Calendarul gradinarului vesel :-) 6
Raspunsuri - Pagina 20
simali spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui b.nica Hellou!Eu am spori de ciudatenii in ghiveci!Voua nu va pasa? |
La mine anul acesta pamantul de flori a venit direct cu niste chestii (sunt niste fluturasi minusculi albi). Nici eu nu stiu ce sa ma mai fac; cred ca nu mai cumpar pamant de flori in viata mea. Iau din gradina si gata. Ce mere merge. Si asa probabil voi pierde plantele din cauza "fluturasilor". Am mai avut in trecut si este imposibl sa scapi de ei. La un moment dat planta se umple de o chestie lipicioasa si trebuie aruncata.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
Tala spune:
| citat din mesajul lui b.nica Tala daca intrebi la ce sunt necesare rasadurile este clar ca trebuie sa te informezi din carti de specialitate. Rasadurile scurteaza timpul de crestere al unor plante care sunt sensibile la factorii climatici. |
B.nica multumesc de sfat, chiar m-am chiombit prin carti si google si m-am cam prins la ce sunt bune rasadurile, insa intrebarea mea era daca e musai sa apelez la ele pt tot ce vreau eu in gradina si la care anume pot arunca direct semintele in pamant.
multumesc
Bucurie!
Tala spune:
| citat din mesajul lui Ramona J Tala, felicitari pentru pomisori! |
Ramona, multumesc, chiar plesnesc de mandrie si bucurie, mai ales ca azi au pocnit primele floricele la un visin. Pe cuvant ca pana acum nu i-am inteles pe cei care locuiau la curte sau aveau o casa la tara si isi petreceau sf de saptamana dand la sapa. Azi asta am facut toata ziua, desi azi noapte am dormit doar 3 ore (cautand info despre plante si arbori ornamentali). Am pus in fel de gardulet mic la baza pomisorilor (eu cu mana mea) si am semanat primele seminte (radacinoase)
Voi reveni cu o lista de plante pt a va cere sfatul in privinta lor, dar pana atunci poate ma ajutati si pe mine cu o informatie: gradini ok de unde pot achizitiona plante (ma refer si la calitate si la pret)
multumesc mult
Bucurie!
Ramona J spune:
E grav cind te prinde microbul asta, nu?
Spor sa gasesti si surse bune, despre asta chiar n-am nici un sfat.
Sa ne pui si noua poze, o sa fie nebunie cu atitia pomisori! Ce legume vrei sa pui?
Mie anul trecut mi-au iesit bine din seminte rosii, ardei, castraveti, mazare. Ierburile sint mai cu dichis, sint citeva care merg bine aici, altele deloc!
irinuca spune:
Tala, si eu am curte comuna cu soacra-mea si am gasit o super solutie.LA jumatatea curtii am construit o pergola pe care anul trecut am cocotat fasole decorativa.NU mai vedeai nici razele de soare, apai vecnii.Anul asta am pus din timp fasolicile si acum am deja rasaduri.MAi pun si zorele si gata...Daca vrei iti pot trimite o poza
Tala spune:
| citat din mesajul lui irinuca Tala, si eu am curte comuna cu soacra-mea si am gasit o super solutie.LA jumatatea curtii am construit o pergola pe care anul trecut am cocotat fasole decorativa.NU mai vedeai nici razele de soare, apai vecnii.Anul asta am pus din timp fasolicile si acum am deja rasaduri.MAi pun si zorele si gata...Daca vrei iti pot trimite o poza Irinuca Poze cu Raducu si Raluca: http://picasaweb.google.com/mircea.strimbeanu |
da, iti trimit adresa mea pe pm pt poze. Ai pus deja zorelele? ma gandeam si eu la ele, dar am tot citit ca nu prea mai scapi de ele si se inmultesc ca nebunele. Eu as fi fericita cu frejul lui Jack
...din pacate nush' pe unde umbla vrajiorul ala...Cat despre lista de legume...e nesfarsita. Norocul meu e ca o vecina imi da voie sa plantez si pe o bucatica din terenul ei si in felul acesta voi reusi cred sa-mi completez lista (morcovi - mici si mari, rosii - normale si cherry, dovlecei, vinete, ardei, broccoli, conopida, patrunjel - verde si radacina, leustean, loboda, ceapa, usturoi, marar) - doar atat....
Si, Ramona, da...e grav, dar trebuie sa ma doara capul dintr-un motiv, nu? acum e de la suprasolicitare: sa plantam aia sau aia???? sper doar sa nu piara vre-o planta pt ca cred ca o sa si plang...
Bucurie!
olympia spune:
Ce-mi place, ca s-a transmis asa repede virusul gradinaritului!
Bnica si Simali , inainte de a semana /planta ceva in ghiveci, indiferent ce pamant aveti, dezinfectati pamantul oparindu-l cu apa clocotita. Eu am repetat operatiunea de trei ori, am lasat sa se radceasca, am semanat si nu am avut probleme!
Tala de ulmul ala de Turkestan a scris userul Limus(chiar, pe unde o fi?), acum unul sau doua capitole. A plantat un gard din asa ceva si era foarte multumit...In afara de experienta cu patrupedul Dark. Remember?
Cine a intarziat cu pasadurile, poate pune in pamant rosiile sub un pet mare taiat si asezat clopot deasupra. Multi fac asa, si le raresc, planteaza ulterior pe locul definitiv. Salata, brocoli, merg direct semanate pe brazda. Crismac, pe unde esti ca tu erai cu mai multa experienta?
Pene colorate... cate putin din toate!
simali spune:
Mie trebuie sa-mi explici ca la copii mici. Adica iei pamant, pui in ghiveci, torni apa clocotita, lasi sa se curga prin gaura de jos, astepti sa se raceasca si apoi plantezi. Am inteles bine?
Pare o solutie simpla si foarte ingeniosa. Imi vine sa-mi dau palme ca nu m-am gandit sa-mi scriu necazul mai devreme. Dar tu ce chestii verzi ai in pamant? Sunt lighioane sau altceva?
Alice
simali spune:
Mi-au iesit si mie ceva bulboase. Cam 10% din ce-am plantat dar tot sunt fericita. Cica ramele mananca bulbi. Si la mine sunt o croznie de rame. Au mai inflorit si toporasii dintr-o radacina pe care am mutat-o din alt colt al gradinii. In rest la pomii nou plantati parca se vad niste mugurasi. Nu suficient ca sa rasuflu usurata ca s-au prins. La noi la Campina a fost frig.
Legat de varuitul pomilor. Stiati ca s-a demonstrat de curand ca nu ajuta in nici un fel? Nu face rau dar nici bine. Unora le plac, estetic, pomii varuiti. Eu cred ca varul acela alb nu face parte din natura.
Alice
Tala spune:
Olympia multumesc, o sa raspoiesc prin urma, recunosc doar capitolul acesta a fost puricat bine.
Simali, si eu m-am gandit ca varul (despre care stiam ca arde) nu prea are cum ajute un pomisor cu tuplina de 2cm diametru. Cat despre rame...si eu am milioane (spre incantarea lui fii-miu) dar soacra-mea spune ca ele nu fac rau ci doar afaneaza pamantul (totusi trebuie sa se hraneasca si ele cu ceva, nu?)
Bucurie!