa normala de chiuveta de bucuresti, dar statuta minim 24h la temperatura camerei. Gardenia pare sa aiba o sensibilitate la ciuperci,eu am legat-o tot de apa, de prea multa umezeala. La orice planta de cumparat, dar mai ales la cele de import, trebuie sa-i schimbi ghiveciul dupa ce o cumperi. Pamantul e o turba de transport, care-i asigura hrana pentru putin timp, cam 2-3 saptamani, depinde de planta. Gardeniei nu-i place sa-i schimbi locul, ii cad bobocii sau nu mai formeaza altii. Cand o cumperi, nu prea ai incotro, dar limiteaza plimbarea; daca o iei cand e prea rece sau prea cald afara, ca sa eviti socul termic, pune-i o punga "in cap" pe drum. Schimbarea pamantului e cu dus-intors la Gardenie; risti sa-i pierzi bobocii, dar eu am cam riscat; la orhideea nu am facut schimbarea dupa cumpararea; a trecut mai bine de un an si tot cu flori e si tot in acelasi ghiveci minuscul, dar orhideele nu au chiar pamant, ci un fel de scoarta care sa le tine radacinile umede. Nu stiu ce sa-ti mai spun... cel mai bine cred ca-mi spui tu exact ce conditii ai si incercam sa ghicim din mers...
nucul... nu stiu ce sa-ti spun, bunicii mei aveau unul urias in gradina de langa casa; practic umbrea aproape jumatate din casa si din gradina de flori; erau destule flori care cresteau sub el, dar acum realizez ca erau toate bulbi de primavara si crini de toamna; casa bunicilor avea paratrasnet, deci nu stiu cum e cu traznetele; nici cu iodul nu-mi dau seama cum era, dar stiu ideea; mai stiu ca nu-l poti taia, e ilegal; in ceea ce privestye traznetele, orice pom e pasibil; in plus, se pare ca folositul telefonului mobil pe furtuna e extrem de periculos... intentia mea e sa-l pun in "fundu'" curtii, langa teoreticul canal de irigatii; am cumparat unul, pentru ca nu stiu pe nimeni care sa aiba nuc cu nuci mari si nici nu am avut stare, m-a zgandarit ceva... bunicii nu mai traiesc, am dat casa aceea, cu tot cu nuc; cred ca e si o chestiune de nostalgie, am vazut ca ma uit dupa ceea ce aveau bunicii in curte; singurul meu regret e ca e mare, va fi dificil pentru el transportul, cred ca-l vom chinui putin.

Am editat ca am scris tare aiurea, am mancat si cuvinte, nu numai litere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

huacin,hai sa te molipsesc;anul trecut am primit 60 de bulbi de flori de vara de 4 feluri dar cei de Acidanthera(un fel de gladiole cu un miros demential)m-au impresionat cel mai mult.
Anul acesta am bonus la 2 comenzi(vezi dependenta!):60 de tuberculasi de Anemone de Caen,25 bulbi de gladiole rosii si 25 de bulbi de Ranunculus galben(seamana cu un bujor).
In legatura cu nucul daca o sa ai loc eu te sfatuiesc sa-ti iei;sub el poti aranja mesele afara pt. ca da umbra f. deasa, dar sa nu lasi copiii sa stea sub el.
Superstitia o stiu si eu:cica daca este taiat tanar cine il planteaza
(apropos, nu trebuie sa fie plantat de cineva din familia care locuieste acolo),moare daca are circumferinta gatului cat a nucului.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

huacin,hai sa te molipsesc;anul trecut am primit 60 de bulbi de flori de vara de 4 feluri dar cei de Acidanthera(un fel de gladiole cu un miros demential)m-au impresionat cel mai mult.
Anul acesta am bonus la 2 comenzi(vezi dependenta!):60 de tuberculasi de Anemone de Caen,25 bulbi de gladiole rosii si 25 de bulbi de Ranunculus galben(seamana cu un bujor).
In legatura cu nucul daca o sa ai loc eu te sfatuiesc sa-ti iei;sub el poti aranja mesele afara pt. ca da umbra f. deasa, dar sa nu lasi copiii sa stea sub el.
Superstitia o stiu si eu:cica daca este taiat tanar cine il planteaza
(apropos, nu trebuie sa fie plantat de cineva din familia care locuieste acolo),moare daca are circumferinta gatului cat a nucului.

Doamne, dar stii ca esti geniala?!? Il plantez unde vrem sa punem scaunele si masa de stat afara, la umbra, cand e cald! pe terasa va fi foarte cald, asta in viitorul mai indepartat, cand vom construi si casa si vom avea si terasa De ce sa nu stea copii sub el? Nu ca ar sta prea mult intr-un loc, dar intreb si eu... Eu stateam mult sub nuc, era umbra teribila si vara era minunat... Stateam chiar multe ore, pentru ca imi placea sa stau si sa citesc acolo... Stiu ca iodul e in pamant, stiu ca va suna stupid, dar e si in aer? Sau de ce, zau ca nu inteleg...si as vrea sa stiu, e important...poate ajung si baietii mei asa "statici" si studiosi ca mine, zic si nu as vrea sa trebuiasca sa mut nucul, orice pom batran sufera, dar mai ales nucul, stiu ca are radacini uriase.

Mergi la inceput