In ce limba sa-i vorbesc?

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Citat:
citat din mesajul lui MihaiTexas

@Cristoiu

Stiu despre a inota, si despre tobogan

Iar pentru cuvantul "fiicuta" am licenta.

Insa alte raspunsuri nu aveti decat din acestea de care cunoaste toata lumea?


Mihai, tu nu ne spui nimic nou pe lume. Copilul tau e expus aproape exclusiv limbii romane. Pe nevasta si cultura ei ai marginalizat-o evident la maxim, dar ma rog, daca ea e fericita, e ok. Deci copilul tau e cRescut intr-o Izolare fortata de restul culturilor si limBilor. Ceea ce e rElativ neinteresant pentru cei care isi cresc copii Bilingv.

Solutia ta e una extremista. Pe mine personal nu ma intereseaza. Copilul meu este roman si german in mod egal. Mi se pare firesc sa invete si sa stapineasca limba germana la fel de bine ca romana. Doar nu crezi ca vor invata bunicii nemti la 70 de ani romana? Mi s-ar parea o aroganta maxima din partea mea sa sugerez asta. Copilul meu va merge la scoala in limba germana si foarte posibil si la universitate. Cealalta posibilitate ar fi in limba engleza. In romana in mod sigur nu. Deci pe mine personal ma intereseaza achizitia in paralel a 3 limbi diferite, nu a unei limbi unice. Asta se poate si fara schite si planuri, in mod natural comunicind cu copilul.

Dar in fine, ma vorbim cind copilul tau are 7 - 10 ani. Cit timp crezi ca il vei tine in casa sa comunice exclusiv cu youtube si fisierele excel?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MihaiTexas spune:

@cristoiu

Va merge mintea repede, poate prea repede ca sa observati ca de fapt si intr-adevar, dupa cum am subliniat la inceputul mesajelor mele, spun, iata, ceva NOU (pe lume): experienta PROPRIE de crestere a unui copil cu sange romanesc in lume neromaneasca etc etc etc nu mai rescriu fiti mai atenta

Da: si socrii sa invete ceva romaneste, caci, nu-i asa, au nepot roman, iar cu timpul, le va placea si lor, cand vor ajunge a cunoaste limba cat de cat. Ar trebui traita viata in strainatate, ca si cum ar fi bunicii romani ai copilului acolo permanent; adica, daca acestia s-ar fi aflat acolo, atunci si bunicii care nu vorbesc romaneste, ar fi invatat romaneste, ba chiar foarte mult. Iar ca exemple, socrii mei englezi cunosc si exprima mult mai multe decat urmatoarele: “intoarce-te”, “papusa”, “fetita”, “ploaia”, “baia”, “mancare”, “sarmale”, “ciorba”, “paine”, “apa”, “cascaval”, “capra”, “usa”, “afara”, etc etc; ca sa nu mai spun de cata muzica romaneasca au tot ascultat acestia, placandu-le si avand pana si CD-uri cu muzica romaneasca in masinile lor

Copilul nu este expus exlusiv lb romane, ci 50% romana si 50% engleza. Despre dvs, inteleg ca barbatul v-a marginalizat, fiind neglijabil cunoscator al limbii romane.

In legatura cu “You’ve got to be kidding me”, ati fost de opinie eronata ca nu ar avea aceasta expresie, un corespondent in limba romana. Dimpotriva, un corespondent al acesteia este: “Iti arde de gluma”. Iar daca ati pornit jocul, e randul meu. Cum se traduce in limba nestramoseasca, expresia:

“Vai si Amar”

?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Esti dus! Da rau. IP-ul tau nu poate fi dat sa te intrebe nitelus de sanatate protectia copilului?

Multa lume isi creste copilul mono-cultural cat e mic, dar tu nu faci nici macar asta, pur si simplu il sufoci cu informatii neadaptate varstei. Daca vrei sa-l inveti numai romana... fii frate natural si vorbeste-i ca unui copil. Lasa-l pe Ceasca si produsele Microsoft.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

In limba mea s-ar traduce vai si amar de copilul tau. Mi se pare infiorator ce ii faci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MihaiTexas spune:

@AB_AC

Nu e cazul sa va speriati (Wah! Wah!) si sa chemati fratiorul mai mare (“protectia copilului”) in ajutor; iar despre IP-uri, nu inteleg cum aveti dvs. impresia ca toti userii navigheaza pe internet precum dvs., cu IP-ul lor original. Si mai bine decat spunand nimic in ajutorul parintilor care intr-adevar inteleg ca e important sa invete copilul romaneste, sau in loc de maretul sfat catre acestia: “fii natural”: nu mai scrieti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MihaiTexas spune:

@Marina

Chiar mi-ati starnit curiozitatea si as dori sa-mi spuneti ce anume din ceea ce invata, sau felul in care invata copilul, este infiorator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MihaiTexas spune:

Iata si un link cu informatii foarte detaliate in legatura cu valoarea limbii romane:

http://solif.wordpress.com/2010/05/07/r/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Mihai daca ai auzit de proxy, ai auzit si ca marea majoritate sunt prinsi indiferent de proxy-urile utilizate. “Good luck, I’m behind 7 proxies” e o fraza care tine exact vreo sapte pasi cu un bun tracker. Asa ca nu da altora lectii invatate pe jumatate. Sunt destui informaticieni pe forumul asta. Si destui altii pasionati de informatica.

Cat despre invataturile tale sunt absolut nule si demne de reprimat. Listele de cuvinte si artificialul cu care le induci reflexe pavloviene e lipsit de orice sentiment. Ceea ce impinge un om sa vorbeasca o limba e nevoia de a comunica si imparti sentimente cu cineva drag.
Tu chiar crezi ca-ntr-un final nu prea indepartat copiii tai nu-si vor da seama ca nu ai nimic de zis si de comunicat? Tu repeti ca papagalul lectii.

Copiii mei sunt scolari de ceva timp si vorbesc romaneste foarte bine. Si n-au avut nevoie de vreun program facut sa le spele creierul. E suficient sa-i iubesti si sa le vorbesti in limbile in care tu simti, asa cum simti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MihaiTexas spune:

@AB_AC

Daca doriti, contactati-ma pe PM pentru ca o sa va dau IP-ul meu acolo si puteti sa va duceti sa smiorcaiti, catre oricare entitate autoritara veti dori.

Imi este un pic simpatic zelul “computericesc” de care dati dovada, poate si pentru aceasta va dau atentie, ca altfel, chiar va cunosc pe deplin. Vor fi destui informaticieni pe forumul acesta, insa in mod sigur nu va refereati la dvs. cand ati facut aceasta afirmatie, deoarece cunostinte detinute despre -anonymous surfing-, referitoare la metode care se foloseau acum 10-15 ani – proxies -, sunt invechite si nefolositoare; astazi folosim -onion routing- si -protocol encapsulation-, insa eu va inteleg, ca expuneti intentionat vechea glorie a cunostintelor elementare in informatica pentru ca sa mai “straluciti”, din cand in cand, printre nestiutori.

In legatura cu “reflexele pavloviene” despre care vorbiti, nu ati fost destul de clara, ati facut o afirmatie aruncata fara sens, si este normal ca nu ati explicat-o. Pentru obtinerea conditionarii pavloviene, se foloseste un stimul neutru laolalta cu stimulul neconditional. Unde anume in educatia copilului, vedeti ca am folosit orice fel de “stimuli”?? Total deplasate toate afirmatiile dvs, sunt facute doar asa de umplutura, de prisos, ca inertie a nestiintei. Nu mai scrieti fara rost.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Nu-s informatician sunt matematician. Ah si daca vrei sa discutam despre securitatea criptografica a cascadelor lui Chaum care-s in spatele foilor de ceapa o putem face. La facultate inca se invata ca-s sigure. Si chiar sunt impotriva lui X-ulescu de pe strada, dar daca te bati cu statul care la o adica controleaza orice nod si link de comunicatie cu si uneori fara ordin judecatoresc lucrurile stau altfel, nu? In orice caz in genul asta de discutii esti interesant si chiar imi face placere sa vad ce ai de zis.

Vorbirea sacadata, asocierea obsesiva a unei imagini cu un cuvant sunt in mod cert semne ale faptului ca ai citit cum se "stocheaza" o imagine in creier si cum se formeaza vorbirea. Se "salveaza" imaginea, se formeaza legaturi cu ce reprezinta, creierul recumoaste ce inseamna (adica ii pune o eticheta) si se formeaza legaturi cu alte intamplari/imagini dieja existente.
La fel se dezvolta si vorbirea. Se recunosc cuvintele dpdv sunet, se interpreteaza asemanarile cu alte "intrari in baza de date" deja existenta si se "ghiceste" semnificatia cuvantului. Si aoi din nou se "salveaza" sunetul, se formeaza legaturi cu ce reprezinta, creierul recumoaste ce inseamna (adica ii pune o eticheta) si se formeaza legaturi cu alte intamplari/imagini dieja existente.


Dar interpretarea ta e pur mecanicista. Ii servesti copilului tau aceste notiuni deja preparate. In timp ce creierul unui copil normal trebuie sa rezolve conflictele datorate perceptiilor eronate. Cum aceste operatii au loc in diferite zone ale creierului stimularea este data de conflicte. Fireste daca-s prea multe... adica parintele nu vorbeste suficient, nu vorbeste calm, vorbeste in n limbi diferite sau pur si simplu exagereaza cu cantitatea de stimuli creierul este suprasolictat de numarul de conflicte care trebuiesc rezolvate.

Pur si simplu... ceea ce-i faci tu copilului e ca tu continui sa-i dai hrana puree cand el ar putea manca altceva dpdv intelectual. Mecanismele invatarii nu se bazeaza pe simpla imitatie. Insistand pe stimularea vizuala repetata si pe exemple fara conflicte iti impiedici copilul sa invete din greseli si mai ales sa invete sa adapteze la un context nou o notiune veche.

Generalizarea, propagarea schimbarilor date de intelegerea unui contraexemplu sunt mult mai importante in dezvoltarea unui copil decat volumul de cunostinte in sine. Tu ai gasit mecanicist solutia cresterii rapide a bazelor de cunostinte ale copilului tau : nu lasi conflictele sa apara, nu lasi date straine gen alte limbi sa interfereze si introduci o notiune cu toate aspecte pe care le cunosti tu. Iti impui propria viziune a limbii si nu lasi copilul sa o descopere, sa se bucure de intelegerea care vine cand poti comunica cu un alt om din ce in ce mai bine.

Imi aduci aminte de o carte citita pe vremea adolescentei pe cand incercam sa inteleg de ce fundamental nu-mi place comunismul.
"It is in meeting the great tests that mankind can most successfully rise to great heights. Out of danger and restless insecurity comes the force that pushes mankind to newer and loftier conquests. Can you understand that? Can you understand that in averting the pitfalls and miseries that beset man, Eternity prevents men from finding their own bitter and better solutions, the real solutions that come from conquering difficulty, not avoiding it." Asimov , The End of Eternity

Mergi la inceput