Calendarul gradinarului vesel :-) 6
Raspunsuri - Pagina 21
irinai spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Tala tot io, ce stiti despre {Ulmul din Turkestan (Ulmus pumila celer)} ca si gard viu care creste uimitor de repede? |
Am plantat eu anul trecut si sunt dezamagita de evolutia lui. Cand l-am plantat, in primavara anului trecut, l-am taiat la 15-20 de centimetri inaltime (asa spuneau instructiunile de plantare). In noiembrie cand l-am tuns din nou (tot conform instructiunilor, cica sa se indeseasca) avea cam 30 de cm. Deci am taiat cam 3-4 cm maxim, din fiecare. Acum, la un an de la plantare, are cam 40 -50 de centimetri. Nu toti, doar cei mai norocosi. Trage si tu concluziile despre cat de uimitor de repede creste.
Este adevarat ca s-au prins absolut toate rasadurile, iar pe unele le-am taiat din greseala cu masina de tuns iarba si au rasarit din nou (by the way, astea taiate, au acum 4-5 cm, dupa aproape un an de la plantare).
Ma mint singura si imi spun ca daca le udam mai mult decat am facut-o, poate cresteau mai mult.
Eu nu il recomand. plus ca nu sunt verzi iarna, si prin noiembrie le cad toate frunzele si mai inverzesc probabil prin mai. (Acum au doar niste boboci mici).
In schimb, zorelele au crescut intr-o luna de nu mai vedeam nimic prin gard.
Asa ca sfatul meu este sa iti plantezi cateva tuia si ai scapat de griji.
Ramona J spune:
Eu n-am auzit sa dauneze rimele cu ceva. Gasesc si eu tot felul de creaturi prin gradina, oare cu ce sa dau sa nu fie asa rau? Am "grubs" (habar n-am cum le zice altfel
) si inca un soi de creaturi de nu le stiu nici denumirea in engleza.
Am pus ieri niste verbena in curte si am tot gasit la grubs din astia de m-am speriat. Am gasit multi bulbi (in viata, dar nerasariti - poate la anul). Poate i-am plantat prea adinc, de teama sa nu-i omoare caldura din toiul verii.
crismac spune:
Doamnelor , ce forfota pe aici !!! Eu sunt mai lenesa, nu prea ma grabesc . Am taiat pomii si i-am stropit - mi-e teama de inghet acum ca au inflorit caisii si stau cu gramezile de paie printre pomi gata gata sa ii afum .
Simali ramele nu mananca bulbi . Desi pare ciudat ele se hranesc cu pamant !!! Daca ai bulbi mancati sa stii ca viermii de pamant sunt vinovati .
Sa stiti ca varul dezinfecteaza . Este bun atat pe pomi cat si imprastiat pe pamant acolo unde puneti legume . (inainte de a sapa locul )
Am vrut sa seman Ochiul boului , nemtisori si alte flori dar am renuntat pentru ca deja au iesit singure acolo unde au fost anul trecut - s-au scuturat seminte si acum au 2 cm rasadurile .
Am invelit capsunile cu folie si am pus niste seminte de castraveti in pahare. Celelalte rasaduri le iau de la soacra mea care are solar si produce ea rasaduri . ( ardei, gogosar, rosii , vinete, varza ) O sa mai pun si eu niste seminte de gogosar pentru toamna, niste telina, salata , morcovi , pepeni verzi si cativa galbeni , niste conopida . Toate acestea merg puse in pamant direct fara probleme .
Mazarea a incoltit si am niste salata care merge cam greu , ceapa si usturoiul sunt maricele iar patrunjelul l-am avut invelit si este marisor .
Daca vreti sa puneti rasaduri si sa se prinda mai repede vedeti ca este o solutie care stimuleaza inradacinarea rapida . Nu mai stiu cum se numeste dar daca imi aduc aminte si va intereseaza va spun.
Olimpia ai stropit pomii ??
Asa mult ma bucur sa vad gradina revenind la viata : au inflorit ghioceii galbeni , zambilelesi lalelele.
crismac
Tala spune:
Irinai, merci, m-am linistit
Fetelor, avand in vedere ca abia am plantat pomisorii oare o trebuii sa-i stropesc cu ceva, sau sa-i afum (cum zice Crismac)?
Am mai luat si eu azi o gramada maaaare mare de plicuri cu seminte pt flori - pt partea de curte cu plante ornamentale. Majoritatea sunt anuale dar le-am ales pe toate cele carora le place soarele (neavand arbori mari nici umbra n-o sa fie la vara). abia astept sa pun rasaduri maine.
Vorba soacra-mii lucrul la gradina e ca un drog, azi era sa uit si sa-i dau copilului sa pape la pranz de prinsa ce eram cu maruntitul pamantului...
Bucurie!
Ramona J spune:
Tala, ce-mi place! E ca "febra" proaspatului indragostit.![]()
Cred ca la pomisori ma pricep cel mai putin. Noi i-am plantat acum un an si intre timp nu le-am facut nimic (decit sa taiem cite o crenguta razleata). Dincolo de carti/internet apelez la bunicul meu (si la DC
) cind am nevoie de un sfat. El mi-a spus ca in primul an nu au nevoie de nimic pomisorii. Asa ca da-le multa apa si priveste-i cu multa dragoste sa creasca mai bine si sa fie roditori.![]()
b.nica spune:
Tala,am ceva experienta si te sfatuiesc sa urmezi urmatoarele sfaturi:
-aseaza plantele dupa dimensiuni(sunt din acest motiv mentionate pe plicuri)fata de soare;
-tine cont si de faptul ca sunt sau nu anuale;adica cele perene(cresc mai multi ani pe acelasi loc)le pui intr-un loc in care sa nu mai pui altceva;
-sunt plante pe care se specifica faptul ca sunt bianuale,acelea in 2 ani arata ca in poze;
-intercaleaza plantele in functie de timpul de inflorire astfel incat sa ai flori in toate lunile si sa nu ai goluri;eu de ex., am intercalat bulboasele cu flori de vara si in fundal am pus tufanelele care infloresc la sfarsit de sezon si in plus sunt perene;
-daca ai loc in gradina, fa-ti un loc pt. plante aromatice pt. bucatarie:leustean,patrunjel,marar,salvie,rozmarin,oregano,cimbru,etc.
-la borduri sa ai in vedere plantele care tin departe daunatorii:de ex.levantica(este bianuala daca o cresti din seminte)tine departe puricii de trandafiri,craitele te feresc de limacsi,etc.
-la pomi poti sa le plantezi in cercul care delimiteaza spatiul care se sapa in jurul tulpinii, cu trifoi care este un ingrasamant natural(fixeaza azotul),arata frumos si este benefic.
Eu mi-am rezervat mult timp studiului gradinaritului si nu-mi pare rau;satisfactia pe care mi-o da o planta inflorita poate fi cu greu comparata, este ca o creatie artistica.
Ramona J spune:
B.nica ai scris foarte bine, daca mai stii dezvolta te rog la "etc.".
Eu am mai avut surpriza sa aiba plantele alte dimensiuni decit ce scrie pe plic (probabil ca variaza si in functie de clima), si mai mut florile pe parcurs. Dar unora nu le place sa fie mutate.
Christel spune:
Fetelor cand se planteaza cartofii? Aveti idee cam cati cartofi ies dintr-un kg de samanta ca sa stiu cam cati sa plantez?
La fel si la ceapa, am plantat pana acum 2 kg de arpagic si nu stiu daca o fi putin/mult?
Dovleceii, castravetii, fasolea se pun direct in pamant sau fac rasaduri si le plantez?
Rasadurile de rosii, ardei cand incepem sa le plantam in gradina, cam cate grade trebuie sa fie afara pentru ele?
Tala spune:
B.nica multumesc tare mult de sfaturi. Cand ai spus sa aranjez plantele dupa dimensiuni te-ai referit la faptul sa fie cam de aceleasi dimensiuni, nu?
Si eu m-am gandit sa fac 'palcuri' de plante din perioade diferite, tocmai din dorinta de a aveea tot timpul flori, soacra mea zicea ca nu ar fi bine dar chiar nu inteleg de ce (nu a dezvoltat, bineiteles)
Iata listuta preliminara cu ce m-am gandit sa populez curtea (fara pomi fructiferi si fara gradina de legume care are si plantele aromatice pt bucatarie.
lista nu e definitiva, deci suporta modificari (ex: am aflat ca zorelele ar fi invazive deci nu mai punem, pauwlonia ara radacini pe orizontala care pot dauna chiar fundatiei casei, deci nu cred ca voi mai pune)
In gradina de legume:
plante protectoare de daunatori:
Cicoarea/ Albastrea (Centaurea Cyanus)
Alisum/ Ciucusoara (Lobularia maritima) – apara de afide
Limba Mielului (Borago Officinalis)
Fenicul (Foeniculum Vulgaris)
Coriandru (Coriandrum stativum)
Levantica (Lavandula angustifolia)
Muscata pletoasa
Salvia (Salvia Divinorum)
plante polenizatoare:
Nemtisori (Delphinium)
Pintenasi ()
Carciumarese (Zinnia)
Cosmos ( Cosmos Bipinnatus)
Sangele voinicului (Lathyrus Odorat)
In gradina ornamentala:
Flori:
Ghiocei
Zambile
Convallaria majalis (Lacramioara)
Narcise
Lalele
Regina noptii
Clopotei
Tuberoze
AGAPANTHUS ORIENTALIS
BEGONIA TUBERHYDRIDA 10 110pastile(seminte.de)
CALADIUM HORALANUM
CANNA
DALIA
GLADIOLA
IRISUL
LILIUM LILIUM
ZANTEDESCHIA
Amestec pitic
Nu ma uita
Creasta cocosului
Arbusti - cataratori:
Zorele ???
Glicina
Campsis (trompeta cataratoare)
Arbusti – tufe:
Liliac
Wisteria Sinensis – liliacul chinezesc-
Buxus Buxus Sempervirens suffruticosa - Este soiul care nu creste atat de inalt ca si Buxus sempervirens, si are forma globulara.
Erica Carnea –
Forsitia (ForsythiaLonicera Fragantissima/ Caprifoi/ Datura (mana Maicii Domnului)
Iasomia
Gardenia (nu cred ca rezista la noi)
Buddleja Davidi (liliac de vara) – soiul cu frunze persistente
Arbori:
Albizzia
Brad argintiu
Salix caprea (pendula) OK
Sephora jap. Pendula ~ caracteristici
Paulownia (atentie la radacini)
Gazon:
Sport englezesc?
Trifoi?
Nasturel?
Iarba grasa?
Troscot?
Bucurie!
b.nica spune:
Tala,Ramona, nu am timp acum sa dezvolt, o sa revin, dar trebuie sa va spun ca nu ati inteles.
Regula generala ar fi sa asezati plantele ierarhic in functie de dimensiune astfel incat sa nu se umbreasca unele pe altele si deasemenea sa le intercalatii dupa timpul de inflorire astfel incat sa nu aveti goluri inestetice neinflorite.