In ce limba sa-i vorbesc?
Raspunsuri - Pagina 19
AB_AC spune:
Legat de Pavlov. Stimulul neutru este Ceausescu (imagine+sunet). Copilului nu-i spune nimic, este un clopotel inofensiv. Insa cuvantul "rau" dictator au ba nu este neutru. Amenintarea ca si teama fac parte din reflexele primare. La fel ca si foamea catelului.
I se induce notiunea pericolului la vederea unei poze in mod pavlovian.
Marina spune:
mi se pare infiorator sa-ti tratezi propriul copil ca pe o masina. il programez sa stie limba romana si pentru asta scrii un cod perfect pe care copilul (incapabil sa se opuna la 2 ani) il executa si atat. Sentimentele si implicarea sunt 0. Mai incolo daca nu e o fire prea sensibila care sa fie in totalitate dominata de tine o sa se opuna. Si as putea sa pun pariu ca o sa inceapa exact cu limba romana caci asta e fixul tau si asta o sa te doara cel mai tare.
Limba romana sau orice alta limba din lumea asta sunt in primul rand mijloace de comunicare. Este exceptional ca vrei sa-l inveti limba ta materna, modalitatea in care ai ales sa o faci mi se pare discutabila.
MihaiTexas spune:
@AB_AC si @Marina
Ce sa zic…romanii sunt tari la calculatoare. Google “universal re-encryption URE” si peste asta implementati o rutina in codul bazat pe principiul Chaum, care sa genereze in paralel si sa propage un IP neautentic, in acest fel fiind usor sa apareti, pentru oricare entitate, ca fiind conectat la internet “fizic”, de la oricare alta adresa decat a dvs. Nu trebuie sa pierdem timpul oamenilor cu lucruri pierdute din context, asa ca poate ar fi bine sa terminam cu discutiile despre informatica matematica etc., pentru ca acestea spre deosebire de legile universului copilului, sunt lucruri finite (finalul matematicienilor: “Gödel's incompleteness theorems”), iesite din contextul forumului, si care mi se pare ca sunt iscate din mandrie. Cred ca aveti mai degraba impotrivire la dorinta unui parinte de a creste un copil roman, decat la felul invataturii mele; intr-adevar imbin mult si elementul religios si altele pe langa cel lingvistic in comentariile despre acest subiect, iar aceasta implica o anume subiectivitate (care este totusi legata strans de conceptul “a fi roman”), insa aceasta nu inseamna ca o emisie precum “Cat despre invataturile tale sunt absolut nule si demne de reprimat”, ar constitui valuta intelectuala forte.
Ceea ce dvs. numiti vorbire sacadata reprezinta o parte a ceea ce eu numesc ansamblul vorbirii cu inteles. Aceasta vorbire inseamna vorbirea adaptata la context. In contextul respectiv: da, am spus sa se rosteasca cuvintele sau silabele cateodata mai rar, cand e foarte mic si pana invata copilul, insa am dorit sa subliniez nimic altceva, decat claritatea exprimarii. Desigur ca in alte contexte, putem vorbi cu inteles copilului fara a pune prea mult accent pe claritate, de exemplu atunci cand mestecam vreo pruna; si, fara a-l distrage de la bunele maniere, aceste exprimari/intelegeri diverse in contexte diverse desigur ca accentueaza in mod subtil evolutia lingvistica.
“Asocierea obsesiva a unei imagini cu un cuvant”? Asocierea unei imagini cu cuvant face oricine traieste in realitatea noastra, insa nu vad unde anume ati putea arata ca exista obsesivitate.
Parte din invatatura:
Zic copilului: “Ce este logica? Ce este Da este…” si raspunde “Da”, “iar ce este Nu este” si raspunde “Nu”. “Nu exista si Da si Nu, ci exista ori Da ori Nu”.
Si numai cu acest exemplu de baza, ramificat cat se poate de mult in viata de zi cu zi a noastra, ce parere aveti, experimenteaza intelepciunea copilului conflicte sau nu? Copilul intelege si spune ca vrea aia, ca nu vrea cealalta, are alegere libera, pana la anumite limite normale pe care le pune orisice parinte, la fel cum este si alegerea sa de a vorbi lb romana in orice situatie. Copilul nu lucreaza numai cu etichete identificatoare, ci vedeti ca atribuie si anumite valori, foarte semnificative, acestora.
@ Ceausescu. Ceausescu apare in abecedarul pe care il am, deci in acest context a aparut si pe forumul acesta. Din partea mea, duca-se unde s-o duce. Am spus, cand citesc cu copilul din abecedar si dau la pagina cu Ceausescu, ii pronunt numele si zic “politician”. N-am zis ca-i rau sau bun. Apoi, e socoteala fiecarui parinte in parte, de la ce varsta incepe sa ii spuna copilului ca politicienii sunt rai.
@ Pavlov. Dupa teoria dvs., o pasare aflata in pom afara, vazuta de copil si explicata de mine ca fiind “pasare” “frumoasa”, e mod de invatare pavlovian.
Ansamblul educativ al copilului nu se rezuma, in mod clar, numai la ce am scris eu. Nu inteleg de ce aduceti discutia despre lucruri diferite si nu intrevedeti existenta acestora si in biata mea viata, de "programator" de copii, asa cum sunt numit de unii (aceasta, in caz ca mancatul de mancare romaneasca, cititul de carti romanesti etc, semnifica programare). Normal ca fiecare are viata lui si face si alege de peste tot, in fiecare moment, cum crede el ca e mai bine. Vorbiti despre sentimente iubire etc, poate doar pentru ca doriti sa cunoasteti si aceste lucruri, care nu au legatura cu pedagogia. Cu iubire o sa va duc la Biserica (a noastra, ortodoxa) – fiindca nu cred ca ati mai dat pe acolo de mult sau poate niciodata – care ne invata despre iubire si eternitate, lucruri care nu sunt chiar pentru orisicine, si intru intelegerea noastra, nu trebuiesc lasate in seama unor atei ca Asimov:
Pedagogia abdic#259; în pragul tainei prin care iubirea realizeaz#259; #351;i na#351;te persoana pentru eternitate. Iubirea p#259;trunde pân#259; la r#259;d#259;cina instinctului #351;i transsubstan#355;iaz#259; naturalul: iubirea schimb#259; substan#355;a îns#259;#351;i a lucrurilor. Ea altoie#351;te scopurile empirice pe finalit#259;#355;ile create de spirit #351;i îndreapt#259; #351;i c#259;l#259;uze#351;te totul în sus, spre Cel Preaînalt. In cazul slujirii conjugale, iubirea cunoa#351;te abisurile, dar #351;i acele în#259;l#355;imi de pe care via#355;a se avânt#259; în împ#259;r#259;#355;ie. Copilul ivit din comuniunea conjugal#259; prelunge#351;te #351;i reafirm#259; unitatea des#259;vâr#351;it#259; deja format#259;. Iubirea se revars#259; peste str#259;lucirea ei în lume #351;i z#259;misle#351;te copilul etc etc.
EVDOKIMOV, Taina Iubirii
MihaiTexas spune:
Pedagogia abdica in pragul tainei prin care iubirea realizeaza si naste persoana pentru eternitate. Iubirea patrunde pana la radacina instinctului si transsubstantiaza naturalul: iubirea schimba substanta insasi a lucrurilor. Ea altoieste scopurile empirice pe finalitatile create de spirit si indreapta si calauzeste totul in sus, spre Cel Preainalt. In cazul slujirii conjugale, iubirea cunoaste abisurile, dar si acele inaltimi de pe care viata se avanta in imparatie. Copilul ivit din comuniunea conjugala prelungeste si reafirma unitatea desavarsita deja formata. Iubirea se revarsa peste stralucirea ei in lume si zamisleste copilul.
EVDOKIMOV, Taina Iubirii
Ice_Queen spune:
Intreaga discutie este absurda pt simplul motiv ca nu exista imersare culturala fara interactiune directa (doar prin carti, A/V, etc).
Zala spune:
MihaiTexas, tocmai iubirea e cea care nu te-ar face sa-i sufli copilului in ureche 'Da' si cea care te-ar face sa vrei ca pruncul zamislit din iubire sa fie influentat si de cultura mamei, nu numai de a tatalui. Despre ce iubire conjugala e vorba cand un sot desconsidera cultura celuilalt?
Eu imi pastrez parerea: apeleaza la un psiholog. Inainte sa fie nevoie de un medic.
AB_AC spune:
Ehh... deschide un subiect de securitate informatica si vei avea candidati la discutie. Forumul asta era simpatic exact cand i se depaseau limitele.
Pavlov a fost mentionat exact pentru Ceausescu e neutru. E o imagine asociata artificial intrucat mintea unui copil nu pricepe realmente. Cheia este artificial.
In rest .. ah si io-s catolica din mos-stramosii unei parti de familie. Iar restul nu-s ortodocsi, asa ca am sters-o ca sa nu intram in conflict
nelia spune:
Mihai, la inceput m-au amuzat interventiile tale, dar cum eu ma amuz pina la copii si ceea ce ii priveste pe ei, te intreb direct si sincer: nu ar fi mai bine sa te intorci in Romania si sa cresti un copil cu singe romanesc in mediu total romanesc?
Si eu imi invat copiii romaneste, in mod natural, pentru ca sintem romani. Dar ceea ce ai descris tu aici e abuz pentru piticul tau de 21 de luni indiferent ca e in romana, engleza, franceza, araba, chineza sau japoneza.
Ice_Queen spune:
Mihai, care-i "finalul matematicienilor"? Godel pt dummies si continuum hyp pt incepatori?
Ai dreptate ca forumul nu-i locul pt discutii de gen, insa tot asa nu-i nici locul pt bluffing din cuvinte rasunatoare. Stii cum zice englezul, respira pe nas...
Porumbita spune:
daca limba si cultura sotiei (familie ei) nu conteaza, de ce nu te intorci in Romania?
da, super ok ca vrei sa il inveti romana, ok, probabil ca vei gasi o gradinita romaneasca si pe acolo dar scoala ma indoiesc;
nu vezi in perspectiva, nu te gandesti la ce iti vei expune copilul
am cunoscut in canada pe cine, la fel indocritnat cu romana ca si copilul tau
s-a casatorit cu romanca
omul e un nefericit; nu isi gaseste locul in canada (si are parte de liceu si facultatea facute aici), a incercat si in romania si a stat un an, dar nici acolo nu a reusit
acum e in canada
e un inadaptat pt ambele culturi;
si nefericit
nu cred ca asta iti doresti pt copilul tau