Calendarul gradinarului vesel :- } (7)
Raspunsuri - Pagina 25
ML spune:
Imi pare bine sa regasesc multe nume dragi aici, sper sa-mi largesc cercul de prietene. Asa, de inceput, vreau sa te felicit si eu, Liviana pentru casa. Ma bucur sincer, spor si la presat (de floricele), daca mai ai loc de baieti.
Noi ne-am mutat relativ de curand "la tara", la munte, flori sunt cateva si nu prea (pamantul este pietros si acid) iar gradina de zarzavat isi incepe al doilea an. Experienta imi cam lipseste, asa ca va multumesc de pe acum de sfaturi si povesti.
Huacin, Ramona, da, fire ants sunt. Le-as lasa in pace, daca ma pun cu tot ce misuna pe aici cad lata (la vreo 4 metri de ele e un alt musuroi de carpenter ants (mari de 1 cm), care rod de zor din radacinile unui pin taiat in urma cu 2 ani; zic si eu, mai bine sa stea acolo decat sa ia drumul casei...). M-am uitat pe Internet si spune sa-ti vezi de treaba daca sunt langa copaci pentru ca ii ajuta, dar nu stiu cum e cu plantele astea mai mici (liliacul are vreo 40 cm). Da, borax si zahar, parca... Tu de ce le distrugi, Ramona? Din cauza copiilor? Ai mei nu mai puteau de bucurie, au inhatat lupa si nu se dadeau dusi de acolo (era plin de oua!).
Va si vad cu florile voastre mirositoare si rosiutele gustoase
.
Spor la treaba tuturor!
Take joy! (poze)
Ramona J spune:
Da, pentru copii mi-e teama. Pe Anuta cred ca n-a intepat-o niciuna inca. Ai mei mai au usoare alergii si unele persoane reactioneaza la intepatura. Alexandru vad ca-i OK, la el s-au tot nimerit. Chiar zilele trecute se chinuia sa mearga cu niste role si a cazut exact peste niste fire ants. Norocul lui! Nu stiu daca ai observat, dar atunci cind iti dai peste ele astea se misca foarte rapid, numai te trezesti cu zeci de ele pe tine. Intepatura lor e si dureroasa, apoi la copii trebuie sa ai grija sa nu sparga pustula ca se poate infecta.
Cu atita durere de cap mai bine ma scap de ele. M-am asezat si eu peste unele, nu-i fun deloc.
Uite aici un link despre fire ants, poate voi nu aveti totusi din astea din cite vad pe harta aia.
http://www.happydranch.com/90.html
Macrina spune:
Buna fetele... insomniace
..
Am si eu o gradina, nah.. acu cand a venit vara mi-am dat sema
. Au venit niste neni de la mediu cica sa m-ajute si mi-au cerut $25o sa tunda iarba si sa smulga buruienile 
Astia-s nebuni???
Asa c-am decis sa fac eu treaba asta... Vrea sa va intreb si eu ceva:
-buruienile le smulg cu mana, dau un spray pe ele sa nu mai creasca, o fi bine?
-in locul lor, e cam pietros, suntem prin desert aici, dupa ce dau cu spray mai pot planta ceva?
- stiti cumva niste floricele care sa creasca pe un sol mai bolovanos? Ma gandeam la floarea de colt din Ro
, cat de nepretentioasa e.. mai rar asa flori![]()
Mersi...
olympia spune:
Mare clubul gradinareselor! ML, Macrina, Lbelciug
!
Eu i-am confiscat sotului si bucatica de teren predestinata gazonului, de fapt doar jumatate deocamdata si am mai pus vreo 20 de fire de rosii si acolo!
M-am luptat ceva s-o destelenesc si s-o sap, cand o veni in we, vad eu cum ma descurc. Am taiat intai buruienile cu sapa si apoi am sapat destul de adanc cu harletul,am scos radacinile de buruieni intalnite, am udat, am maruntit cu sapa si cu grebla, am udat iar si... asta a fost! Atata a amanat gazonul ala, ca acum ramane pt la anu'.
Citisem undeva de un ierbicid casnic preparat pe baza de sapun si otet, care se da cu pompita. Rolul sapunului era de a lipi otetul de buruiana.
Pentru furnici se poate incerca si cu zat de cafea.
Eu in liliac am intalnit furnici din alea normale. Si sa stiti ca noi mai dam cu insecticid pe tufe, ca altfel in sezonul ploios ne omoara tantarii. De obicei dau seara, sa nu supar albinele .
Asaaaa... si cine deschide capitol nou?
Pene colorate... cate putin din toate!
valentinag spune:
Macrina,chiar ca-s nebuni!Da cat teren ai ma de ti-au cerut atat sa tunda iarba?Vin io si o tund gratis
Ar fi de preferat sa smulgi buruienile,ca sa nu ramana radacini.Nu stiu sa-ti zic flori care merg in sol pietros neaparat,dar florile in general se adapteaza.
ML,bun venit!
Ramona,se vede cat de cald e la voi daca ti-au inflorit deja crinii albi!Ai mei abia sunt boboci,destul de mici inca!Si aia galbeni la fel!
Rosiile alea de le-am pus primele,deja sunt inflorite toate,unele au si rosii micute
,castravetii iarasi i-am gasit mancati
si ieri cand am ajuns,am gasit 2 gaini in gradina,racaisera pácolo dupa pofta inimii,era patrunjelul meu calcat tot in picioare si capsunii ravasiti
si au inceput sa se coaca
"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
catalina2307 spune:
Fetelor ma ajutati si pe mine cu o sugestie? De cateva zile frunzele caisului meu si menta care se afla langa cais au inceput sa fie "mancate" de ceva. M-am uitat sa gasesc vreo omida, gandacel, viermisor, nu vad nimic, in schimb frunzele au inceput sa fie pline de gaurele si arata de parca le-ar rontai un soarece.
As putea sa stropesc acum cand copacul este plin de fructe?
Multumesc mult, mult de tot.
coltul meu de rai
ML spune:
Ramona, in comparatie cu Florida, aici pot spune ca nu sunt furnici rosii
. Aveam curtea plina de musuroaie.
Macrina, floarea de piatra?
. In Florida (in Florida, in Florida, scuze...) crestea, nu era sol bolovanos, dar caldura mare si umezeala... Sau Columbine? Uite am cumparat un pachetel cu seminte si scria pe el pt. "rock garden" (nu le-am pus inca si nu stiu exact in ce zona se potrivesc).
Olimpia, ce surpriza pt. sot!
Am sa vad cum ii merge liliacului si incerc cu borax sau zat, la nevoie. Culmea, ieri si azi au fost 0 Celsius dimineata. Aseara nu l-am acoperit, nu ma asteptam. Oare i se vor arde floricelele? (Ha, sunt ridicola cu atata grija, am vazut ce minunatii de liliac ai tu!)
Valentina, ma sperii cu gainile racaietoare!
Catalina, mi-au placut pozele si trandafirii si... cuptorul??!!! Eu nu stiu nimic despre caisi.
Take joy! (poze)
catalina2307 spune:
ML - multumesc frumos. Da, cuptorul este proiectat de barbata'miu pentru diverse animale la protap
. In mod special miel. El este grec si toti grecii care se respecta (asa mi-a explicat
) au in ziua de Paste un miel care se invarte pe batatura .Asa ca am construit "invartitoru" .
coltul meu de rai
ML spune:
Minunat, Catalina! Il poti folosi si pt. paine? Eu imi doream unul cand am construit casa (pentru paine, pizza, cozonaci), gasisem si planuri cu poze pe Internet... am renuntat pana la urma. Mi-ai facut pohta cu mielu!
Sa va mai intreb ceva... cand pot muta niste margaritarei (lacramioare)? Cumva dupa ce li se usuca floricelele? Si au neaparat nevoie de un sol afanat si umed sau merg si in pamant mai teapan si uscat, doar umbra sa aiba?!
Take joy! (poze)
petra spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui huacin b.nica aceeasi concluzie am tras-o si eu despre bakker din ceea ce am citit pe la voi si din ce mi-a spus o prietena - cea cu lalelele minunate... am luat bulbi de la ei, au venit saptamana trecuta si aratau impecabil, dar nu m-am riscat cu plante in vegetatie... petra ce le face socrul tau la legume? care-i sunt secretele? trage-l de limba si vino si raporteaza la gradinarese, te rugam! Ibelciug bine ai venit! Sa te bucuri de casa si sa vedeti cum va infloreste totul in jur si la propriu si la figurat! Iti dau un sfat cu privire la pomi; inteleg ca esti intr-o zona mai izolata; ai grija ce pomi iti pui, cum se fertilizeaza, in functie si de ce au vecinii - daca au - ca sa nu ai neplacuta surpriza sa nu-ti faca fructe deloc sau foarte putine... valentinag cu iasomia m-ai cucerit, zau! Valentina(33ani), Alexandru(8ani), bebe Andrei (3 ani) si taticu' Gaby (33ani) |
Ehe, socrul meu in primul rand pune extrem de multa pasiune si rabdare in gradina lui. Gradina are solul foarte bun , pamantul este afunat si nu se face bulgari mari, dupa aceea isi face rasadurile el singur(are si conditii in sensul ca au un hol mare cu 2 geamuri opuse cumva si acolo este tot timpul f. multa lumina si caldurica), apoi are un rezervor mare unde pune apa pentru udat. Nu uda niciodata cu apa rece sau direct . Uda legumele numai seara sau/si in zilele foarte calduroase le uda si dimineata devreme. Are timp pentru asta. Smulge buruienile atat de des incat nu mai au timp sa creasca, si tot timpul afaneaza pamantul.
Anul trecut am fost in Romania pentru o luna si tot timpul era avea ceva de facut in gradina lui. LA rosii ridica pamantul langa tulpina pentru a avea rosiile mai multa stabilitate.
Am sa-l mai intreb acum ca-i fac si eu concurenta aici !
Ramona deocamdata nu mi-a rasarit nimic! Dar mai astept! Cum se mai prezinta lacramioarele ? S-au prins ?

Alexandru(8ani), bebe Andrei (3 ani) si taticu' Gaby (33ani)