Despre bone (2)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui ruxij

Hahaha si eu fac ordine inainte sa vina menajera Cum sa dea cu aspiratorul peste jucarii si in plus, face curatenie la tot departamentul, dc. ma spune ca la mine e mizerie?

dar sa vedem daca mai e cineva la fel de psihopupu si la restaurant. dupa ce mancam, eu adun farfuriile una peste alta, servetelele folosite, tacamurile le fac gramada, adun firimiturile cu un servet, ii arat si soniei cum sa-si stranga tacamurile si farfuria, sa-i fie mai usor doamnei sau domnului care curata masa dupa noi. eu sunt foarte umila cu personalul muncitor la curatenie, nu ma intrebati de ce, ca nici eu nu stiu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adina Iulia

Ce inseamna "la negru"? Trebuie sa-i declar eu undeva veniturile?

Trebuie sa si le declare singura. Daca o face sau nu, e treaba ei. Eu semnez ce document doreste, daca doreste.

pai in primul rand trebuie sa platesti darile la stat, ca sa aiba si femeia drept la pensie, asigurari, somaj si ce-o mai fi. Carte de munca parca se cheama in Romania. Nu-i destul sa semnezi.
In Franta nu mai stiu exact, dar raportul sa tot fie ceva gen salarul brut = 1,5 * salariul net

Aici e cam 10 euros la negru (la "capitala", ca in provincie e mai putin cred), si costa aproape dublu printr-o agentie. Tocmai fiindca trebuie platit salariul femeii (care include concedii etc) + un pic si la agentie sa castige ceva. Sau eventual nu mai treci prin agentie, iti gasesti singur... Dar daca declari iti deduci din impozit si cica tot cam la atat revine, in schimb banii de pe impozit ii recuperezi peste un an (de fapt se scad din ce ai de platit).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

Citat:
citat din mesajul lui ruxij

Hahaha si eu fac ordine inainte sa vina menajera Cum sa dea cu aspiratorul peste jucarii si in plus, face curatenie la tot departamentul, dc. ma spune ca la mine e mizerie?

dar sa vedem daca mai e cineva la fel de psihopupu si la restaurant. dupa ce mancam, eu adun farfuriile una peste alta, servetelele folosite, tacamurile le fac gramada, adun firimiturile cu un servet, ii arat si soniei cum sa-si stranga tacamurile si farfuria, sa-i fie mai usor doamnei sau domnului care curata masa dupa noi. eu sunt foarte umila cu personalul muncitor la curatenie, nu ma intrebati de ce, ca nici eu nu stiu...

Aici recunosc ca m-ai depasit:) Eu incerc sa nu las dezastru, dar nu ma apuc de facut curat pe masa. Cred ca e frumos sa te gandesti la ei, practic muncesc din greu si poate noi suntem mai norocosi, putem sa le usuram munca.

Cu cartea de munca, se practica si aici dc. ai bona de exemplu. Bona, nu babysitter ocazional. Adica cineva care lucreaza 8h/zi. Asa si menajera cred, desi cunosc lume care are bona, dar nu cunosc lume care are menajera permanenta. Cei ca mine, care au o menajera care vine 4 h la doua saptamani (de fapt a mea vine 2h, asa ca protectia sociala e ca eu ii platesc timp dublu ) sau chiar 4h/saptamana, nu fac contracte de munca.

Mergi la inceput

Ruxij, e adevarat ca statul francez iti simplifica treaba. Iti cumperi de la banca niste cecuri speciale 'emploi-service' si platesti femeia cu cecurile respective. In asta consta facutul de carte de munca. Au introdus aceste facilitati tocmai ca altfel cine se oboseste pt 2 ore, cum zici, sa mearga sa-i faca carte de munca.
Si menajera mea e tot la negru, nu are acte deci nu are voie sa lucreze, e din Republica Moldova, ii dau 10 euro pe ora si vine 2 ore pe saptamana. Aici la Paris suprafetele sant mici si scumpe, cine credeti c-a pomenit 3 bai ca la americance ??? Asa ca mie in 2 ore imi curata rapid apartamentul (nu intra in detalii) si din proprie initiativa imi aspira si balconul, sau daca-s rufe intinse mi le impatureste etc.
E super eficace si eu ma estimez super castigata, week-endul mi-e consacrat 100% copilului, adio pierdut vremea cu curatenia (eu nu-s asa eficace, imi ia mai mult timp), si pt timpul asta petrecut cu copilul sant gata sa-mi trec peste orice sentiment sau frica ca imi sparg contul in banca mafiotii din Moldova. In fond si la urma urmei, dupa parerea mea, e o chestiune de prioritati pt fiecare, si de posibilitati financiare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui avmaria
In fond si la urma urmei, dupa parerea mea, e o chestiune de prioritati pt fiecare, si de posibilitati financiare.

in fond si la urma urmei, asta cu ce crezi tu despre "fiecare" se numeste generalizare si nu e permisa, ca nu e obiectiva. cel putin 3 fete la episodul asta au sustinut altceva: punctul lor de vedere, antagonistic cu al tau. insinuarea asta frivola ca cine nu are menajera inseamna ca nu are ca prioritate copilul sau nu are bani este exact asta, superficiala. si ca s-o spun si mai direct: MIE nu mi se pare normal sa-mi curete altcineva veceul, e chestie de demnitate umana, "in fond si la urma urmei". nu mi se potriveste umbrela de burgheza cu servitori si nici nu e idealul meu in viata. fie-mea are doi ani si-si pune singura hainele in masina de spalat dupa ce se dezbraca, isi duce farfuriuta la chiuveta, arunca la cos ce e de aruncat, adunam impreuna jucariile la sfarsitul zilei si e de fotografiat cum sterge podeaua cu un servet sub scaun dupa ce mananca, asa stangaci cum poate, dar cu mare zel, ca asa a vazut la muma-sa. chestie de educatie, dupa parerea mea, dar si asta e o prioritate la unii, mai importanta decat altele, la altii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Hai mai conchita nu te supara.
Eu zic ca e o "chestiune de prioritati" si la tine.
De exemplu la tine, acum, prioritatea este sa inveti copilul sa aiba bun simt si sa se descurce singura. Asta implica si exemplul personal. Si asta e prioritatea ta, acum. Poate peste 5 ani iti vei schimba prioritatile (in sensul ca deja copilul poate ca va avea "in sange" chestiile astea si treceti in alta etapa).
Ruxij spunea ca i-ar trebui o data pe saptamana, dar isi permite doar o data la doua saptamani, deci pentru ea e o problema de posibilitate financiara.
Mie mesajul avmariei nu mi se pare ca ar ataca pe cineva, spune cum e la ea si mai intelege ca altii au alte idei si prioritati ....

Iar menajera e la negru acum. Sper ca va fi "la alb" peste un an, momentan nu-mi permit sa-i platesc si taxele.

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera īntr-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Conchita, la capitolul curatenie se pare ca suntem exact la fel , la fel fac si eu la restaurant, strang frumos farfuriile si le dau chelnerului si sa vezi ce ma supar daca patez fata de masa :), chiar incerc ca o scot cu apa imediat.Eu fac asta pentru ca sincer ma simt prost sa stau acolo si sa fiu servita si cineva sa stranga dupa mine, ma simt mai bine daca fac si eu putin.
Si pe Aidan il invat sa fie curat si sa stranga dupa el.Stie si sa separe gunoiul in hartie, plastic, sticla si gunoi normal.

Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
A ticket to hell has never been funnier

"If God is willing to destroy evil but not able to do so, then he is not omnipotent/all-powerful.
If he is able to destroy evil but not willing to do so, then he is malevolent.
If he is both able and willing, then whence cometh evil?
If he is neither able nor willing, then why call him God?" - Epicurious

Mergi la inceput

Sorana, merci de interventie, da stai linistita ca virgula Conchita plateste polite de la alt post, de aia se aprinde asa. Bineinteles ca a "isi da cu parerea" despre anumite alegeri in viata si nu despre "fiecare", dupa cum am facut-o eu, nu e generalizare, si e absolut permisa, asta-i scopul insusi al forumului, schimbul de pareri personale, deci cat se poate de subiective. Interpretarea Conchitei e doar o figura de stil jurnalisceasca menita sa intimideze, si nimic mai mult.
Caci in fond si Conchita zice si face exact acelasi lucru ca si mine, isi da cu parerea ca la ea prioritatea numarul unul consista in a fi fidela principiilor ei de viata - acela de a nu avea relatia de stapan-servitor, caci asa percepe ea aceste servicii de menaj. Si pt a fi fidela principiilor ei, e gata de orice sacrificiu, inclusiv acela de a-si trimite we de we copilul cu tatal in timp ce ea face curatenie si mancare. Si bravo ei ca isi respecta principiile, si ca prioritatea ei n°1 e aceea de a-si creste copilul intr-un spirit frumos, echitabil. Deci fiecare cu scara lui de valori si cu prioritatile lui pana la urma, si nu-s unele mai bune ca altele. Important e ca fiecare sa fie in adecvatie cu el insusi.

Eu nu ma consider burgheza cu servitori, nici nesimtita ca-mi spala altcineva veceul, si chiar d-aia n-am cum sa ma simt vizata de posturile Conchitei, si nici nu consider ca generalizeaza si deci ma considera lipsita de "demnitate umana", desi urmand acelasi rationament, cam la asta s-ar ajunge. Asa vede ea lucrurile, altfel ca mine. Punct. Eu vad lucrurile in felul urmator : sant multi oameni care ar da orice sa poate face 2 ore de menaj pe ici pe colo sa aiba din ce trai, nu toata lumea are diplome si facultati, mai sant si cu 3 clase, si depinde de noi sa tratam aceste munci cu respect si sa le platim adecvat. In Paris sant destui nenorociti care fac menaj si cu 5 euros la ora, 10 euros e tariful cel mai ridicat la negru, eu cu femeia de menaj nici nu ma intersectez vreodata, ea e stapana la mine in casa, are cheile de la mine si trece cand sant eu la servici. I-am cumparat produse pe baza de otet si altele mai naturale ca mi-a pomenit de o alergie pe piele, am rotunjit in sus cand a fost cazul si consider ca am tratat-o intotdeauna cu mult respect. Din punctul meu de vedere strict, daca tratezi femeia de menaj cum trebuie si o platesti corect (ideal o si declari), e un job ca oricare altul si nu faci decat sa ajuti economia tarii in care traiesti. Idealul meu ar fi sa-i platesc carte de munca, dar nu-mi permit sa avansez dublu pretul si sa-mi recuperez banii peste un an, inca anul acesta am cheltuieli mari cu cresa, la anul vom vedea. Asta e singurul punct in care ma simt cu musca pe caciula. In rest, avand in vedere situatia mea de persoana singura cu un copil si deci cu un singur venit, e clar ca si financiar trebuie sa fac niste alegeri in functie de niste prioritati pe care mi le-am stabilit. Prefer sa umblu cu pantofii de anul trecut si sa-i duc la pantofar la carpit, sa ma vopsesc si epilez singura ... caci da, recunosc, sant frustrata ca nu stau destul cu copilul, si sa platesc femeia de menaj in schimb. Daca mi-as permite as lua-o o ora in plus la calcat. Eu as fi vrut sa stau acasa macar vreo 2 ani dar pur si simplu daca n-ar fi salariul meu am muri de foame, si-am fi pe drumuri, caci cineva trebuie sa plateasca si creditul la apartament si pita cea de toate zilele (ca tot s-o discutat asta pe pagini intregi). Si da, ma consider foarte norocoasa ca imi permit aceste 2 ore pe saptamana de menaj, pe care le consider un mare lux, avand in vedere ca traim dintr-un singur salar. Multe femei in situatia mea nu au norocul asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Femeia care imi face mie menajul are 2 copii. Deocamdata doar ea munceste, barbatul e "sezonier" si acum sta acasa din noiembrie incoace. Daca n-ar veni la mine si la inca x ar muri de foame, la cel mai propriu mod.
Inutil sa zic ca are fetita mai mica cu fix un an decat fi-mea si absolut toate hainele de anul trecut si pantofii de anul trecut ajung la ea plus jucarii. Eu nu ii dau bani in plus fata de ce am vorbit dar iau cadouri copiilor de Paste, de Craciun, de zilele lor. Cand a avut fetita ei peritonita m-a sunat din spital sa ma roage sa-i imprumut niste bani, intr-o ora eram la spital cu banii. Practic e un ajutor reciproc, ea ma scuteste de o mare bataie de cap, de sambata la smotru in loc de parc, eu o platesc la "pretul pietei" deci e ok. Si nu o desconsider absolut deloc, ce face ea e munca cinstita, ban castigat cinstit, nu fura, nu inseala, pentru mine e ok.
Pana la urma si noi suntem platite pentru munca prestata, indiferent de natura muncii. Practic eu o admir ca in situatia data are principii morale solide, isi creste copii foarte frumos, munceste pentru bani, etc. Ea este dintr-un sat in care baietii sunt trimisi la munca de la 10 ani, ea are baiatul de 12 ani si insista ca el sa faca scoala, sa nu ajunga ca ei, traind de azi pe maine.

Si eu cred ca am avut cate ceva de invatat de la ea ... si nu ma refer la cum se face curatenie eficient

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera īntr-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Eu n-am avut nici o problema sa iau menajera. Exact cum spune Avmaria, e si asta o meserie. La fel ca ospatarul, camerista si altii care presteaza servicii. In fond cind mergi la tuns cineva te spala pe cap, la salon e cineva care-ti face masaj etc. Sa nu mai vorbim de dentist sau ginecolog...
Am mai scris undeva ca am avut o babysitter care apoi a venit sa faca menaj (descoperisem intre timp ca era foarte rapida si eficienta). I-am recomandat-o unei prietene care avea doi copii si era "overwhelmed". Ea gindea cam ca si Conchita si Pantera. In concluzie fata asta isi petrecea timpul jucindu-se cu copiii in timp ce mama facea curatenie prin casa (erau mici copiii). Cind era vreme buna ii scotea in parc, dar de multe ori se jucau in casa.
Eu as fi preferat sa am timpul cu copiii, i-am spus-o si ei, dar ea a zis ca nu poate. Asta e! Cum ziceam, eu n-am nici o problema... Asata pentru ca nu vad deloc o relatie stapin-servitor. Nu e sclavul meu, e o persoana platita sa faca unele servicii.
Sigur ca si eu adun jucariile, hirtiile inainte sa vina ca altfel nu are cum sa faca curat. La restaurant nu lasam nici noi toate vraiste pe masa, le aranjam cit de cit. Nici camera de hotel n-o intoarcem cu fundul in sus, dar nici nu ma apuc s-o fac luna. Las niste bani pentru camerista, eu cred ca-i mai fericita asa decit daca gaseste curatenie absoluta.
Uitasem sa adaug ca normal ca si noi adunam farfuriile si stergem dupa noi etc. Doesn't everybody? Oricum, asta n-are legatura cu facutul curateniei de la A la Z.

Mergi la inceput