La Multi Ani Darwin
Raspunsuri - Pagina 19
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tata lu Toma Conchita, m-ai inteles gresit de la un cap la altu' al postului respectiv. Nu pe tine te invinuiam de folosirea tehnicilor de marketing si de mani****re. Biserica era tinta mea. In alta ordine de idei, iti multumesc pentru explicatia cu inferenta. Citatul era al meu dar nu era despre limbaj ci despre rudimentele de gandire anterioare limbajului, rudimente la care facea referire mai devreme mihaelka. |
scuze pentru citare incorecta, inclusiv Mihaelkei.
dar Biserica ce tehnici de mani****re foloseste, altele decat cele omenesti? :-)) cu Biserica am si eu probleme, sa nu te indoiesti. totusi, presimt ca din motive diferite de ale tale.
inventarea uneltelor tine de gandire, dar daca vrei sa legi gandirea de limbaj, trebuie sa ne referim la gandirea conceptuala. recent, s-a descoperit ca exista si alte specii care dispun de gandire conceptuala, dilema e de ce nu conduce asta la limbaj articulat. iar raspunsul fiind ca poate exact pentru ca nu au nici o legatura. drept sa spun, eu credeam ca limbajul este gandire conceptuala...
conchita spune:
citat din mesajul lui Llaura Ce faceti, mai draga, "daca nu poti sa-i convingi, inunda-i?" Ca altfel nu vad legatura dintre muzica (doar daca vreti sa ne povestiti cam in ce masura muzica isi datoreaza istoria diverselor culte religioase ), Monty Python, militieni (asta-i din categoria Mircea Badea sau din categoria "are si evolutia defectele ei"? ), papagali si citate din memorie?!! A, am si eu un citat din memorie. "Teoria evolutiei este o teorie stiintifica; atat". |
draga, cineva trebuie sa acopere mizeria de pe jos. si cum matura e sub nivel...
conchita spune:
citat din mesajul lui Llaura Vezi ce scrie mic cu negru in caricatura ta? pro-pa-gan-da! |
scrie atac la persoana, in prezenta moderatorilor la discutie. dar nimic nou sub soare, nu? acum se face mizerie cu coji de banane, probabil de ciuda ca audienta la topic imi este iarasi datorata, of doamne, iarta-ma pentru aroganta. dar asta e adevarul.
doruletz spune:
citat din mesajul lui sabina muzica a fost folosita in diverse scopuri (sau mai bine zis un rudiment de muzica), toti cercetatorii sunt de acord ca muzica ca profesiune apare atunci cand omul primitiv invearca sa comunice cu supranaturalul, fortele naturii , cu ceea ce depaseste puterea lor de intelegere. |
merci de precizari, de aceea am intrebat la "care inceput" te referi. Inteleg acum ca e vorba de inceputul muzicii ca profesie, aici cu siguranta ai dreptate (tu esti expertul, nu as indrazni sa te contrazic:). Biomuzicologia nu merge insa asa departe in timp, se limiteaza la a cauta originea muzicii ca si comportament uman. Si ei spun acelasi lucru, am zis mai sus, ca nu avea doar rol de atractie sexuala, ci si de coeziune a grupului si de favorizare a expresiei emotionale. Si toate astea sunt factori favorizanti ai evolutiei:)
citat din mesajul lui lilianasoare Cel putin pana acum, acesta ramane o proprietate specifica fiintei umane, singura inzestrata cu cu un echipament anatomic si neurofiziologic adaptat. Pentru un creationist, asta este o dovada peremptorie. |
Laringele e principalul element al aparatului fonator uman. La primatele mari e in pozitie ridicata ceea ce face intradevar imposibila vorbirea articulata daaar.... si la bebelusii umani e la fel! Laringele bebeilor e in pozitie ridicata, incepe sa coboare abia spre 4 luni si continua s-o faca pana la varsta adulta. De ce nu a fost "creat" la locul lui de la inceput? Sa fi gresit "creatorul"?:)
citat din mesajul lui Mihaelka Doruletz, stiu chinuiala care deriva din saltul catre limbajul abstract. |
Teoria care pune curiozitatea (pentru logica si sensul lucrurilor) la originea limbajului abstract ii apartine biologului Konrad Lorenz, laureat al premiului nobel. A descris asta intr-o carte, Behind the mirror. Au mai preluat-o apoi si altii, mai putin cunoscuti (Pradines). E f interesanta mai ales ca face comparatia cu curiozitatea animala (el foloseste exemplul corbului nu al pisicii:) si explica diferentele.
ce ciudat mi se pare sa scriu despre limbaj cand tocmai m-am intors de la avant premiera filmului... Nunta muta:)
xenocid spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui doruletz
Laringele e principalul element al aparatului fonator uman. La primatele mari e in pozitie ridicata ceea ce face intradevar imposibila vorbirea articulata daaar.... si la bebelusii umani e la fel! Laringele bebeilor e in pozitie ridicata, incepe sa coboare abia spre 4 luni si continua s-o faca pana la varsta adulta. De ce nu a fost "creat" la locul lui de la inceput? Sa fi gresit "creatorul"?:) |
Oh nu! Nu din nou ontogenia asta blestemata care maimutareste filogenia! Inca un lucru ce ne apropie de primatele superioare!? Dar ce zic eu "ne apropie" cand de fapt ne arunca exact in mijlocul lor. Slava Creatorului insa ca avem ceva ce ne desparte abisal de rudele noastre guturale: www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article5733638.ece" target="_blank">Moralitatea!
NUUUUU!
Andrada spune:
Doruletz e fantastica coborirea laringelui. Las ipodul si trec pe compu. Multe lucruri le-am aflat din cauza ta, sa te pupe A
Aaaa e atavism, sau ma rog sa nu se sufoce cupilu, mai putin legat de evolutia individuala.
lilianasoare spune:
Adica in primele luni de viata, bebelusii au laringele ridicat ca sa nu se sufoce, iar primatele mari il au in pozitie ridicata ca sa nu poata accede la limbaj articulat?...Mai sa fie, ce chestie...
"Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori"
iileana spune:
Liliana, pozitia joasa a laringelui nostru, care ne permite limbajul articulat, ne expune totodata si pericolului sufocarii cu alimente, pericol de care primatele mari sint scutite :). Se pare ca asta a fost pretul de platit. Noroc cu manevra Heimlich si cu sfaturile bunicii "nu vorbi cind maninci" :)))
De bebelusi acuma am aflat si eu....
-------------------------------------
citat din mesajul lui conchita ....de ciuda ca audienta la topic imi este iarasi datorata, of doamne, iarta-ma pentru aroganta. dar asta e adevarul. |
Aceasta ipoteza poate fi cu usurinta verificata experimental. Nu posta 3 zile la subiect si apoi ne uitam la cifre.
beshter spune:
citat din mesajul lui lilianasoare Mai, dar Lenneberg nu era cel care pleda pentru existenta "perioadei critice" (dincolo de care deprinderea unei limbi ar deveni dificila sau chiar imposibila), care s-ar desfasura intre 1-10 ani? Adica, procesul de recuperare a limbajului in cazul copiilor suferinzi de leziuni traumatice era facilitat in primii ani de viata, devenit foarte dificil dupa varsta de 10 ani. Cazurile copiilor "salbatici", ai caror educatori s-au lovit de dificultati considerabile in incercarea de a-i deprinde cu utilizarea unei limbi naturale, confirma ce spunea Lenneberg. |
Ba da, asta spunea Lenneberg. Achizitia limbajului a preluat, de altfel, teoria window of opportunity, pe care a circumscris-o teoriei mama - gramatica universala.
Adicatelea, copchilu' se naste cu GU in capsor, isi seteaza si ras-seteaza parametrii (daca e expus la limba romana, afla ca un parametru important este pro-drop - nu e nevoie de subiect in fiestecare propozitie; daca e expus la engleza, isi seteaza parametrul pe non-pro-drop) pana ce the language organ ajunge la maturitate.
Odata atinsa maturitatea, e mai greu sa deschizi fereastra spre alti parametri si sa-i resetezi - de aici greutatea invatarii unei limbi straine dupa 10-12 ani. Nu mai vorbesc despre faptul ca o limba invatata dupa perioada critica nu va fi ever vorbita ca de un vorbitor nativ.
Unii copii-lup (din nefericire pentru specia noastra atat de multi) n-au invatat limba pentru ca au fost descoperiti dupa ce fereastra se cam inchisese. Altii au recuperat cate ceva, pentru ca mai aveau acces la the language acquisition device.
You cannot both dance and not pay the piper.