Bobocei de septembrie-octombrie 2008 (64)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns babymom75 spune:

Citat:
citat din mesajul lui nushulica

i-am luat 7korn de la milupa ca citisem pe aici de ele si nu-i plac deloc nici amestecate cu mar

am inceput sa papam fructe,mar cu branzica calcica, si borcanele de la hipp tot cu fructe...supica strecurata de 2 zile

vreau sa intreb daca ati sesizat ,cele care ati inceput diversificarea , sa refuze bb lapticul?adik mai bea si lapte dar clar prefera fructele, laptic abia mai bea 6-700ml/zi si inainte de div ajungeam si la 900





de David
Poveste


Ups, m-am grabit si-a plecat mesajul gol
Nushulica, e normal sa bea mai putin lapte, ca doar asta e scopul diversificarii - sa treaca treptat de la o dieta exclusiv cu lapte, la papa de oameni mari. De asemenea e normal sa nu-i placa cerealele 7-korn pt. ca nu sunt dulci deloc si daca a apucat sa guste altceva... Dar, mai incearca cu ele peste ceva timp adaugate treptat, la inceput amestecate cu cele preferate si apoi redusa treptat doza de cele dulci.

Mama lui Dragos (04.10.2008) si a lui Victor (12.09.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Boo spune:

Neata si de la noi !

Legat de aventurile de la munte, noi am incercat si varianta de a-l lua in pat, sa nu credeti ca il lasam asa saracu' Dar el era intr-o mega criza, nimic nu-i convenea. Dar si daca adormea in patul nostru cred ca nu mai dormeam noi, ca e destul de mic patul si am fi stat ca pe ace sa nu strivim copilul. Ma rog, dupa 2 ore de plans a cedat cu tzitzi (si pe asta o mai incercasem si nu a vrut-o).
Ma rog, bine ca ne-am intors, aici la el in pat doarme 11 ore fara trezire.

Acum sa va povestesc de azi dimineata. Copilul a mancat aseara la 8 jumate si a cazut lat si s-a mai trezit azi la 7 jumate dimineata. Buuun, foame i s-a facut pe la 8 si un pic. Si eu cum am fost dimineata la sala si m-am muls inainte sa plec ii incalzesc biberonul. Dar nu l-a vrut neam !! Murea de foame, plangea si scuipa biberonul. M-am gandit ca nu are sens sa incerc lingurita ca nu cred ca avea rabdare sa-i vina cu tzaraita, asa ca l-am mufat. A mancat bine si nu a mai vrut. Dupa care i-am dat fierul cu lingurita si am zis sa ii mai dau un pic de lapte din biberon ca sa-i treaca gustul. Si uite cum a mai mancat el inca 60 ml din biberon cu lingurita .. Pai eu ce sa mai inteleg??? Daca nu-i dadeam era multumit cu cat a primit de la tzitzi, asa ca i-am dat cu lingurita a mancat. Cu biberonul moare de foame langa el si nu se atinge. Ce fel de copil am eu ??

PS: Si pana am terminat eu de scris mesajul asta meu s-a plictisit


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Didididi spune:

Ada felicitari pt dintisor!

Andreea eu am incercat mai multe, dar mi au placut cele de la Novalac (neindulcite, nu constipa, nu agita bb). O sa merg numai pe ele.

Eva daca zice Nerantula ca Noah seamana cu tine, asa o fi. Mi s a parut ca la ochii seamana cu tatal lui si la forma fetei cu tine. O sa ma abtin sa mai comentez acest tip de aspect.

Didi si bb Mihail (22.08.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns EvaF spune:

8. Regulile diversificarii
- Ca regula, se incepe diversificarea la 6 luni pentru cei alimentati natural/ artificial, iar in paralel, se impune conditia ca bebelusul sa fi atins limita de 6 kilograme
- Sa fie introdus cate un aliment, pe rand, LA DISTANTA DE 4-7 ZILE
- La init355;ierea diversific#259;rii sugarul trebuie sa fie SANATOS. Nu se introduce un aliment nou dac#259; sugarul este bolnav.
- Sa se ofere la inceput 1lingurita pt. a testa preferinta si toleranta, pentru a se descoperi eventualele alergii. Apoi se creste progresiv.
- Medicii recomanda la 10h0 fructe, la 14h00 legume si la 18 cereale
- Cu ce aliment se incepe, depinde de curentul caruia va afiliati, si nu conteaza atat de mult daca sunt fructele, legumele sau cerealele (spune AAP). Important e ca bebelusului sa-i placa si sa accepte schimbarea de meniu. In general, se va incepe cu cerealele instant amestecate cu lapte, in cazul copiilor hipotrofici (mai slabuti), sau cu supa de zarzavat, la copiii eutrofici (cu greutate normala) sau hipertrofici (greutate peste normal). Cerealele se administreaza de preferinta la masa de seara, in biberon; se vor cauta initial cele fara gluten, mai dificil de digerat de sugarii pina la 6 luni.
- Sunt preferate legumele inaintea fructelor pentru ca, daca se incepe cu fructele care-s dulci, e posibil copilul sa respinga legumele care-s mai fade (mai ales albiturile).
- Prima mas#259; înlocuit#259; va fi cea de diminea#355;#259; (10:00) sau prânzul (14:00), urm#259;toarea va fi prânzul, respectiv masa de diminea#355;#259;. Masa de sear#259; (18:00) este ultima care se înlocuie#351;te.
- Prima #351;i ultima mas#259; a sugarului vor r#259;mâne cu lapte matern cât de mult timp va fi posibil (pân#259; la 2 ani).
- Pân#259; la înlocuirea complet#259; a mesei de lapte respective, se d#259; sugarului mai întâi alimentul nou #351;i apoi laptele.
- Nu se dau simultan 2 alimente noi. Se tatoneaz#259; gustul sugarului, unii preferând alimente mai calde, al#355;ii mai reci.
- Diversificarea nu trebuie for#355;at#259; sau gr#259;bit#259;. Dac#259; sugarul nu se obi#351;nuie#351;te în 2-3 zile cu noul aliment, se încearc#259; altul iar primul se d#259; peste câteva zile.
- Administarea noului aliment va fi întrerupt#259;, temporar sau definitiv, dac#259; apar scaune diareice, v#259;rs#259;turi, erup#355;ii cutanate sau o stare de r#259;u, f#259;r#259; alte explica#355;ii. Se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala
- Prepararea se face cu pu#355;in timp înainte de mas#259;, în condi#355;ii stricte de igien#259;.
- Se dau alimente în stare natural#259; sau fierte, dar nu prea mult timp pentru a nu se distruge vitaminele.
- Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta, fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pina la virsta de 1 an. Nu se folosesc sarea, zah#259;rul sau condimentele. Se evit#259; compromisurile pentru modificarea gusturilor.
- Odata cu inceperea diversificarii se va tine cont ca sugarul trebuie sa primeasca si lichide in cantitate suficienta - apa minerala plata, sucuri de fructe facute in casa, ceai.
- Toate mesele de diversificare vor avea o valoare caloric#259; mai mare decât mesele de lapte care se scot din alimenta#355;ie.
- Alimentele noi vor fi pasate pân#259; la apari#355;ia primilor din#355;i, apoi zdrobite.
- Daca un aliment este respins de copil, sa avem incredere in el ca are un motiv serios, sa nu insistam, putem reveni asupra lui ulterior.
- la copiii cu istoric familial de alergii/astm nu se da nici galbenusul, nici produsele lactate ( branza, iaurt)decat dupa 1 an.
- masa trebuie sa fie un moment placut pentru toata lumea, e indicat ca parintii sau macar persoana care ii serveste masa bebelusului sa manance alaturi de el. Nu se va face din momentul mesei un spectacol, copilul ar putea fi distras sau inhibat de cei din jur care s-ar uita la el si 'l-ar incuraja'.
- o portie de mancare = 120-180g./ masa ( nu mai mult pt. riscul de obezitate - un copil care se obisnuieste sa manance mult de mic asa va manca toata viata, pt. ca i se destinde stomacelul ).
- o bucata de carne/portie = aprox. 10g.
- Valoarea caloric#259; a preparatului s#259; fie de 65 – 70 Kcal/100 gr;
- carnea rosie de peste ( ex. somon, ton ) doar dupa un an.
- intoleranta la gluten se numeste CELIACHIE si e periculoasa
- cartofii albi nu se dau decat dupa 8 luni ( majoritatea copiilor nici nu ii accepta mai devreme - stiu ei ce stiu! )
Cel alb ( cel obisnuit, cu care ne-au diversificat pe noi parintii, printre altele ) nu e recomandat inainte de 8 luni, pt. ca bebe nu are echipamentul enzimatic necesar digestiei amidonului care se gaseste din abundenta in cartof. Prin urmare nu-l poate digera, baloneaza... si alte neplaceri. De evitat!
Daca nu aveti varianta cartofului dulce se poate accepta o cant. mica de cartof alb, adica 1/4 dintr-un cartof de marimea unui ou de gaina, amestecat in piureul de legume/radacinoase.
Cartoful dulce se recomanda de la 6 luni. Are gust chiar dulce. Arata si are gust ca un morcov urias combinat cu sfecla si cu cartoful. Are miezul portocaliu, e mare, e bogat in fibre, se fierbe rapid si da un piure pufos, mai moale. Avand in vedere ca e mai mare decat cat mananca bebe la o masa, se fierbe tot cartoful si se pune sub forma de piure la congelator (fara lapte, ulei/unt ).
- tot de la 6 luni se poate da dovleacul dulce, cu miez galben si fainos; in Ardeal i se spune ludaie
- in legatura cu diversificarea la biberon: sa nu se dea copilului ceva mai gros decat lichidul simplu cu biberonul deoarece exista riscuri:
- datorita cresterii presiunii interne in ureche, in timpul suptului lichidelor mai groase, se poate predispune bebelusul la otite;
- datorita efortului si miscarii diferite de a suge lichide groase se poate deforma cavitatea bucala, conducand la deformari ale dentitiei;
- de asemeni, poate fi afectata cavitatea nazala, conducand la aparitia polipilor.

***CONCLUZIE: se recomanda diversificarea cu lingurita si canita cu cioc din silicon.

COPIL SLAB: se introduc cereale f#259;r#259; gluten (f#259;in#259; de orez) amestecate cu lapte matern sau praf (formul#259;). Nu se dau mai mult de una-dou#259; astfel de mese în 24 de ore.
COPIL MAI GRASUT: suc de mere sau sup#259; de r#259;d#259;cinoase (morcov, p#259;stârnac, p#259;trunjel, #355;elin#259;).
#61558; CE CONTIN MESELE: o dat#259; pe zi un fel de mâncare ce include carne sau pe#351;te, de trei ori pe zi lactate (lapte matern, lapte praf, iaurt) #351;i de dou#259; ori pe zi legume #351;i/sau fructe.

Vârsta/ Alimente/ Preparare/ Consisten#355;a

6 luni: dovlecel, cartofi, morcovi, mere, f#259;in#259; de orez, g#259;lbenu#351; de ou, pui legume #351;i fructe decojite, f#259;r#259; sâmburi, fierte în ap#259; sau abur, pasate #351;i diluate, suc proasp#259;t, neîndulcit pasat #351;i/sau lichid
8 luni pui, banane, iaurt, ficat de pui, ro#351;ii decojite,albituri legume #351;i fructe fierte, carne fiart#259;, t#259;iate buc#259;#355;i mici terciuite, cu buc#259;#355;ele mici în ele

10 luni vit#259;, orez, legume, fructe, pe#351;te similar 8 luni se taie în buc#259;#355;ele mai mari

12 luni alimenta#355;ie obi#351;nuit#259;, cu evitarea alimentelor interzise fierte sau preparate la gr#259;tar se taie la dimensiunea unei îmbuc#259;turi

9. Alimentele sunt grupate in 5 categorii :-proteine : carne, branza, oua
-carbohidrati : paine ,cereale ,cartofi ,orez
-dulciuri : zahar ,miere, dulceata, fructe uscate
-acide : otet, muraturi ,fructe
-grasimi : ulei, unt, galbenus de ou

Fiecare aliment are nevoie de anumite enzime pentru digestie si un timp specific de digestie. Daca se fac combinatii nepotrivite, digestia poate fi incetinita sau stopata, se pot produce gaze si deranjari la stomac.
Cateva din aceste principii sunt :
-fructele sa se consume singure, pe stomacul gol sau cel mult cu iaurt- daca se consuma dupa masa sau cu alte alimente, digestia se incetineste si zaharul din ele incepe sa fermenteze =balonare
-legumele (in afara de cartof) se pot consuma cu proteine

Combinatii nepotrivite :
-proteine + carbohidrati -proteinele se digera intr-un timp mai lung iar carbohidratii incep sa fermenteze
-proteine + dulciuri - la fel
-carbohidrati + acide - se opreste digestia
-proteine + acid -la fel
-carbohidrati + dulciuri

10. Topul celor mai intoxicate alimente, si pe acelea o sa le cumpar mereu de la raftul de organice: capsune, ardei, spanac, cirese, mere, telina, fragi, struguri, nectarine, piersici, pere, cartofi (si morcovi, as adauga eu, ca cei care nu-s organici nu au nici un gust)
Iar cel mai putin toxice sunt: asparagus, avocado, banane, broccoli, conopida, porumbul dulce, kiwi, mango, ceapa, papaya, mazare, ananas.
Deci pe acestea le putem cumpara si ne-organice ca nu contin asa de multe pesticide si alte chimicale.
Iar carnita pentru bebe cu siguranta cumparata organica, ca altfel chiar e plina de antibiotice si hormoni, in special puiul. AAP & OMS recomanda fara ficat pana la 2 ani, minimum, in ficat se afla toxinele cele mai multe(!!!)

11. ALIMENTE DE EVITAT (risc alergenic, infec#355;ios sau mecanic):
-lapte de vac#259;, albu#351; de ou,miere, cap#351;uni, fragi, zmeur#259;, mure, kiwi, pere, prune, struguri,pepene, cire#351;e, sare, zah#259;r, cereale cu gluten, pâine, fri#351;c#259;, înghe#355;at#259;,maz#259;re, fasole,varz#259;, ceap#259; crud#259;, gem, dulcea#355;#259;, dulciuri concentrate- pân#259; la un an
-carne de porc, fructe de mare, condimente picante, maionez#259; mezeluri, afum#259;turi, alune, nuci, floricele, semin#355;e, lactate degresate(se dau integrale), margarin#259;, suc acidulat- pân#259; la 3 ani

Total interzise pina la un an, sunt :• Mierea de albine
• Albusul de ou
• Carnea de porc(atentie la germeni! Se da sugarului bine fiarta)
• carnea de cal
• maruntaiele (de vita, de pasare)-interzise pana la min. 2 ani
• vanatul (carne macerata)- interzise pana la 2 ani
• scoicile-interzise pana la min. 2 ani
• pestele afumat.
• Alune, nuci, alte seminte (pericol de inecare)
• Ciocolata-interzise pana la 2 ani
• Alimente prajite, grase, condimentate
• ZAHAR, SARE SI COFEINA:ca o regula generala,alimentele bogate in sare, zahar si cofeina de obicei nu contin multe minerale si vitamine. Deci evitati-le!
• Conservele (lipsa de vitamine)





12. ALIMENTE NERECOMANDATEExista alimente care nu sunt bune pt. bebelusi si nu trebuie introduse pana la o anumita varsta. Dintre aceste alimente fac parte: Miere de albine si sirop de porumbAmbele alimente trebuie evitate pana la varsta de un an.Acestea contin spori bacterieni care pot cauza o forma de botulism.
Alimentele din lista de mai jos sunt periculoase din cauza lipsei dintilor si a coordonarii gura/limba. Oferirea prea de timpuriu a acestor alimente prezinta un risc sporit de sufocare/inecare.Este recomandata introducerea acestor alimente dupa varsta de 2-3 ani.
Pericol de sufocare
nuci nemacinate bucati de bacon
unt de arahide cremwursti
caramele seminte de floarea soarelui
guma de mestecat stafide
struguri intregi popcorn
fructe sau vegetale tari proaspete (negatite) chipsuri
bucati de carne bomboane tari

13. Alimente bogate in nitrati
Alimentele bogate in nitrati (pot fi legume sau carne) pot cauza anemie si-ar trebui evitate pana copilul implineste 8 luni.
VEGETALE: sfecla, morcov, fasole verde, spanac
CARNE: cremwursti, bacon, parizer, salam


14. UNITATI DE MASURA:
- o lingurita obisnuita - 5ml lichid
- faina de orez- 4g
- orez- 5g
- gris- 4g
- biscuiti rasi- 3g
- lapte praf- 3g




CAND MAI AM CEVA TIMP LA DISPOZITIE, REVIN
Vedeti ca tabelele nu se pot copia pe forum si unele alimente se aseaza asa unul dupa altul, nu in tabel, va descurcati voi. Nici cu diacriticele nu am ce face

Eva, mami de Luca Noah (08.09.2008)

Sunt cel mai frumos din Universul acesta



-----------------------------------------------------------------------


" There is only one pretty child in the world, and every mother has it. (Chinese Proverb)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Didididi spune:

Baby boy eu zic sa incepi ori cu una ori cu alta. La noicerealele au constipat, morcovul face la fel, si au dat si agitatie.

Nushulican am observat sa refuze laptele. Cert e ca la 1-2 sapt dupa introducerea unui tip de mancare nu a mai mancat lapte in completare, indiferent cat de mult manca.

Didi si bb Mihail (22.08.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Didididi spune:

Boo ce copil relaxat!!! Ei, asa da!

Didi si bb Mihail (22.08.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Boo spune:

Am uitat sa raspund cu cerealele. I-am dat Burtica Sanatoasa de la Nestle, are orez + morcov. M-am gandit ca nu conteaza daca se constipa un pic (mi-a zis o prietena ca s-ar putea, nu stiu daca e sau nu adevarat), ca el oricum face de 3 ori pe zi kk.. I-au placut foarte tare. Ieri i-am pus doar o masura de cereale in 60 ml, am zis ca e prima zi. Azi ii pun 2 sa vedem ce iese. I le-am facut cu lapte muls. Azi am scos din congelator din rezerva. De abia astept sa scap de el de acolo ca am facut un mega stoc si nu am loc de mancare.

Intrebare: in gura lui Alex de o saptamana a aparut un punct mic alb pe gingia de jos. E ca un varf de ac, deci mic mic. Daca pui mana nu se simte nimic. Pediatra mi-a zis ca nu stie ce e, ca nu pare dinte ca doar nu se simte nimic umflat la mana. Dar nu se duce. Sa fie oare afta ? Sau o fi chiar dinte ? Ca dau si eu imediat un mega post atunci !! Macar sarbatorim in gasca ..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns babymom75 spune:

Uau Eva, ce sinteza completa!

Mama lui Dragos (04.10.2008) si a lui Victor (12.09.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sabinel spune:

neataaaa!!
avem un iepuraaasss!!!!!!!!!! i-a spart gingia jos si se vede deja cum iese, pe stanga!! rad ca proasta!!
boo, e posibil sa fie un dinte, amalia avea jos si acum vad ca i-a aparut si sus unul.

nasterea strumfitei mele
piticania creste
_
„Mamelor, în mâinile voastre tineti salvarea lumii”. Lev Tolstoi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns EvaF spune:

Citat:
citat din mesajul lui Didididi

Eva daca zice Nerantula ca Noah seamana cu tine, asa o fi. Mi s a parut ca la ochii seamana cu tatal lui si la forma fetei cu tine. O sa ma abtin sa mai comentez acest tip de aspect.

Didi si bb Mihail (22.08.2008)


heyyy, Dididi, ce e cu tine? Mi se pare din ton ca esti supi.

Nu conteaza cu cine seamana, fetita, cum ti-am zis si ieri, sper sa fi luat ce e mai bun din amandoi.

Nu m-a deranjat ce ai zis, deloc, ba din contra, sunt la fel de mandra cand zice lumea ca seamana cu sotzul meu, la fel sunt cand zic contrariul. Asta ar fi culmea sa ma deranjeze ca ai zis ca seamana cu sotzul meu.

Nerantula a vazut ce vad majoritatea, tu ai vazut ce vad si eu uneori, in unele ipostaze.Stii cum e, fiecare vede altceva.

Eva, mami de Luca Noah (08.09.2008)

Sunt cel mai frumos din Universul acesta



-----------------------------------------------------------------------


" There is only one pretty child in the world, and every mother has it. (Chinese Proverb)

Mergi la inceput