Calendarul gradinarului vesel :- } (7)

Raspunsuri - Pagina 26

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Citat:
citat din mesajul lui ML

Minunat, Catalina! Il poti folosi si pt. paine? Eu imi doream unul cand am construit casa (pentru paine, pizza, cozonaci), gasisem si planuri cu poze pe Internet... am renuntat pana la urma. Mi-ai facut pohta cu mielu!

Sa va mai intreb ceva... cand pot muta niste margaritarei (lacramioare)? Cumva dupa ce li se usuca floricelele? Si au neaparat nevoie de un sol afanat si umed sau merg si in pamant mai teapan si uscat, doar umbra sa aiba?!

Take joy! (poze)

Eu cred ca se pot muta oricand. Lacramioarele se inmultesc prin radacini. Posibil anul acesta dupa mutare sa para ca nu s-au prins , iar la primavara sa rasara bine -merci.
Lacramioarele cresc si in soluri mai sarace si le priete de minune la umbra. Dar ai grija unde le pui pentru ca sunt foarte invazive odata prinse !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catalina2307 spune:

ML - nu, paine nu pot face in asta. Cel pentru paine este diferit , separeul pentru copt trebuie sa fie acoperit , cu usita sa retina caldura. Na, zic si eu ca nu sunt mare brutareasa.

Eu lacramioarele le-am mutat cand s-au uscat florile si le-am pus pur si simplu in pamant.

coltul meu de rai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Catalina, e tare frumos la tine! Stropeste caisul ca ramai fara fructe. Eu am fost ecologist-naturista anul trecut si am ramas fara nimic prin gradina. Acum aplic cu incredere tratamentele chimice dar ca un facut a doua zi ploua... Le voi evita pe cat posibil in ultima luna in care culeg. Daca citesti prin carti se aplica vreo 8-10 tratamente la pomii fructiferi, asa ca fara vreo trei-patru, gradina mea nu scapa anul asta!
Se pare ca la cais merge zeama bordeleza, doar la piersic e restrictie. Asta ar fi si pe post de dezinfectant si insecticid. Dar sunt niste incompatibilitati intre produsele pe baza de cupru si alte fungicide pe care poate le vei da ulterior, trebuie facuta o anumita pauza, asa ca mai bine intrebi la un centru specializat. Oricum succesul tine mult de evolutia vremii, de cat de repede dupa stropire vine ploaia, ca daca ai ghinionul asta trebuie sa repeti tratamentul.

Pene colorate... cate putin din toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

Mersi fetele. N-am mare lucru de gradina un petic.. Cam 10/20 m.. buruienile sunt pe langa gard.. Mi-am luat manusi si am inceput operatiunea smulgerea buruienilor cu fi-miu.. Ma gandeam daca-s poison ivy..
ML, o sa caut ce mi-ai spus, deci exista flori pentru rock garden
O astept si pe Ramona cu sfaturi bune

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catalina2307 spune:

olympia - multumesc frumos, o sa il stropesc...S-au dus fructele mele bio.
Vas ca si frunzele trandafirilor au inceput sa se pateze.

coltul meu de rai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

ML, bine ai venit!
Ramona,si eu am pus o gramada de bulbi, au dat tulpinile la toti dar nici urma de flori inca...sper sa nu ramina asa...am pus tot felul,margarete,dalii, begonii,buttercups etc.
macrina si eu m-am luptat amarnic cu buruienile...si am niste dracii de buruieni de tre' sa chem si vecinii in ajutor sa le dezgrop...parca eram din povestea aia cu ridichea uriasa pina la urma am pus folie dintr-aia protectoare mai peste tot,poa' sa creasca acum dedesubt,macar nu le mai vad...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Harnicutelor, cit ati mai scris! Eu am stropit azi prin gradina, ca si la mine sint tot felul de creaturi care maninca tot ce prind. Exact problema cu frunzele o am si eu, in cazul meu e la par. Macar n-are nici o para, ca a inghetat pe cind probabil se pregatea sa infloreasca. Eu am mers pe organic, dar nu stiu daca vad rezultate.
Macrina, nu stiu unde i-ai gasit pe hotii aia! E mica bucata de pamint, smulge tu buruienile. Daca nu e nimic de salvat pe terenul ala, exista Roundup, o solutie care omoara tot. Noi am dat inainte de a schimba tot gazonul, dar n-a functionat chiar precum se lauda. La o bucata mica de pamint mai bine smulgi tu si dai si cu vreo solutie. Astea functioneaza, dar mai pe termen lung. Adica sa tot dai la citeva saptamini. Eu le folosesc numai pe bucatile-problema, atunci cind apar mai multe buruieni decit gazon in cite un loc.
Daca folosesti ierbicid din ala de omoara tot ce-i sta in cale, nu planta nimic vreo doua saptamini dupa aia.
Pamintul tau ar trebui sapat bine-bine. Adauga mult gunoi si sapa-l bine. Chiar poti sa scoti din pamintul existent si sa adaugi cit mai mult gunoi. Dupa ce plantezi (acum e tirziu, as zice sa cumperi citeva plante de gata deocamdata) poti sa acoperi rondul de flori (minus florile, desigur) cu niste ziare (umezite usor, sa nu le ia vintul) si peste sa pui mulch. Ajuta si cu buruienile, plus ca mentine umezeala la plante.
Aici pui zip code si iti calculeaza "hardiness zone":
http://www.burpee.com/ancillary/zonefinder.do
Poti apoi sa te uiti la Burpee sau la orice alt site, e trecuta hardiness zone la toate plantele pe care vrei sa le cumperi.
Cea mai buna varianta e sa te orientezi in functie de ce ai vazut la voi in oras, ce plante merg bine si iti plac. Apoi daca mergi la nursery, Home Depot sau ce aveti voi pe acolo, ei vind plante care merg bine in zona aia. E cea mai sigura cale ca sa ai succes. In rest iti poti incerca tu norocul cu tot felul de alte plante "exotice". Asa insist si eu, plantez multe si ramin cu putine.
Au venit azi bulbii pe care i-am comandat, sa vedem ce noroc am de data asta.

Bravo Olympia ca ai mai cistigat un petec de pamint!

Catalina, bine ai venit. M-am uitat la pozele tale, toate sint frumoase dar m-am indragostit de trandafirii tai cataratori.

Speed, cred ca plantele din bulbi vor fi mai viguroase la anul. La mine cam asa a fost. Ma rog, care au mai rasarit. Am mai scris eu ca m-am pacalit cu lalelele, se pare ca aici e totusi prea cald pentru ele.

Petra, ia o lupa! Sper sa rasara! Lacramioarele par a fi OK, adica supravietuiesc dar sint cam amarite. Ma gindeam ca poate aici nu rezista peste vara din cauza caldurilor mari. Whatever, numai sa nu moara, sa rasara si la primavara. Tot as fi bucuroasa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Speed, m-am gindit ca ar mai fi si varianta ca plantele sint mai la umbra sau nu le-ai dat suficient ingrasamint. In orice caz, cred ca va fi mai bine la anul, ca pina atunci se "aseaza" si ele mai bine.

Mergi la inceput

Ramona, mersi fooarte tare...
Dar de sa pun ziarul[:?] Sunt in zona 7.. nu stiu cum e..
Sa spun, eu am in mijloc iarba, gazon, si pe margine initial erau pietre. Printre pietre au crescut buruienile. Pamantul acolo e super tare, nici macar cu sapa nu reusesc sa-l misc si nu stiu ce sa fac cu locul ala. Daca e asa greu sa plantez alte flori pe acolo si sa nu scap de buruieni, mai bine las pietrele ca decor.

Nu mai stiu cine zicea de ridichea uriasa- exact asa eram si eu azi cu fi-miu, el ma tragea de mijloc, eu de buruiana, am scos un radacinoi cat niste pastarnac de mare, telina de-a dreptul, ce mai..

Mergi la inceput

Inca ceva, gazonul de cate ori se uda?
Tipul de aici l-a pus de 2 ori pe sapt dar parca mi-e mila de iarba asta pe 30grdC fara apa. Eu as uda-o zilnic, dar cred ca se face mlastina.
Si nu e bine sa se ude iarba ziua in amiaza mare?

Mergi la inceput