concursurile scolare si influenta asupra copilului

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Va plangeti ca sunt o caruta de concursuri la scoala? Stati putin sa vedeti cate sunt la gradinita!!! Eu am zis ca nu sunt sanatosi. Ultima data mi s-a spus de vreo 5. Si n-am inscris copilul la nici unul, initial. Pana la urma, la ruamintile copilului am zis ok la unul, care-l vrea el. Sincera sa fiu nici nu stiu daca s-a tinut, cu atat mai putin daca a luat ceva. Mie mi se par absurde copetitiile astea de la varste atat de fragede. Eu mai degraba i-as invata sa lucreze in echipa, decat sa devina atat de interesati de premiul 1.

Culmea e ca al meu fiu, cel mare (cel mic e inca prea mic ca sa-mi pot da deama) e un competitor innascut si se pare ca are ceva aptitudini. Are un program foarte incarcat - pentru ca asa vrea el. Eu ii zic sa mearga in parc, el vrea la antrenament. Zilele trecute a racit si avea febra. Nu ne-am inteles cu el: trebuia sa mearga la karate. L-am dus si pana nu i-a zis antrenorul ca n-are voie sa faca sport cu febra, nu a fost linistit!! Acum vrea sa-l duc si la fotbal, si nu e antrenamentul decat sambata de la 7.30 dimineata , iar educatoarea mi-a transmis, la rugamintea doamnei de muzica, ca ar avea copilul ureche buna si sa-l duc la ceva ore, ca e pacat...O fi el bun, dar cand se mai joaca? Ei bine nu!!! Are 6 ani si asta e timpul de joaca. Va creste si va avea destule competitii de trecut. Copilaria, din pacate, nu se mai intoarce.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hakimela spune:

Filofteia, copilul meu e inca foarte mic si nu m-am lovit de problema asta, dar am prietene cu copii mai maricei care vorbesc destul de des despre genul asta de concursuri. Nu stiu cat de obiectiva e deci parerea mea, pentru ca privesc pentru moment situatia cu detasare M-am tot intrebat si te intreb acum si pe tine ce presupune participarea la acele concursuri. Multe mame mi-au zis ca isi pregatesc copiii pentru ele, in sensul ca le dau de lucru suplimentar acasa, lucreaza tot felul de lucruri care nu sunt in programa, etc. Altele au spus ca ii trimit pur si simplu cu ce invata la scoala. Ce vreau sa spun e ca mie mi se pare ca oricum presiunea psihologica e destul de mare (imi amintesc de olimpiadele la care am tot participat inca din clasa a IV-a, desi nu imi facea nicio placere). Daca la presiunea asta se mai adauga si ore intregi de lucru suplimentar, eu zic ca e prea mult. "Antevorbitoarea" mea (sau antepostatoarea?) se intreba cand mai au copiii timp sa se joace. Chiar asa, cand? Situatia e diferita cand un copil isi doreste sa participe la concursuri pentru ca asa e el construit, sa fie mai competitiv. Eu cred ca tu iti cunosti cel mai bine copilul (si aici e momentul sa iti marturisesc ca am citit multe posturi de ale tale si te-am admirat pentru echilibru si deciziile luate) si stii daca el isi doreste cu adevarat sa participe sau se simte doar presat de opinia generala. Sa il impingi de la spate nu mi se pare o solutie si asta asa, ca sa fii "in trend". Imi amintesc de postul tau cu usa rupta de copil la scoala. Pai asta cred ca arata ca fiul tau e cumva "trendsetter" in felul lui, deci iti va spune clar ce vrea si ce nu. Eu as fi linistita cu un astfel de copil

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Fetita mea este innebunita dupa concursuri,desi nu are inca 7 ani,cum apare vreun afis la gradinita,cum ma implora sa o inscriu.Ii place sa participe,ii place sa lucreze,sa mearga la activitati de tot felul,sa munceasca in echipa-ceea ce este un lucru minunat,zic eu.Si eu incerc acum sa o mai temperez,pentru ca acum in grupa pregatitoare a mers la doar 2 astfel de concursuri cu bani,dar din clasa I toate sunt cu taxa,si normal ar fi sa participe,dar selectiv.Cred ca vom alege Smart,unde vad ca au subiecte accesibile,dar ma rog,depinde si de ce va zice doamna,normal...
Pe de o parte,cred ca e ok sa participe,devine mai responsabil,mai serios,invata sa se concentreze,sa lucreze independent sau in grup,sa accepte infrangerea,sa o gestioneze...Dar iarasi spun,arta moderatiei,cea atat de greu de atins,e fooooaarte importanta.Sa ii ramana timp si de lectii,si de joaca,si de plimbare...Asta ar fi ideal!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Se exagereaza cu concursurile astea, clar.Vrem sa credem ca suntem buni si pe de alta parte Romania in toate sondajele pentru nivel mediu(nu varfuri) apare mult sub alte tari din UE.
Poate si pentru ca se pune mare accent pe pregatirea de acest gen competitiv si nu se pune deloc accent pe invatamantul ca nevoie personala. Copiii nu sunt indemnati sa gandeasca singuri, sa caute singuri raspunsuri, sa studieze,sa vrea sa afle anumite lucruri si sa fie ajutati sa le afle.Pentru ei si nu pentru a demonstra cuiva ceva. Copiii nu numai ca nu sunt ajutati dar prin implicarea lor in atat de multe activitati extrascolare cu caracter competitiv sunt privati de timp, de somn si de multe altele.Devin niste copii stresati dupa un numar de ani, si probabil cand vor creste vor fi niste adulti stresati.

Pe de alta parte eu sunt sigura ca si importanta acestor n concursuri este mult diluata si ele nu se pot compara cu olimpiadele de pe vremea noastra de ex. unde se stia clar ca daca ai ajuns: "pe Bucuresti" de ex.esti bun.Aici, fiind asa multe si mergand la ele trei sferturi din clasa situatia este cu totul alta.
In concluzie, nu eu nu mi-as lasa copiii sa participe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Fetelor multumesc mult pentru raspunsuri.

Tlaura mare adevar graiesti.
Denizel incep sa rasuflu usurata, deci nu sunt singura. Si la mine clasa este la fel cu parinti disperati, de aceea am inceput sa-mi si fac probleme. Parintii spun ca vor copiii, dar pe de alta parte tot ei spun ca s-a suparat pe copil ca nu s-a inscris la nu stiu ce consurs. Altul se lauda ca el il trimite la toate. Iar eu ma laudam ca triez concursurile si s-au uitat toti la mine ca la urs.

Citat:
Acum vrea sa-l duc si la fotbal, si nu e antrenamentul decat sambata de la 7.30 dimineata , iar educatoarea mi-a transmis, la rugamintea doamnei de muzica, ca ar avea copilul ureche buna si sa-l duc la ceva ore, ca e pacat...O fi el bun, dar cand se mai joaca?

Anya daca este pasionat de muzica si nu este presat sa faca performanta, muzica poate fi considerata timp liber.
Nu vorbeam de activitatile extrascolare, pentru ca aici sunt pe invers.
Citat:
Sa il impingi de la spate nu mi se pare o solutie si asta asa, ca sa fii "in trend". Imi amintesc de postul tau cu usa rupta de copil la scoala. Pai asta cred ca arata ca fiul tau e cumva "trendsetter" in felul lui, deci iti va spune clar ce vrea si ce nu. Eu as fi linistita cu un astfel de copil

Hakimela multumesc mult pentru precieri.
Ai mare dreptate...caci sambata a mers la un concurs de informatica, la care a insistat sa mearga. Rezultatul a fost exceptional (a luat premiul 2 ), avand in vedere ca nu fac la scoala informatica. Doar ca de data asta am fost doar 4 din clasa .

Citat:
Pe de alta parte eu sunt sigura ca si importanta acestor n concursuri este mult diluata si ele nu se pot compara cu olimpiadele de pe vremea noastra de ex. unde se stia clar ca daca ai ajuns: "pe Bucuresti" de ex.esti bun.Aici, fiind asa multe si mergand la ele trei sferturi din clasa situatia este cu totul alta.
In concluzie, nu eu nu mi-as lasa copiii sa participe.

Ioanadara sunt diluate si fata de olimpiadele de acum.
Daca se va dovedi vreun varf va participa la olimpiada cu siguranta.

M-am mai linistit un pic. Deci nu trebuie impins de la spate catre aceste concursuri si nu sunt singura care gandeste asa.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui alina71

filofteia,
Cel putin Meli nu este si asta pentru ca eu nu pun nicio presiune sa ia o nota maxima desi simte futurasi in burtica ,lucru ce poate influenta punctajul.


Nici eu nu pun presiune. Dar stiu un baietel de clasa a III-a care a dat in extrema cealalta: se duce la concursuri pur si simplu ca sa se afle in treaba. Nu mai da nici o importnata pentru ca nu-i pasa de rezultat. Ultima data a plecat dupa 1/2 de ora pentru ca se plictisise.

Am ajuns la concluzia ca si aici tot calea de mijloc este mai buna.
Nici sa exagerezi cu presiunea dar si daca ignori sau nu tratezi ca pe un concurs poti produce copilului daune lafel de mari pe termen lung.

La noi concursurile au loc IN TIMPUL ORELOR, in clasa copilului. Daca nu participa la concurs copilul trebuie sa stea oricum in clasa si sa faca altceva. Eu am ales varianta in care participa. Dupa concurs discutam cu seriozitate despre ce a facut si unde nu a stiut fixam notiunea.

Din ce am citit eu, competitivitatea se dezvolta in jurul varstei de 10 ani. Pana la aceasta varsta copiii nu-si doresc in mod special sa fie mai buni decat altul. Se produc si maturizari timpurii, in special sub presiunea familiei/scolii dar eu le consider fortari inutile ale naturii umane. Mie-mi place varsta asta plina de generozitate, in care copilului nu-i pasa prea tare ca el a luat mai putin decat altul sau ca altcineva are o performanta mai buna decat el.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Dar stiu un baietel de clasa a III-a care a dat in extrema cealalta: se duce la concursuri pur si simplu ca sa se afle in treaba. Nu mai da nici o importnata pentru ca nu-i pasa de rezultat. Ultima data a plecat dupa 1/2 de ora pentru ca se plictisise.

Cam asa ma gandeam si eu ca va reactiona un copil care in fiecare sambata este la alt concurs, plus cele din timpul orelor. Si aici vroiam sa "aud" parerea unui psiholog.


Alice adevarat ca trebuie urmata calea de mijloc, doar ca mijlocul asta al meu pare sa nu fie acelasi cu al celorlalti parinti.

Citat:
La noi concursurile au loc IN TIMPUL ORELOR, in clasa copilului. Daca nu participa la concurs copilul trebuie sa stea oricum in clasa si sa faca altceva. Eu am ales varianta in care participa. Dupa concurs discutam cu seriozitate despre ce a facut si unde nu a stiut fixam notiunea.

De la anul vor urma alte concursuri, care nu mai au loc in timpul orelor.


Problema este la mine , aveam impresia ca sunt singura care triaza concursurile. M-am gandit la un moment dat ca poate gandesc gresit ca nu mergem si noi, ca toata lumea din jur la concurs....sau ma rog ca participam la alea pe care pe restul nu-i intereseaza asa de tare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Acum aud prima data de concursuri la gradinite
Fi-mea e in al 4-lea an de gradi si niciodata nu ni s-a propus participarea la vreun concurs (exceptie un concurs de engleza in cadrul grupei, cu doua "tabere combatante" organizat de directoarea gradinitei).
La scoala in mod sigur o voi lasa la ceva concursuri si tot in mod sigur nu la toate Dar ea va alege la ce materie (sau materii) da si la ce nu. Si n-o sa ma supar daca iese dupa 30 min ca s-a plictisit. Ea se plictiseste oricum foarte repede, in general face rapid ce are de facut si apoi se plictiseste Cu mine seamana, la nici un examen din viata mea (intrare la liceu, treapta II-a, bac, admitere la fac.) nu am rezistat 3 ore. Cel mai devreme am iesit dupa o ora, cel mai tarziu dupa 2 ore, dar terminasem tot ce stiam
Ma rog, sper ca voi izbuti sa o conving sa stea in banca la scoala si ca nu va iesi pe hol cand se plictiseste

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui ioanadara


Poate si pentru ca se pune mare accent pe pregatirea de acest gen competitiv si nu se pune deloc accent pe invatamantul ca nevoie personala.



Foarte frumos spus. "INVATAMANTUL E O NEVOIE PERSONALA" este ceva ce as scrie pe toate scolile pentru ca se pare ca uitam tot timpul si ne lasam dusi de val.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Pe vremea mea erau competitii sportive. Duminica nu mergeai la Micul Gauss la Buzau, ci la cros, in vreun parc.
La Ioana aparuse Cangurul...disparusera crosurile.
La Teodora au bagat si Smart...a mai ramas sportul la scoala, pana in clasa a 5-a faceau mate si romana la sport, sa se pregateasca de Cangur si de Smart.
Ana e la gradi. Inca se lupta sa invinga racelile de la debut. Dar stiti ce? Pe fata asta o duc la sport. Si nu o mai las sa renunte, asa cum le-am lasat pe celelalte.
Dati-va copiii la sport, sa concureze acolo, nu la concursuri care-i tin tot pe scaun...

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput