Sarcina molara
Buna tuturor,
Sunt Dana si as vrea sa aflu cat mai multe informatii despre sarcina molara. Va rog, sa-mi scrieti cine a avut sarcina molara....ce ati facut.....cum ati depistat-o, ce analize sunt de facut si daca mai sunt sanse de o sarcina normala.
Sa va spun: cumnata mea e la a doua sarcina si amandoua fara embrion. Din ce am mai citit, din ce am mai aflat pe ici pe colo....ar fi vorba de sarcina molara......deci....m-ar ajuta sa citesc despre experienta voastra. Va multumesc
Raspunsuri
Avalon spune:
Nu orice sarcina fara embrion este sarcina molara. Care este diferenta dintre sarcina molara si sarcina "cu ou clar"-in care se formeaza sacul gestational dar acesta este gol, fara embrion?
Sarcina molara are la ecografie aspect de "ciorchine de strugure", fiind rezultatul a uniunii a doi spermatozoizi in loc de uniunea a unui spermatozoid cu un ovul- ca in sarcina normala. Sarcina molara nu contine embrion, ci reprezinta doar partea de trofoblast, acesta raspandindu-se excesiv in uter, de unde si aspectul de care vorbeam, pe cand la sarcina normala din ovulul fertilizat- o parte devine embrion si cealalta parte devine trofoblast (viitoarea placenta, asa zisa "casuta" a copilului). In sarcina molara beta hcg creste intr-un ritm mult mai mare decat in sarcina normala. Sarcina molara este extrem de periculoasa pentru sanatatea femeii, deoarece poate degenera in cancer endometrial (carcinom) daca nu este supravegheata si tratata. Se trateaza chimioterapic cu metotrexat - un medicament care stopeaza dezvoltarea aberanta a trofoblastului si se supravegheaza atent prin masurarea periodica a Beta-hcg in sange pana cand acesta devine zero.
Sarcina fara embrion care nu prezinta particularitatile de mai sus (beta hcg foarte mare pentru varsta gestationala, aspectul ecografic de ciorchine de strugure) poate fi o sarcina care a inceput normal, dar la care embrionul nu s-a format din diferite motive (de obicei accident genetic la conceptie). Se intampla frecvent astfel de "accidente", multe femei nici macar nu au habar ca s-au intamplat, deoarece avortul este menstrual si nu se deosebeste cu nimic de o menstra obisnuita. Sau sunt situatii in care la ecograf sacul gestational se vede si creste dar embrionul nu exista iar beta hcg creste intr-un ritm mult mai lent decat in sarcina normala. In acest caz se procedeaza la curetaj terapeutic si se poate incerca din nou dupa urmatorul ciclu.
Inclin sa cred ca este vorba de a doua situatie si chiar daca s-a intamplat deja de 2 ori, nu este obligatoriu ca data viitoare sa fie la fel.
Eseea spune:
eu am avut sarcina fara embrion, dar nu a fost molara. Asa ca nu va ingrijorati ff tare degeaba.......
Mami de fetita
si de baietel
30+
danangie spune:
AVALON multumesc mult de explicatii, acum am inteles mai bine. Ea la prima sarcina isi facuse Beta-hCG si da, valorile erau alarmant de mari. Ziceam ca are gemeni. Asta pana cand a facut eco. Si facuse beta-hcg si la 48 de ore si aproape ca valorile se dublasera......acum nu stiu daca a avut sarcina molara prima oara....ca astia nu i-au spus nimic....si nu i-au analizat materialul din uter dupa curetaj. Acum vom vedea ce ii spun sapt asta cand are o alta ecografie.
ESEEA daca tu nu ai avut sarcina molara nu-i zis ca a mea cumnata nu va avea. E imposibil sa nu te ingrijorezi cand iti doresti enorm acest copil cand tragi tare luniiiii de zile ca sa ramai si nici un rezultat. Si cand ramai.....cand speri....bum...nici de data asta. Vrei nu vrei......este imposibil sa nu te ingrijorezi...chiar si degeaba...
Eseea spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui danangie ESEEA daca tu nu ai avut sarcina molara nu-i zis ca a mea cumnata nu va avea. E imposibil sa nu te ingrijorezi cand iti doresti enorm acest copil cand tragi tare luniiiii de zile ca sa ramai si nici un rezultat. Si cand ramai.....cand speri....bum...nici de data asta. Vrei nu vrei......este imposibil sa nu te ingrijorezi...chiar si degeaba...[/font=Georgia][/teal] |
heiiii, nu te supara! eu ti-am spus experienta mea pt ca si eu inebunisem de griji, citeam o gramada, l-am batut pe dr la cap......a vrut sa fie o incurajare mesajul meu!
si stiu cum e situatia descrisa de tine, eu ramasesem gravida dupa 5 ani de la pierderea altei sarcini...si a fost fara embrion. Asa ca stiu prea bine ce inseamna....
Mami de fetita
si de baietel
30+
danangie spune:
Nu e ca m-am suparat....dar cuvantul degeaba m-a facut sa scriu mesajul. Cautam da incurajare dar nu replici de genul ala. Atata tot. Acu' nu te enerva tu. In starea ta nu-ti face bine. Numai bine
Eseea spune:
cand am spus "degeaba" nu m-am referit ca nu ar trebui sa o doara sarcinile pierdute ( eu insami am 3) ci ca, prin comparatie cu o sarcina molara ( care e f grava) , e de preferat o sarcina fara embrion. E trist, dar adevarat. O cred din tot sufletul ca este f greu, m-am chinuit si eu 5 ani sa am copil si am mai si pierdut 3 sarcini. Si pe tine te stiu de aici de ff mult timp.
numai bine
Mami de fetita
si de baietel
30+
Avalon spune:
Danangie, cred ca medicii isi dau seama foarte bine despre ce e vorba si daca e sarcina molara sau nu... mai exista si mola partiala... am cunoscut o tipa odata in spital care facea curetaj pentru o sarcina oprita in evolutie, stiu ca doctorita ei si-a dat seama si cand a curetat-o ca e vorba de mola (dupa aspect probabil) si a pus-o sa faca acolo in spital analiza beta hcg... ultima analiza facuta era de ordinul zecilor de mii in conditiile in care sarcina nu avea decat 5 saptamani si cateva zile. Dupa aceea nu stiu ce a mai facut fata aceea ca nu am pastrat legatura, dar banuiesc ca i-au dat medicamentul acela folosit si pentru cancer ca sa opreasca divizarea aberanta a celulelor...
Sfatul meu este s-o incurajati, familia... pana nu e nimic sigur cu mola, mai bine nu-i spune toate astea ca poate totusi nu-i vorba decat de sarcini oprite in evolutie foarte timpuriu... de parca nu ar fi si asta destul de grav... dar stii cum se spune, sa fie raul mai mic macar...
danangie spune:
Imi pare rau pentru sarcinile pierdute. Scuza-ma sunt putin alterata.....sunt foarte demoralizata si cred ca nu ajung sa inteleg bine sensul cuvintelor......Sper oricum sa nu fie molara...vom stii dupa ce merge la eco saptamana asta.....
Eseea spune:
mie mi-a spus dr clar de la inceput ca nu e molara, ca ar fi avut aspect de ciorchine...dar eu nu si nu, am citit pana am inebunit, deja faceam scenarii din ce in ce mai rele...
f bun sfatul lui Avalon, fiti-i alaturi, dar nu o mai speriati si cu mola, ca e destul prin ce trece......
Mami de fetita
si de baietel
30+
danangie spune:
AVALON cumnata mea nu stie de subiectul asta...nu stie de posibilitatea de a avea mola.....nu putem sa-i vorbim de asa ceva. Frica mea e......ca nu cumva astia sa nu-i zica, ca e molara. Medicii de aici sunt atre ciudati si stranii.....prosti cu carul......si de asta nu stiu ce sa fac......as vorbi cu fratele meu si sa-l pun pe el sa intrebe daca e sarcina molara sau nu....asta in cazul ca doctorita le va spune inca o data ca nu este embrion.......oricum trebuie sa le spun ca atunci cand va face curetajul sa le spun sa-i analizeze materialul curetat.....

fericita de