Mamici de Ghiocei Martie-Aprilie 2009 (83)
Raspunsuri - Pagina 10
chatonel spune:
hmm, Clara, acum am inteles ce doresti, dar nu stiu sa te indrum. Ce-ti pot spune e ca aici ginecologii nu isi bat capul in privinta consilierii gravidelor, ei consulta, isi fac o parere rapida si in 10 minute te-au dat afara din cabinet, ca este urmatorul pacient la rind. La intrebari nu prea raspund, sau o fac evaziv... in cazul in care nu sint probleme.
Primul medic ginecolog pe care l-am avut in sarcina acelasi pe care il aveam pt controlul anual mi-a zis asa: tehnica sint eu, dv ocupati-va cu trairile sarcinii. L-am schimbat, ca tehnica lui nu mi-a placut
mai ales ca intre timp ma mai documentasem si eu si ginecoloaga de-acum mai raspunde la intrebari, mai explica, dar nici la ea nu dureaza mai mult de 10-15 min consultatia, cu tot cu verificat col uterin prin tuseu vaginal, luat tensiunea, cintarit, ascultat bataile inimii fetusului.
Mai bune sint moasele pentru acompanierea sarcinii, ele explica mai mult si mai pe larg... nu sint asa prinse de timp si cu minutaru-n mina.
Oricum, tu vrei o consiliere si o acompaniere a femeii gravide, pai cine are interes sa ii dea carti in mina, ca sa poata sa verifice daca medicul isi face treaba (asta in caz ca ea, gravida, chiar isi da interesul si apuca sa invete tot ce tine de gravidie sau cel putin de "cazul " ei...)?
Fille du Sud
36 cu
Dragonbella
Toulouse, la ville rose
IliesClara spune:
Despre intrebari si remarci stupide
La inceputul sarcinii, dupa ce am intampinat primele aventuri de sanatate, suna lumea si intreba "Cum esti? /Bine./ ... Chiar?" - de zici ca era firesc sa imi fie numai rau sau sa auda ceva nasol.
"Ce fac fetitele? Sunt cuminti? / Da.
" - adica ar trebui sa stea smirna, sa nu cracneasca?... ca nu inteleg. Copiii cuminti in burtica pt mine inseamna sa miste bine, sa nu dea motiv de stres.
"Vai eu am pus 23kg cu un copil, apai tu cu doi cat o sa te faci?" Deja la sfarsit le spuneam ca toata viata am visat sa fiu cat combinatul siderurgic, ... uite acum am ocazia. 
"OOOOO tu trebuie sa mananci pt trei, cum nu ai pofta de mancare? mai faci si mofturi, eu as manca tot ce imi vine in cale daca as fi gravida... si 3 eclere" ... nimeni nu se gandea ca greturile, arsurile, deranjul la stomac erau duble - ca doar vin de la hormoni.
Si in plus fericirea nu la toata lumea locuieste in farfurie.
Si noi trei avem dimensiuni si nevoi diferite, nu mananc de 3 ori pe atat.
"Vai ce greu o sa va fie!!! O sa vedeti cand urla amandoua. Ce faceti cu ele? Mamaaaa si cati bani... vai de capul vostru.... Pai daca v-au trebuit doi!" Pe astia nici nu i-as mai privi in ochi. I-as impusca direct. Oare chiar au senzatia ca suntem inconstienti, ca traim pe alta planeta. La ce ne foloseste sa ne mai aminteasca si altii? Ce tip de atitudine suportiva este asta? Zau asa...
"OOO si stai in pat? Cum poti sta in pat atat timp?/ Stau. Fac tot felul/ Dar nu te razgandesti sa mergi cu noi la..../ (Dobitocii pamantului) nu de mine tine sa merg sau nu, daca am de stat... stau."
Erau zile, chiar daca putine, cand chiar erau greu de stat. Si oamenii imi povesteau ce frumos arata Iulius Mall decorat de Craciun etc.

Mami Clara,
35+, cu Antonia
si Iulia
la purtator
georgiana310 spune:
Parerea mea este ca nu trebuie sa avem asteptarea ca medicul sa ne fie si psiholog. Cu siguranta, sa ai un medic "de treaba" este un aspect important si usureaza comunicarea dintre viitoarea mama si "gardianul" sarcinii ei.
Cunosc o mama care, in ultima luna de sarcina a citit ea ca ar fi bine ca venirea pe lume a micutului sa se petreaca in urmatoarele conditii: muzica de Mozart in surdina, lumina opaca in sala de nasteri, sa ii lase copilul langa ea imediat dupa expulzie si... sa nu il duca la lumina puternica mai apoi. Cand doctotul a refuzat-o (NASTEA INTR-UN SPITAL DE STAT!!!) l-a considerat nepasator fata de ea si micutul ei. Mai mult decat atat, avea pretentia sa ii explice fiecare analiza, fiecare pozitie a copilului, ajunsese sa citeasca cursuri de medicina din domeniu si mergea sa il intrebe tot felul...
Sincer, cred ca doctorii se tem de astfel de pacienti. Pana la urma, trebuie sa intelegem ca in jurul nostru poate suntem singura graviduta si grija celor din jur ne face sa ne simtim unice si irepetabile! Dar... bietii medici vad zilnic zeci de gravide!
Intr-adevar, uneori ne indoim de deciziile lor sau punem sub semnul intrebarii un anumit comportament insa, e libertatea fiecareia sa aleaga un alt medic in cazul in care nu se simte in siguranta langa medicul curant.
Evident, acum am vorbit de cazuri normale, nu de extreme in care medicul este un individ care pe langa faptul ca nu stie sa fie om, nu a incetat sa fie vreun soi de primata!
Pe aia, cred ca niciun tratat/curs/indrumare nu ii schimba!
Hai ca m-am prea lungit...
34+
Brisees
gia
georgiana310 spune:
da, Clara, ai dreptate! Multi idioti pe lumea asta! SI cand te gandesti ca unii/unele nici nu stiu ce e aia o sarcina si vin cu tot felul de sfaturi si prejudecati. Imi vine sa ii intreb - dar tu de unde sti? 
34+
Brisees
gia
pisigri spune:
Eu cred ca la noi a devenit o manie sa ne documentam pe cont propriu si sa-l verificam pe medic daca isi face bine treaba. Nu vreau sa intru in alte domenii ale medicinei, dar la capitolul gravide foarte multa lume vad care isi bate capul...mai mult decit ar trebui. La fel ca studentul la medicina, care are pe rind toate sindroamele de care invata, si gravida incepe sa sufere de "boli" - eu o stiu pe pielea mea.
Ideea este ca acest interes pt subiecte medicale a fost iscat tot de catre medici: indirect, prin neincrederea generala in aceasta categorie profesionala. O simpla diferenta intre sistemul medical de aici si cel din strainatate mi se pare foarte graitoare: aici e o adevarata drama daca medicul tau nu este disponibil pt nastere, in timp ce in strainatate nu se pune problema sa faci mofturi la capitolul asta, este clar, stiut si acceptat ca nasti cu medicul de garda.
Nu pledez in favoarea "indobitocirii" gravidei - sau a altui tip de pacient. Dar nu imi place nici situatia din prezent, in care sintem ahtiate dupa cit mai multa informatie - cu care in final nu stim ce sa facem; e firesc, nu o putem "manageria" corect pentru ca ne lipseste abc-ul medicinei...
if you can't say something nice, then don't say nothing at all
http://pisigri.blogspot.com/
chatonel spune:
pai da, de fapt nici nu nasti cu medicul de garda aici, daca nu-s pb... in 3 cazuri din 4 se naste cu moasa, ca e nastere normala si ok; medicul apare la pb de gen forceps, ceza etc ... mai bine nu il vezi ![]()
Si eu m-am documentat mult pentru ca e in firea mea sa inteleg fenomenele care se petrec in corpul meu si bineinteles ca apoi am acumulat mai (prea) multa lectura care, daca nu e procesata cum trebuie (vezi bazele medicinii lipsa sau pe-aprope, ca doar nu e deajuns anatomia de-am facut-o in clasa a 7-a) mai multe probleme si isterizari apar. Asa ca am lasat-o mai moale cu lectura, desi ieri eram iar calare pe googlebooks, cu un tratat de ginecologie care descria cu amanuntul procesul nasterii...
Fille du Sud
36 cu
Dragonbella
Toulouse, la ville rose
cris_tinaus spune:
Salut!
Am intrat si eu sa semnez condica, dupa controlul de azi avem bebelina de 3 kg, totul e ok, placenta gr. 1/2 si de acum inainte ar trebui sa ne asteptam sa vina oricand... ce nu inteleg eu, e daca placenta e numai gr 1/2 se poate declansa nasterea oricand?adica de fapt nu conteaza atat de mult gradul de maturare?
(eu stiam ca tb sa fie cam 3)
In categoria cu intrebari stupide si raspunsuri la fel de "inspirate" pot doar sa spun ca le-am auzit pana acum...aproape pe toate (mai putin cele de la gemeni
)..insa...am dat de o graviduta la fel de "pisaloaga"
sa zic asa..., si la intrebarea mea de exemplu..cum merge sarcina...raspunsurile ei sunt de obicei...vaaaii..ca asa imi da cate un sut ca ma lasa fara respiratie (asta la 19 saptamani
) si invatam amandoi pt marire...sau ma duc la masa ca ii e foame lu` bebe

.
tuturor si somn usor...cui poate sa si doarma![]()
Cristina 37+ si
Ana
http://picasaweb.google.com/cristinahiticas/Bebelush#
Raaluca spune:
In mare parte sunt de acord cu ce spune pisigri DAR ...
pe mine ma linisteste un medic care raspunde la orice intrebare reusind sa faca si "traducerea" pentru cineva care nu este ginecolog.
Intrucat perioada sarcinii este una destul de speciala pentru orice femeie e aproape normal sa te incerce spaime, frici .... sa fii nelinistita si ingrijorata. Un medic care nu intelege lucrul asta si te lasa sa ruminezi tot felul de ganduri negre nu se poate numi profesionist. Daca te lasa sa pleci nelamurita din cabinetul lui, e clar ca vei merge acasa si te vei gandi la ce este mai rau. E mult mai simplu sa "piarda" cateva minute cu tine si sa te linisteasca. Rabdarea e o calitate absolut necesara intr-un astfel de domeniu.
In ceea ce priveste nasterea cu medicul de garda practicata in alte tari tine si de gradul de civilizatie al acestora.
Pe mine ma demoralizeaza! Sunt mai conservatoare si cred ca e important sa ai o legatura cu medicul cu care nasti, el sa-ti stie istoricul sarcinii...tu sa ai incredere in el... e o intreaga poveste...
Noapte buna!
36+
Lena
IliesClara spune:
Georgiana, esti fericita castigatoare a unuia dintre cei doi medici cu har despre care spuneam ca ii stiu.
Te simti in siguranta. Si Olishka la fel. Super.
Eu am o problema probabil cu treaba asta, ma enerveaza oamenii care nu sunt pasionati de profesia lor. Mai ales oamenii care lucreaza cu oameni. Asta e o problema a mintii mele, asa este.
Dar nu cred ca Dr se transforma in psihologul nostru daca ne incurajeaza cu 2-3 cuvinte omenesti, nu numai trantesc o parafa si gata; mai zambesc din cand in cand; daca ii sunam sa nu le spunem toata istoria sarcinii, ci sa isi aminteasca macar dupa ambele nume, diagnostic si un detaliu-doua; daca punem o intrebare (ca nimeni nu ii tine sa dea din nou examen) sa aiba rabdare sa raspunda cat de cat; si sa nu iti dea impresia ca problema ta este Pepsi pe langa cate are el de facut.
Cu alte cuvinte daca noi consideram ca "sunt si ei oameni" sa fim si noi mai mult decat "un sac de cartofi".
Mami Clara,
35+, cu Antonia
si Iulia
la purtator
danonique spune:
Buna seara!Pt ca vorbeati despre participarea medicului la nastere vreau sa spun ca eu i-am nascut pe ambii copii in Fr cu medicul care mi-a urmarit sarcinile si care a venit de acasa in miez de noapte sa ma asiste la nastere(fetita s-a nascut la 01:15 iar baietelul la 23:10)deci si aici daca vrei sa te asiste medicul tau la nastere trebuie sa cauti unul care ofera aceste servicii.Si acum voi naste tot cu acelasi medic.
Dana mami de Vanessa(08.03.2006)si Albert (20.12.2007)si
34+
http://bd.lilypie.com/3hFFp2.png
poze albert