concursurile scolare si influenta asupra copilului
Raspunsuri - Pagina 3
rory76 spune:
Se fac foarte muklte concursuri de gen, pentru ca profesorii/invatatorii sunt evaluati dupa cati participanti -elevi din clasa - au avut la aceste concursuri si in functie de asta li se va da si salariul. Oricum conteaza la grade, la inspectii, si alte prostii de genul. sa nu credeti ca se gandesc cumva la copiii dumneavoastra...daca ar face-o, ar face macar amarata aia de ora de sport pe saptamana, vorba cuiva de pe-aici, si nu ar sacrifica-o si pe aia tot pt. mate, romana , stiinte, engleza...orice numa' sport nu! Lasa-i sa fie obezi, da' deshtepti!
Este adevarat ca pentru copii nu are cum sa fie vreo placere, doar daca ii promite mami sau tati ca daca ia concursu'X ii ia un joc nou pentru calc, sau o Barbie, sau role...daca ii intrebati pe copii, vor spune sincer ca "merg la concurs ca vrea mami sa iau 10, ca si Costel", in nici un caz "vreau sa partcicip la concursul asta de mate pentru ca imi place"...trist dar adevarat!
"sky is the limit!"
filofteia spune:
Citat: |
daca ii intrebati pe copii, vor spune sincer ca "merg la concurs ca vrea mami sa iau 10, ca si Costel", in nici un caz "vreau sa partcicip la concursul asta de mate pentru ca imi place"...trist dar adevarat! |
Ei Rory...si totusi sunt copii care merg de placere la astfel de concursuri (cum a fost cazul celui de informatica in cazul lui fiimiu), dar fiind atat de multe, eu cred ca si in acest caz trebuie triate.
Citat: |
Se fac foarte muklte concursuri de gen, pentru ca profesorii/invatatorii sunt evaluati dupa cati participanti -elevi din clasa |
Aici ai foarte mare dreptate.
Rufus deci ai cazut in capacana concursurilor cu fetele cele mari... Ar fi bine daca mai multi parinti ar gandi ca tine, sa-si dea copii la sport sa concureze acolo, dar stii ce am observat ... activitatile astea extrascolare nu sunt bine vazute de majoritatea parintilor, iar succesul in cadrul lor considerat derizoriu.
cl spune:
Si la fi-miu la scoala au tot felul de concursuri, evaluari si alte minuni. Si stiti care e culmea, ca toata clasa cotizeaza ca sa participe!
Insa mie mi se pare aiurea ca aceste concursuri sa fie in timpul orelor. De ce? Pentru ca se pierd orele, materia e apoi comprimata si nu mi se pare tocmai in regula. Cine vrea sa participe la concursuri ar trebui s-o faca in timpul liber!
Cred ca toate aceste concursuri au aparut numai ca sa se dea bani! Sa nu-mi spuneti ca se dau premii, ca ma faceti sa rad! Si sa va dau un exemplu. Anul trecut, la Smart, fi-miu a avut la trei materii punctajele maxime. Asa ca a intrat in tragerea la sorti pentru premii. Ce premii a luat? Un orar si o sapca pe care nici macar nu a putut s-o poarte pentru ca scria Smart pe ea si doar nu umblii cu "smart"-ul pe frunte!!!!
Anul acesta m-am bucurat ca invatatoarea ne-a propus sa mai reducem din concursurile acestea (am scapat si de Smart si de alte minuni) si s-a hotarat mergerea la olimpiade, Arhimede (matematica), Evaluarile nationale si Cangurul. Daca ar fi fost dupa mine as fi scos si Cangurul si Evaluarile. Un concurs serios e ala la care sunt cateva subiecte, nu 30 sau 40! Un copil din ciclul primar nu se poate concentra nu stiu cat timp si evident ca se plictiseste pana ajunge la sfarsit! Un singur punct bun gasesc, copilul se obisnuieste cu concursurile, cu atmosfera de examen...
Rory, nu ai dreptate decat partial. Sunt si parinti care-si forteaza copiii sa participe la concursuri, din pacate. Dar nu toti! Pe fi-miu nu l-am fortat sa mearga la nici un concurs. El mi-a zis daca vrea sau nu sa mearga la concursuri. Iar matematica chiar ii place. Anul acesta a ajuns la Arhimede pana la etapa nationala ( si o sa ia mentiune, diploma si premiul se dau la serbarea de sfarsit de an; acum ma laud si eu ). Te rog sa ma crezi ca nu l-am fortat cu absolut nimic. Am vrut sa fac ceva suplimantar cu el inainte de etapa finala si nu a vrut, asa ca l-am lasat in pace, am zis ca nu are sens sa-l stresez ca e numai in clasa a patra. Insa, recunosc, il fortez cu altceva. Sa mearga la antrenamente (toate!). De ce? Pentru ca dumnealui este cam lenes (3 antrenamente pe saptamana i se par prea multe ) si ar vrea sa mai traga si chiulul (si sa stea prea mult la calculator nu-mi place!). Ii place in sala, dar ... lenea e mare . Si cum are si niste probleme de sanatate (nu are voie sa aiba greutate extra) asa reusim sa ne mentinem sanatosi, plus ca ne consumam energia, socializam etc. Nu-l duc pentru performanta (asta va decide el mai incolo, daca va dori), dar trebuie sa fie sanatos!
Filofteia, nu cred ca se poate generaliza influenta concursurilor. Depinde de copil. Si copilul ar trebui sa decida daca doreste sa participe sau nu.
A, inca ceva, are fi-miu o colega care are emotii foarte puternice la concursurile acestea, i se face rau, varsa, dureri de burta... Pentru ea va fi foarte rau cand va avea de dat examene serioase, daca nu va invata sa-si controleze emotiile. Cred ca aceste concursuri o vor invata sa se controleze mai incolo...
filofteia spune:
cl, dar la olimpiada "normala" fara bani, a fost? Cum au fost subiectele acolo fata de cele din concursurile celelalte?
cl spune:
Filofteia, a fost. Nu stiu cum au fost subiectele pentru ca eu am fost plecata din tara in acea perioada si apoi nu l-am mai intrebat de subiecte. El mi-a spus la telefon ca nu au fost grele. De calificat, nu s-a calificat (a fost la limita) din cauza ca nu s-a concentrat bine, a iesit din concurs dupa nici o ora , in fine a fost ametit (noi la capitolul rabdare stam prost, aici avem noi de lucru ). Am bifat-o la capitolul experiente. O sa ma uit printre caietele/hartiile lui si daca gasesc subiectele iti dau mai multe amanunte.
Am dat o cautare si am gasit:
subiecte etapa locala, dar nu din Bucuresti (incerc sa le gasesc pe net) :
http://bogeanu.files.wordpress.com/2009/01/subiecte-finale-1.doc
Din ce am vazut mai sus, nu sunt mai grele decat cele de la Arhimede.
Cele de la Arhimede le gasesti aici:
http://www.arhimede.ro/ConcursurileRevistei/concursuri.html
Subiectele de anul acesta nu stiu daca le gasesti acum...
filofteia spune:
Citat: |
El mi-a spus la telefon ca nu au fost grele. De calificat, nu s-a calificat (a fost la limita) din cauza ca nu s-a concentrat bine, a iesit din concurs dupa nici o ora , in fine a fost ametit (noi la capitolul rabdare stam prost, aici avem noi de lucru ). |
Cred ca la varsta asta toti stau prost la capitolul rabdare, mai ales baietii.
Nu este nevoie sa cauti subiectele eram curioasa.
SI mai am o intrebare. Baietelul tau a fost la toate concursurile care s-au organizat ? Sau ma rog de care ati aflat?
cl spune:
Citat: |
citat din mesajul lui filofteia ... Cred ca la varsta asta toti stau prost la capitolul rabdare, mai ales baietii. Nu este nevoie sa cauti subiectele eram curioasa. SI mai am o intrebare. Baietelul tau a fost la toate concursurile care s-au organizat ? Sau ma rog de care ati aflat? |
Da, cu rabdarea cam asa este . Fetitele de varsta lor se concentreaza mult mai bine.
Si, nu, nu a fost la toate concursurile si datorita invatatoarei. Am discutat cu ea la sedinta si chiar m-am bucurat ca a pus problema aceasta, ca sunt prea multe concursuri si chiar nu are sens sa mearga la toate, ci doar la cele mai serioase. La ei in clasa se duceau toti copiii la toate concursurile . S-a hotarat ca anul aceasta se va merge doar la Cangur, olimpiade si Arhimede (cine doreste, evident). Si in ultimul moment am fost anuntati si de Lumina Math (asta e iar stilul care nu-l agreez: 30 sau 40 de subiecte, nu grele, dar multisor...).
cl spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui filofteia
De asta nu stiam. |
Nu ai pierdut nimic . Sincer, toate (exceptie Olimpiadele si Arhimede, care au un grad de dificultate sporit) sunt numai pentru luat banii. Dar au si o parte buna, copiii se obisnuiesc cu atmosfera de concurs/examen.
betiana spune:
Competitia este buna, dar numai intr-o anumita masura. In general, copiii vor sa se situeze intr-o competitie printre invingatori, iar nereusita poate conduce la stirbirea stimei de sine.Eu nu am fortat-o pe fiica mea niciodata sa mearga la un concurs, dar daca si-ar fi dorit acest lucru as fi lasat-o. O competitie nu trebuie impusa copilului. Se simte in stare si vrea sa participe... OK. Daca nu vrea sa participe nu il fortati. Daca va lua rezultate mici veti fi nemultumiti si veti incepe comparatiile : " Vezi cum X a putut sa ia un rezultat bun ? " sau " Nu ai putut sa aduci un rezultat mai bun pentru ca nu esti prea atent". Nu este bine sa va comparati copilul si sa-i dati exemple "pozitive". Lasati-i sa evolueze in ritmul propriu. Parerea mea de mama si... psiholog.