E romanul atat de ingust la minte?noroc cu mortii!

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Ce tari suntem noi tinerii internauti si o punem la zid pe tatza Leana a lu' Gheorghe Chioru' ca respecta si continua niste traditii tipice satului si credintei dumisale! E absurd sa mananci o luna de zile doar paine uscata si muraturi ca sa ai ce sa dai de pomana, dar pentru acei oameni ar fi o mare rusine in sat, daca nu ar face ceea ce li se cere. Prefera sa manance muraturi, dar sa nu-i ia popa la rost sau satul in dinti. Gura lumi, in anumite regiuni, e ca acidul sulfuric.

Prefer sa sufar din dragoste, decat din lipsa de dragoste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui blue eyes

Ce tari suntem noi tinerii internauti si o punem la zid pe tatza Leana a lu' Gheorghe Chioru' ca respecta si continua niste traditii tipice satului si credintei dumisale!

Asa ziceam si io...
Totusi, sunt multi ca ardeiash, care nu vad rostul. Nu-i condamn, dar le spun asa: multumirea sufleteasca face viata mult mai frumoasa decat matzul plin!

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns creasta spune:

Eu as intreba pe astia care se dau cu curul de pamant asa tare,ei in locul lor ce ar face,daca asa a prins traditia?eu zic ca este mai bine sa nu treci prin asta,si eu cred ca cine vb asa,vb in necunostinta de cauza,ca sa se afle in treaba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nona_denis spune:

Parintii mei sunt din Teleorman. Mi-au povestit cum bunicii si-au facut pomeni de vii, atat cei din partea mamei cat si cei din partea tatalui. Asta-i obiceiul acolo si chiar este o necesitate pentru impacarea sufletului.
Acuma nu stiu cat de bine se impaca chestia asta cu religia. Apropo de ce zicea tataie : " si acu io ce sa zic? Sa-mi fie primit? "

Mami de Denisache

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Nora, si eu tot de acolo, teleormaneanca.

Legat de "obiceiuri ciudate", credeti ca tatzei Leana a lu' Gheorghe Chioru' i s-ar parea normal ce facem noi pe aici? Poate concepe ca "vorbim" pe un forum apasand pe niste butoane? Ea stie de iesitul pe shosha, i se pare normal asa. Lasati oamenii in pace sa-si respecte traditiile pana in mormant! Pomana lor e mai reala decat topicurile noastre cu "Dumnezeu sa-l ierte. "

Am vazut in Ro batrani care nu au ce manca .. dar imprumuta bani pentru a da de pomana imbracaminte.. mobila samd.. apoi "linistiti" si sufleteste si financiar... mananca paine cu muraturi.. t ise strange inima, dar e adevarat
Exista oameni "cool" care se imprumuta ca sa-si ia Vuitton si Prada, la italieni e normal sa faci credit in banca pentru a-ti lua toale. Unde-i diferenta?

Prefer sa sufar din dragoste, decat din lipsa de dragoste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Citat:
citat din mesajul lui creasta

Eu as intreba pe astia care se dau cu curul de pamant asa tare

Cind sunt buna sunt foarte buna,dar cind sunt scorpie sunt...PERFECTA!!!!
Corina

UAU !!!

Ce super !!! Asa vocabular mai zic si io !!!

Tine-o tot asa !

Si ce parere buna ai despre tine .

Aferim, bre !

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

- am simtit gust un amar in gura cand stiam in ce saracie traieste batrana cu pricina.. si ce-a reusit sa puna pe masa la pomana! ma uitam la unele cuconete de la masa ... care nici nu realizau macar prin ce-a trecut si prin ce va trece batrana in cauza..

cand i-am spus ca putea sa faca o pomana mai mica .. daca tot tinea la traditie .. vreua sa spun ca i s-au umplut ochii de lacrimi si mi-a spus: adica cum? sa nu-i dau eu pt barbatul meu pat, costum.. etc// am simtit ca este inutil sa-i explic... insa m-a durut efectiv.. nu ii poti cere unui batran sa nu mai faca pomeni.. daca nu are posibilitati financiare.. e imposibil sa inteleaga

- ceea ce ma revolta este adaptarea preotului la obiceiurile locului.. in loc sa le explice ca pomenirea se face dupa moarte.. daca vor sa-si faca un obicei in a da ulitei si satului sa manance.. sa o faca pentru sanatatea lor.. ma gandesc ca e mai util .. pana si ei sunt incurcati si nu-si gasesc cuvintele ///

- creasta ' cred ca fiecare din noi avem un creier.. tre sa ni-l folosim , nu? nu ma dau cu nimic de pamant.. tin la traditie.. atata vreme cat nu devine aberanta

- am suferit n viata mea multe pierderi.. foarte grele .. e cumplit.. insa cred ca traditia trebuie sa se faca atat vreme cat nu depaseste niste limite

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Liaelisa , chiar asa de ipocriti sa fim incat sa consideram un vocabular rusinos ce ai citat tu acolo?

Mie mi se pare chiar frumos. Asa considera ei ca isi cinstesc pers. care au disparut , este un cadou pt. pers. respective , un omagiu , o dovada ca nu au fost uitati.

Atunci cand va trebui sa faci pomana pt. cineva drag tie sa zicem ca nu ai avea bani , ce ai pune pe masa in amintirea respectivei pers? O felie de paine cu unt si rosii sau ai cere imprumut si ai face ceva frumos?
E ca la nunta: dai bani multi , dar dai o data(chiar daca te casatoresti de mai multe ori , de fiecare data e "o data"). Ar trebui sa faci nunta in vreo dugheana , cu Saniuta pe masa si cartofi fierti pt. ca nu ai multi bani , sau strangi si faci ceva frumos?

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

- personal as respecta dorinta celui mort.. am o verisoara draga mie , de pilda ce a murit foarte tanara.. ii placea sa manance ciocolata foarte mult si foarte multa si sa bea cafea.. cu o pofta nebuna! pe vremema lui ceasca era ceva sa faci rost de ele.. ma straduiesc atunci cand ma gandesc la ea sa dau de pomana ciocolata si cafea.. e important pentru mine sa dau ceea ce adora ea! chiar daca pare simplist.. iar babele pot sa ma critice ca nu am facut ce cere traditia.

as continua lista cu cei dragi mie si disparuti .. si cu ce le placea lor, lcuri simple, nu sofisticate.. insa ideeea e urmatoarea : ca tin cont de persoana careia ii fac pomana ..

daca ii placea sa mananace rosii.. apai rosii dau de pomana .. daca tinea ca pomenile sa fie facute ca la carte. inseamana ca e litera de lege pentru mine. .asa tre sa fie.. probabil ca o sa ma imprumut , nu?

si apropos - o cunostinta zicea : cica este bine sa-ti dai de pomana in timpul vietii pentru atunci cand nu vei mai fi,dar nu sa faci paranghelie e deja prea mult.. Suntem un popor tare inventiv

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Citat:
citat din mesajul lui ardeiash

- personal as respecta dorinta celui mort.. am o verisoara draga mie , de pilda ce a murit foarte tanara.. ii placea sa manance ciocolata foarte mult si foarte multa si sa bea cafea.. cu o pofta nebuna! pe vremema lui ceasca era ceva sa faci rost de ele.. ma straduiesc atunci cand ma gandesc la ea sa dau de pomana ciocolata si cafea.. e important pentru mine sa dau ceea ce adora ea! chiar daca pare simplist.. iar babele pot sa ma critice ca nu am facut ce cere traditia.

as continua lista cu cei dragi mie si disparuti .. si cu ce le placea lor, lcuri simple, nu sofisticate.. insa ideeea e urmatoarea : ca tin cont de persoana careia ii fac pomana ..

daca ii placea sa mananace rosii.. apai rosii dau de pomana .. daca tinea ca pomenile sa fie facute ca la carte. inseamana ca e litera de lege pentru mine. .asa tre sa fie.. probabil ca o sa ma imprumut , nu?

si apropos - o cunostinta zicea : cica este bine sa-ti dai de pomana in timpul vietii pentru atunci cand nu vei mai fi,dar nu sa faci paranghelie e deja prea mult.. Suntem un popor tare inventiv

Sunt de acord cu absolut tot ce ai spus tu, Ardeiash.

Xio,

Multe cuvinte pe de-a dreptul sunt in dictionarul nostru, dar in momentul in care le folosim doar ca sa aratam lumii ce stim noi... si altii nu stiu, reactia mea este asta .

Poti chiar si sa jignesti pe cineva fara sa folosesti astfel de vorbe .

Atunci, ce rost are sa ne fluturam prin fata ochilor cuvinte pe care doar un copil le rosteste cu atata incantare...

Parerea mea

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Mergi la inceput