concursurile scolare si influenta asupra copilului

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Filofteia pai daca s-a dus la informatica cu placere si din proprie initiativa, ce mai vrei de la el?
Concursurile de sambata sunt cele de Evaluare, nu-i asa? O pierdere de vreme dupa parerea mea, subiecte extrem de slabe. Intr-adevar nu merita sa pierzi sambata pentru ele. Baiatul tau pare sa judece foarte bine. Cangurul de matematica e OK dupa parerea mea, cel de romana este foarte slab - conceput dupa tiparul celui de engleza, dar romana nefiind limba straina...
Dar revin, de ce esti nemultumita? A fost, a vazut cum e, de ce simti tu nevoia sa bifeze si participarea la alte concursuri? Ce ar aduce bun pentru el?

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flower-power spune:

Cangurul e o alegere buna . E un concurs serios . Doar ca este pe alt tipar decat modul romanesc de a invata, care-i bazat mai mult pe memorare, toceala si reproducere . Din pacate copiii nostri la scoala sunt mai putin incurajati sa gandeasca si mai mult sa reproduca ce-au memorat.

Nu-i mai putin adevarat ca la Cangurul lingvist intrebari de genul "care-i tara de origine a lui Brian Adams?" si "in ce oras s-a nascut Celline Dion?" o pot lasa fara raspuns chiar si pe profesoara de engleza (chiar de-i un nume in materie ).Cangurul se pliaza pe tiparul testelor PISA ,la care copiii nostri fac mai putin fata din motivele mai sus enuntate.

Dupa cum scriai si tu ,filofteia, sunt o gramada .Winners, Smart, Cangurul, Pro educatia, Eurojunior ,.......Si toate in medie cam cu 4 discipline .Presiunea scolii ,a invatatoarei si pana la urma a dorintei de afirmare a celorlati colegi(parinti) nu trebuie sa se intalneasca cu presiunea ta in nici un caz .Pt ca atunci el va scapa cum si pe unde va putea .Daca vei reusi sa-i prezinti lucrurile in asa fel incat sa-l convingi, bine, daca nu ... Atentie insa ca sub refuzul lui sa nu se ascunda teama ca nu-i destul de bun, ca se va face de ras...

Am mers la cateva concursuri si noi in primara . Si asta pt a se obisnui cu atmosfera, urmand sa sustina teste de intrare la colegiu la sf cl a 4-a, si pt a ne vedea eventualele puncte forte/unde ar mai trebui insistat. Cred ca nu-i faci nici un serviciu nici lui, nici tie daca te lasi influentata de restul clasei .Pt ca fiecare copil e divers, un alt mare minus al educatiei de la noi, care-i forteaza pe toti sa se potriveasca in matrita .

Mergi la inceput

Sau ai mai putea incerca ceva . Pe site-urile concursurilor respective exista subiectele date anterior . Le poate rezolva acasa, respectand timpul de lucru si asa se poate imprieteni cu ele, fara presiune, tu abordandu-l pozitiv...In modul asta poate ca vazand ca nu sunt atat de dificile ...cine stie ce-o fi auzit el pe la scoala ...cat e de greu ...?

La clasa I chiar ca mi se par exagerate aceste concursuri in maniera in care sunt formulate. In clasa I ,sem I ei abia invata sa scrie si sa citeasca . Cum ca citeasca cerintele, ...si sa nu se incurce in grila in care trebuie sa treaca guguloaiele ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Dar revin, de ce esti nemultumita? A fost, a vazut cum e, de ce simti tu nevoia sa bifeze si participarea la alte concursuri? Ce ar aduce bun pentru el?

Pai am spus ... presiunea societatii . Si eu consider ca nu castiga ceva din toate astea, dar toti din jur considera altfel... are prieteni, care merg la toate concursurile, iar parintii sunt incantati, desi copilul este vizibil obosit...soacra m-a certat ca m-am dus la tara in loc sa duc copilul la concurs ...in schimb faptul ca a luat un premiu la informatica a trecut ca ceva nesemnificativ ... (cand am vazut asta, noi, parintii am sarbatorit separat doar noi si copilul)
Tocmai de aceea am deschis topicul, ca sa prind curaj sa vad daca mai gandesc si alti parinti ca mine.
Una peste alta eu sunt mutumita, este un copil cu care in nici un caz nu te plictisesti si care "ridica mereu mingea la fileu".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui filofteia

[quote]
in schimb faptul ca a luat un premiu la informatica a trecut ca ceva nesemnificativ ... (cand am vazut asta, noi, parintii am sarbatorit separat doar noi si copilul)

Uite asta mi s-a parut si mie cel mai greu de suportat in viata de eleva. Premiile la romana nu contau. De fiecare data cand aveam un rezultata deosebit la romana sau la istorie mama imi amintea de matematica. Era obsedata de matamatica. "cu matematica faci orice", "numai prostii nu stiu matematica", "peste tot ai nevoie de matematica", "nu ajungi nicaieri cu romana", etc. Avea intr-o oarecare masura dreptate: se dadea bac la mate, la foarte multe facultati era examen la mate; dar modul in care voia cu orice pret sa-mi bage pe gat matematica, ignorand ceea ce faceam bine ca nefiind semnificativ era distructiv.

Datorita acestei fortari din propria mea copilarie mi-a trebuit multa forta sa nu cad in extreme (fie sa subevaluez diferite materii si sa consider ca daca este copilul bun la ceva sa faca numai acel lucru, fie dimpotriva, sa urmez tiparul familiei si sa consider matematica buricul pamantului).

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Citat:

citat din mesajul lui rrox3

Problema e ca si majoritatea adultilor au mari lacune cand e vorba de emotii... Familia traditionala e demult depasita. Parintii care ar trebui sa-si initieze copii in toate astea, au nevoie la randul lor sa fie initiati.

Filofteia, asta poate fi unul dintre raspunsurile la intrebarile tale . Parintii care isi mana copiii cu sau fara voia lor la concursuri duc dupa ei o mostenire educationala defectuoasa care se perpetueaza de la o generatie la alta (vezi soacra, experienta lui simali, atat de multe alte exemple pe care fiecare le avem in jur) .Sau daca nu reusesc sa-i convinga ,ii tin de rau apoi. Asta se intampla pt ca majoritatea parintilor au fost educati prin aceste metode, le sunt cunoscute, firesti . Tocirea eu-lui copilului, personalitatii lui, inregimentarea si potrivirea in matrita (comparatia cu copilul nu stiu cui) sunt metode care din pacate inca sunt cat se poate de actuale pe aici.

Scria cineva anterior ca din cauza a ceea ce-a vazut in jur, ea a facut exact invers cu copilul. Experientele neplacute ne pot marca in asa fel incat lesne putem ajunge in extrema cealalta . De aceea cred ca cea mai sigura cale este de a respecta nevoia copilului si nu de a proiecta asupra lui efectele traumelor noastre(de obicei frica ).

Presiunea sistemului se resimte cu adevarat in momentul in care tu vrand sa urmezi un liceu de mate-fiz sa zicem (unde ultima medie e in jurul a 9.50), esti obligat pt a o obtine sa ai media 10 la muzica, desen, religie, tehnologie....Sau, vrei limbi-straine , la fel, trebuie sa ai medii de 9/10 la mate, chimie, fizica...

Presiunea societatii ( in speta a parintilor care sunt pro concursuri-fara numar-pt a demonstra ce copii destepti au )as zice ca are scopul de a-si autovalida decizia . Cu cat mai multi cu atat inseamna ca decizia lor a fost una buna .La noi functioneaza inca destul de bine spiritul de turma si asta poate si din cauza matritei din copilarie si uite asa ...cercul vicios .

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui filofteia

Citat:

Pai am spus ... presiunea societatii . Si eu consider ca nu castiga ceva din toate astea, dar toti din jur considera altfel... are prieteni, care merg la toate concursurile, iar parintii sunt incantati, desi copilul este vizibil obosit...soacra m-a certat ca m-am dus la tara in loc sa duc copilul la concurs ...in schimb faptul ca a luat un premiu la informatica a trecut ca ceva nesemnificativ ... (cand am vazut asta, noi, parintii am sarbatorit separat doar noi si copilul)
Tocmai de aceea am deschis topicul, ca sa prind curaj sa vad daca mai gandesc si alti parinti ca mine.
Mi se repeta mereu ca nu va da la examen electronica, canto, informatica...ce daca este bun la astea ... eu insa vreau sa gasesc o cale de mijloc.
Una peste alta eu sunt mutumita de Adi, este un copil cu care in nici un caz nu te plictisesti si care "ridica mereu mingea la fileu".

Cred ca ar trebui sa ai mai multa incredere in tine, ca mama, si sa devii imuna la presiunea societatii, soacrei, altor parinti. Asa cum zice si flower-power presiunea lor nu urmareste decat autovalidarea si nu are nici cea mai mica legatura cu binele copilului tau.

In alta ordine de idei, pentru linistea ta personala , examenele nu sunt pentru elite, sunt la nivel mediu de obicei. Nu-i nevoie sa fii extraordinar de bun la o materie ca sa iei un examen la acea materie. Adica te poti ocupa putin de toate cele ca sa-ti asiguri reusita la examene, dar sa-ti investesti varful de resurse in ce-ti place cu adevarat. In cazul baiatului tau: OK, invata la toate materiile, dar merge la concursuri si lucreaza in plus doar la ce-i place. Si da, va da examen si la informatica sau canto, depinde unde si ce va dori sa studieze in viitor. Hai sa vedem mai departe de lungul nasului.

Societatea actuala ne transmite un stress urias. Simtim permanent ca suntem pe muchie, daca cumva nu facem fix ce trebuie acum si-i ratam copilului viata, cariera?! E aberant! Lucrurile sunt mult mai simple si cariera copilului ar trebui sa depinda de el, nu de nebunia nostra: Sa facem ceva si inca ceva, acum neaparat! Sa bifam concursuri, lectii suplimentare si mai stiu eu ce minuni... Ar fi mai bine sa ne ascultam copiii, de obicei sunt mai normali decat noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Nu cred ca aici e locul pentru ce vreau eu sa zic dar ... e in ton cu ultimele discutii.
Tocmai pentru ca nu am vrut sa chinui copilul in nici un fel (ea nefiind inca la scoala) eu nu am insistat cu ... mai nimic. Am mai zis ca fi-mea tine sa faca pian, eu nefiind foarte convinsa si in plus nu repeta deloc.
E bine zilele trecute cand aveam o discutie de gen "Daca vrei sa faci pian, atunci trebuie sa repeti. Daca nu vrei renunti, nu mai mergem la lectii. Si daca nu repeti probabil ne va da doamna afara oricum".
Ei bine fi-mea mi-a reprosat ca nu o pun eu sa repete, ca nu-i fac eu un program fix de repetat la pian. Am ramas masca. Adica fi-mea imi spunea foarte hotarata "Tu esti de vina! Ar trebui sa ma pui sa repet si sa stai langa mine! Si sa nu ma lasi sa ies afara pana nu repet la pian!".
Ce parere aveti? Copil care iti reproseaza ca il lasi sa se joace cand vrea

Sorana si Monica (6 ani)

Teledon pt Mihaitza in reteua Romtelecom

0 900 900 320-pt 10 euro
0 900 900 325-pt 5 euro

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Nu cred ca aici e locul pentru ce vreau eu sa zic dar ... e in ton cu ultimele discutii.
Tocmai pentru ca nu am vrut sa chinui copilul in nici un fel (ea nefiind inca la scoala) eu nu am insistat cu ... mai nimic. Am mai zis ca fi-mea tine sa faca pian, eu nefiind foarte convinsa si in plus nu repeta deloc.
E bine zilele trecute cand aveam o discutie de gen "Daca vrei sa faci pian, atunci trebuie sa repeti. Daca nu vrei renunti, nu mai mergem la lectii. Si daca nu repeti probabil ne va da doamna afara oricum".
Ei bine fi-mea mi-a reprosat ca nu o pun eu sa repete, ca nu-i fac eu un program fix de repetat la pian. Am ramas masca. Adica fi-mea imi spunea foarte hotarata "Tu esti de vina! Ar trebui sa ma pui sa repet si sa stai langa mine! Si sa nu ma lasi sa ies afara pana nu repet la pian!".
Ce parere aveti? Copil care iti reproseaza ca il lasi sa se joace cand vrea

Sorana si Monica (6 ani)

Teledon pt Mihaitza in reteua Romtelecom

0 900 900 320-pt 10 euro
0 900 900 325-pt 5 euro

Arunca vina pe tine. Doar stim ca mani****tea parintilor e specialitatea copiilor Daca ai incepe sa faci ce iti reproseaza, ti-ar reprosa ca o chinui si ti-ar spune mandra ca e treaba ei cat si cand repeta la pian.
Si fiica-mea aplica tactica asta. Ca sa o las in pace, nu de alta.
Daca nu ii reprosezi nimic, nici ea nu-ti va mai cere sa o "pazesti"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Eu cred ca toate concursurile astea, mai ales pentru clasele primare ar trebui scoase din programa. In primii ani de scoala cel mai important este pentru copii sa invete sa socializeze nu sa dezvolte un spirit de competitie exacerbat. Ca sa nu mai pomenesc despre stresul si presiunea pe care parintii le pun pe copii, mai ales in Romania unde daca nu ai copil castigator de concursuri se cheama ca esti ratat. Si la noi sunt concursuri dar din anul 6, nici un caz in scoala primara. Fiica mea merge la concursuri dar nu am facut nici un efort sa o pregatesc, nu i-am cerut nici un fel de munca in plus. De obicei are rezultate bune si foarte bune. Nu exista concursuri pentru copilul mic si nu l-as duce desi academic este mult peste cei din clasa si e vorba de o scoala privata cu rezultate foarte bune (nu de scoala de cartier). Eu nu vad scopul acestor concursuri la copiii de scoala primara.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput