concursurile scolare si influenta asupra copilului
Raspunsuri - Pagina 15
filofteia spune:
Citat: |
Presiunea sistemului se resimte cu adevarat in momentul in care tu vrand sa urmezi un liceu de mate-fiz sa zicem (unde ultima medie e in jurul a 9.50), esti obligat pt a o obtine sa ai media 10 la muzica, desen, religie, tehnologie....Sau, vrei limbi-straine , la fel, trebuie sa ai medii de 9/10 la mate, chimie, fizica... Presiunea societatii ( in speta a parintilor care sunt pro concursuri-fara numar-pt a demonstra ce copii destepti au )as zice ca are scopul de a-si autovalida decizia . Cu cat mai multi cu atat inseamna ca decizia lor a fost una buna .La noi functioneaza inca destul de bine spiritul de turma si asta poate si din cauza matritei din copilarie si uite asa ...cercul vicios . |
Flower ai punctat foarte bine, cele doua aspecte ... sistemul si societatea.
Uneori ma simt ca o closca din aceea care are puiul sub aripi, iar ceilalti mai baga din cand in cand cate un bat si-l mai impung. Eu ma zbarlesc la ei si mai trece o perioada in care suntem lasati in pace.
Societatea actuala ne transmite un stress urias. Simtim permanent ca suntem pe muchie, daca cumva nu facem fix ce trebuie acum si-i ratam copilului viata, cariera?! E aberant! Lucrurile sunt mult mai simple si cariera copilului ar trebui sa depinda de el, nu de nebunia nostra: Sa facem ceva si inca ceva, acum neaparat! Sa bifam concursuri, lectii suplimentare si mai stiu eu ce minuni... Ar fi mai bine sa ne ascultam copiii, de obicei sunt mai normali decat noi |
Eu simt ca i-as rata cariera tocmai daca nu l-as lasa la canto si electronica, dar asta in conditiile sistemului nostru de invatamant presupune neglijarea scolii intr-o oarecare masura.
Si eu sunt pentru ascultarea copilului... ma rog ca pe fiimiu ar fi si cam greu sa nu-l asculti.
Adica fi-mea imi spunea foarte hotarata "Tu esti de vina! Ar trebui sa ma pui sa repet si sa stai langa mine! Si sa nu ma lasi sa ies afara pana nu repet la pian!". Ce parere aveti? Copil care iti reproseaza ca il lasi sa se joace cand vrea |
Sorana mi s-a parut super printesa ta.
Eu nu vad scopul acestor concursuri la copiii de scoala primara. |
Bird70, la noi se intampla un fenomen ciudat...majoritatea concursurilor sunt la ciclul primar, din clasa a IV-a apar olimpiadele si in afara de Cangurul celelalte cam dispar.
rrox3 spune:
citat din mesajul lui bird70 Eu cred ca toate concursurile astea, mai ales pentru clasele primare ar trebui scoase din programa. In primii ani de scoala cel mai important este pentru copii sa invete sa socializeze nu sa dezvolte un spirit de competitie exacerbat. Ca sa nu mai pomenesc despre stresul si presiunea pe care parintii le pun pe copii, mai ales in Romania unde daca nu ai copil castigator de concursuri se cheama ca esti ratat. Si la noi sunt concursuri dar din anul 6, nici un caz in scoala primara. Fiica mea merge la concursuri dar nu am facut nici un efort sa o pregatesc, nu i-am cerut nici un fel de munca in plus. De obicei are rezultate bune si foarte bune. Nu exista concursuri pentru copilul mic si nu l-as duce desi academic este mult peste cei din clasa si e vorba de o scoala privata cu rezultate foarte bune (nu de scoala de cartier). Eu nu vad scopul acestor concursuri la copiii de scoala primara. |
Poate fiindca in Romania copiii sunt tratati ca niste mici adulti. Le pretindem sa fie responsabili, sa fie competitivi, sa se gandeasca la cariera si sa aiba timpul programat nonstop.
Papusile cu care se joaca nu mai arata de mult a copii, ci a super modele, desenele animate nu mai sunt cu pisici si catei dragalasi, ci cu fete obsedate de shopping si gadgeturi, si..., si..., si...
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
sorana spune:
Rox .. de luni incoace am inceput sa aplic ce zice ea. Adica o pun sa repete la pian in fiecare zi fix cu "intai repeti si apoi iesi afara". Deocamdata nu se plange, ca doar a fost ideea ei.
Sorana si Monica (6 ani)
Teledon pt Mihaitza in reteua Romtelecom
0 900 900 320-pt 10 euro
0 900 900 325-pt 5 euro
flower-power spune:
"Ca parinti care doresc sa aiba copii responsabili, cu un caracter solid, asa cum se cuvine la acest început de secol, va dati seama de amploarea misiunii care va revine. In general, nu va puteti baza pe scoli, pe vecini sau pe comunitati care sa va ajute în mod semnificativ. Adesea, nu puteti avea încredere nici în propriile rude sau în biserica pentru a reîntari ceea , ce îi învatati si le dati ca model copiilor acasa. Si categoric ca nu puteti avea încredere în mijloacele de informare de masa avînd în vedere mesajele pe care se bazeaza.
Traim într-o societate care adesea este pur si simplu împotriva copiilor. " ROSS CAMPBELL-RELATIONAL PARENTING-EDUCATIA PRIN IUBIRE
Si daca luam in calcul ca asa stau lucrurile in raportul copil- societatea americana putem inmulti asta cu 100 si adapta la societatea noastra .
Cred in continuare ca prea multi dintre parintii de astazi sunt tributari educatiei pe care la randul lor au primit-o si de aici presiunea .Pt ca daca majoritatea ar reusi sa se rupa ,atunci presiunea ar veni din partea cealalta .
Vis-a-vis de sistem si societate, daca faptele ar fi aidoma vorbelor ar fi minunat .Orice material, document cu referire la copil il situeaza ca principal beneficiar ,...,...In realitate, numai interesele lor nu sunt servite. Orice altceva.
Filofteia, sa stii ca si eu am trecut prin framantari.Cred ca orice parinte adevarat le are . Si atunci am inceput sa citesc . Pot sa-ti trimit si tie cate ceva (in format electronic). Te va ajuta sa rezisti presiunii mult mai bine, cred eu .
Bird, concursurile nu fac parte din programa, ele nici nu sunt obligatorii(acolo unde dascalii mai au ceva minte si nu sunt disperati dupa salarii de merit ...). In Romania nu se cheama ca esti ratat daca nu ai copil castigator de concursuri decat daca apartii unui anumit segment. Aceste concursuri au devenit un sport national datorita in special faptului ca o buna parte din dascali se cam fac []ca fac. Notele/calificativele sunt total arbitrare .Intr-un cuvant lipsa increderii in sistem .Unii dintre parinti vor sa-i vada evaluati si de catre altcineva decat dascalul care la noi e pe 4 ani .Directorii, invatatorii, incurajeaza fenomenul .Si asa au aparut ca ciupercile dupa ploaie .In cea mai mare parte sunt niste SRL-uri si au si taxa de participare.Probabil ca nu v-ar mira prea tare sa aflati ca la noi e mai mare taxa la Cangur(care e international)decat in Canada. Nemaipunand la socoteala faptul ca acolo copiii care nu-si pot permite sunt sponsorizati ...
Sigur ca in primii ani accentul ar trebui sa se puna pe socializare, invatarea unor minime deprinderi, citit, socotit....
filofteia spune:
Ieri pe TVR 1 a fost o emisiune despre concursurile scolare, asa ca m-am gandit sa va povestesc ce am vazut.
In primul rand doamna psiholog care era invitata, a spus ca pana la 10-11 ani, copilul nu participa pentru ca vrea el la un concurs... chiar daca spune ca vrea, este pentru a multumii parintii. Ca este bine sa nu-i impingem de la spate la concursuri, pentru ca vor fi atat de satui de ele incat atunci cand vor trebui sa hotarasca nu vor fi in stare sa o faca. Si a mai punctat ceva interesant... este bine sa mearga la concurs, dar nu in defavoarea timpului liber...
Au mai dat o mamica a unui copil de clasa a VI-a, care spunea ca indiferent de rezultatul la concurs profesorul respectiv le da un punct sau doua la medie si ca nu poate nici sa spuna ca nu s-ar duce, pentru ca "este bine ca profesorul sa stie ca a fost acolo".
Doamna de la MEC se disculpa jalnic si arunca problema in curtea scolilor si a inspectoratelor scolare.
Mai aveau invitati o echipa de 3 copii de elita, destepti, care participau din placere la astfel de concursuri, dar ar fi fost bine sa aduca si niste copii normali...
Au mai luat interviuri prin scoli si cel mai socant a fost un copilas de clasa III -IV , care facea meditatie la matematica 2 ore pe zi, al carui tata era nemultumit ca avusese doua olimpiade intr-o zi si nu a putut participa decat la una , copil care a recunoscut ca nu are timp de joaca, dar "mai important este viitorul lui", vorbea cu cuvintele tatalui.
Si cam atat!
flower-power spune:
Am vazut si eu emisiunea de la un momentdat. Chiar ma gandeam ca ar fi bine sa o vezi si tu .
Intr-adevar, jalnica atitudinea vajnicei doamne Preoteasa (care e de atata timp in sistem incat si-a desavarsit arta de a spune in cuvinte multe nimic si de a ascunde faptele in dosul vorbelor).
Foarte interesant ca abia acum i-a dat prin cap sa faca un audit sa vada unde se duce suma astronomica pe care a mentionat-o moderatorul ca taxa de participare la Cangur. Ma indoiesc insa ca se va si intampla...Nemaivorbind de faptul ca se contrazicea cu moderatorul cand in cadru era prezentata clar coperta (organizat de MEC)...
Sper ca te-a ajutat sa-ti faci o opinie si sa tii mai usor piept presiunilor.
Raman la parerea ca cea mai buna cale e cea de mijloc. Adica olimpiadele sunt OK, noi fiind deja a V-a (desi si aici s-a mai intamplat sa apara derapaje). Cu alte cuvinte, nici deloc, dar nici 2 pe zi. Si atentie la calitatea lor.
"Parents need to fill a child's bucket of self-esteem so high that the rest of the world can't poke enough holes in it to drain it dry." --Alvin Price
filofteia spune:
Da Flower, m-am mai luminat.
Oricum Cangurul a fost o alegere proasta, deoarece este un concurs international, cu ceva prestanta si premii destul de multe...
Dar sunt altele Evaluare in educatie, eurojunior,si cate si mai cate unde premiile sunt derizorii.
In ce priveste MEC...toate au avizul lor.
grati.ela spune:
am dat peste acest subiect... Ozi a participat la concursuri sportive si scolare din plin in clasa a Va... desi ii place atmosfera concursurilor de inot are emotii atat de mari incat de multe ori o ia raul de stomac...la cele scolare nu are emotii desi anul acesta a participat la baraj pt calificarea la nationala... isi propune de fiecare data sa obtina un punctaj bun si mai ales sa aiba o sclipire...s/a intamplat ca la mate sa nu obtina un punctaj mare dar sa ne uimeasca la maxim cu o solutie inteligenta. Concursurile scolare, presiunea din timpul examenului, ne/a ajutat sa descoperim o usoara dislexie si acum invata sa o tina sub control.
la capitolul concursuri de nota 10 dupa Ozi> plus minus poezie *o combinatie mate cu accent pe logica si romana> si Cangurul.
filofteia spune:
Concursurile scolare, presiunea din timpul examenului, ne/a ajutat sa descoperim o usoara dislexie si acum invata sa o tina sub control. |
Cum faceti asta? Ati contactat un logoped? Putem schimba impresii?
Eu ma fost cu baiatul meu la Centrul Interscolar de Logopedie si am fost foarte dezamagita... desi este a treia a fost pus sa citeasca din Abecedar si am fost intrebata cum se descurca la celelalte materii. Afland ca la matematica se descurca foarte bine, iar la romana este de B mi s-a spus sa stau linistita ca oricum pretentiile vor scadea pana junge el la finalul clasei a VIII-a, ceea ce mie dupa noua lege nu mi se pare deloc. Degeaba i-am spus ca incurca b,p,d, ca avem inca probleme cu ghe/ge/chi/ce etc... i-am dat chiar un exemplu concret... pe care il facusem acasa..."la un moment dat"...el a scris "la unmomendat"... si cand l-a intrebat logopeda cate cuvinte sunt a spus ca trei desi era facut acasa... A spus ca nu poate fi inscris in program pentru ca se face doar in cazul esecurilor scoalare (adica cazuri f grave, care nu reusesc sa treaca clasa), iar la noi nu este cazul.
Asta off topic ...
On topic...
A mai trecut un an a III-a... am fost la doua concursuri... evaluare in educatie (faza I romana) si la cangurul.
La cel de romana a fost foarte emotionat... s-a trezit de la 6, l-a durut burta, in sala l-a apucat plansul de doua ori,am stat cu el pana a inceput concursul... incat imi parea rau ca l-am adus ... A iesit primul dupa vreo jumatate de ora, incat am crezut ca i-a fost rau ... a luat 93 de puncte...
La cangur, in schimb nici un fel de emotie... la baraj chiar a intrat singur in scoala, n-am fost cu el nici pana la usa scolii... Pentru baraj nu s-a pregatit deloc...a spus ca "doar nu este pedepsit sa stea in casa ca s-a calificat", asa ca a iesit la joaca in fiecare zi.
Acum cu portofoliile astea nici nu stiu ce sa mai zic ... vom fi obligati sa mergem la concursuri ... desi ma gandeam ca mai mult decat olimpiada de matematica si cangur sa nu mearga... sa fie prea putin?
Pe de alta parte ma gandesc ca in clasele mai mari (VI-a, VII-a VIII-a) vor fi si olimpiadele la stiinte... informatica, fizica, chimie, unde va fi bun... stie de acum mai multa fizica decat un copil de a VI-a.....