Mamici antistress si licurici de ian-feb 2009(129)
Raspunsuri - Pagina 16
pyc spune:
Am zis ca va atasez niste sfaturi generale legate de o alimentatie sanatoasa, precum si cateva sfaturi legate de compozitia ideala a meselor (fara sa prea dau cantitati exacte, caci ele variaza fc de mai multi factori...efort fizic, femeie/barbat, inaltime etc...si nu e util nimanui sa faca o fixatie si sa cantareasca alimentele astfel incat sa manance fix gramajul indicat).
1. ALIMENTATIA
-mancati regulat-3 mese pe zi obligatoriu (+/- 2 gustari numai daca sunt indicate de medic!!!)
-nu sariti peste nicio masa
-alimente de evitat, pentru ca determina o crestere mare si rapida a glicemiei si pentru ca au fff multe calorii "goale" adica doar aport caloric exagerat, dar fara multe principii nutritive: zaharul(miere, ciocolata, dulceata, prajitura, inghetata, sucuri)
-evitati grasimile animale-unt/untura/smantana/branza/mezeluri
-preferati grasimile vegetale-uleiul de floarea soarelui/porumb/masline-dar cu masura si acestea...maximum o lingurita la masa
-preferati carnea slaba, pe cea de pui sau peste, indepartati partile grase de pe carne, inlaturati pielita de pe pui inainte de a il gati
-gatiti prin fierbere, coacere la gratar sau in tigaie de teflon, preparate la cuptor si NU prin prajire in ulei sau grasimi!
-cand sunt gata, asezati-va toate alimentele pe un platou inainte sa le mancati (inclusiv fructul, iaurtul...) si consumati doar cantitatea pe care v-ati propus-o. Evitati astfel sa va ridicati de la masa in timpul ei si sa faceti drumuri repetate la frigider-riscati sa consumati mai multe alimente decat necesar!
-mancati incet, mestecati bine mancarea si savurati-o. Nu va grabiti, nu mancati pe fuga. Mancati la masa, preferabil impreuna cu familia, prietenii...si nu la televizor! Invatati copiii sa manance cu voi la masa si nu inainte sau dupa ce ati mancat voi!
-consumati 2 l de apa plata pe zi, inclusiv intre mese
-nu consumati gustari intre mese decat daca sunt indicate de medic! Daca va este foame intre mese, consumati legume!!!
-nu consumati alcool in exces
-nu consumati sare in exces
2. ACTIVITATEA FIZICA
-zilnica!!!minimum 30 de mn de mers pe jos in fiecare zi (cu cat mai mult cu atat mai bine)
Naty spune:
FELICITARI BEBELUSI, OANAQ si YASHY! Sa va traiasca puii, sa creasca mari, sa fie sanatosi si aiba parte numai de lucruri bune!
irina, lisa si celelalte fete fara odihna - si eu sunt in clubul vostru! irina intrebai cum am rezolvat? Pai nu am rezolvat, nu am gasit absolut nici o metoda, drept dovada trec a doua oara prin noptile nedormite. Nici macar nu pot sa va incurajez spunandu-va ca trece repede. Uneori nu trece. Ioana s-a sculat de n-spe mii de ori pe noapte pana la 2 ani si ceva, cu toate ca nu mai manca noaptea de la 3 luni jumate. De abia la 3 ani si ceva a inceput sa doarma toata noaptea, doar cu o trezire, uneori, pentru pipi. Si ca sa va deprim si mai mult va zic ca daca sta copilu in camera cu voi nici dupa aceasta etapa nu veti putea dormi ca lumea, fiindca s foiesc non-stop. Ioana mea vorbeste in somn, rade, plange si ma tot trezeste si ea. Are 4 ani si 3 luni ![]()
Vestea buna este ca atunci cand nu vor mai manca noaptea, veti sta treze dar baremi nu veti mai sta cu sanii in guritele lor.
Raluca, mamica printeselor Ioana - Alexandra (10.10.2004) si Nadia - Ana (29.12.2008)
NOI
ariya spune:
Bebelusi,felicitari!
Dark,Rox,ma mulg cand simt ca sunt gata de explozie...stiti voi ,senzatia aia ca iti pocnesc sanii,plus ca incep sa curga ,saracii...asta pt ca nea Miguel soileste ca boierul si "mancarea" lui e gata cu mult inainte sa se trezeasca el...
Mai,fetelor,cand alaptezi la san exclusiv,nu mai trebuie sa-i dati copilului nimic altceva!!!lapte de tzatza si atat!nu le mai umflati stomacelul cu toate cele...
amedeo 11ani,annamaria 7 ani,miguel adriano 27/02/2009
sunt o mama implinita!
DarkBendis spune:
Ariya, daca trebe pompa... trebe pompa
Bine ca este laptic... mai bine mai mult decat mai putin! Sa-ti creasca mare boierul
!

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008) 
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
pyc spune:
-Micul dejun ideal trebuie sa contina:
fainos (paine, gris, orez, cereale)
produs lactat (lapte sau un iaurt)
un fruct
+/- se poate consuma dar evident nu e obligatoriu, un produs gras gen unt, margarina in cantitate rezonabila, adica cat un patratel din ala de unt de la restaurant
Explicatii:
Cantitatile variaza...nu pot va dau grame sau numarul de felii de paine...dar regula generala e cea a "bunului simt" si a satietatii....evident ca nu o sa papati o franzela intreaga sau sa beti un litru de lapte si nici un iaurt din ala mare mare...ci o cana normala cu lapte, un iaurt normal...
Ce inseamna un fruct? Etalonul de fruct e marul (are cam 20 g de zahar, adica cam 4 lingurite de zahar sau daca vreti 4 bucatele de zahar cubic). Desi fructele au "zaharul" lor natural, sa nu va speriati la ideea ca un mar are 4 lingurite de zahar...glucidele exista in multe alimente, avem nevoie de ele (dar nu in exces)...iar in fructe pe langa "zahar" exista vitamine, fibre si evident fructele sunt indispensabile unei alimentatii normale....dar nici macar fructele nu trebuie consumate in exces!!!
Deci un fruct=un mar=o para, o piersica, o portocala, un grapefruit o banana mica sau 1/2 banana mare, 2 mandarine, 2 kiwi, 2-3 caise, 1/2 pepene galben mare sau 1 pepene galben mic, o felie mare de pepene verde, 250 g capsuni sau zmeura, 1/4 ananas, 1/2 mango, 3 smochine proaspete, 10 boabe de strugure, 20 de cirese (un pumn), 200 ml suc de fructe fara zahar adaugat (chiar daca e din comert, nu de casa).
Cam asta e cu micul dejun!
Atentie mare deci la sucuri in general, dar mai ales la sucurile de fructe naturale...desi spunem ca-s naturale si ca fac bine...cantitatea e importanta!!! Un pahar normal e ok , la masa(poate inlocui un fruct atunci cand ne grabim)...1 l de suc de portocale pe zi nu e ok caci depasim cu muuult cantitatea de zahar permisa (1 l suc porto pe zi=150 g zahar=30 lingurite de zahar...!!!!! cam multisor, mai ales daca e baut asa "ca apa" intre mese!!) (sa nu mai vorbesc de asa-zisele cure de toamna in care unele papa 2-3 kg de struguri pe zi ca sa se "purifice"...cantitatea de zahar consumata e impresionanta si depaseste cu mult beneficiile aduse de vitaminele si fibrele din fruct)
Revin cu pranzul si cina (trebuie sa fac copy paste:)
Naty spune:
eli da, slingul are o parte tare care o sustine. E foarte fericita Nadia in el.
ariya, dark eu eram cu ceaiul ... Stiu ca laptele de mama e suficient, sunt pacienta celei mai impatimite in ale alaptarii doctorite de pe la noi
Am si aplicat la Ioana, care nu a vazut nici o lingurita de apa/ceai cat a fost alaptata exclusiv. Numai ca acum NU AM LAPTE. Plange fata cu sanul in gura si trage de el in toate directiile. Am incercat si eu sa mulg si nema, nici o picatura de lapte. Am incercat sa ii dau lapte praf si nu vrea de loc. Deh, se tine de teoria doctoritei
Asa ca in disperare de cauza i-am dat ceai fiindca zbiara, nu gluma.
Credeti-ma ca fac tot ce pot sa cresc productia, beau lichide pana mi se face rau, mananc tot ce trebuie, beau cate 3 cani de Galactogil pe zi. Dar nu am suficient.
Apropos, spun toti ca trebuie sa te odihnesti ca sa faci lapte. Dar cum mama naibii sa ma odihnesc cand vrea sa manance cel mult la 2 ore? Cand nu apuc sa atipesc si se pune pe zbierat? Cand de aproape 6 saptamani dorm cate 3-4 ore pe noapte si alea din cateva bucati? Am vazut si eu ca in rarele cazuri cand am dormit 3 ore neintrerup s-au umplut sanii dar asta se petrece o data la cateva nopti bune. Vreo sugestie?
Raluca, mamica printeselor Ioana - Alexandra (10.10.2004) si Nadia - Ana (29.12.2008)
NOI
DarkBendis spune:
Aryia, asta de la tine mi se trage
. Mai fetelor, voi mai tineti minte reclama aia cu Boero
... ceva lichior/vermut/lichide de-astea (reclama mai veche, tin minte ca cei din gasca mea de studentie ii spuneam "Boieru") ? Eu acum ii tot cant lu' bebe "Boieru' Boieru' sa curga acum..." Sa mai zica cineva ca-s cu toate la cap
![]()

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008) 
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
pyc spune:
-Pranzul si cina ideal trebuie sa contina :
fainos (paine, cartof, paste, orez, gris, mamaliga, mazare sau fasole uscata)
legume (de orice fel, minimum 150 g)
carne sau oua (in cantitate normala, adica gen o pulpa de pui si de jos si de sus...si nu un pui intreg sau un castron intreg de chiftele!!!)
produs lactat (lapte sau branza sau un iaurt)(la fel, in cantitati rezonabile si de bun simt...)
un fruct (echivalentele de fruct sunt la fel ca la micul dejun)
un produs gras, vegetal (pe romaneste ulei!...masline, floarea soarelui....de care avem...1 lingura ajunge!!! ...nu facem cura cu baut de ulei de masline si alte prostii...e el cu tot felul de acizi grasi buni etc etc, dar o lingura ajunge!!!)
Toate aceste grupe alimentare trebuiesc consumate la o masa pentru a avea un aport echilibrat, indiferent cum le asociati...in supe, tocanita, salate etc etc
Exemplu de cina dezechilibrata: mamaliga cu branza (prea mult fainos, branza si grasime in exces) Ce putem face? Mai putina mamaliga, mai putina branza pe ea, in plus papam un fruct, o salata si carne sau oua ....curios pare ca am mancat mai mult decat daca am fi mancat doar mamaliga cu branza....dar e echilibrat!!! Ne-am si saturat si am mancat si echilibrat.
Exemplu de pranz dezechilibrat: o salata de legume cu un pic de paine (vom muri de foame dupa masa, nu rezistam pana la cina, evident ca vom manca ceva intre mese...) Ce putem face? O salata ca lumea! Adica pe langa legume, adaugam un produs lactat( un iaurt trantit peste sau bucatele de branza), carnea sau ouale (bucatele de sunca, ou fiert), produsul fainos (paine sau paste sau putem pune orez sau fasole boabe!), o lingurita de ulei...si ca desert fructul.
Nu excudeti painea, pastele, orezul din alimentatie!!! Glucidele lente sunt esentiale. Sunt ele cele care "tin de foame" pana la urmatoarea masa!
IRA_LIZA spune:
Pe Eliza o doare o urechiusha, de ieri dimineata de la 5 e agitata, nervoasa si plange mult de cum o pun jos de la san, uffff, sunt plansa si eu.
Ira, mamica Elizei
pyc spune:
In legatura cu micile placeri ale vietii...dulciurile! Nu isi au locul intr-o alimentatia noastra echilibrata de zi cu zi....
Dar nu sunt interzise!!! Pot fi consumate ocazional si mai ales "cu cap", facand niste mici echivalente simple...
Ocazional nu inseamna zilnic si nici odata la 2 zile! (...dar poate insemna odata pe saptamana de exemplu...)
La masa cand mancati o prajitura de exemplu, ganditi un pic din ce e facuta prajitura aia si inceracti sa o integrati in masa echilibrata.
Exemplu: prajitura cu mere....are mar (deci nu mai mancati fruct la masa) are aluat (deci reduceti un pic din paine sau paste sau orez sau cartofi) are grasime (deci nu mai adaugati la salata sau la ce-o fi lingurita aceea de ulei)
2 globuri de inghetata, cam 8 patatele de ciocolata, o clatita etc etc...sunt deserturi permise ocazional daca faceti aceste mici echivalente, daca le integrati la sfarsitul mesei si mai ales nu consumati cantitati industriale!!!! (o clatita ok...2-3 e f mult deja...2 globuri de inghetata ok...toata caserola nu e ok)
Nu consumati dulciuri intre mese, ci doar ocazional la sf mesei, ca si desert, facand echivalentele!
Si stati linistite nu o sa faceti hipoglicemie daca nu mancati ciocolata intre mese.....
No bine, sper sa va ajute cu ceva micile mele sfaturi, desi e extrem de greu sa schimbi comportamentele alimentare ale persoanelor...
Apropo de bebei....bebeii ar trebui sa bea lapte de la mama...in cazul asta nu le mai dati ceaiuri, apa sau alte lichide dubioase care mai sunt in plus si indulcite "pentru gust"... Bebeii au o singura senzatie, aceea de FOAME....noi in schimb avem POFTE si ...ar mai fi multe de zis :)
Daca aveti intrebari legate de alimentatie, diabet, glande, secretii si hormoni eu va stau la dispozitie:) ...ca tot sunt in concediu...fie el si de maternitate