crenvusti la copii
Raspunsuri - Pagina 3
theo_2004 spune:
piza ii dau deseori seara. dar nu cea din comert. fac sos (rosii pasate, ardei rosu pasat sau taiat cubulete, un morcov mic pe razartoarea fina, usturoi condimente - busuioc, oregano- puse la foc mic cu putin ulei) pe care il pastrez cateva zile in frigider. cu acest sos ung felii de paine prajita sau lipii cand am, presar friptura rece de pui / curcan sau peste la gratar si pun cascaval ras sau felii subtiri sau mozarela. apoi putin la cuptor si gata. de cele mai multe ori peste sos pun doar cascaval sau mozarela. carne pun doar daca se intampla sa manace inainte de ora 19. dupa ora 19 nu mai servim carne. acelasi sos il folosesc la paste. fierb cateva paste (integrale de la Barila sau bio, din fainuri integrale,de la magazine eco / bio / plafar) adaug sos din borcanul meu si pun parmezan cu incredere. iata 2 feluri de cina ok, zic eu, si rapide.
editez ca am uitat sa spun si eu cum fac pateul (desi puiul meu il manaca rar - ficatelul in general; dar aici e deja alta discutie despre cat de (ne)indicat la copii): ficetelul il fierb in lapte. dupa racire ii dau pielita jos(nu e usor) si il bag la blender cu unt topit, galbenus de ou, ceapa fiarta si tocata. pt aspect vesel adaug apoi patrunjel verde sau ardei rosu / galben tocat marunt.
mami de theo
"o zi in care nu ai ras este o zi pierduta"
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui stcgeo Acum pe bune nu poti hrani copilul numai cu gratar de pui, mai ales cand e vorba de micul dejun. Sunca nu, branza topita nu, mezeluri nu, oua doar ecologice( pe care bineanteles ca le gasesti foarte greu sau deloc), pateu nu si daca mai ai acasa si un mofturos care nu mananca iaurt simplu si nici cereale cu lapte atunci sa vezi distractie. |
pui la gratar este numai una din posibilitati.
daca nu te deranjeaza, iti povestesc cum fac eu, poate cine stie, schimbam idei folositoare: ai 7 zile pe saptamana, cu doua mese pe zi la care trebuie carne. in total, 14 mese. ficat poti numai de doua ori pe saptamana (asa e sanatos), oua tot de 2 ori pe saptamana (sanatos), deci scadem 4 mese. pui ii poti da zilnic, dar nu e recomandabil. sa zicem tot de 2 ori pe saptamana, mai raman 9 mese de acoperit cu proteine (nu numai carne). ii dai fasole de doua ori pe saptamana, raman 7 mese. mai scazi 2 mese de carne de vita, raman 5: doua de peste, raman 3, una de sea food, raman 2: linte, soia, mamaliga. voila.
dimneata: iaurt amestecat cu cereale si fructe, sos de mere cu cereale, sos de mere cu branza dulce, cereale cu stafide, etc etc.
flaviutza spune:
Fi-mea are 5 ani si le-a gustat din an in paste si nu papa nici la camin nimic in afara de ciorbe si mancare gatita, nu se atinge de mezeluri, de dulciuri de comert (in afara de kinder, ca din ala io i-am mai dat) de pateul de dimineata, nici s-o pici cu ceara.
Seara a mea s-a fixat pe mamaliga cu smantana urmat de fix 3 papanasi cu smantana, de trei zile fac acelasi meniu de seara,ca asa vrea dansa.
acusi tre sa ma gandesc daca n-oi putea eu cumva coace papanasii aia, sa nu-i mai prajesc in ulei, maine incerc,incercarea moarte n-are.
oanamada spune:
citat din mesajul lui anya Oana, cum ai reusit sa faci ficatelul frecat cu unt sa semene cu pateul din comert? Baietii mei nici ala Martinel nu-l vor. Doar nenorocire la cutie de tabla! Eu nu merc cu ei in hipermarketuri nu ca sa nu-mi ceara jucarii (ca nu cer) ci ca sa nu ma trezesc in cos cu pateu, cremwursti si parizer. Nici macar pe sunca n-ar pune gura, iar friptura la cuptor dupa 3 zile de "gustat" si lasat in farfurie am aruncat-o. Mai mananca pulpe la gratar/cuptor dar nu-i pot hrani doar cu astea, ca mananca pui si la pranz, la gradinita. Ce le dati seara? Mancare gatita- nu prea, ca manaca la pranz. Macaroane cu branza, mamaliga, un gratar din pulpa de pui (pieptul nu-l mananca ca e uscat), sandwish cu cascaval la toaster. Salata si cruditati mananca cu placere in fiecare seara, dar trebuie sa le pun si altceva alaturi, ca nu se satura pascand! Anya |
Anya, noi suntem inca mititele asa ca nu "cunoastem" ce este ala pateu din comert, dar...am experimentat o faza cu fetita prietenei mele care are 5 ani...i-a facut pateu si i l-a pus intr-o conserva de pateu...a tot pacalit-o ca de abia a desfacut-o si a mancat-o...
Consistenta pateului facut in casa depinde de cat unt ii pui...cu cat ii pui mai mult, cu atat iese mai cremos...dupa ce-l bagi la frigider se intareste si capata consistenta...eu ii pun putin unt...avand in vedere ca este mica...
Vad ca se tot discuta de mancat seara si dimineata...pai la noi dimineata se mananca urmatoarele (in afara de laptele de dimineata): salata de fructe (avocado, mar, banana etc), salata de mar cu morcov, painica cu miere seu dulceata facuta in casa, budinca de lamaie sau de mandarina, ou fiert (o data pe saptamana), pate de ficat, cereale de porumb cu iaurt...
Seara noi nu mancam ceva gatit...ca avem pe la 6 gustare (un iaurt, biscuiti, eventual o banana) si mai avem pe la 8.30 cereale Humana...ultima masa este formata din laptic...
Chiar nu se simte nevoia mancatului seara avand in vedere ca la pranz imi mananca foarte bine, felul unu si felul doi...
Oana siCati mica (1 an si 7 luni)
CATI POZE NOI
"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume."
oanamada spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui theo_2004
Dupa aceea ... principiile sunt intiparite si EL, copilul, va sti sa aleaga ce e mai bine pt el. Dar daca e educat in spiritul "o data nu strica", "asa au crescut si ai mei parinti / bunici" nu se stie daca va fi destul de sigur pe el sa constientizeze diferite pericole. O educatie buna nu se pierde in timp! [oanamada sunt sigura ca intelegi ce am scris. (vezi subiectul cu pufuletii)] mami de theo "o zi in care nu ai ras este o zi pierduta" |
Da, am inteles perfect
Conchita, perfecta structura ta alimentare..subscriu cu oul si pateul de ficat sau ficatelul fiert...dar ce zici tu acolo se aplica deja la copii putin mai mari....ca fasole la un an nu-i poti da decat verde (din aia uscata boabe nu este recomandata ca e boala pentru burtica mica!)- asa ca pe aia eu o inlocuiesc cu spanac, fasole verde, broccoli, peste mananca de doua ori pe saptamana, vaca nu prea mananca (adica nu-i prea place, de mancat mananca, dar nu cu pofta!), fructe de mare (e prea mica pentru asa ceva si oricum nu prea am incredere in ce se vinde aici la noi...hai poate doar creveti sa zicem...)...linte vreua sa-i dau si eu, vreau sa-i dau acum loboda ca tocmai ce a iesit si e proaspata, leurda, untisor, cu urzicile ma tenteaza, dar pediatrul mi-a zis sa stau macar pana la doi ani (ca au potential alergic!).
Ai omis un singur lucru care mie una mi se pare esential - o obisnuinta care trebuie creata copilului oricat de incomod ar fi pentru parinte - un suc de fructe (cat mai multe), proaspat stors, manual, cu pulpa in el...eu una pe Catinca am incercat s-o invat si de cand a implinit un an, nu ne lipseste acest suc... ii dau zilnic.
CATI POZE NOI
"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume."
mina spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui oanamada
Fierb bine ficatelul, il pasez cu blenderul, il amestec cu o lingurita de unt, putina sare, patrunjel tocat foarte marunt (mai nou pun si putina ceapa verde- cam jumatate de fir la un castronel)...si gata...rapid si eficient...mananca trei zile (mai mult nu-i dau ca mi-e frica sa nu se altereze-chiar si la frigider!) Oana siCati mica (1 an si 7 luni) CATI POZE NOI "Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume." |
daca ii pui si un dovlecel mic si un morcov mic, fierte, plus un galbenus fiert, iese o treaba de poftesti la mancarea copilului. Cand e un pic mai mare, intinzi chestia asta blenderuita pe paine, o garnisesti din belsug, da DIN BELSUG cu ceapa si gogosari, si papa de nu mai stie de el.
dinner ca la tzara, da?
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
conchita spune:
citat din mesajul lui oanamada Conchita, perfecta structura ta alimentare..subscriu cu oul si pateul de ficat sau ficatelul fiert...dar ce zici tu acolo se aplica deja la copii putin mai mari....ca fasole la un an nu-i poti da decat verde (din aia uscata boabe nu este recomandata ca e boala pentru burtica mica!)- |
Oana, dar eu raspunsesem unei mamici, stcgeo, cu un copil mai mare de 2 ani, nu lui alexpa care are bebe de un an.
conchita spune:
citat din mesajul lui oanamada Ai omis un singur lucru care mie una mi se pare esential - o obisnuinta care trebuie creata copilului oricat de incomod ar fi pentru parinte - un suc de fructe (cat mai multe), proaspat stors, manual, cu pulpa in el...eu una pe Catinca am incercat s-o invat si de cand a implinit un an, nu ne lipseste acest suc... ii dau zilnic. |
nu l-am omis, pentru ca eu nu-i dau suc nediluat (1 oz suc stors proaspat si restul apa), este prea acid. si mai mult de 4 oz pe zi nu se recomanda, ca mai e si zaharul in discutie.
mandarinutza spune:
Eu si sotul nu mancam cremwusti, deci nu cumparam. La mama mea a mai vazut Antonia cremwusti, si vroia si ea, dar i-am explicat ca nu sunt buni- a pus mana pe ei, a vazut ca sunt destul de fierbinti si a zis 'cah'.
Mie sincer nu mi se par un aliment potrivit nici pt adulti. Chiar de curand cumparase mama mea mai multi, si avea si eticheta de la ei, m-am ingrozit ce contineau cremwustii Meda - chimicale si era o lista de vreo 15-20.
Usor de preparat sunt si alte feluri de mancare. Eu Antoniei ii dadeam la 1 an la masa de sera: un cartof fiert cu putin unt si branzica sau fagaras/orez cu lapte/gris cu lapte/ paste cu branza/sufleu / orez cu legume/ mamaliga cu fagaras/cartofi fierti cu cascaval ras deasupra, cartof dulce, ciorbe,supe
Mandarinutza mamica de Antonia Maria 30.08.2007
Poze
oanamada spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
nu l-am omis, pentru ca eu nu-i dau suc nediluat (1 oz suc stors proaspat si restul apa), este prea acid. si mai mult de 4 oz pe zi nu se recomanda, ca mai e si zaharul in discutie. |
Da, aici ai dreptate cu zaharul...avand insa in vedere ca a mea este mica si nu are de unde sa ia din alimentatie zahar decat de acolo...eu am considerat ca nu e un capat de tara (noi alte dulciuri nu mancam- decat foarte rar cand mai fac eu biscuiti sau vreo budinca)...cat despre aciditate, eu ii pun intotdeauna si fructe neutre - banana de exemplu...la noi sucul este de fapt un shake fara lapte - iese grosut din cauza pulpei...si eu il diluez cu apa plata!
CATI POZE NOI
Mandarinutza mi-a adus aminte ca am omis din enumerare sufleul din spanac, sufleul de brocolli, cartofii copti umpluti cu legume si cu cascaval ras pe deasupra si cartofii frantuzesti la cuptor.