La Multi Ani Darwin
Raspunsuri - Pagina 17
Andrada spune:
Citat: |
citat din mesajul lui xenocid ...umilesc prin nuante ... |
Si noi sintem "stuck" cu datul ochilor peste cap, cine e neputut acum??
Experimentul Nigerian la care se referea Mihaelka confirma expresia unei "gramatici colective mostenite" dar mai introducea si ideea ca sint diferite calitati de necesitati. Ca introducerea nuantelor in comunicare a facut limbajul necesar.
citat din mesajul lui xenocid ...Eu sper sincer ca nu comite nimeni un incalificabil speciism antropocentric egaland limbajul cu vorbirea ... |
Xeno, se stie ca limbajul mutilor e o limba recunoscuta, doruletz parca mentiona ca nu in laringe sta gramatica.
tata lu Toma spune:
Conchita, m-ai inteles gresit de la un cap la altu' al postului respectiv. Nu pe tine te invinuiam de folosirea tehnicilor de marketing si de mani****re. Biserica era tinta mea.
In alta ordine de idei, iti multumesc pentru explicatia cu inferenta. Citatul era al meu dar nu era despre limbaj ci despre rudimentele de gandire anterioare limbajului, rudimente la care facea referire mai devreme mihaelka.
Sabina, vrei sa ne lamiresti cu functiunea aia de care zisesi ?
lilanda spune:
citat din mesajul lui xenocid ...Eu sper sincer ca nu comite nimeni un incalificabil speciism antropocentric egaland limbajul cu vorbirea ... |
Si uite-asa ajungem la vorba batrinului Wittgenstein (ala din Investigatii filosofice, nu din Tractatus ) care spunea ca intelesul unui cuvint e de dat de folosirea lui.
Insa, Mihaelka, apropo de ce spuneai in legatura cu "inzestrarea" copiilor intr-ale vorbirii, nu stiu daca ai auzit de studiul lui Lenneberg (e destul de vechi) si acolo apropia el cele doua teorii ale dezvoltarii limbajului: cea naturala, de programare biologica, cu cea care presupune actul de invatare si de a invata mai departe pe altii. S-ar putea sa te intereseze. Din pacate, nu tin minte amanunte, fiindca l-am citit cu totul intimplator, incercind sa aflu mai multe despre "inteles", si mai putin partea despre tehnica a limbajului. Vrem nu vrem, noi, oamenii, ne aflam acum in situatia unor "demiurgi" care trebuie sa creeze un alt limbaj: limbajul om-masina. Aici nici sunetele, nici articularea lor, nici gramatica primara nu ne sint de niciun ajutor..nu inca :)) Poate, cine stie insa, peste vreo citeva sute de ani vom folosi experienta asta pentru a intelege mai bine cum s-a nascut limbajul uman.
Sabina spune:
scuze, am avut un bebe de adormit si una mai mare de intampinat de la un concert de orga, mi-a impuiat capu cu butoane si pedale, c-au stat in fata
e foarte simplu, desi teoriile privind aparitia muzicii sunt mai multe(mimesis, ba epoca uneltelor, ba ganguritul copiilor etcetc), iar muzica a fost folosita in diverse scopuri (sau mai bine zis un rudiment de muzica), toti cercetatorii sunt de acord ca muzica ca profesiune apare atunci cand omul primitiv invearca sa comunice cu supranaturalul, fortele naturii , cu ceea ce depaseste puterea lor de intelegere.
Magul tribului este si muzicianul.
Am uitat ceva, muzica a aparut si ca necesitate a exprimarii emotiilor, ceea ce iar mi se pare f interesant. De aici si functia magica(asa e denumita in tratate),emotia mistica era emotia cea mai puternica.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo
Andrada spune:
citat din mesajul lui lilanda Vrem nu vrem, noi, oamenii, ne aflam acum in situatia unor "demiurgi" care trebuie sa creeze un alt limbaj: limbajul om-masina. Aici nici sunetele, nici articularea lor, nici gramatica primara nu ne sint de niciun ajutor..nu inca :)) Poate, cine stie insa, peste vreo citeva sute de ani vom folosi experienta asta pentru a intelege mai bine cum s-a nascut limbajul uman. |
Coool!, dar ma gindesc ca n-are cum, ca e numai intr-un singur sens om spre masina (input-output). N-avem "conversatie" cu masina.
Ce e interesant e ca "disconnect"-ul dintre "computer" si "voce" se numeste in jargon "veriga lipsa".
(ca o paranteza omul n-a reusit inca sa produca un program care sa evalueze calitatea vocii transmise -MOS score)
A
xenocid spune:
citat din mesajul lui lilanda Si uite-asa ajungem la vorba batrinului Wittgenstein (ala din Investigatii filosofice, nu din Tractatus ) care spunea ca intelesul unui cuvint e de dat de folosirea lui. |
Lilanda interesant ca'l mentionezi pe Wittgenstein. Foarte recent am urmarit o dezbatere filozofica in care rolul lui Wittgenstein a fost preluat de Marx pe partea...dreapta. Sa urmarim impreuna acest scurt offtopic relaxant:
lilianasoare spune:
Mai, eu cred ca e clara pentru toata lumea distinctia limba - limbaj - vorbire, asa ca nu insistam
Turnura pe care a luat-o topicul invedereaza clar legatura indisolubila dintre problema limbajului si cea a originii omului si a limbilor.
Ah, din cate imi amintesc, Darwin tinea un jurnal in care consemna meticulos evolutia limbajului unuia dintre copiii sai, nu? Ce o fi scris in jurnalul ala? Bine, el era tributar modei epocii, fiindca, in secolul 19, existau o gramada de studii asupra limbajului copiilor, care veneau sa ia locul miturilor si speculatiilor despre originea limbajului.
Pe scurt, iata ce cred: capacitatea de a deprinde limbajul articulat reprezinta o caracteristica specifica speciei umane. Toate experimentele (incepute, daca nu ma insel, prin anii '30 de familia Kellog cu un cimpanzeu femela) demonstreaza limpede ca, desi cimpanzeii fac dovada unei dispozitii uimitoare pentru invatarea si generalizarea unor cunostinte, n-au reusit niciodata sa stapaneasca limbajul articulat. Cel putin pana acum, acesta ramane o proprietate specifica fiintei umane, singura inzestrata cu cu un echipament anatomic si neurofiziologic adaptat.
Pentru un creationist, asta este o dovada peremptorie.
Pentru un evolutionist, asta nu arata decat ca cunostintele de care dispunem cu privire la dezvoltarea creieruui de-a lungul perioadei de insusire a limbajului sunt inca foarte limitate si ca dezvoltarea cercetarii neurobiologice va rezolva, intrucatva, problema.
"Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori"
lilianasoare spune:
Vaaai, Xeno, meciu ala e super-tare
"Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori"
lilanda spune:
Coool!, dar ma gindesc ca n-are cum, ca e numai intr-un singur sens om spre masina (input-output). N-avem "conversatie" cu masina. |
Ba inca ce conversatii poti avea cu un copiator. Lucy Suchmann are o carte geniala pe tema asta!! Ea a fundamentat, de fapt, designul de interfete! De exemplu, pe baza observatiilor ei, capacul de la Xerox nu mai este plat (oamenii aveau tendinta de a-si depune-acolo canea cu cafea :)). "Limbajul" obiectelor poate fi forma, de exemplu...insa e clar neconventional!!
xenocid, quel sacrilege!! :))
lilanda spune:
citat din mesajul lui lilianasoare Pe scurt, iata ce cred: capacitatea de a deprinde limbajul articulat reprezinta o caracteristica specifica speciei umane. |
Nope...mai sint si papagalii!! Reproduc fidel sunete articulate; ce le lipseste lor e insa intelegerea!!