E romanul atat de ingust la minte?noroc cu mortii!
'Na ziua!
sa radem sau sa plangem? in mod sigur.. putem plange ..
Am vazut in Ro batrani care nu au ce manca .. dar imprumuta bani pentru a da de pomana imbracaminte.. mobila samd.. apoi "linistiti" si sufleteste si financiar... mananca paine cu muraturi.. t ise strange inima, dar e adevarat
Am vazut inmormantari care se fac de dragul lumii... "ca sa nu- rada lumea" .. e traditie sa faca.. sa dreaga... nu face asa.. fa asa..
e trist! e din ce in ce mai trist!
insa ceva mai aberant decat acest lucru nu am vazut niciodata
- sa-ti faci pomana de viu.. pt cand vei fi mort .. si sa mai gasesti si preot care sa-ti tina aceasta slujba! Un video cutremurator despre *Repetitie la inmormantare *
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/842440/Repetitie-de-inmormantare--VIDEO/
aa. sa nu uit: uitati-va la "sporul" preotului in timpul slujbei ... si la ceea ce spune : "in amintirea celui ce va deceda"
e incredibil!
s-auzim numai de bine! si
Raspunsuri
Chuny spune:
Ardeiash, asta e un obicei vechi din acel sat: pomana cu mortul la masa. Pe mine nu ma mira atat de tare ... e drept ca nici nu stiam ca exista asa ceva. Fiind un obicei nu pot sa-i judec pe acei oameni, eventual ma uit la ei ca la un spectacol (ieftin sau nu ).
Imi place ca biserica ordodoxa "s-a adaptat" acestui obicei :-))
Trebuie sa recunosc ca bunicul din partea mamei ( cu care nu am nici o legatura, na) si-a facut un cavou imens ... l-a facut de acum 20 de ani ... acu 5 ani si-a comandat si sicriul si si-a facut poze in el sa vada cum ii sta ... de cand a inceput cavoul a mai construit si niste case, dar pe noi ne distreaza cand aflam ce a mai facut el in cavou: mobilier, covoare etc
Sibylle
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">SONIA ARE NEVOIE DE AJUTOR! UN CONT PAYPAL VA STA LA DISPOZITIE
J G spune:
Sibylle mi-a placut de unchiul tau.
On topic si eu sunt mirata de fenomen: am vazut la bona mea (care nu se descurca f bine cu banii, din contra) ce eforturi si foame a facut ca sa execute pomenile pentru mama ei. Imi povestea ce pune pe farfurii si eu o intrebam: dar nu e cam mult??
Desigur eu ma aflu intr-o zona a "spiritualtatii" in care nu inteleg deloc chestiile astea...
J si Carla (05.02.2006)
viviana spune:
Se poate sa fie. Romanul obscur vrea sa epateze. Cu orice pret si din orice pozitie. Daca se vede la gazeta sau pe youtube e de bine. E ingust la minte pentru ca i se da ocazia sa fie. El, ingustul la minte, este aratat la televizor. Ce grozav!
Stiristii spun asa: asta se cere!
Eu spun asa: nu-i adevarat, voi ne dati asta si noi nu avem alternativa.
La noi, mai ales la tara sau la cei care mai au inca radacinile infipte acolo si-si fac veacul pe la orase obiceiurile de inmormantare se confunda cu ritualuri invechite. E o amestecatura fara nicio noima, fara nicio logica.
Ieri am fost la o inmormantare catolica. Cuvantul de ordine a fost decenta.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
ni-na spune:
Adica numesti lipsa de decenta daca bunica a pomenit din mosi stramosi ca sa faca pomeni la 3-6-9-21-40 zile?Ca la pomana sa puna patru farfurii noi,cu tacamuri in cele patru colturi ale mesei?
Ca sa cheme la masa toata ulita?
Lipsa de decenta mi se pare sa te legi de ce o linisteste pe ea,stie ca a facut"ce trebuie"ca mortii sa treaca acele "vami "numai de ei stiute.
Hai sa nu mai jignim de dragul unor aplauze.Nu ii poti ajuta,lasa-i cu paine a si muraturile lor dar cu sufletul linistit.Cu ce te deranjeaza sistemul lor de valori?
Sunt de trei ani pe forum,insa,atata lipsa de intelegere nu am intalnit.Sunt ingusti la minte?Sunt batranii nostri,care au trait alte vremuri,care nu au trait in era internetului si a acceleratorului de particule,dar au suferit in razboaie si pe timpul colectivizarii.Doar religia i-a ajutat atunci .
ni-na spune:
Iar pomana cu mortul la masa,e o modalitate prin care ei sa plece cu sufletul impacat,mai ales ca sunt atatia care nu au copii sau ai caror copii nu cred in sistemul lor de valori.Daca ei vor sa isi dea de pomana de vii sa aiba pe lumea cealalta ce te deranjeaza?Nu sunt lucruri furate sau primite,sunt muncite,platite de ei.
Si de vor unii sa epateze de ce generalizi?
viviana spune:
Ni-na daca mi te adresezi mie:
- nu am pomenit nicaieri de lipsa de decenta si nu am pomenit nici macar de parastas
- nu am vorbit de valori
- am vorbit strict de personajele inguste la minte care vor sa epateze si fac circ din inmormantari.
Imi pare foarte rau daca tu, cu buna stiinta sau nu, voit sau nevoit, ai interpretat gresit cuvintele mele si pentru asta imi cer scuze.
Si mai imi cer inca o data acuze spunand ca reactia ta e o aiureala.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
lisaelisa spune:
Este culmea ironiei - ca sa ma exprim asa - sa n-ai tu, cel viu ce sa mananci, dar sa te imprumuti de bani ca sa faci un pomelnic la care sa manance tot satul !
Dar sa manance paine cu muraturi si sa se imprumute bani pt a da haine de pomana, asta n-am mai auzit-o !
lisaelisa
mami de ingeras dragalas
kariguld spune:
romanul e ingust la mine, pentruca asa-i place sa fie! asta se promoveaza la tv, in presa si oamenii simpli iau de bun! ba se si considera vedete dupa ce-si etaleaza prostiile si ineptiile pe care le spun!
(nu ma refer la cazul acelui batran!)
romnului ii place sa judece si sa-i dea cu parerea despre orice, oriunde, oricand. chiar daca vede doar de la distanta ceva sau la tv sau chiar aici pe forum, sunt unii care te pun la zid si te judeca , mai ceva ca pe Hristos!
vine ziua de luni si ne spune guestus adevarul despre romani!
cat despre pomenile mortilor vii, de ce n-ar mai face popii un ban? care-i problema?
Vocea mamei, ciripitul pasarelelor, sunetul dulce al ploii de vara...PENTRU SONIA!
MIHAITA ESTE UN COPIL NORMAL! CU AJUTORUL MEU, AL TAU SI AL TAU SI AL TAU
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
Emma_ spune:
Nu cred ca este cazul sa dam cu rosii...
Fiecare persoana pe acest forum are dreptul la opinia lui.
Ceea ce este dezgustator,socant,incredibil pentru o persoana, nu este neaparat la fel pentru altcineva.
Si da...si mie mi se pare extrem de ridicol ca batrinii care se chinuie in mizerie si lipsuri sa faca atita tam-tam cu niste obiceiuri si traditii care poate pentru noi nu fac sens.
Dar pentru Ardeiash,daca pe ea a revoltat-o chestia asta are tot dreptul sa discute si sa ceara alte opinii.