La Multi Ani Darwin
Raspunsuri - Pagina 16
beshter spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tata lu Toma Mihaelka : "daca pot exista rudimente de gandire in absenta limbajului." Faptul ca exista necuvantatoare ce se folosesc de unelte pentru a-si atinge un scop este dovada unui rudiment de gandire anterior limbajului? |
Tata lu Toma,
Habar n-am.
Si ca sa zic si ceva mai articulat de atat, cred ca e o diferenta intre notiunea de cauzalitate - si motanul meu 'stie' sa deschida usa cu clanta - si 'credinta' in existenta unui obiect. Copiii incep sa aiba object permanence odata cu activarea parametrilor din gramatica universala.
Vreau sa spun ca legatura cauza-efect se poate invata, memora, exersa etc. Limbajul nu se 'invata', se naste efectiv odata cu pruncu' care, expus fiind la o bruma de limba materna, activeaza principiile din the language organ.
Off topic: misto poze. 'Boys will be boys' mi-a placut in mod deosebit.
You cannot both dance and not pay the piper.
doruletz spune:
Eu intrasem de fapt sa le spun celor interesati de adevarul stiintific ca in acest moment, in direct pe hotnews un cercetator de la Harvard raspunde intrebarilor publicului. (Din cate am vazut pana acum unele intrebari sunt la un alt nivel decat "nu e asa ca evolutia e falsa pentru ca nu e adevarata?" deci discutia se anunta interesanta)
beshter spune:
Citat: |
citat din mesajul lui doruletz am zis ca curiozitatea e cea care a dus la dezvoltarea "proto-limbajului" intr-un limbaj care foloseste notiuni abstracte. Proto-limbajul e cel pe care il invata (automat) copiii pana in doi ani (papa, mama, vleau jucaria, hai afara), pe care il pot invata si primatele (prin semne), cel pe care il folosesc oamenii care nu vorbesc aceeasi limba dar care sunt pusi sa comunice intre ei (pidgin). Insa incepand de la doi ani copiii trec de la intrebarea "ce e asta" la "da' de ce?". Trec adica de la descriptii si constatari la ratiunea si logica lucrurilor. In schimb s-a vazut ca primatele care invata limbajul semnelor nu pot depasi aceasta etapa. Problema la care trebuiau biologii sa raspunda este de ce limbajul n-a ramas la stadiul asta caci este cel mai "economic" si mai bine adaptat. Raspunsul a fost cel pe care l-am dat mai sus despre aparitia mutatiei care ne-a dotat cu curiozitate:) |
Probabil ca ai dreptate in ceea ce priveste curiozitatea. Numai ca si unele mamifere dau dovada de curiozitate, unele fiind chiar renumite pentru ca au dat coltu' in felul asta
Eu nu cred, insa, ca ceea ce folosesc copiii in primii ani de viata este proto-limbaj - deci din punctul asta de vedere ontogeneza nu repeta filogeneza. Copiii se nasc 'inzestrati' - ca sa preiau expresia propusa spre analiza si documentare de catre MissParker - cu gramatica universala - adica un set de principii si parametri. Principiile nu variaza across languages, parametrii da. Acest language organ trebuie insa sa ajunga si el la maturitate, ceea ce se intampla in jurul varstei de 3 ani.
Nu cred nici ca pruncii invata limba 'automat' (de fapt, cred ca ar trebui sa te intreb ce intelegi prin automat). Daca ar invata-o asa - adica prin mecanisme generale de invatare, cum e repetitia - nu ar fi in stare sa reproduca sau/si sa inteleaga decat ceea ce au mai auzit/inteles. Or copiii sunt deosebit de creativi in their use of language.
You cannot both dance and not pay the piper.
doruletz spune:
Mihaela, am precizat:"curiozitatea de a afla logica lucrurilor". Nu m-am referit la curiozitatea de a afla "ce se ascunde in tufisul ala, n-o fi un soricel de mancare"?:)
"automat" e gresit folosit, scuze. Ceea ce voiam sa zic e ca protolimbajul e o forma de comunicare pe care toti copiii o invata fara dificultate si fara efort insa e un limbaj primitiv, care arata nevoile bazice, nu foloseste gramatica etc. Si pe care il pot invata si primatele.
Am spus mai sus despre o carte, Language and Species explica acolo teoria proto-limbajului si cum s-a ajuns la aceasta concluzie (din cate stiu e cea mai raspandita). S-au facut studii pe copiii "salbatici" (crescuti de animale sau pe fetita din dulap, Genie, o fetita care a crescut 13 ani inchisa intr-un dulap:( ), pe poplatiile care au fost obligate sa traiasca impreuna desi nu vorbeau aceeasi limba (sclavii din america de sud), pe primatele care invata cuvinte etc. Si s-a avansat aceasta teorie.
Pentru mine mai interesanta era partea cealalta, modul cum s-a ajuns de la limbajul primitiv la limbajul abstract de aceea am vorbit despre logica si curiozitate:)
xenocid spune:
Eu sper sincer ca nu comite nimeni un incalificabil speciism antropocentric egaland limbajul cu vorbirea . Atata timp cat retinem din definitia limbajului doar modalitatea de a transfera "idei" dintr'un "creier" in altul, eu, fire euclidiana, nu'i vad un moment Zero in care s'a nascut ci mai degraba o origine difuza undeva candva cand prima galma de celule s'a zbarlit chimic avertizandu'si vecinii de prezenta sa.
Priviti cefalopodele, www.newscientist.com/article/mg19826531.000-the-secret-language-of-cuttlefish.html?page=1" target="_blank">sepiile mai exact si "limbajul" lor cromatoforic care umilesc prin nuante (ad litteram) si volum de informatii vehiculat orice retorica humanoida. Inchipuiti'va cum ar fi ca in loc sa trimiti greoi un cuvant dupa altul partenerului de discutie sa poti efectiv sa pravalesti un intreg raft de biblioteca peste el
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tata lu Toma "avand in vedere ca ideea ii apartine agnosticului de darwin, cred si eu ca e desteapta. doar el le stie pe toate, nu?" hmm, apai stiu si io daca-i cum zici ?! Io gandeam, din proprie experienta, ca agnosticii pot fi mai degraba invinuiti ca-s nestiutori decat atoatestiutori. Cat despre preluarea unei idei, destepte au ba, si deturnarea ei in diverse scopuri da-mi voie sa revin la ce ziceai mai devreme despre rasucirea in mormant. Mani****rea e o arta pe care, evident, nu o gusta toata lumea. |
Tata lui Toma, nu ai decat sa verifici daca spusele lui darwin pe care le-am citat sunt autentice sau nu. alea referitoare ca nu exista conflict intre a fi deist si evolutionist.
as aprecia daca mi-ai spune punctual ce argumente nu te-au satisfacut si as mai aprecia daca mi-ai acorda prezumtia de nevinovatie, abtinandu-te de la catalogari personale. ai fi ultimul pe care as incerca sa-l manipulez, ti-am raspuns cu toata sinceritatea, asta e raspunsul meu propriu si personal. flamboaiant sau nu.
conchita spune:
limbajul s-a nascut din curiozitate? puahaha, cat de flamboaiant, dar si cat de stupid. si vaca e curioasa, si nu vorbeste. doar rumega.
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka Faptul ca exista necuvantatoare ce se folosesc de unelte pentru a-si atinge un scop este dovada unui rudiment de gandire anterior limbajului? |
asta se numeste inferenta, capacitatea de a crea unelte sofisticate si nu are legatura cu limbajul articulat - caci nu limbajul in sine ne diferentiaza de celelalte creaturi. toate speciile folosesc un limbaj oarecare si creaza "unelte", dar daca faci o comparatie intre delfini si ciocarlii ai sa vezi ca, desi delfinii nu "construiesc cuiburi", au un "limbaj" mai sofisticat decat al ciocarliilor.
xenocid spune:
Citat: |
citat din mesajul lui doruletz Eu intrasem de fapt sa le spun celor interesati de adevarul stiintific ca in acest moment, in direct pe hotnews un cercetator de la Harvard raspunde intrebarilor publicului. (Din cate am vazut pana acum unele intrebari sunt la un alt nivel decat "nu e asa ca evolutia e falsa pentru ca nu e adevarata?" deci discutia se anunta interesanta) |
Merci pentru link.
Doua pasaje mi'au placut in mod deosebit: cel in care raspunde filozofi(i)lor de mucava:
Evolutionismul are aceasta aura ‘subversiva’ pentru ca da iluzia unei victime usoare. Internetul asuda sub liste de pseudo-argumente impotriva selectiei naturale pe care orice suflet infierbintat crede ca le poate manevra intr-o disputa anti-evolutionsita. Avem preoti jonglind cu detalii de biologie moleculara, actori luminati de revelatii biochimice, poeti respirind metaforele fizicicii cuantice, filosofi peripetetizind popperian asupra faptului ca evolutionismul este o simpla teorie. Cred ca trebuie ignorata orice invitatie la dispute ideologice. Teoria lui Darwin este o teorie stiintifica! Nici mai mult. Nici mai putin. Nici altceva!
si intelectualitaturilor lesinate care confunda teoria cu ipoteza:
Nu este vorba de o simpla teorie, ci de un fapt. E adevarat ca, urmindu-l pe Popper, nu exista teorie demonstrata stiintific, ci doar o teorie neconstrazisa. Insa este ciudat cum persoane extrem de ‘inelastice’ ideologic isi descopera deodata mari subtilitati vis a vis de filosofia stiintei atunci cind vine vorba de Darwin.
beshter spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
asta se numeste inferenta, capacitatea de a crea unelte sofisticate si nu are legatura cu limbajul articulat - caci nu limbajul in sine ne diferentiaza de celelalte creaturi. toate speciile folosesc un limbaj oarecare si creaza "unelte", dar daca faci o comparatie intre delfini si ciocarlii ai sa vezi ca, desi delfinii nu "construiesc cuiburi", au un "limbaj" mai sofisticat decat al ciocarliilor. |
Conchita,
N-am zis eu aia. Cred ca tata lu Toma e vinovat.
Eu am zis asta:
Citat: |
Din punctul meu de vedere, tocmai asta e problema. Nu vad cum 'constatarea' sau 'credinta' in existenta obiectelor ar putea pre-exista limbajului. Cred ca asta e una dintre problemele cele mai importante pe care le pune ontologia limbajului - daca pot exista rudimente de gandire in absenta limbajului. Evolutionary psychology spune ca limbajul este produsul selectiei naturale. Unul dintre cei mai popu.lari adaptationisti este Steven Pinker , care crede ca limbajul este un instinct, o chestie care vine din mecanismul de adaptare biologica. Noam Chomsky zice ca limbajul este un produs secundar al mecanismului de adaptare - e o chestie care apare in urma altor moduri de adaptare. Limbajul este innate - oricine se naste programat din punct de vedere biologic pentru a achizitiona limbajul. Asta se vede din felul in care copiii isi invata limba materna, in absenta feedbackului pozitiv si confruntati cu o cvasi-saracie a stimulilor. |
Iar tata lu Toma a zis asta:
Citat: |
Mihaelka : "daca pot exista rudimente de gandire in absenta limbajului." Faptul ca exista necuvantatoare ce se folosesc de unelte pentru a-si atinge un scop este dovada unui rudiment de gandire anterior limbajului? |
You cannot both dance and not pay the piper.