Mancare Greceasca
Fetelor, am tot auzit ca mancarea greceasca e cea mai sanatoasa din lume si ce-i drept, cat am fost pe acolo am incercat tot felul si mi-au placut! Stie cineva retete de mancare greceasca in afara de Tzatziki?
Raspunsuri
buli spune:
salata greceasca cu brinza feta rosii, ardei ceapa, ulei de masline,
musaca
feta pusa in folie de aluminiu cu ulei de masiline si ardei iute - data la cuptor
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
ionica spune:
Maria
te referi probabil la dieta cretana,da este cea mai sanatoasa,se bazeaza pe foarte multe fructe,legume,ulei de masline si peste.
am sa caut retete.
"ieta cretana sau dieta din Creta nu este una care are ca scop slabitul. Dieta cretana iti arata cum se mananca sanatos.
Studii comaparative internationale au demonstrat ca persoanele care locuiesc in regiunea mediteraneana, in special cei care locuiesc pe insula Creta, traiesc mai mult. Asa-numitele boli ale civilizatiei, precum afectiunile cardiace sunt mult mai rare in aceasta regiune. Se presupune ca oamenii din aceasta zona sunt mai sanatosi datorita dietei speciale pe care o urmeaza.
De aceea expertii nutritionisti s-au decis sa creeze dieta cretana (denumita uneori si dieta mediteraneana), in care se tine cont de obiceiurile de a manca ale oamenilor din zona.
Urmatoarele mancaruri ar trebui consumate cu regularitate in timpul dietei din Creta: ulei de masline din Creta, legume proaspete, paine, peste, fructe, plante medicinale, putina carne, branza Feta, putin vin rosu."
Sophia 2ani 06.09.06
+35 Sarah
http://community.webshots.com/photo/2379816330104564034uhnTsy
alexas spune:
SALATA GRECEASCA = rosii taiate feli rotunde,castraveti taiati lunguieti ii aranjezi pe platou roata.In mijolc pui salata verde taiata marunt, o pui in mijlocul tavi deasupra pui 200 g bacon taiat cubulete si rumenit intr-un pic de ulei si adaugi peste salata faci un pic de maioneza cu smantana un pic de zeama de lamaie o condimentezi si o pui deasupra pe bucatile de bacon,peste razuiesti cascaval.Prajesti doua bucati de paine le tai bucatele (patrate) si le aranjezi deasupra dar lasi un deget distanta intre ele pe buc de paine pui cu lingurita mujdei pe fiecare in parte .Este foarte buna poti sa faci mai multe randuri de salata , bacon ,maioneza,cascaval si iar salata si restu.
Eu o fac foarte des ne place foarte mult iar eu o fac seara si pana dimineata se mai moaie si salata cu toate acolo .Pofta mare
mami de miruna si andrei
buli spune:
eu n-am vazut in grecia nici bacon si nici cascaval servite la masa
maioneza nici atit
ionica spune:
socrul meu are acest stil de viata si-i merge foarte bine,avea la un moment dat colesterolul foarte marit,doctorul cardiolog i-a recomandat sa-si schimbe stilul alimentar,de atunci arata parca mai tanar si mult mai dinamic.
Chiar si eu sunt adepta,desi acum in sarcina trebuie si carne rosie,dar in general nu mananc decat peste,legume,fructe,cereale,paine integrala si ulei de masline cretan.
uite o reteta de pui la cuptor cretan:
Un pui intreg,pus in tava cu cartofi taiati in cuburi maricele,se stropeste bine cu ulei de masline cretan,tai 6 lamai verzi ,pot fi si galbene,adaugi ierburi .magheran,oregano etc.
Se pune o folie de aluminiu deasupra si se tine la foc mic la cuptor tim de 2 ore.
Este un deliciu daca mai adaugi si un pahar de vin rosu la degustare.
Avocado taiat in doua,scos samburele, pus sare de mare,ulei cretan si balsamico.
se mananca cu lingurita,un deliciu.
Sophia 2ani 06.09.06
+35 Sarah
ionica spune:
sunt deacord cu tine,maioneza ar trebui sa dispara din vocabularul nostru,mai ales baconul!
Citat: |
citat din mesajul lui buli eu n-am vazut in grecia nici bacon si nici cascaval servite la masa maioneza nici atit www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@ |
Sophia 2ani 06.09.06
+35 Sarah
maria_ene spune:
ionica, mi-ai facut pofta tare de puiul gatit cum zici tu, cred ca maine seara o sa-l incerc, multumesc!
Bine, de Creta am auzit si eu dar si in general, grecii mananca foarte bine si sanatos, ma enerveaza ca la noi nu gasesc branza feta ca la ei, la noi toate sunt sarate rau
buli spune:
feta din magazinele romanesti n-are nici o legatura cu feta din grecia.
mai curind telemeaua de oaie aduce cit de cit, daca nu e prea sarata
claudia74 spune:
ador mancarea greaca gyros cu cartofi pai si salata greceasca si musacaua e tipic greceasca alta bunatate.
www.onetruemedia.com/my_shared?z=24c9383cccafa2434e80e9&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Album Claudia
Timisoara Impreuna
'Roaga-te lui Dumnezeu,ca si cum totul ar depinde numai de Dumnezeu.Munceste in viata,ca si cum totul ar depinde de tine'
ionica spune:
Musacaua este foarte buna dar nu se incadreaza la alimente pentru longitivini
Si mie imi plac cartofii pai dar nu mananc fiindca este sursa cea mai mare de colesterol,eu fac cc cartofii la cuptor:
10 cartofi mari taiati cuburi sau in lung dupa plac, se adauga ulei de masline ,sare ,ierburi de provincie si putina paprika dulce.
se tine in cuptorul incins la 220° ,se intorc din cand in cand cu lingura pana devin rumeni,ies foarte buni si-i poti folosi ca si garnitura.
Cartofi jumatati la cuptor:
tai cartofii in doua,ii lasi cu coaja,pui sare mare pe deasupra si ierburi de provincie,bagi la cuptor 20min la foc potrivit ,sunt nemaipomeniti de buni daca gasiti cartofi galbeni tip charlotte.
Rosii taiate pe din doua ,ulei cretan, busuioc sau alte ierburi,sare mare si bagat la cuptor 20 min.la foc potrivit.se asorteaza bine cu carnea de miel,pui sau peste.
in ciuda regimului cretan,azi am gatit un gulash unguresc cu carne de vita,evident totul este gatit doar cu ulei cretan
Sophia 2ani 06.09.06
+35 Sarah