Vegetarienii
Cand si cand ma framanta subiectul asta.
Vegetarienii - ce v-a facut sa renuntati la carne?
- religia?
- respectul si compasiunea fata de animale?
- considerente ... dietetice?
Eu nu sunt vegetariana dar nu am nici o problema sa nu mananc carne perioade lungi. Am insa momente in care musc dintr-o bucata de carne gatita si constientizez pur si simplu ca ... mananc un animal mort. Si simt greata ... vinovatie ... tot felul de sentimente. Cumva ca si cum ar fi total nenatural ce fac.
Si atunci ma intreb daca n-ar trebui sa devin vegetariana ...
Altfel, nu am informatii stiintifice despre ce presupune proteina animala ... argumente pro, contra ...
Si nici macar din cele religioase sau de alta natura nu am.
Daca stiti mai multe pe subiect, v-as ruga sa imi spuneti.
Raspunsuri
XIO spune:
Asa sunt si eu
Oricum nu mancam carne decat de porc , pui , peste in ideea ca astea sunt animalele de consum si ca nu trebuie sa mananc 80% din ce creste intr-o gospodarie ca sa ...simt gustul carnii.
Nu ma puteam uita prin Selgros de exemplu la vitrina aia mare unde zaceau bucatile de carne si imi trecea orice pofta de mancare cand le vedeam.
Craciunul acesta au aratat la TV niste reportaje despre taiatul porcului si cand am vazut toti purcelusii aia cu mama lor iar in imaginea urmatore un porc guitand saracul tras de urechi si aratat mort dupa 5 secunde n-am mai pus gura pe carne de porc.
Acum incep sa am aceleasi sentimente si fata de pui. Cand mananc incerc sa ma gandesc ca nu a trait bietul pui, dar imi cam sta mancarea in gat.
Asa ca incet incet cred ca trec si eu de partea cealalta a baricadei , din mila pt. animale.
Pe considerente dietetice chiar e pacat ca nu pot sa mananc , dar ce sa fac ...
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
blackpanterro spune:
Stiu ca imi iau niste rosii in cap spunand asta dar vegetarianismul nu e natural omului. Noi am evoluat vanand mamuti si nu pascand iarba. Parerea mea e ca singurul motiv pt care oamenii pot fi vegetarieni sau vegani e tehnologia. Acum exista tot felul de inlocuitori pt produsele animale, altfel nu stiu cum ar putea trai cineva din mere padurete si oricata fasole ai manca pt proteine tot nu e la fel ca o felie moale de vita :)
Prietena mea si acum, dupa 15 ani de vegetarianism, imi spune ca asa ar manca o friptura cateodata.
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
A ticket to hell has never been funnier
"If God is willing to destroy evil but not able to do so, then he is not omnipotent/all-powerful.
If he is able to destroy evil but not willing to do so, then he is malevolent.
If he is both able and willing, then whence cometh evil?
If he is neither able nor willing, then why call him God?" - Epicurious
ileanna spune:
Xio inteleg ca tu ai devenit vegetariana in urma sentimentelor pe care le-am descris si eu?
De ce zici ca "e pacat pe considerente dietetice"? Este chiar asa de pretioasa proteina din carne pentru noi?
black nu ar trebui sa iti iei nici o rosie. Este doar un schimb de idei. Deci tu zici ca rasa umana a cam inceput hranindu-se cu carne ...
Eu chiar sunt interesata de orice fel de informatii, indiferent daca vreau sa le accept sau nu. Sau indiferent ca le consider innaceptabile acum, insa o sa le consider perfect logice peste ... 1 an. Ca mi s-a mai intamplat.
De exemplu citeam undeva ca in campul informational al alimentului din carne este inregistrata toata informatia despre suferinta animalului care a murit. Repet: nu este o afirmatie ceea ce am spus. Doar o alta informatie pe care am gasit-o si mi se pare interesanta.
Delidana spune:
Am avut o perioada acum vreo citiva ani in care n-am mincat carne citeva luni. Aveam niste probleme de natura digestiva si mi-am zis hai s-o incerc si pe asta. La inceput ma simteam extraordinar, mai usoara la stomac, nu ma mai balonam, dar parca nici nu aveam senzatia aceea de satietate pe care o aveam inainte. Cu alte cuvinte eram mai mereu flaminda. Eu fiind si o mare carnivora de felul meu...n-a fost tocmai usor.
Mincam lapte, brinza, oua mai rar ca nu sint mare fan, in rest multe vegetale, fructe, soia... Imi era destul de greu cind ieseam in oras, nu prea aveam ce minca, iar cind am fost invitata la o petrecere cu gratar am simtit ca lesin de foame daca nu maninc si altceva in afara de salata asa ca atunci s-a terminat cu vegetarianismul meu.
Imi place carnea, as putea sa nu mai maninc asa de multa insa chiar sa renunt de tot la ea si pentru totdeauna....hm...nu cred...
www.wrongspelling.com/cambodia/" target="_blank">Cambogia * www.wrongspelling.com/turkey/" target="_blank">Istanbul * www.squarethoughts.com/" target="_blank">Fotografie
I saw something in your eyes and I wanted it for myself - Dave Gahan
denizel spune:
Ileana, ce religie e cea pentru care trebuie sa renunti la consumul carnii?
Eu sunt vegetariana pentru ca s-a dovedit ca este o foarte stransa legatura intre dieta si aparitia diferitor boli f. grave.
Compasiunea pentru animale nu a fost initial un alt motiv dar, cu timpul s-a adaugat listei de motive.
Cu cat trece mai mult timp de cand sunt vegetariana, cu atat imi e mai greu sa gust sarmale, de exemplu :)). Deocamdata nu mi s-a dezvoltat compasiunea pentru creveti si peste, asa ca mai mananc din cand in cand asa ceva. Dar rar si numai de pofta, nu ca as crede ca imi fac bine :).
Delidana, simteai ca esti mai mereu flamanda, deoarece vegetalele se digera mult mai usor decat produsele de origine animala.
Si, probabil, senzatia de satietate iti lipsea din cauza ca iti lipseau anumite grupe de alimente.
Vegetarianism nu inseamna sa mananci numai salate sau numai legume si fructe. Ai nevoie de multe cereale integrale (astea sunt pe primul loc), de seminte, de leguminoase care, daca sunt combinate corect, iti dau senzatia de satietate :).
ileanna spune:
io-te ca aparu un vegetarian
denizel sincer nu stiu daca este vre-o religie. Sau poate ca unele recomanda, asa, ca exemplu ce renuntare la unele din cele "mai lumesti".
De cand esti tu vegetariana? Si de ce ai renuntat mai exact? Ce problema ar cauza carnea?
iulia_b spune:
Cred ca fiecare po****tie s-a adaptat zonei si resurselor pe care le-a gasit.Asa cum in functie de clima oamenii au evoluat difert ca inaltime, fizionomie si chiar si ca predispozitie la anumite boli. Ma intrebam asa ca o curiozitate daca eschimosii de ex (sau alte popoare care mananca preponderent carne) au rata morbiditatii si mortalitatii mai mare.
ariel_7000 spune:
eu sunt 90% vegetarian....pe perioada sarcinii nu m-am putut apropia de carne, imi provoca o sila cumplita, apoi am mai gustat de vreo 2-3 ori, insa la fel, am avut senzatia de stomac strans in pumn...traiesc foarte bine fara carne, doar cu legume, furcte, cereale, lapte si uneori oua. sotul meu este vege convins, sunt 5 ani de cand nu s-a mai atins de carne.
Sincer, la noi se pune si problema milei fata de animale. iubim foarte mult animalele, indiferent ca sunt salbatice sau domestice. eu sigur nu as putea sa mananc un animal crescut de mine, chiar daca e vb despre o gaina. ma atasez foarte usor si ...nu as putea! cred ca aici intervine si "trauma copilariei", caci bunicul meu mi-a taiat iepurasul si mi l-a servit pe post de "pui"...am suferit cumplit si tare incantata am fost sa imi iau apoi animale "necomestibile", cel putin la noi. asa am avut hamsteri, caine, acum am o chinchilla, insa am inteles ca se mananca si asta
Din aceleasi motive nu port nici blanuri sau piele, prefer imitatiile, care in ziua de azi sunt foarte bine realizate.
sunt deseori criticata ca nu-i dau lui teo carne, iar alexutzei ii dau numai peste....asta e. e decizia mea, sper sa fie buna. alexutza a avut carne in meniu, insa a renuntat singura la ea, dupa ce a vazut filmul "babe" . i-am respectat decizia si daca va vrea sa revina la meniul initia, la fel voi respecta ce vrea ea.
dar eu, ca adult, decid pt mine si nu consum carne, mai ales ca organismul imi da semnale clare ca nu o tolereaza.
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
" Nu sunt ce par a fi
Nu sunt Nimic din ce-as fi vrut sa fiu!...
Dar fiindca m-am nascut fara sa stiu,
Sau prea curând,
Sau poate prea târziu...
M-am resemnat, ca orice bun crestin,
si n-am ramas decât...
Cel care sunt!..." (I. Minulescu)
trischa spune:
Acum 9 ani in urma sotul meu a hotarat ca nu mai mananca carne.pe motive de mila de animale.eu nu stiam ce sa zic,ce sa fac si nici el nu stia prea bine.asa ca fac o ciorba de fasole cu ciolan si-i dau doar zeama.bietul om zice ca nu merge nici asa,el nu mai vrea carne...deloc.ok,eu in doua oale chiar nu ma vad facand mancare.nu mancam carne dar ce mancam noi???si uite asa in timp ne-am invatat sa mancam ,sa-i dam corpului cam ce are nevoie.avem si o copila care are 2 ani si 4 luni,nici ea nu a primit carne de la noi.spun de la noi pentru ca merge la gradinita.acolo mai mananca daca-i place cate ceva.