Fructe de mare - retete?

Fructe de mare - retete? | Autor: dalina2x2

Link direct la acest mesaj

Buna tuturor!
Vreau sa va spun ca de o gramada de timp, de cate ori ma duc prin supermarketuri si vad fructele alea de mare congelate, mi se face o pofta... Eu sunt o mare amatoare de peste dat nu am incercat pana acum si "lighioanele" celelalte...
Spuneti-mi si mie cateva retete, voi, cele care sunteti mai familiarizate cu gatitul acestor "specii"!
Multumim!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adela P spune:

Sincer mie nu-mi prea plac fructele alea cockteil inghetate, nu au nici un gust si nici textura care trebuie desi eu sunt fan fructe de mare si peste in general.Uite aici si un link in care s-a mai discutat exact despre cockteilul acesta de fructe de mare inghetat.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=129563

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Buna, eu o sa iti dau cateva retete care le fac eu cu fructe de mare nu neaparat cu cocktail de fructe de mare congelate.
O reteta care imi place f mult si mie si fiului meu sunt scoicile negre cu cartofi prajiti ( eu mai pun si maioneza cu usturoi). Scoicile cele mai bune sunt cele proaspete in cutii vidate, isi conserva cel mai bine proprietatile daca nu gasesti poti sa iei din cele prospete varsate, eu folosesc cam un kg o data. Le curati bine daca au fire de alge si le lasi in apa cu sare cam 30-45 de minute si le arunci pe cele deschise. Intr-un vas inalt pui scoicile clatite bine fara apa, peste ele torni cam 150-200 ml apa( nu trebuie sa fie f multa) si le pui pe foc. Cand incep sa fiarba adaugi putina sare, 50 de gr de unt, 2-3 catei de usturoi zdrobiti si o legatura de patrunjel taiata marunt.Se amesteca tot pret de cateva minute, cand se deschid inseamna ca sunt gata nu trebuie sa stea mult pe foc ca isi pierd gustul daca sunt prea gatite. Se servesc cu cartofi prajiti si putina maioneza cu usturoi turnata peste ele, sunt excelente!
O alta reteta foarte bune e cartofi fierti in abur cu unt si patrunjel si Noix de Sait Jacques. "Nucile" de Saint Jacques sau Jack sunt deosebit de gustoase le gasesti atat in varianta proaspata cat si congelata, cu coral si fara coral cred ca cele fara coral sunt cele mai bune. Sunt foarte scumpe raportat la pretul de kg dar avand in vedere ca se mananca cam 4-5 bucati de persoana nu iese o cantitate asa de mare de cumparat. Daca sunt congelate le lasi la decongelat incet si pe storci in sita apoi. In o tigaie de tefal se pune o lingura sau 2 de ulei de masline si se da la foc minim, se pun "nucile" de Saint Jacques si se lasa cateva minute pe o parte si se intorc apoi pe cealalta parte, cand iau o culoare alb aurie se intorc deja nu trebuie sa se prajeasca.Dupa ce sunt aurite usor se pun peste ele usturoi zdrobit si putin patrunjel si sare sau se pot pune ierburi de provence si nu se pune patrunjel . Se servesc calde cu cartofi fierti in vas cu aburi sau in apa daca nu ai vas din acela, cu putin unt si patrunjel turnati peste ei, sunt o minunatie. Noix de Sait Jacques poti sa le mai prepari cu ulei de masline si marar si suc de lamaie exact ca reteta descrisa mai sus dar mie n mi se par asa bune asa...depinde de gust.
Cocktail-ul de fructe de mare eu il prepar sau la tigaie cu putin unt, usturoi si ierburi aromate si servit cu cartofi fierti sau cu orez fiert sau fac paste cu el.Daca e congelat trebuie sa il lasi la decongelat intr-o sita si apoi il prepari cel mai bun e binenteles proaspat dar e bun si congelat . Cand il prepar cu paste pun intr-o tigaie cu putin ulei de masline fructele de mare cu putina sare si le las cateva minute sa scada apa care o lasa ele, apoi adaugi putin piper proaspat macinat si ierburi aromate. Este bine sa fie tigaia mai mare sa poti pune peste el pastele proaspat fierte si clatite cu apa rece si strecurate. Eu mai adaug cate o rosie doua din acele speciale pentru paste, conservate in ulei. Iese o minunatie.
Pofta mare si spor la gatit, promit ca mai revin si cu alte retete.



Silvi si strumf mic Alain 19.01.2006
Adevarul, pur si simplu, este rareori pur si nu este niciodata simplu. Oscar Wilde

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dalina2x2 spune:

Multumesc mult,Adela si Silvi!
(dar, sincer, Silvi, in Ro nu cred ca gasesc atatea sortimente si mai ales pe acelea specificate de tine... Cu toate astea, mi-am notat, sa stii si o sa caut, ca mi-ai facut o pofta!... ).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Dalina, ba da gasesti... si inca in plus. Chiar am fost la Metro Voluntari si au tot ce vrei - proaspete, la gheata. Chiar aveau si scoicile astea Jack.
Lesini. Sa nu te duci ca mine, cand ti-e si foame pe deasupra, ca iti vei lasa economiile de-o viata acolo


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluca30 spune:

Ador fructele de mare,le gatesc in fel si chip...de exemplu:

Intr-o tigaie topesti unt(50-100gr),e de preferat o tigaie mai adanca,arunci fructe de mare amestec(daca sunt congelate asa le prajesti,nu le decongelezi decat f putin ca sa nu se deterioreze aspectul), le prajesti,adaugi sare,piper,o punga de legume(ex.legume thai sau chinezesti congelate),niste sosuri nu strica(ex sosuri chinezesti cu gust de prune,ananas,styr,susan oil,sos de stridie).Alaturi faci un orez (cu bob lung e mai bun),il poti amesteca in tigaie si-l prajesti un pic cu restul sau il pastrezi separat.

O alta reteta rapida:prajesc felii subtiri de morcovi si ardei verde,adaug fructe de mare,sare,piper,usturoi,putina vegeta(sau knorr legume) si taietei fierti separat.

Mai fac si supa de peste cu fructe de mare.folosesc somon,cod,creveti si mix fructe de mare,morcovi,smantana dulce.Fierb pestele si morcovii,morcovii cand se fierb ii tai rondele,pestele il dezosez si il fac bucatele.Topesc intr-o alta oala 50gr unt,adaug o lingura faina si treptat zeama in care am fiert pestele sa iasa un pic mai groasa zeama,adaug pestele,apoi creveti,fructe de mare la fiert,sare dupa gust,cand toate sunt fierte adaug cam 200ml smantana dulce(ex ladorna).Se serveste fierbinte,se poate adauga lamaie.



"Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iry282000 spune:

Spaghete cu fructe de mare:intr-o tigaie cu putin ulei de masline se pun 2 catei de usturoi,ii calesti putin apoi se dau deoparte.Adaugi fructele de mare le lasi la calit 3 minute,adaugi jumate pahar de vin alb,se lasa pana ce scade putin. Intr-o oala separat se fierb spaghetele, se scurg si se adauga sosul de mai sus.Se decoreaza cu patrunjel. Pofta buna!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Dalina hai ca iti spun si unde am vazut eu in Romania fructe de mare, la Cora sau Carrefour gasesti scoici proaspete cele negre si nu sunt scumpe era sub 10 lei kg sa ai grija insa sa fie nedeschise cand le cumperi ca altfel nu sunt bune si trebuie aruncate. La Metro cum zicea si Martie gasesti o varitate mai mare de la caracatita la Noix de Saint Jacques si calamari . La Metro au f multe si congelate care sunt f bune si putin mai ieftine. Noix de Saint J sunt scumpe tare si aici intre 18 si 22 de euro kg dar iei putine cam 300 de grame ajung. Scoicile le poti fierbe si in vin alb eu nu o fac pentru ca mananca si piticul . Spor la cumparat si gatit o sa revin cu inca cateva retete cum am promis.
Raluca super retetele tale, chiar nu am mancat cu legume si cu orez o sa imi fac saptamana viitoare merci de reteta


Silvi si strumf mic Alain 19.01.2006
Adevarul, pur si simplu, este rareori pur si nu este niciodata simplu. Oscar Wilde

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dalina2x2 spune:

Citat:
citat din mesajul lui martie

Dalina, ba da gasesti... si inca in plus. Chiar am fost la Metro Voluntari si au tot ce vrei - proaspete, la gheata. Chiar aveau si scoicile astea Jack.
Lesini. Sa nu te duci ca mine, cand ti-e si foame pe deasupra, ca iti vei lasa economiile de-o viata acolo


Martie & Bebica & maimuta Sara




ok, am sa-ti ascult sfatul!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dalina2x2 spune:

wow, cw dw bunatati stiti!!
le-am notat pe toate, daca mai stiti altele, in plus... sau variatii la temele date..
va multumesc muult!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Uite dalina, daca vrei muulte retete, sa-ti cumperi "Almanahul literar gastronomic" Pestele - Editura Athanor (Realitatea Catavencu) 2008.
Mie la fructele de mare nu mi separ neaparat interesante retetele in sine, la urma urmei le poti gati cu ce vrei tu, daca vrei crabi cu mazare, faci crabi cu mazare etc.
Cel mai important mi se pare cum trebuie sa le pregatesti inainte de preparare si cum le alegi din magazin. Iar in cartea asta iti descrie in amanunt cum trebuie sa arate (ca sa fii sigura ca sunt proaspete) si apoi, cum trebuie sa le pregatesti pt. gatit. De ex. scoicile trebuie cumparate numai cu valvele inchise, daca sunt deschise, inseamna ca sunt moarte si pot da grave tulburari gastrice sau chiar toxiinfectii alimentare. Daca valvele sunt deschise, dar la atingere se inchid, inseamna ca scoica e vie, deci e buna.
Apoi, inainte de consumare, se tin cel putin 8 ore intr-un vas cu vin alb sau o solutie de apa cu suc de lamaie sau apa cu otet si putina sare.
La deschiderea valvelor exista in scoica un lichid care nu trebuie consumat, poate fi prea sarat, sa contina fire de nisip sau sa aiba gust de clor, daca au stat in apa de la robinet. Asa ca dupa deschiderea valvelor se mai tine scoica cateva minute in apa curata.

Ma rog, ti-am spicuit putin despre scoici. Asa iti explica in carte despre fiecare fruct de mare in parte.

Apoi are retete ffff multe, grupate in doua categorii: Retete de altadata si retete din zilele noastre. Foarte frumos!

Sa-ti cumperi neaparat cartea! Acum te las, ca stau cu cartea langa mine si are si poze si lesin aici

Mergi la inceput