Calendarul gradinarului vesel :- } (7)
Raspunsuri - Pagina 7
Ramona J spune:
Ce chestie, nici nu am vazut planta de dafin! Chiar zilele trecuta am vazut tot felul de exotice, am fost tentata sa le cumpar dar nu stiu ce as fi facut cu ele (eucaliptus, din astea).
Tocmai am luat si eu o planta de menta, am tot aminat de teama ca nu mai scpat de ele. Aici merge bine bail, rozmarin, patrunjel (cel cret) si ma tot chinui cu mararul. Am pus si eu tarhon si alte cele, n-am avut succes. La fel cu leusteanul. Oi mai incerca.
N-are nimic daca tai trandafirii, eventual ratezi primele flori.
Anul trecut am avut si eu citeva lalele si le-am lasat in pace pina s-au rezolvat singure. Acum am avut multe narcise, frunzele sint lungi si lasate la pamint, nu arata prea bine si de aia ma gindisem sa le tai. Dar nici nu vreau sa risc recolta de anul viitor.
Pune poze cu clematiile alea, pina la poza ta nu cred ca am mai vazut modelul ala. Eu am hortensii obisnuite (plus o varietate cu frunze "variegate"), au boboci dar cred ca mai dureaza pina sa faca flori.
Macrina spune:
Mersi frumos Ramona, studiez problema zilele astea, acuma ploua
Citat: |
citat din mesajul lui Ramona J Macrina, nu stiu daca voi folositi aceleasi tipuri de iarba ca si pe aici. Ai pus seminte mai recent? Ca atunci e clar de ce vin pasarile! Iarba e galbena peste tot, sau ai "spots"? Daca e cam peste tot, inseamna ca nu-i ajunge apa sau o fi iarba "de iarna", care acum se ofileste. Noi avem asa, ca iarba obisnuita (de vara) se ofileste peste iarna si atunci imprastiem seminte de rye, care e de iarna. Poate ai din asta si acum se ofileste. Daca nu e uniform galbenul asta, poate ca ai "grubs". Poti sa verifici daca tai cu cutitul o portiune de iarba unde e mai galben, ar trebui sa-i gasesti pe dedesubt. Sint niste viermi albi si grasi. Ma rog, asa e pe aici - poate voi nici nu aveti grubs. Cam astea ar fi singurele variante la care ma pot gindi. Alta ar fi daca o uzi prea mult. E paradoxal, dar si atunci se ingalbeneste. Ma gindesc ca fiind in desert poate nu se aplica. Daca toate astea nu se aplica, incearca sa dai cu fier (gasesti la Home Depot) ca ar putea fi cloroza (adica un fel de anemie). In cazul asta iarba e galbena, dar nu uscata. Lume multa, oameni putini |
speed spune:
Ramona,am sa fac poze clematitei cind mai sta putin ploaia :)
eu am luat dafinul intr-un ghiveci mic din supermarket, ma gindeam ca ma tine vreo saptamina- doua dar cind am vazut ca nu piere l-am pus in gradina si n-a zis nimic :) am citit pe ceva site ca daca il lasi in pace se face ca un copacel dar daca il tai (pruning) se face tufa...eu il am deocamdata la umbra dar vreau sa-l mut intr-un loc mai insorit cind imi vin hortensiile comandate pe net...
Ramona J spune:
Sint curioasa cum ii place pe termen lung, cred ca miroase frumos in gradina.
Eu n-am chives, am pus niste flori allium (sint rude), ma gindeam sa le maninc - ca flori tot nu facura.
Macrina, poate se invioreaza de la ploaie si scapi de griji.
huacin spune:
Nu stiu cum e pe la voi care pe unde sunteti, dar in Bucuresti ploua...rece. Imi place ploaia, dar calda. Sa va spun pe unde am umblat zilele astea: sunt contabil, ma rog, economist, dar ma ocup de contabilitate. Bun, are fata un plan pe care, daca l-as fi finalizat, era bun de doctorat in peisagistica. dar, evident, planificarea s-a dus pe apa sambetei cand am intrat prin magazine si sere. Primul element surpriza: o buna prietena imi trimite un buchet de lalele; sa pic din picioare cand le-am vazut: o nebunie, nici macar nu le pot descrie; au flori mari, grele, parca sunt bujori, nu lalele, in culori minunate. Pun mana pe telefon si o sunt la 11 noaptea, cand am primit florile trimise de ea. Eu am citit ce ati scris voi, nu am retinut tot, dar am retinut ca Bakker nu sunt ok. Ea are bulbii de la ei. Evident ca sun la firma la prima ora, se pot face comenzi pentru bulbii de vara pana la sfarsitul lunii. Prietena mea spune ca cei de la Bakker nu au probleme si cu bulbii livrati. Ce sa fac??? Ma omoara gladiolele, stanjeneii si alte asemenea... sa risc?
huacin spune:
Cum scriam, am cam colindat zilele astea. Mi-am luat un Acer Palm; varietatea pe care am tot vazut-o in oferte e Blood Good; al meu e tot rosu, dar ... evident am uitat cum il "cheama". Am luat unul mic, din motive de pret. Deci, am primul pom pentru o gradina pe care nu am cumparat-o inca In alt magazin mi s-a lipit de mana o "tufa" de garofite parfumate, roz. Deci, am prima tufa din gradina pe care nu o posed. Am si primul rasad de rosie, Cherry, ma fascineaza tare, desi, cand eram copil, bunicii le exterminau din gradina pe motiv ca le corceau rosiile normale. Ma tot uitam la un par zilele trecute; azi mi-a trecut, avea ca un fel de basicute pe frunze; perii fac "basicare"?
In alta ordine de idei, mi-e tare teama sa nu se razgandeasca proprietarul si sa nu mai vrea sa vanda... Sotul meu ma consoleaza spunindu-mi ca, daca suntem cu banii in buzunar acolo, se va gasi cineva care sa vrea sa cedeze un lot de casa si gradina, deci ma incurajeaza admirabil, ca de obicei. Trebuie sa fiu cinstita si sa recunosc ca accepta nebunia cu gradina de dragul meu, el nu e la fel de incantat. De-a lungul anilor a trait cu sute de ghivece in casa, cred ca spera in secret sa mai duc din ele la gradina
Am vazut un smochin la vreo 65 ron; e mult, e putin? Eu nu-mi dau seama, doar ca mi s-au cam lipit ochii de el. Am mai vazut unul, cam la vreo 2,5m, dar era 500 ron Cel mic nu parea fragil si nu-mi da emotii la transplantare in gradina, dar oare pot gasi la un pret mai mic?
huacin spune:
Si pentru ca tot aveam un plan pe care sigur nu-l voi mai respecta, maine dau o fuga in piata la obor sa vad daca mai gasesc ceva bulbi de vara... Cine spunea ca sunt contabilii rigurosi, ordonati si calculati? La mine s-a gresit tiparul sau am stat pe langa vreu zid subred Luati in calcul ca nu am cumparat terenul inca... dar l-am placut tare
In alta ordine de idei, la un moment dat va gandeati cum sa transportati diverse se la una la alta... da, stiu, nu sunt numai fete, e doar generic... eu circul foarte mult in bucuresti, mai rar si prin tara... daca nu e ceva care sa "arda", mi-e greu sa mai indes ceva cu zile si ore fixe in programul meu nebun, deci daca nu e vorba de zile si ore batute in cuie, ma ofer pe post de curier. Nu ma deranjeaza, nu vreau sa creez obligatii nimanui; pur si simplu stiu ce greu este sa vrei sa-ti faci timp si pentru ceva ce-ti face placere si sa nu poti s-o faci; si eu am fost ajutata de altii cand a contat si nu cred ca mi-ar fi greu sa o fac la randul meu.
Ramona J spune:
Mai, ce draguta esti! Te-a prins febra asta in cel mai rau fel. E bine ca sotul e intelegator, am eu un feeling ca nici n-are omul de ales.
Eu am pus smochin in iarna asta. Daca nu-l pui acum rapid mai bine astepti pina la toamna. Va fi prea cald pina rezolvati toate cele. Aici merg bine smochinii, nu stiu cum e in Romania. Vecinul meu avea unul mic anul trecut, imi venea sa si rid ca era un bat. A crescut foarte mult! Vad si la al meu, deja s-a inaltat in astea doua luni de cind l-am pus. Cred ca n-avea mai mult de un metru cind l-am luat. Eu am dat $10, vad ca in Romania preturile sint mai mari citeodata.
Cred ca daca gasesti plante in piata vor fi mai ieftine. Completeaza de la firme numai cu ceea ce nu gasesti. Mai cumpar si eu din catalog si la bulbi am fost multumita (ma rog, aici sint alte firme).
Succes (uri), sa se rezolve cu terenul.
speed spune:
Ramona, uite am dat o fuga in gradina da' n-am stat mult ca-i frig si ploua :) astea sunt primele flori de clematis. din cite am citit se pare ca se vor face galbui mai incolo, m-as bucura fiindca peretele pe care am agatat-o e alb si nu e contrast pe masura eforturilor mele :)))
mi-au inflorit si crinii dar de lacramioare nu vad nici urma...:(
dafinul il am din toamna, la inceput l-am tinut in casa vreo 2 saptamini, apoi l-am mutat intr-un ghiveci mai mare afara iar acum l-am pus in pamint de vreo citeva saptamini. zici ca tie nu ti-a iesit tarhonul, hmmm...
valentina, chiar ca draguta situatie cu florile pentru gradina pe care nu o ai inca :))) sunt total invidioasa pe sutele de ghivece cu flori de apartament, mie nu imi supravietuieste nici o planta in casa :( si am incercat si eu din rasputeri dar dupa zeci (nu chiar sute :)) de plantute ucise am renuntat...da' cititndu-te pe tine poate ma apuc din nou :))
speed spune:
ps: m-ati pus pe ginduri cu smochinul, nu stiu daca creste si pe aici, tre sa ma interesez...e rezistent la frig? cit de mare creste? oare mai am loc in gradina? :))