Calendarul gradinarului vesel :-) 6

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crismac spune:

Tala eu afum pomii pt. ca sunt mari si astfel apar florile de bruma . Ai tai nu au nevoie pt. ca nu fac flori . In privinta stropitului in primul an nu prea au nevoie dar ar fi bine sa-i stropesti pentru daunatori de 2-3 ori ( insecte- purici , furnici, viespi ) In special la ciresi puricii negri pot fi foarte daunatori deoarece distrug varful mugurelui si stopeaza cresterea pomului , iar la mar si par este periculos puricele verde . Daca ai piersici este bine sa-i stropesti de cateva ori cu substante pe baza de captan ( Captadin, Folpan, Merpan ) pt. ca sunt foarte sensibili la basicare ( se basica toate frunzele si in mai - iunie cad toate iar pomul ramane ca iarna si pierzi fructele )
B.nica eu am avut o experienta foarte neplacuta cu trifoiul pe langa pomi . Din pacate efectul este exact invers : trifoiul extrage toate substantele hranitoare ale pomului si aproape ca ii stopeaza cresterea . Am pomi pusi de 3 ani intr-o zona cu trifoi si nu au crescut, nu s-au ingrosat aproape de loc . Anul acesta voi extermina trifoiul.
Tala inca un sfat ptr. pomi : reteta reusitei este sa ii uzi foatre bine in primul an - o data pe saptamana, primavara 1-2 galeti cu apa iar vara cat de mult . Vei vedea ca vor creste foarte bine . La anul poti pune ingrasamant natural ( baligar ) sau azot in rondul de la radacina , acolo unde pui apa.
Christel cartofii se planteaza pana la 25 martie dar ii poti planta si acum . Daca pamantul din gradina este mai afanat( permite dezvoltarea cepei ) cele 2 kg. de arbagic sunt suficiente . Dovleceii , castravetii si fasolea se pun direct in pamant in cuiburi de 3 max. 4 seminte .

crismac

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

B.nica, am inteles foarte bine. Am spus doar ca am avut surpriza ca plantele din gradina mea sa nu corespunda deloc cu ceea ce era scris pe plic si deci mi-a stricat planurile cu aranjamentul.
Rasadurile de rosii se pun dupa ce nu mai e nici un pericol de inghet. Cele de ardei si mai tiziu, sa fie noaptea cam 10 grade. Nu le place frigul. Dupa cum am constatat recent, nici castravetilor nu le place la frig.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Crismac tot ce este prea mult strica;eu nu am spus sa se puna trifoi de jur imprejurul pomului ci numai un rand care sa delimiteze zona sapata din jur.Este frumos si practic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Hello,
Ce harnice sunteti fetelor! Deja vorbiti de rasaduri si la mine sambata spre duminica a nins de o palma. Noroc ca s-a topit deja ca am iesite lalele si mai toate florile de primavara plus ca celelate flori sunt si ele cu mugurasi.
Anul acesta m-am hotarat sa-mi fac o mica gradina de zarzavaturi, si anume as pune rosii de alea mici, mazare , salata verde si acolo cateva fire de patrunjel, usturoi si ceapa verde.

Am si eu o intrebare la cele mai experimentate in gradina de legume: salata verde se face frumoasa si din seminte sau trebuie mai intai sa fac rasaduri??

Mergi la inceput

Petra, salata merge foarte bine din seminte. Spor la gradinarit!

Mergi la inceput

Ramona,
Merci pentru informatie ! am sa incerc cu seminte din prima pentru ca eu nu am unde pastra la lumina constanta rasadurile.
Anul trecut am facut rasaduri de cimbru, umblam cu ele toata casa unde batea soarele, pana intr-o zi cand copilul meu a calcat in ele si le-a facut terci ! asa am incheiat eu cu acest capitol !
La mine inca nu este vremea de gradinarit, a nins mult si s-a topit intr-o zi, a plouat dupa, si inca mai ploua cel putin pana in acest w.e. totul musteste de apa nici pe iarba nu prea pot calca , asa ca dupa Paste incepe campania de gradinareala.

Mergi la inceput

Petra, vezi ca salata se pune cind e frig afara.
Cu cimbrul ala ai reusit pina la urma? La mine merg bine rozmarinul si patrunjelul cret. In rest nu am mare succes cu ierburile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Eu sigur nu am ingropat bulbii prea adanc. Ca eram intr-o faza destul de puturoasa cand i-am pus. Poate prea la suprafata da.

Hai c-am ajuns ca cocosu rosu cu bulbii mei. Lumea zice de una de alta, eu ii dau cu bulbii inainte.

In weekendul asta pun tuia columnaris la gard.

b.nica. Asta cu sa pui plantele dupa marime, peroada de inflorire, etc. este deja norma de maestru in gradinarit. In primum rand pentru ca nu tot ce pui chiar rasare in orice gradina, pe orice teren si in al doilea rand pentru ca pana nu vezi tu cu ochii tai cum da margareta langa levatica de exemplu aranjamentul de pe hartie nu-ti spune nimic. Asa ca pui, vezi, la anul iar mai pui, iar mai vezi. Pe la 80 de ani te duci pe la nepoti si-i bati la cap...

Eu anul acest vreau sa amestec fasolea si mazarea cu trandafirii si cu rosiile si cu levantica in acelasi aranjament. Habar n-am ce-o sa iasa... In acelasi aranjament trebuiau sa fie si niste bulboase.
Na ca fac ce fac si iar la bulboase ajung.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Simali, rosiile si fasolea se inteleg ca vecini, ca vin din aceeasi partea a lumii...de aceea merge si porumbul pe aproape de ele, dar nu prea aproape (cat sa nu se umbreasca). Langa rosii merge busuiocul, in gradina ca si in farfurie!
Cu levantica si trandafirii ma abtin, ca nu stiu cum merg nici intre ele nici cu cele de mai sus! Dar, am citit ca trandafirii merg...surpriza, cu usturoiul!
Eu n-am din fericire probleme cu pamantul, Bnica se plangea, si da, ai inteles bine gaselnita mea pt dezinfectie! Bnica incearca sa pui un pic de lapte in apa de udat la ghivecele alea. Se pare ca un adaos de calciu ar face bine impotriva unor ciuperci. Eu am o vecina cu vaca si trateaza asa toate semintele inante de plantare. Daca tot n-ai ce pierde, inainte de ceva chimic, incearc-o si pe asta!
Ca veni vorba de combinatii, ati auzit de vreun vecin bun pentru salvie, ca am o tufa mare si as mai imparti-o prin gradina?
Crismac, mai zi te rog de capsuni, cum le ingrijesti si de ce ai pus folie

Pene colorate... cate putin din toate!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J

Petra, vezi ca salata se pune cind e frig afara.
Cu cimbrul ala ai reusit pina la urma? La mine merg bine rozmarinul si patrunjelul cret. In rest nu am mare succes cu ierburile.

Lume multa, oameni putini

Frig, frig dar la mine este in gradina extrem de ud. Nu pot sapa sa fac locul pentru a semana ceva.
Nu cu cimbrul nu mi-a mai iesit nimic. mi-am mai facut rost de seminte si o sa incerc si anul acesta prin semanare directa.
Sper sa ma prind si la leustean primavara asta .

La capitolul flori, stau bine pentru ca de 5 ani de cand am cumparat casa am tot plantat si iar plantat fel de fel de flori perene care dupa cum se stie abia dupa 2 ani cam se fac frumoase si puternice.
Mi-au iesit deja tufele de crizanteme pitice, niste irisi , crinii imperiali i-am vazut ca ai scos nasul si ei, bijorii, salvia , levanda si rusian sagge(nu stiu cum ii zice in romaneste)margarete, nalbe si garofitele. Mai am 3 bucati yucca care sper sa si infloreasca anul acesta, o tufa de iarba ornamentala , si fel de fel de flori care mi-au placut dar nu mai stiu cum le zice . Asta toamna am plantat in trandafir agatator galben. Deja a vazut ca da muguri. Sper sa-i mearga pentru ca eu ador trandafirii dar nu am parte de ei. Ba prind vreun daunator , ba nu mai ies primavara, tot ceva se intampla cu ei. Asta agataor scria ca nu neesita atentie speciala si nici nu trebuie protejat iarna de inghet.
Am foarte multe lacramioare care ma enerveaza la culme pentru ca sunt foarte invazive se intind de nu sunt bucuroasa de ele si greu mai scapi de ele. Acasa la mama le adoram. le avea pe o laterala a casei unde nu deranjau pe nimeni, dar acum le am intr-un rond de flori si in fiecare primavara am de lucru cu ele. Plus ca sunt doar flori de primavara si apoi frunzele se fac urate , le tai si locul ramane toata vara destul de urat !

Mergi la inceput