La Multi Ani Darwin

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita
inventarea uneltelor tine de gandire, dar daca vrei sa legi gandirea de limbaj, trebuie sa ne referim la gandirea conceptuala. recent, s-a descoperit ca exista si alte specii care dispun de gandire conceptuala, dilema e de ce nu conduce asta la limbaj articulat. iar raspunsul fiind ca poate exact pentru ca nu au nici o legatura. drept sa spun, eu credeam ca limbajul este gandire conceptuala...

Si eu credeam ca limbajul este gandire conceptuala - ai spus-o foarte bine.
Nu stiu insa ce sa spun despre cazurile de language savants cum e Christopher, care vorbeste 16 limbi straine, desi sufera de hidrocefalie si autism. Nu stiu in ce masura limbajul lui este gandire conceptuala.

You cannot both dance and not pay the piper.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

hehehe, Doruletzule ... intai ne-a coborat laringele si dup-aia ne-a cazut coada de ramaseram cu un biet coccis, nu-i asa ?!
La ce sa mai dam din coada daca ne puteam exprima bucuriile altfel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

inventarea uneltelor tine de gandire, dar daca vrei sa legi gandirea de limbaj, trebuie sa ne referim la gandirea conceptuala. recent, s-a descoperit ca exista si alte specii care dispun de gandire conceptuala, dilema e de ce nu conduce asta la limbaj articulat. iar raspunsul fiind ca poate exact pentru ca nu au nici o legatura. drept sa spun, eu credeam ca limbajul este gandire conceptuala...

Pt. a putea vorbi sau macar articula ceva acolo nedefinit, este necesara gindirea conceptuala (speculez eu).
Capacitatea de a culege, stoca si procesa informatii in urma experientelor (ciuperca aia-i otravita, ailalta nu) a condus in cele din urma la Homo erectus la dezvoltarea bagajului neuronal si la aparitia limbajului articulat, toate acestea petrecindu-se in timp indelungat. O alta cauza a necesitatii aparitiei vorbirii (care-i inca actuala ) este supravietuirea. Oamenii maimuta de atunci au inteles ca daca nu coopereaza intre ei nu au cum supravietui. Astfel, se pare ca altruismul (o calitate incerta astazi si pe cale de disparitie) i-a stimulat sa comunice intre ei (daca vine tigru' sa-mi spui! ) asigurindu-le supravietuirea si dezvoltarea ulterioara.
Desi multe animale au anumite sau o parte din capacitati functionale identice ca la oameni, exista totusi niste diferente (sa fie veriga lipsa? ) care le desparte de perfectiunea cu care a fost inzestrat (sau evoluat, ca sa nu imi sariti in cap ) omul. De aceea, chiar daca exista gindire conceptuala la unele specii animale, forma in care acestea exista face imposibila dezvoltarea abilitatilor tipice oamenilor. (vai, ce bagatela am scos din mine...)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Morgano spune:

Taman ce am dat peste un articol, de data asta nu dau link pentru ca nu cred ca are relevanta sursa fiind un ziar de scandal.

"Cu ocazia unei conferinte organizate miercuri, de Colegiul Regal al Psihiatrilor din Marea Britanie, a fost prezentata o teza conform careia celebrul naturalist britanic Charles Darwin, autorul controversatei teorii despre evolutia si originea speciilor ar fi suferit de o forma de autism denumita sindromul lui Asperger, forma de autism ce este corelata cu creativitatea si originalitatea de geniu.

Profesorul de psihiatrie Michael Fitzgerald de la Colegiul Trinity sustine ca are argumente sa creada ca Charles Darwin, care s-a nascut la 12 februarie în urma cu 200 de ani, suferea de o serie de tulburari de comportament ce se regasesc descrise într-o forma aparte de autism, sindromul lui Asperger.

Semnele acestui tip de autism ar fi fost vizibile înca din copilaria lui Darwin, marele om de stiinta fiind un copil însingurat. Prof Fitzgerald sustine ca imaturitatea sa emotionala si frica de intimitate s-au extins din copilarie spre perioada de maturitate si de aceea acestuia nu-i placea sa socializeze si prefera în schimb sa se plimbe îndelung, singur, respectând acelasi traseu zi de zi."

Ripley, mami de Ana(10.11.2005) si Iris(10.10.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ripley
sindromul lui Asperger, forma de autism ce este corelata cu creativitatea si originalitatea de geniu.

Semnele acestui tip de autism ar fi fost vizibile înca din copilaria lui Darwin, marele om de stiinta fiind un copil însingurat. Prof Fitzgerald sustine ca imaturitatea sa emotionala si frica de intimitate s-au extins din copilarie spre perioada de maturitate si de aceea acestuia nu-i placea sa socializeze si prefera în schimb sa se plimbe îndelung, singur, respectând acelasi traseu zi de zi."[/i]

Inseamna ca jumatate dintre cunoscutii mei au Asperger's Syndrome si prin urmare sunt genii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
citat din mesajul lui Grace
Desi multe animale au anumite sau o parte din capacitati functionale identice ca la oameni, exista totusi niste diferente (sa fie veriga lipsa? ) care le desparte de perfectiunea cu care a fost inzestrat (sau evoluat, ca sa nu imi sariti in cap ) omul. . De aceea, chiar daca exista gindire conceptuala la unele specii animale, forma[/] in care acestea exista face imposibila dezvoltarea abilitatilor tipice oamenilor.

Stiinta de azi spune ca diferentele om / animal nu sunt calitative ci doar cantitative (varietatea si performanta uneltelor pe care le folosim noi in comparatie cu cimpanzeul, complexitatea limbajului etc ). In rest animalele simt, gandesc, au emotii, au un rudiment de cultura, ritualuri, mijloace de comunicare, nu exista nici o frontiera intre EI si NOI.

Daaar... daca diferentele cantitative ne-ar scoate din randul animalelor si ne-ar plasa pe o treapta superioara atunci ar inseamna ca omul preistoric era o alta specie decat omul de azi ca sa nu mai zic de triburile ce traiesc azi in amazonia si care au doar un rudiment de cultura si limbaje simple, ar insemna ca ei nu fac parte din Homo Sapiens Sapiens. Ceea ce e fals, ADN-ul spune ca omul nu s-a schimbat cu nimic in ultimii 40.000 de mii de ani, omul care alerga cu ciomagul prin savana in epoca de piatra e acelasi cu cel din spatele computerului. Doar cunostintele stiintifice s-au acumulat de atunci. Prin urmare am putea spune singura activitate umana care ne deosebeste de animale este...cercetarea stiintifica (fundamentala :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui doruletz

Prin urmare am putea spune singura activitate umana care ne deosebeste de animale este...cercetarea stiintifica (fundamentala :)

Doruletz.... e muuuuuuuuult mai mult de-atit....spune-i altfel....spune-i sistem cultural...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilianasoare spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka
Adicatelea, copchilu' se naste cu GU in capsor, isi seteaza si ras-seteaza parametrii (daca e expus la limba romana, afla ca un parametru important este pro-drop - nu e nevoie de subiect in fiestecare propozitie; daca e expus la engleza, isi seteaza parametrul pe non-pro-drop) pana ce the language organ ajunge la maturitate.
_

Da, chestia asta e foarte interesanta. La inceputul anilor '70, au inceput sa se faca studii privitoare la perceptia limbajului la sugari, utilizand tehnica suptului non nutritiv. Adica, bebelusul are tendinta sa suga mai "cu sarg" in momentul in care aude un stimul nou sau interesant. S-a demonstrat ca bebelusii de cateva luni deosebeau constraste fonetice, fiind capabili de distinctii fine intre stimulii lingvistici (de exemplu, ei reactioneaza diferit la limbi diferite, maifestand o preferinta clara pentru sunetele limbii materne). Nu doar ca sunt sensibili la intonatie, ci se pare ca sunt capabili sa distinga si intre silabe diferite. De aici ipoteza controversata inca, in virtutea careia oamenii ar poseda un echipament innascut, specializat in detectarea sunetelor vorbirii.
Inca o chestie interesanta: se pare ca bebelusii sunt potential capabili, la nastere sau in primele saptamani de viata, sa perceapa toate contrastele fonetice din limbile naturale, inclusiv pe cele care nu sunt pertinente in limba lor materna. Bebelusul japonez, de pilda, percepe contrastul dinte "la" si "ra", chiar daca in japoneza o astfel de distinctie nu este relevanta.
Intrebarea este cand si de ce pierd copiii aceasta capacitate initiala, pentru a se orienta spre selectarea constrastelor pertinente ale limbii lor materne, trecand de la flexibilitatea initiala la structuri mai rigide, asta in jurul varstei de 1 an?!

"Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Citat:
citat din mesajul lui Ripley
sindromul lui Asperger, forma de autism ce este corelata cu creativitatea si originalitatea de geniu.

Semnele acestui tip de autism ar fi fost vizibile înca din copilaria lui Darwin, marele om de stiinta fiind un copil însingurat. Prof Fitzgerald sustine ca imaturitatea sa emotionala si frica de intimitate s-au extins din copilarie spre perioada de maturitate si de aceea acestuia nu-i placea sa socializeze si prefera în schimb sa se plimbe îndelung, singur, respectând acelasi traseu zi de zi."[/i]

Inseamna ca jumatate dintre cunoscutii mei au Asperger's Syndrome si prin urmare sunt genii.

foarte putini dintre "Asperger" au ajuns genii, in schimb multe genii se incadreaza in "asperger", drept care unii se intreaba daca ar fi etic sa sacrifice muritorii de rind pe altarul stiintei, obligind parintii sa nasca copii cu autism, in eventualitatea ca intre citeva mii de astfel de copii va apare geniul:

http://www.practicalethicsnews.com/practicalethics/2009/01/the-lost-genius-objection-to-prenatal-testing-for-autism.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

Intrucat m'a prins viscolul pe la mama dracu' imi voi imparti nefericirea cu voi urmarind impreuna doua dintre cele mai intunecate fatete ale evolutiei speciilor:

Fratricidul

si Razboiul

Come to The Dark Side ... we have cookies!

Mergi la inceput